Отиди на
Форум "Наука"

Учителската заплата


Recommended Posts

  • Потребител
Преди 3 часа, ISTORIK said:

Да не изместват пенсионерите, предполагам. 

И чии интереси обслужва това? Днешните училища, които имат педагогически персонал на възрастта, с която са пълни старческите домове, харчат повече за заплати. Мисля, че само за всяка година стаж заплатата се вдига с 1%, значи да се наеме нов учител излиза повече от 30-40% по-изгодно. С осигуровките, ПКС (професионално-квалификационни степени) взети безплатно още по комунистическо (първата е към 150 лв. месечно), докторски степени (и те към 150 лв.) и т.н., на практика е над 50%, а може би и над 100%. И тъкмо тази средно 55-годишна възраст създава илюзията, че учителите вземат големите пари.

Според мен пенсионерите не се държат изкуствено в училищата. Просто няма нова смяна. Няма друга професия, в която синхронизирано от един момент нататък да спира вливането на нови кадри!

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 232
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

Имам предвид - да не изместват пенсионерите не само в учителската гилдия, ами - навсякъде, където има възможност да бъде нает за работник пенсионер, на когото не трябва да се плащат осигуровки. Чакайте после младите да останат в "тая тъпа държава" (по думите на Христо Явашев)!

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 часа, vorfax said:

Едните не са влизали във Фейсбук, другите не знаят какво е да доиш овце.

Това, че някой има профил в някоя социална мрежа, не означава, че има добра компютърна грамотност. Много колеги, с които съм разговаряла, споделят, че нямат Фейсбук, просто в един момент предпочитат да имат някаква анонимност, а и не желяат да лайкват всеки пост на главозамаял се директор. 

Забелязвам неприятна тенденция - идва млад колега с десетки сертификати и се оказва, че владеенето на чужд език е с обем десетина думи, а ползването на базов офис пакет е отчайващо. Не може да заявява "Може и така" и да представи работен лист на десетина шрифта и толкова размера, да се чуди защо като вмъкне чертеж или схема в текста всичко му се размества и не може да го оправи.

*******

Преди много време четох, че 12 клас бил необходим, за да се синхронизира нашето образование с нечие европейско, вече съм забравила подробности. Но с новия закон средното образование се разделя на първи гимназиален етап: 8-10 клас и втори: 11-12 клас. Във втори гимназиален етап ученикът има право на обучение чрез работа /дуална система на обучение/. 

 

Редактирано от Самодива
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 11 минути, Самодива said:

Забелязвам неприятна тенденция - идва млад колега с десетки сертификати и се оказва, че владеенето на чужд език е с обем десетина думи, а ползването на базов офис пакет е отчайващо.

Ами разбира се. В днешно време курсовете се правят за пари. Предлагали са ми курсове по няколко хиляди лв. всеки. Аз имам много малко сертификати, но имам огромни познания и признание за това, защото не съм разчитал за 5-50 часа да ми предадат нещо, а съм се самообучавал с Интернет в продължение на години.

А този, младия, ми не е успял да си намери хубава работа и му е останало да бъде учител. С такава препоръка "не можах да си намеря престижна, добре платена, с фиксирано работно време работа" какво се очаква да дойде - нещо готино? Това всъщност е моя рефрен в темата, защото май съм от малкото, които смятат, че конкуренция не може да има за непривлекателна длъжност, евфемистично наричана "мисия", "призвание" и т.н. Таман стана дума за това, че в църквите искат пари за да снимаш, а от интелигенцията в България продължават очакванията, че ще работи "на доброволни начала".

ПП: И за първобитната образователна система съм разсъждавал в този форум:

С две думи съм опитал да предложа оптимизация на най-ценния за мен ресурс на планетата - времето.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 25.03.2017 г. at 8:38, ISTORIK said:

Най-старата педагожка у нас е на 80 години и, казват, не отстъпвала по нищо на по-младите си колеги.

Зависи от качествата на конкретния преподавател - има преподаватели, чийто буден ум им позволява не само винаги да са в точната крачка, а нерядко да бягат на километри пред много от представителите на което и да било поколение.

Ето този учител, Николай Николов, днес на 67-годишна възраст, е обучавал не просто по-голямата част от поколенията, завършили английската гимназия в София. За всеки един от завършилите училището от 1978 година той е бог.

Бих могла да напиша и повече от една дума - последната от предишното изречение, но тя не е само вярна, тя е напълно достатъчна.

Вечна признателност и от мен, за всяка една минута от контакта ми с него, и за всяка една дума, изречена в час. За всичките тези 39 години оттогава.

 

Преди 18 часа, dora said:

 

Ето линк към статията:

http://kultura.bg/web/учителят-от-английската/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето клипче с Николай Николов...

Много ми се иска той да бъде моят министър на образованието!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, ISTORIK said:

Много ми се иска той да бъде моят министър на образованието!

Не се наемам да гадая доколко влизането му в политиката е добра крачка и доколко би бил успешен в ново поприще, в смисъл доколко би могъл да функционира добре в непрозрачната, отровна среда на българската политическа конюнктура. По-скоро бих се опасявала за здравето и добруването му, ако се наеме с някаква политическа отговорност.

Но откъм ерудиция, блестящ, критичен ум и способност за намиране на творчески решения дори на най-тривиалните въпроси, за мен е несравним. Не само в училище, в живота по принцип. Дори хората, незаинтригувани конкретно от литературата, го слушаха със затаен дъх. Всеки негов час не просто се очакваше, за него се говореше. И до ден днешен, двадесет и кусур години след като съм завършила училище, нещата, които той е формулирал понякога съвсем помежду другото в час се повтарят от поколения негови ученици, чийто начин на мислене и вкус към света той в голяма степен е изграждал с всяка своя дума. Без никакво значение към кое поколение принадлежат. Дори споменаването на името му стига да осъществява онази невидима мисловна, ценностна и емоционална връзка, която свързва поколенията, завършили английската гимназия, колкото и различни да са те.

Още няколко учители от неговата класа имаше, между другото - но те се пенсионираха по-отдавна и не са толкова обществено видими. Те обаче успяваха с поколения да създадат у учениците си онази силна съпричастност към съвместния интелектуален продукт, съставляващ и съграждан от английската гимназия, който не само я превърна в запазена марка за качествено образование, но и който ги мотивираше да печелят национални олимпиади и пълни стипендии в най-добрите университети в света. И то не само един или двама. Дългът към гимназията повелява, че човек трябва да е най-добър. В каквото и да прави. Защото го дължи на учителите си, като отплата за вложения труд.

В този дух много от възпитаниците й и до ден днешен се разпознават.

За съвсем новите поколения не мога да говоря, имам наблюдения за тези до около 2010.

Нищо от тези качества - изброените по-горе -  не зависи от размера на заплатата... Но в образованието ги имат малцина.

Вкл. във висшето, между другото.

Редактирано от dora
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...