Отиди на
Форум "Наука"
Лена

Комуникационни или комуникативни умения

Recommended Posts

Преди 18 минути, insighting said:

Винаги правете разлика между "комуникационни линии" и "комуникативни умения".

Благодаря! Правя разлика, но напоследък се чудех да не би аз нещо да бъркам, тъй като вече масово кандидати за работа използват "комуникационни умения". Докато търсех конкретна информация попаднах и на редица "коуч програми" и "трейнинги", които способстват развитието на същите "комуникационни умения". Та така...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Човешкото качество е 'комуникативен', а не комуникационен. Да бъдеш комуникативен означава да си разговорлив, общителен, а комуникационна може да бъде една съобщителна система.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 1 час, Лена said:

масово кандидати за работа използват "комуникационни умения"

При кандидатстване за работа всеки получава възможност да се самопозиционира към съответни ситуации, т.е. да се приспособи към определенията за нужните компетенции или умения. 

Да изслушвате хората и да разбирате техните потребности отговаря на компетенцията за комуникативност. Комуникативни сте, ако се чувствате удобно с всеки. Ако усещате състоянието на някого без той да ви е казал, вие сте комуникативни. Комуникативност е да сте любезни с хората, които срещате. 

Ако вашата мечта е да работите в комуникационен център, трябва да притежавате комуникативни умения.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колегата може да има комуникативни заложби, може да бъде комуникационен инженер, консултант в комуникационен център или управител на комуникационен център. "Комуникационните умения" обаче не са уменията за водене на разговор по телефона, както ги представят бизнес експертите в интернет. Например хората, които работят в отделите по телемаркетинг, използват определени скриптове за продажби по телефона. Това са написани сценарии, в които умело са предвидени различни ситуации при представянето на всеки един продукт, както и възможните отговори на самите клиенти. Ако говорите по точно определения скрипт, това ви гарантира успешна продажба. Опитате ли да поведете разговор със свои думи, колкото и да сте комуникативен, не може да постигнете същия ефект. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


×