Отиди на
Форум "Наука"

Най-любопитните факти за жените в космоса


Recommended Posts

  • Администратор

tracy-dison-iss-cupola.jpg

На снимката: Трейси Дайсън наблюдава Земята през модула "Купола" на "Международната космическа станция". Credit : NASA/Tracy Dyson

Днес е осми март - прекрасен повод, за да си припомним най-важните факти относно жените - покорители на космоса.

В тази статия представям най-значимото за жените-астронавти и космонавти, постигнато от началото на космическата епоха до ден днешен.

Първата жена излита в космоса на 16 юни 1963 г. с кораба "Восток 6" - това е Валентина Терешкова. Независимо че полетът е напълно успешен, друга жена не полита в космоса в продължение на следващите близо две десетилетия. Чак през 1982 година, когато излита корабът "Союз Т-7", на борда е втората жена-космонавт - Светлана Савицкая.

С оглед на факта, че като изключим Терешкова, през първите две десетилетия от пилотираната космонавтика няма жени-астронавти и космонавти, това означава, че по време на историческата програма "Аполо" летят само мъже. За огромно съжаление до този момент нито една жена не е напускала околоземна орбита и нито една жена не е летяла до Луната и не е стъпвала на нейната повърхност.

През юни 1983 година излита Сали Райд на борда на совалката "Чалънджър". Тя е първата жена-астронавт на САЩ и третата жена, която достига до космическото пространство.

През 1984 година лети корабът "Союз Т-12", отново със Светлана Савицкая. При този неин втори полет тя се превръща в първата жена, излязла в открития космос със скафандър. Първата американка, която излиза в открития космос, е Кейти Съливан - също през 1984 г., няколко месеца по-късно.

Независимо от забележителните постижения на руската космонавтика, до този момент е имало само четири рускини, които са летяли в космоса. Освен Валентина Терешкова и Светлана Савицкая, това са Елена Кондакова (първата жена, която лети както на "Союз", така и на американска совалка) и Елена Серова (която посещава "Международната космическа станция" през 2014 г.).

През 1992 г. на борда на совалката "Индевър" лети първата чернокожа жена - афро-американката Мей Джемисън.

За съжаление не може да не споделим, че сред авариите на космически совалки има и жени. През 1986 г., по време на полета на совалката "Чалънджър", загива Криста Макалъф, която е и майка на две деца. През 2003 г. при катастрофата на "Колумбия" си отиват без време Калпана Чаула и Лоръл Кларк. Кларк също е майка - има един син.

През 1999 г.  за пръв път жена е командир на космическата совалка - Айлийн Колинс. Първата жена, която лети до "Международната космическа станция", е Сюзан Хелмс през 2001 година. Първата жена, която е командир на експедиция на станцията, е Пеги Уитсън през 2008 година.

През 2006 година излита първата жена-турист в космоса, която на собствени разноски посещава "Международната космическа станция" - Анушен Ансари.

През 2010 година има рекорден брой жени на "Международната космическа станция" - четири! Това са Дороти Линденбъргър, Стефани Уилсън, Трейси Дайсън и Наоко Ямазаки.

На 16 юни 2012 г. Китай за пръв път изстрелва жена в космоса с кораба "Шенчжоу 9" - Лю Ян.

И накрая не можем да подминем последния рекорд - в края на 2016 година в космоса излита 57-годишната Пеги Уитсън, която и до този момент живее на борда на "Международната космическа станция". С това тя се превръща в най-възрастната жена, посетила космическото пространство. Поглеждайки назад към живота си, Пеги Уитсън споделя, че е доволна от своите постижения, но мечтае да е все още жива, когато човек стъпи на Марс... макар и да съзнава много добре, че има вероятност и да не е.


Автор:  Светослав Александров

Източник: http://www.space-bg.org/ http://www.cosmos.1.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Най-опитната астронавтка на НАСА Пеги Уитсън се завръща утре заедно с двама свои колеги

30-march-peggy-whitson-spacewalk.jpg

Снимка на Пеги Уитсън по време на космическа разходка през 2017 година. Photo credit : NASA/ESA

2 септември 2017 г. 10:25 ч.

Светослав Александров. Пеги Уитсън е не просто най-опитната жена-астронавт на НАСА. Тя е най-опитният астронавт на НАСА изобщо - на 24-ти април счупи рекорда за най-много време, прекарано в космоса от американец, и така задмина всички мъже и жени преди себе си. Тя беше изстреляна в космоса на 17-ти ноември 2016 година и оттогава насам постави редица рекорди. Със своята 57-годишна възраст Пеги Уитсън е най-възрастната жена, летяла в космическото пространство. До този момент държи рекорд сред жените за най-голям брой "космически разходки" със скафандър, както и рекорд за сумарно най-много време в открития космос.

Но всяко нещо си има своя край - след близо десетмесечен космически полет, Пеги Уитсън ще се завърне утре. Роскосмос оповести (източник), че космическият кораб "Союз МС-04" ще се разкачи от "Международната космическа станция" на 3-ти септември в 00:58 ч. българско време и ще извърши кацане в 04:22 ч. българско време.

Заедно с Пеги Уитсън на Земята ще се завърнат космонавтът на Русия Фьодор Юрчихин, както и астронавтът на НАСА Джак Фишер.

На страниците на НАСА беше публикувано обширно интервю с Пеги Уитсън (източник). Ето акцентите:

"Всъщност по-голяма част от времето ми мина много бързо", съобщи Уитсън в отговор на въпроса дали е усещала, че времето се влачи или напротив, избързва. "Бих казала, че най-бавно мина времето през последната ми седмица. Мисля си, че има нещо общо с превключването на съзнанието къде искаш или трябва да бъдеш. Веднага щом се превключиш, че трябва да се прибереш вкъщи, времето изглежда се забавя".

Пеги Уитсън бе брутално откровена, щом й беше зададен въпросът: "Като изключим семейството и приятелите, какво е нещото на Земята, което най-много ти липсваше в космоса?". Отговорът, който Уитсън даде, беше: "Тоалетни с казанче. Повярвайте ми, не искате да знаете подробностите". (Ако искате да разберете неудобствата, които астронавтите изпитват, докато се облекчават, прочетете статията на КОСМОС БГ по темата).

Астронавтката призна, че ястието, което иска да вкуси най-много след приключването на космическия й полет, е пица.

Въпреки неудобствата, свързани с космическите полети, има някои неща, които ще липсват на Пеги Уитсън. "Ще ми липсва да гледам очарователно спокойния ръб на Земята от тази гледна точка. До края на дните ми моите очи ще обхождат хоризонта, за да видят нейната кривина", каза тя.

Пеги Уитсън не каза конкретно дали смята това да е нейният последен полет. "Не съм сигурна какво предстои за мен в бъдеще, но очаквам да продължа да работя по космически програми. Желанието ми да сътруднича на полетния екип, докато напредваме с изследванията, е станало по-силно през годините".

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1891-2017-peggy-whitson-to-return-to-earth

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...