Отиди на
Форум "Наука"

Нобелов лауреат по химия ще гостува на Софийския фестивал на науката


Recommended Posts

  • Администратор

zx860y484_2536111.jpg

Носителят на Нобеловата награда за химия за 2011 г. проф. Дан Шехтман ще бъде гост на тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката. Той ще говори за ползите от технологичното предприемачество в "София Тех Парк" на 11 май от 19 часа с вход свободен.

Проф. Шехтман е получил нобеловото признание за откриването на квазикристалите, но също преподава в Израелския институт по технологии, където води курс по технологично предприемачество. Със 10 000 инженери и учени, завършили курса му, той е допринесъл за развитието на Израел като една от водещите стартъп държави днес.

За предприемачеството той казва пред Forbes: "Единственият начин да се поддържа дълготраен мир в която и да е държава е като поощряваме и учим хората да отварят свои компании. Ако една държава не развива предприемачеството, тя трябва да разчита на природните си ресурси. Обаче тези природни ресурси ще свършат един ден."

Фестивалът на науката ще продължи от 11 до 14 май и ще включва лекции и събития на разнообразни теми от много различни експерти.

Юън Хендерсън, посланик на шотландската компания The Lost Distillery, ще говори за науката зад уискито и как различни елементи, включително музиката, влияят на вкуса на напитката точно след лекцията на проф. Шехтман.

Чуждестранните лектори, гости на тазгодишния фестивал за науката включват проф. Алисия Синтес, работила върху откриването на гравитационните вълни, Тимандра Харкнес – математик, писател и комик, която ще разкаже за това как "big data" може да идентифицира поведенчески тенденции, както и Малкълм Лав, бивш пастор в англиканската църква и настоящ преподавател по комуникация на науката, който ще разкаже има ли конфликт между науката и религията.

Астрофизикът д-р Владимир Божилов отново ще гостува на фестивала, този път по темата "Тъмната Вселена", а българското хакерско сдружение "Сейфър - дигитално читалище за онлайн сигурност" ще говори за някои от най-големите кибер инциденти от последно време.

Билетите за срещите са на цена 5 лева, с изключение на лекцията на Шехтман, която изисква единствено резервация в сайта на организаторите от Британски съвет. Допълнителни безплатни събития предстои да бъдат обявени.

Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/04/03/2946971_prosvetnoto_ministerstvo_shte_napravi_nov_opit_za/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...