Отиди на
Форум "Наука"

Ранната християнизация Европа, Средиземно море, Африка и Азия


Recommended Posts

  • Потребител

Християнизацията започва в края на античния свят, даже се чудех къде да сложа темата ? По правилно би било може би в раздела - Антична история. Но Средновековието е така здраво свързано с Християнството , че реших да я сложа в отдела Средновековна история. 

Има много интересни теми и мнения за Римската Империя особенно за късният период от  L r  , които чета с интерес. Всички знаем че въпреки преследванията християнството се разпространява и става държавна религия в главната империя в Европа и Средиземноморието във вековете след Р.Х.  И така при раждането на Христос , дали реално или измислено около година 0 от РХ християни не е имало. Имало е секти най малко 1 която по мироглед са били много близки до ранното християнско учение. Самият Христос е имал 12 постоянни ученика Апостоли и други последователи много от които са жени. Христос живее 33 години при смъртта му негови последователи са десетки до стотици може би максимум 1000 души не повече ? Първият събор на християни е в Антиохия доколкото знам ?

По това време Римската Импери е вече напълно оформена и на върха на могъществото си. Границите при Император Август са по Рейн , Дунав, Ефрат и Нил. След това империята се разширява още около 100 години после минават в защита.

Интересно как се развива приблизително демографски християнизацията в империята и в разние провинции ?  4 век е века на победата на християнството от признаването му за равноправна религия 313 год. от Константин 1 Велики до превръщането му в държавно господстваща при Теодосий 1 Велики и реалното започване на преследване и геноцид над другите езичнически религии и затварянето на нехристиянските храмове. 

През 313 година били ли са вече християните мнозинство в империята ? Или са били снозинство само на изток ? Има ли някакви приблизителни долу горе точни данни ?  

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...