Отиди на
Форум "Наука"
Р. Теодосиев

Русия откри конкурс за космонавти, които ще летят до Луната с новия кораб Федерация

Recommended Posts

ryazanskiiy-spacewalk.jpg

На снимката: руският космонавт Сергей Рязанский по време на космическа разходка през 2013 г. Credit : Roscosmos

Роскосмос обяви официално конкурс за нови попълнения на космонавтския отряд. Поканата е отправена към млади хора до 35 годишна възраст, както мъже, така и жени.

Очаква се следващото поколение космонавти да летят с новия космически кораб "Федерация", чийто дебютен полет ще е през 2023 година от новия руски космодрум Восточний. Плановете са до 2031 година руски космонавт да стъпи на Луната.

Има куп изисквания, на които желаещите да летят в космоса трябва да отговарят. Освен пределната възраст от 35 години, кандидатите трябва да са високи между метър и петдесет и метър и деветдесет сантиментра. Максимално допустимото телесно тегло е 90 килограма. Познанията по чужд (английски) език за задължителни, както и уменията за работа с компютър. Кандидатите задължително трябва да са висшисти, а приоритет в конкурса ще бъде даден на тези с опит в авиацията и ракетно-космическата промишленост на Русия.

Понастоящем Русия разполага с 30 космонавти. От тях 14 никога не са летели в космоса. Най-възрастният е 58-годишният Генадий Падалка, който държи световен рекорд за най-много време, прекарано сумарно в космическото пространство. Най-младият е 31-годишният Иван Вагнер, който е приет в отряда през 2011 година. Вагнер е един от хората, които все още не са били в космоса.

Чакането за първия космически полет е твърде изнурително, още повече, че при планирането на мисии често пъти се залага на хора с опит, а не на новаци. При следващия руски полет през април 2017 г. на борда на "Союз МС-04" ще лети за пети път Фьодор Юрчихин. През юли с кораба "Союз МС-05" ще излети Сергей Рязанский - 42-годишният космонавт вече има един полет зад гърба си през 2013 година. И при полета през септември със "Союз МС-06" ще лети ветеранът Александр Мисуркин, който вече е бил в космоса веднъж. За изстрелването на "Союз МС-06" в края на годината също е назначен опитен космонавт - Александр Скворцов с отбелязани в биографията два полета.

Едва през март 2018 г. с кораба "Союз МС-08" ще лети новак - Сергей Прокопиев.

За повече информация: Роскосмос


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


×