Отиди на
Форум "Наука"

Какво правите жълтите стотинки?


Recommended Posts

  • Потребители

327-2-obshtestvo.jpg?itok=LOiGbs4p

 

Чета в Капитал "Натрупаните излишни монети често се превръщат в скромно спестяване, което може да бъде обменено", но като цяло това "скромно спестяване" не може да се обмени без големи такси и с разправии в банките. 

Аз имам както е описано в статията един буркан с жълти стотинки и миналата година го наполових като започнах яко да плащам малки суми в супермаркета с жълти стотинки и така ме гледаха всеки път, че все едно съм ги събирал от фонтана пред народния театър.

Цитирай

Най-голям е броят на жълтите монети, както и делът им в общия брой (виж графиката) - тези от 1 ст. са над 600 млн. броя, като от 2010 г. насам са се увеличили с около 2/3. Следват ги монетите от 2 ст. (над 500 млн. броя) – монети, с които трудно може да се купи каквото и да било. Те дори не се приемат от повечето автомати за кафе и храни. Големите монети, които бяха въведени последни с цел да заместят дребните банкноти от 1 и 2 лева, имат обращение съответно от 120 млн. и 10 млн. броя. Те са и много по-ликвидни.

Цитирай

Как го правят в Европа

От 2004 г. повечето магазини в Нидерландия закръглят стойностите на стоките си до 5 евроцента. Въпреки че клиентите все още могат да плащат с монети от 1 и 2 евроцента, тяхната употреба е по-скоро изключение, а обемите на най-малките монети в обращение са сведени до минимум. Този тип закръгляне, наричано "шведско закръгляне", не важи, когато плащанията се извършват с кредитна или дебитна карта. Подобно закръгляне с цел по-рядка употреба на малки монети е в действие също така и във Финландия (от 2002 г.), Белгия (2014 г.), Унгария (от 2011 г.), Ирландия (2015 г.).

http://www.capital.bg/biznes/moiat_kapital/2017/02/03/2911300_change_bjuro_za_stotinki/

Какво ги правите вие тези жълти стотинки и какво е решението според вас да не потъват из къщите в бъркани, касички или къде ли не?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Аз храня с тях една оранжева жаба. Това е една порцеланова касичка. Когато се съберат няколко лева (не повече от 5), пробвам да ги обменя в някой от околните магазини. Когато в някой от тези магазини имат нужда от тях, ми ги обменят. Събирам жълти стотинки и в една кутийка. Когато отивам да пазарувам, ги взимам със себе си. Понякога се налага да имаш и такива дребни стотинки. Предпочитам да дам стотинки в магазина, отколкото - там да ми дадат още. Никога не ми е хрумвало да ги обменям в банков клон.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...