mnogoznaiko

Древните хора са създали Сахара

4 мнения в тази тема

drevnite-hora-sa-syzdali-sahara-435866.p

Изглежда невъзможно да си представим днес, но там, където днес Сахара простира своите дюни преди няколко хиляди години е било огромна зелена площ с езера навсякъде. Водещ археолог издига хипотезата, че не друг, а хората са изиграли ключова роля в причиняването на бързите промени в екологията на региона, които са предизвикали спад на дъждовете, информира списание Обекти. Историята на превръщането на плодородните площи в пустиня може да ни даде ценно разбиране за начините, по които може да се борим с климатичните промени в бъдеще. Времето в Сахара преди около 11 000 години е било съвсем различно от днес и е било 10 пъти по-влажно. Този период е съвпаднал с миграцията на хората в областта, които са донесли със себе си и земеделието. Според Дейвид Райт от университета в Сеул именно ефекта от земеделците, които са отглеждали реколта в региона е предизвикал промяната на климата от влажен към сух. “По това време в Сахара е имало езера навсякъде и те ще съдържат следите от промяната на растителността. Ние трябва да пробием почвата до тях и да изследваме информацията за растителността, която се съдържа в леглата на езерата,” коментира той.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/412396-древните-хора-са-създали-сахара.html

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бая са се изсилили, ролята на хората доколкото въобще я има за това е в най-добрия случай микроскопична :animatedwink: Всички широки вътрешноконтинентални пространства отдалечени от мусоните рано или късно изсъхват, същото се случва и в Централните части на Азия, Австралия и Северна Америка. Същото се е случило и в централните части на Пангея преди да се разпадне.

Хора в Сахара има не отпреди 11 000 а от преди 100 000 г., но земеделието там се появява едва преди ок. 6000 г. в Египет от азия и тогава вече Сахара е била пустиня :animatedwink:
Напоследък има порой от такива смели сензационни теорийки (справка - темата за Егалитарната еволюция) където от десет кладенеца вода носят да доказват нещо, без въобще да взимат под внимание хронологията на събитията, а може пък и въобще да не я познават - важното е там да си нацвъкат статиите и да оберат дивидентите :animatedwink:

Редактирано от Warlord
3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напоследък се напълни с псевдонаучни пасквили с цел да се "доказват" разни съвременни пропагандни опорни точки. Нищо ново под слънцето.

3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!


Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход