Отиди на
Форум "Наука"
Лена

Комуникационни или комуникативни умения

Recommended Posts

Преди 18 минути, insighting said:

Винаги правете разлика между "комуникационни линии" и "комуникативни умения".

Благодаря! Правя разлика, но напоследък се чудех да не би аз нещо да бъркам, тъй като вече масово кандидати за работа използват "комуникационни умения". Докато търсех конкретна информация попаднах и на редица "коуч програми" и "трейнинги", които способстват развитието на същите "комуникационни умения". Та така...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Човешкото качество е 'комуникативен', а не комуникационен. Да бъдеш комуникативен означава да си разговорлив, общителен, а комуникационна може да бъде една съобщителна система.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Преди 1 час, Лена said:

масово кандидати за работа използват "комуникационни умения"

При кандидатстване за работа всеки получава възможност да се самопозиционира към съответни ситуации, т.е. да се приспособи към определенията за нужните компетенции или умения. 

Да изслушвате хората и да разбирате техните потребности отговаря на компетенцията за комуникативност. Комуникативни сте, ако се чувствате удобно с всеки. Ако усещате състоянието на някого без той да ви е казал, вие сте комуникативни. Комуникативност е да сте любезни с хората, които срещате. 

Ако вашата мечта е да работите в комуникационен център, трябва да притежавате комуникативни умения.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колегата може да има комуникативни заложби, може да бъде комуникационен инженер, консултант в комуникационен център или управител на комуникационен център. "Комуникационните умения" обаче не са уменията за водене на разговор по телефона, както ги представят бизнес експертите в интернет. Например хората, които работят в отделите по телемаркетинг, използват определени скриптове за продажби по телефона. Това са написани сценарии, в които умело са предвидени различни ситуации при представянето на всеки един продукт, както и възможните отговори на самите клиенти. Ако говорите по точно определения скрипт, това ви гарантира успешна продажба. Опитате ли да поведете разговор със свои думи, колкото и да сте комуникативен, не може да постигнете същия ефект. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×