Отиди на
Форум "Наука"

Илон Мъск: Ще комбинирам хората с машини


Recommended Posts

Шефът на Tesla и SpaceX създаде нова компания - Neuralink, чиято цел е да комбинира хора и машини в едно - чрез мозъчни импланти.

Новата компания ще се занимава с нано и био технологии, а първата ѝ цел е да създаде интерфейс за бърз пренос на данни от компютъра към мозъка и обратно, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Самата цел е разделена на няколко части, като първата стъпка е да се разбере как подобен интерфейс би могъл да навреди на мозъка или да отключи някакви неподозирани симптоми и заболявания.

Мъск заявява, че трябва да бъдат избегнати всякакви потенциални опасности, а връзката между мозък и компютър да става по абсолютно безопасен за здравето начин.

Neuralink ще се заеме и с още една първоначална задача - да разбере как могат да се лекуват депресии и различни "душевни" разтройства по технологичен път - чрез наночипове, микроелектроди и специален софтуер.

Според милиардера един от начините да се съсзаде интерфейс за връзка човек-машина е човешкият мозък да бъде снабден с наночипове и нещо като безжичен преходник, чрез който ще става връзката между вашия мозък и компютър.

Илон Мъск нарича новата технология невронна дантела (neural lace), като идеята е интерфейсът да е толкова малък, че да може да се имплантира в човека през кръвта и по-точно – чрез югуларната вена.

По думите на Илон Мъск основната цел на компанията е да се пребори със смъртта, като позволи съзнанието да бъде ъплоудвано на компютър или дори в облака - след като тялото умре.

Другата визия на Мъск е да съчетае нормалния мозък с изкуствен интелект и различни приложения, които биха позволили на човечеството да придобие множество нови способности.

"С времето ще видим как биологичния и дигиталния интелект ще се слеят в едно. Това ще стане, когато се създаде достатъчно бърза и способна връзка", твърди Мъск
 

 



"Човечеството трябва да се опита да увеличи способностите си. Ако не се слеем с машините, рискуваме изкуственият интелект да ни надмине значително и да ни унищожи",  споделя Мъск.

Естествено, не всички гледат с възхищение на новия проект на милиардера.

Предвид разкритията на WikiLeaks относно програмите за масово следене на всякаква умна техника и дори дистанционния контрол върху автомобилите е редно да се запитаме, дали следващата умна джаджа, която ще се използва за следене и контрол няма да е самият човек?

Съществува и друг потенциален проблем - според някои учени мозъкът не може да направи разлика между изкуствено и естествено породен електрически импулс, като по този начин предавани чужди мисли автоматично биха се приели за собствени.
 
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

един теминатор му требе на тоя да го погне, та да се кротне малко :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 9 часа, Last roman said:

един теминатор му требе на тоя да го погне, та да се кротне малко :animatedwink:

 

:ag: С жив калъф върху метаален скелет

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Всеки път когато чуя как някой е много голяма работа започвам да се съмнявам. Оказа се, че съм бил прав. Илон Мъск е обвиняван, че не е никакъв гений, а най обикновен мошенник.

https://arstechnica.com/science/2016/09/we-love-spacex-and-we-hope-it-reaches-mars-but-we-spacex-to-focus/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

той може да е всякакъв, ама върна интригата в космическата надпревара, че т. нар велики сили бяха зациклили в нова студена война. Усвояването на космоса вбъдеще ще е в ръцете на частни предприемачи, а не на паразитни организации на държавна хранилка. Винаги е било така в човешкото развитие.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Романе, точно ракетната програма на Мъск е на държавна хранилка. Четох, че 85% от средствата за неговите ракети идват от ... НАСА! Отделно за него работят хора и се е кооперирал с фирми които са сърцето на американските високи технологии- разбирай и технологиите ги е получил наготово. Защо американското правителство подпомага него, а не НАСА не е ясно.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Да си призная до скоро нищо не знаех за Мъск и бях доста скептичен, но ми подариха ей тази книга:

200728z.jpg

Не съм я прочел все още, но скоро и това ще се случи. В нея се разказва какъв егоцентрик, маниак, безчувствен, инат, груб, дори скача често на бой е Илън, но е и  с уникален ум. Не знам дали е гений, но има някой от важните съставки за това да стане от едно никакво момче, което са били като ученик в Южна Африка без пукната пара до милярдера, лидера и човека, който променя света (дали се харесва или не на хората). 

Супер е упорит и разбира от технологии (и е доста добър на компютърни игри), има щастието да твори в Америка и заради тези си умения печели доста пари, а тези пари решава да ги инвестира в тези си напълно налудничеви проекти.

SpaceX претърпява доста брутални загуби (гърмят яко ракетите) и то по доста абсурден начин, но реално той събира млади инженери директно от университета и сам строи рекети - дори първия прототип е изцяло с части от интернет. 

От правителството взима пари, за да им изкара спътник, като буквално взима най-евтино от другите (НАСА, Боинг), а и изтрелва от джунглата ракетата, а не от площадна в самия континент Америка.

Аве яко луд е тоя, но доста размътва водата на много бизнеси.

Една от идеята му е да направи Америка държава без петрол, т.е. само електрически коли и слънчеви панели. 

Ще наблюдаваме какво ще стане :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Петре, това което си написал доста противоречи, на това което аз четох за него.

1 Семейството му са богати хора с инжинерни познания

2 Хората с които работи са най добрите специалисти от най високотехнологичните и големи компании

3 Той работи по принципа "Приватизация на доходите, национализация на разходите"- поради което и му излиза сметката (естествено някой му позволява това да го направи)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тоя е луд за вързване - "лесни-евтините"  му ракети ще пробият озоновия слой и Слънчо ще ни изпържи.

Чиповете в главите - въобще, ще се отхвърлят от организма, а ако са принудени химически да стоят там - то тва вече не е човек, а ... дрогерия (не знам кво значи, ма звучи! - бъзикнат е мозъка, значи субектът е ... прецакан! - липсва "свободната воля")

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

озоновият слой не е бил в по-блестящо състояния от половин век насам. :)

Колкото до чиповете в главата, е. накрая всички ще станем едни духове в черупки :animatedwink:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Навремето Наполеон е казал нещо в смисъл; "Аз никога не бях свободен да правя каквото искам, а винаги трябваше да действам според обстоятелствата". Щом човек като Наполеон който е имал пълната власт се оплаква, че не е бил свободен да прави каквото иска, то какво остава за другите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Илон Маск не е добър човек, но иначе новината е хубава!

 

SpaceX впервые запустила уже летавшую ракету. И посадила ее!

SpaceX

01:33, 31 марта 2017

Надежный источник

Компания Илона Маска SpaceX 30 марта впервые в истории запустила в космос уже летавшую ракету-носитель. После запуска ракета приземлилась на плавучую платформу.

https://meduza.io/news/2017/03/31/spacex-vpervye-zapustila-uzhe-letavshuyu-raketu-nositel

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 22 часа, Last roman said:

озоновият слой не е бил в по-блестящо състояния от половин век насам. :)

Колкото до чиповете в главата, е. накрая всички ще станем едни духове в черупки :animatedwink:

 

Много на брой като станат - дупките пак ще се отворят (отварянето е откъм полюсите).

(Представи си формата на озоновия слой в мащаб. За модел: формата на  корубите на две костенурки, обърнати с корем една към друга с размер като на обвивката от озонов слой... Какви отвори се получават откъм мястото на "глава и опашка". Това са и "дупките" на слоя и могат да променят големината си - по-скоро изтънява слоя в пробивите от ракетите, а изтъненото отива към "дупки" на полюсите. Няма да споменаваме ... ефекта на пеперудата, че е сложно:). Рязкостта на климатичните промени по амплитуда, забързването им като повторяемост, вече е налице)

 

Ами може на Марс такива "черупки" да намерят (разградими). Когато марсианците са си казали, че трябва да могат да прелетят през космоса до Земята, щото им се е сдухал озона от ракети. На Земята са достигнали само обвивки - достатъчно за по-нататъшно развитие ако се облекат ... подходящи маймуни да  се достигне до Главен мозък със съзнание и разум...Няма майтап!:564da112d749c_wink(1):

пп Да не забравиш, че днес е ден на хумора и шегата и ... да започнеш да триеш!

...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Батка, няма как ракета да ти пробие озоновия слой. Виж, фреоните вършат много по-успешна работа.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...