Отиди на
Форум "Наука"
Frujin Assen

Интересно българско оръжие

Recommended Posts

Какво може да кажете за това оръжие.

http://strangernn.livejournal.com/1401008.html

 

Според автора това оръжие се намира във военноисторическия музей в София и опит от пистолет да се направи картечен пистолет през 1940.

e5f68cbcf353t.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Цитирай

В Софийском военном музее есть и такое... Вот известно, что сделал это конструктор Христо Николов в 1940 году. Если присмотреться, - то там парабеллум 08 внутре можно найти. А вот остальное... Давайте смотреть и думать. Длина ствола, - ладно, мы видали артиллерийские модели. Приклад? Ну, в общем-то, тоже видали на артиллерийских и морских моделях, только что тут посложнее. Передняя рукоятка... Почему бы и нет? Она меньше и удобнее цевья будет. Но ключевой элемент тут - оребрение ствола. Сдается мне плюшевый, что это пистолет-пулемет, в смысле, очередями стреляет. А подвижная часть пистолета прикрыта с боков, чтобы защитить стрелка.

Нет, ну стрельба с закрытого затвора, все такое, - но зачем оно такое надо? Уже существовавшие в это время "нормальные" ПП со свободным затвором были настолько проще, что стоили на порядок дешевле. Понятно, что дальше музея это не попало.

Руският оригинал.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пулемёт конструкции оружейника-самоучки, капитана болгарской армии Христо Спасова испытавался в 1927-м году и представлял собой нечто вроде попытки сделать из «Максима» ручной пулемёт. Пулемёт работает на коротком ходе ствола и питается из примыкаемого сбоку секторного магазина емкостью 20 или 40 патронов, прицельная дальность 1500 метров. Патрон сначала был 8х50R Манлихер, а потом 8х56R Манлихер. Государственных официальных испытаний этот пулемет никаких не проходил, только на гарнизонном стрельбище "его облили из ведра болотной водой и постреляли в то же ведро". После этого сравнили его разборку-сборку с пулеметом «Максим». Все свои изобретения ( а были ещё как минимум три ПП) Христо Спасов запатентовал в Болгарии, Франции, Англии и Германии ...

 

1



Информации об этом пулемёте очень мало и она противоречивая. В одном источнике упоминается, что запирание там осуществляется разновидностью рычажно-шарнирной схемы. Вообще главное его достоинство, это то, что его спроектировал и изготовил на коленке болгарский самоучка. А с технической точки зрения что-то вроде «Мадсена». Во всех источниках его "непревзойденные" качества заключаются в том, что он попадал в ведро и в шапку после того, как его обливали болотной водой из ведра и его разборка-сборка была быстрее, чем у пулемета «Максим». Еще в источниках упоминается, что его затвор, якобы не сложнее затвора винтовки.

 

2


Но нужно помнить, что на вооружении Болгарии были «манлихеры». И если речь шла о затворе «манлихера» модели 1888 года, то тогда затвор действительно был простой, примерно как половина затвора пулемета ДП-27. А если сравнивали с затвором «манлихера» 1895 года, то значит Христо Спасов там такого намутил, что болгарская промышленность не могла справиться с его изготовлением, так как у «манлихера» 1895 года затвор один из самых сложных у винтовок.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте някой може ли да ми каже от оръдие или гаубица е това на снимката от коя война е 

размерите му на височина са някаде 21 см на ширина някаде 7 см нямах ролетка и на око мерих.

има надпис ето го и него колкото видях може и да съм видел грешно

                                         O.F.18

                                             V

                                            F.8

                                         E.U.C

                                         7.  11.   15

интересува ме от коя война е мисля че е немско

IMG_20170226_173455.jpg

IMG_20170226_173521.jpg

IMG_20170226_173529.jpg

IMG_20170226_173600.jpg

IMG_20170226_173608.jpg

IMG_20170226_173617.jpg

IMG_20170226_173632.jpg

IMG_20170226_173647.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


За нас

Форумът съществува от края на 2005 г. и с усилията на много хора ние вече 11 години сме онлайн и продължаваме да дискутираме заобикалящия ни свят. През тези 11 години се случиха много неща и днес имаме форум с 15 000 теми, с над 350 000 мнения, а всеки месец той се чете от над 100 000 човека. Това нарежда форум "Наука" сред едни от малкото активни форуми в България, изключителни, полезни и нужни места за свободна обмяна на мисли и знания. 

Поддръжката на форума започва да тежи финансово, особено - след последния срив от хакерска атака, когато с помощта на анонимен дарител, ние успяхме да заплатим на специалист и се завърнахме онлайн без никакви загуби на съдържание. През февруари т. година платихме 850 лв за хостинг, тъй като използваме сериозни ресурси и се нуждаем от собствен VPS сървър. 

От рекламите на Гугъл печелим около 400$ на година, което не може да покрие всички разходи и това е основната причина да се обърнем към вас - нашите потребители и читатели. Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Създаваме фонд Форум "Наука", в който ще трупаме всички дарени средства, чиято основна цел ще бъде поддръжка и развитие на форум "Наука".

Може да се свържете с нас посредством лично съобщение, контактната форма или на office@chitatel.net

Банкова сметка:

Сдружение “Читател”

IBAN: BG87UBBS80021048062740
BIC (Swift): UBBSBGSF
При банка ОББ АД

Към PayPal:

Фонд "Форум - Наука"

 

С уважение, Р. Теодосиев
Създател на Форум "Наука
"

Научи повече!

За контакти

×