Отиди на
Форум "Наука"

Загадка със символите от картите за игра!


Recommended Posts

  • Потребител

Националната асоциация на клубовете на знаещите може да предяви интерес към загадката и да я включи в Националното състезание, което ще се проведе на 01.07.2017 г. Защо не я предложите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бих предложил загадката и там, и на МЕНСА, и другаде където има умни хора, но изглежда ще е трудна за всички. Въпросът е, че за разгадаването й е нужно познаване на една наука която днес не е популярна сред знаещите и умните. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

 Минаха доста месеци, но ще трябва още малко време за да публикувам всичко.

Иначе засега мога да дам още един жокер, който може да доведе лесно до решаване на загадката. Закономерността е свързана с определени стойности, които като цифри са следните:

9179155b.jpg

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

Загадка със символите от картите за игра!

имат сериозен смисъл като символи

сложна загадка, тъй като до сега е стояла в тайна

осемте символа са достатъчни, за да се стигне до отговора, но трябва нестандартно мислене

очевидно е, че има някаква закономерност

отговорът е свързан по определен начин с някои религии

за да се разгадае трябва вероятно човек да се абстрахира от това че символите са свързани с картите

и е нужно само гъвкаво и нестандартно мислене на високо научно ниво

Осемте символа си имат собствен живот и произход

закономерност и последователност която се е отнасяла за нещо друго

за разгадаването й е нужно познаване на една наука която днес не е популярна сред знаещите и умните

свързана с определени стойности, които като цифри са следните: 0, 6, 12, 15, 25, 56, 60, 65

Лясы точат - людей морочат?

Колко са нивата на развитие в рамките на един човешки живот?

https://www.youtube.com/watch?v=iuXlEEWTBiU

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не са свързани с годините от живота на човека. 

Освен всичко останало има смисъл и в това, че при картите за игра половината от символите са черни, а другата са червени. Двата цвята символизират цветове от живота, които са ни доболка познати и ги виждаме постоянно. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 17 минути, makebulgar said:

при картите за игра половината от символите са черни, а другата са червени

Абстрахирах се от това, че са карти за игра. А цветовата символика е от изключителна важност предимно в хералдиката.

Цитирай

Двата цвята символизират цветове от живота

Ако така сте го написали и в книгата си, редактирайте.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител
On 11.09.2017 г. at 15:10, makebulgar said:

...има смисъл и в това, че при картите за игра половината от символите са черни, а другата са червени...

arx1534534561b.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Diamonds - Огън, Clubs - Вятър, Spades - Земя, Hearts - Вода.

Четирите елемента. Формата е очевидна. Сърцето е стилизирана капка и т.н.  Не разбирам защо огън и вода са един цвят. Според мен трябва да са противоположни. 

В китайската митология има(макар че техният вариант е по-различен) как се подреждат по сила елементите. 

Ето за четирите елемента. Концепцията е старогрътска, но май я има във всички значителни древни култури:

https://en.wikipedia.org/wiki/Classical_element

 

А това от картинката на колегата автор на темата ми прилича на зелена еуглена в процес на пъпкуване. 

Редактирано от Amazonski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 часа, Amazonski said:

огън и вода са един цвят

Въпросите за живота и смъртта са вълнували хората още от древността. Те са наблюдавали самите процеси. Например когато еволюцията се замени с революция, резултатът от това действие е изригващ вулкан. Освобождаването на натрупаната енергия е обединение на стихиите огън, вода и земя. В китайската митология това е енергията на Червения дракон.

Иначе имаме Прототип, Конструкт, Форма и Материя.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Подсказъл съм доста до тук. Символите първоначално са нямали връзка с картите. На картинката има нарастващи размери, има и цифри обозначаващи нещо. Логика има, само трябва да се открие. А цветовете най-трудно може да им се схване смисъла и той е свързан по някакъв начин и със цифрите и със колодите с карти.

Ще подскажа още малко. Картите са армии. С тях са се разигравали битки. Армиите са получили символи по някакъв прицип.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Здравей, makebulgar. Загадката ти много ме заинтригува. В случай, че имаш желание да отговаряш на още въпроси - закономерността в символите свързана ли е с някакъв вид проекция/сянка?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ln_none, абсолютно прав си, и мога да приема отговора ти за верен. Ключовата дума е точно сянка! Печелиш каса бира... кажи къде да я изпратя! :)


Ще дам и малко разяснения, тъй като въпроса е доста сложен за разбиране, свързан е със слънчевата астрономия, и съответно към момента никъде по света не е разглеждан доколкото ми е известно.

arx1534534561b.jpg

Символите от картите представляват полярни графики на сенките по пладне на гномон (обелиск/стела/идол) разположен на указаните чрез цифрите географски ширини, като 0 градуса е Екватора. Начина на отчинтане на сенките чрез този прост астрономичен уред може да се види от следната схема:

9488041b.jpg

Формулата за изчисление на дължината на сянката е L=A.tang γ , където А е височината на гномона, а γ е ъгъла на наклона на слънчевите лъчи за всеки ден по пладне. Ъгълът на слънчевите лъчи се определя от географската ширина и от деня през който става измерването, но няма да навлизаме в повече подробности относно него. Тази формула е идеализирана и чрез нея лесно могат да се изчислят дължините на сенките за различните географски ширини, като чрез нея се получават следните графики в правоъгълна координатна система за гномон с височина 3,5 м:

9488045i.jpg

От графиките се вижда това, че дължините на сенките нарастват с увеличаване на географската ширина, вижда се че на Екватора и между двата тропика гномона има сенки и от северна и от южна страна през различните етапи от годината, вижда се това, че след тропиците имаме вече едностранна сянка, и виждаме, че с приближаване на полярните кръгове сенките стават много дълги, като след тях вече формулата влиза в неопределеност тъй като има дни при които слънцето вече не изгрява.
Ако нанесем в полярна координатна система данните за дължината на сянката на гномона измерена от най-южната (най-късата) сянка до най-северната (най-дългата) сянка, ще получим графики, които представляват картиоиди, и някои от тях приличат достатъчно много на символите от картите за игра - купа, пика, каро, спатия и тояга:

9488044P.jpg


Тоест виждаме, че символите произлизат пряко от слънчевата астрономия, като това е подсказано ясно от това, че традиционната колода с карти с четири цвята има сбор на всеки цвят от 91 и общ сбор от 364, които цифри указват точно дните в едно тримесечие и дните в една слънчева година. Слънчевата връзка се указва и в останалите карти от колодата на Таро картите, която според някои мнения включва карти указващи символи свързани със слънчевото езичество.
Двата основни цвята - черния и червения, от колодата с карти за игра вероятно също не са случайни. Доколкото картите са използвани в миналото за разиграване на военни битки, то е логично те да са символизирали някакво разделение на армиите. Това разделение вероятно е било според цвета на кожата на хората, тъй като символите между двата тропика в земите на чернокожите хора (двусенчестите народи според Йоан Екзарх) са били избрани с черен цвят, а символите между полюсите и тропиците където живеят светлокожите хора (едносенчестите) са били избрани с червен цвят:

9488046K.jpg 

Как и кога тези чисто астрономични символи са били вкарани в употреба в картите за игра е сложен въпрос, който трудно може да получи отговор. В Европа картите се появяват около 13 век, като се приема че това е станало чрез венецианците, чрез османците, чрез циганите, или чрез евакуиралите се от Константинопол учени, богомили/катари или други. Събирането на символите на едно място в картите говори за това, че някой някъде през средновековието е познавал добре слънчевата астрономия, като вероятно по онова време е имало някаква комуникация между отдалечените на различни географски ширини слънчеви обсерватории. 
 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря. Явно идеята ми е била добра, но всъщност никога нямаше да стигна до отговора, понеже в него има доста интересни неща, за които си нямах представа.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...