Отиди на
Форум "Наука"

Да работиш за себе си или да си останеш на заплата


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки
Преди 23 минути, insighting said:

Ипотечните кредити попадат в тази графа. Наскоро писах статия по проблема. Ипотека може да се учреди и без присъствието на нотариус, без представяне на нотариален акт, а само със заверено пълномощно. Впише ли се веднъж в регистъра, при неплатежоспособност имотът се отнема.

A, brawo, не очаквах да попадна на запознат! Гледам често от собствената камбанария, което е грешка. Аз нямаше да го знам, ако не бях попаднал на предаване на тази тема. Можех да допусна, че може да има подобна недомислица (допусната с умисъл според мен), но е и да се сетя, докато не се занимавам с това. Доколкото зная, работи се по този проблем, но кога ще са факт промените, един Господ знае.

 Един друг проблем дето също ни прави мноого по-близки до страните с режим и средновековието е възможността за запориране на сметка / заплата при дълг и бързо производство и несъразмерността на дълга и исканата сума. Както и неяснотите относно реда за уведомяване. Нещо с което фирми доставящи услуги (за мобилни оператори на първо време се сещам) и другите обикновени измамници системно злоупотребяват. Не е предмет на тази тема обаче, но не е зла да го има някъде из форума.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Този проблем вече е решен. Именно затова фирмите, които събираха вземания, разпуснаха част от персонала си. Няма да има признаване на неустойки без държавен съд. Гражданите няма да плащат такса на юридическите консултанти. Мобилните оператори не могат да налагат условия по договора, ако абонатът иска да го прекрати. Преди две години беше променен и Законът за кредитните институции. Част от тях побързаха да се трансформират в банки. Промените в закона тази година продължават да отразяват постигнатите нови положения относно облигационните права. Интересното обаче беше какво се случваше с един заем, който дълго време не се обслужва: постъпления от лихви, от продажба на дълга и от отписване на задължението. Ако има тук колеги финансисти или прависти, знаят какво означава това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ето още малко от същия професор:

 

1. Франция бе залята от протести срещу предложената от новия президент Макрон трудова реформа. Какво представлява тя?

2. Защо синдикалните движения днес са в упадък и кои са техните естествени съюзници, с които би трябвало да търсят общи действия?

3. Какви изводи могат да се направят за начина на работа на икономическата система след ужасните бури, връхлетели американските брегове? На тези и още много въпроси отговор дава проф. Ричард Улф.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 4 часа, mnogoznaiko said:

1. Франция бе залята от протести срещу предложената от новия президент Макрон трудова реформа. Какво представлява тя?

Прегледах цифрите от статистиката, преди да пиша, ще се опитам да дам отговор от моя гледна точка:

Икономическата политика на правителството на Франсоа Оланд /чиито финансов министър беше Макрон/ е провал за френската икономика - вдигнати са данъците и за фирми и за граждани, БВП през последните 2 години пада с близо 20 процента в абсолютни стойности, търговското салдо внос-износ е прогресиращо отрицателно. Ако Франция продължаваше по този път, нещата за още 4 години можеха да стигнат тежка рецесия. Имаше недоволство от падащия стандарт.

Макрон дойде на вълната на това недоволство и на бизнеса, и на работещите. И сега за реформите му, за които така саркастично говори професорът, който е великолепен оратор, спор няма. Първо Макрон маха предишния закон, който позволява на работника да съди с години работодателя му, ако го уволни и ако го осъди да вземе голямо обезщетение. И второ, съкращава увеличението на заплатите на френските чиновници, професорът сам казва, че те са много раздути като щат и работят седмично по 35 часа /7 часа 5 дневна седмица/, за разлика от американските и повечето по света, които работят по 40 часа. Френските чиновници искат да им се плаща извънредно за тези 5 допълнителни часа, Макрон реже това увеличение. И профсъюзите скачат - орязаха правата на трудещите се. Ама чакайте, ако един работник си пие биричка в работно време или пафка цигарки и работодателят му реши да го уволни, този човек може да го осъди и да вземе голяма сума от него. Чиновник, който работи 35 часа вместо 40 може да иска двойно заплащане за още 5 или близо 30 процента увеличение на заплатата си, и когато новият президент на една потъваща икономика вземе решение да запуши пробойните, профсъюзите скачат и викат "но пасаран".

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
1 hour ago, Б. Киров said:

 И профсъюзите скачат - орязаха правата на трудещите се.

Искаш да кажеш, че не са?

Колкото до орязването на другите права, по тази логика е най добре да върнат робството. Тамън работодателя ще може да ги "мотивира" както трябва с камшици-стига са лентяйствали!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Гледам цифрите, не идеологията. когато цифрите говорят и боговете мълчат. Една лоша икономическа политика за един мандат орязва много повече правата на трудещите се. Ако имаш очи да гледаш и ум да мислиш, гледай и виждай, в противен случай не мога да ти помогна, карай с лозунгите:

1.jpg.abedefc2191afb19790a4c7142302e42.jpg

1a.jpg.e1006cb08eb6eb0fd0863b6e859d8a0e.jpg

1c.jpg.a5d9113bb38a13d3d7b470fb825c9fa6.jpg

1d.jpg.39ff1dc214d6f0eba2a7dc373aa1c83b.jpg

1b.jpg.c3b556c3525b003c4710cbf4d1147cec.jpg

1b1.jpg.c858edc33f3fb951f046377523add909.jpg

Пазели са стандарта за сметка на заеми и дългове, както и вдигане на данъци, но по този начин се държиш на власт до време, после идва сириза. Висок корпоративен данък, много висок подоходен личен данък /ще наказваме богатите, ама те избягаха с бизнеса си зад граница/, отнесоха го средната класа от производители, чиновническо раздуване, бюрокрация, харчене на повече отколкото произвеждаш, ерго външнотърговски дефицит, защото не можеш да продаваш повече, отколкото внасяш, дефицит в държавния бюджет и трупане на държавен дълг, който сега ще плащат кои - същите трудещите се, за които ти е така мъчно. И всичко това е, за да сме "добри" за 4 години, пък след нас потоп. И сега, когато Макрон им казва, че ще трябва да работят повече, според теб това е робство.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Зная Киров, но винаги съм се чудел, защо като има проблем винаги трябва да ядът дървото бедните и никога работодателите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 21.09.2017 г. at 17:40, insighting said:

Ипотечните кредити попадат в тази графа. Наскоро писах статия по проблема. Ипотека може да се учреди и без присъствието на нотариус, без представяне на нотариален акт, а само със заверено пълномощно. Впише ли се веднъж в регистъра, при неплатежоспособност имотът се отнема.

Невярно

Ипотека се учредява само и единствено в нотариална форма, което автоматично прави присъствието на нотариус задължително. След това се вписва в агенцията по вписвания - имотен регистър. При спиране на плащанията, кредиторът се снабдява с изпълнителен лист - все едно дали чрез заповедно или исково производство, после се образува изпълнително дело и ипотекираният имот се изнася на публична продан.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, Frujin Assen said:

Зная Киров, но винаги съм се чудел, защо като има проблем винаги трябва да ядът дървото бедните и никога работодателите.

Според мен всички в една национална държава са засегнати по веригата от лошото управление. За сравнение си дадох труд да видя как са минали тези години за германската икономика, някои тенденции се повтарят, както и за тази на ЕС като цяло, но има съществени разлики:

2.jpg.91c7bba4b3daecc3dc55dfd524097e89.jpg

Има спад през 2015 с около 15 процента, но после тръгват нагоре осезателно

2-1.jpg.94edf00f2483355db70cfe8dd54b14ee.jpg

Тук е огромната разлика, непрекъснато са на положителен баланс в търговията си, произвеждат и изнасят повече, и то много, това компенсира лекия спад в БВП, а за мен означава, че производството им продължава стабилно да работи за износ и има пазари, спадът вероятно е в сферата на услугите

Данъците им не са ниски, но не ги променят рязко, както прави Оланд, а ги държат стабилни

2-2.jpg.44f0b804a0bd0e6330091844d5065d91.jpg

Корпоративен данък 29.6 и е понижен 2007, след което остава непроменен, това генерира предвидимост и стабилност у бизнеса

2-3.jpg.306586985d033c06e2a0cf984f6c5930.jpg

Персонален данък 47.5, близо до френския, висок е, но стабилен, не се пипа, а Оланд го вдигна рязко и стресира богатите, имаше вълна на данъчни бягства в офшорки и в чужбина

2-4.jpg.b1533b639ca619433e5b5d60426fab40.jpg

ДДС непроменено, Оланд го променя, това говори за нестабилност, плаши инвеститори и производители, германците го държат на нивото на французите, но е стабилно

2-5.jpg.39b62e25e5a58c135122c1f9f7812a61.jpg

2-7.jpg.109c90992edcbf73151fa2a6ac8a0d7d.jpg

Тук е голямата разлика - наети и работодатели плащат почти по равно социални осигуровки, при французите има идеологизиране, не стига че са високи, но 4/5 се плащат от работодатели, около 1/5 от работещи, това си е идеологизиране с цел да се харесат на електората, но казва на инвеститорите "наказани сте, защото влагате в производство", такова нещо има само в Русия, там работниците плащат 0, работодателите 100 процента социални осигуровки, но не е начинът да стимулираш инвестиции; златната среда са германците, солидарно по равно. А като сложиш и допълнителния проблем с огромна бюрокрация, която по времето на Оланд е разраснала още повече, и като имаш предвид, че държавата им плаща и социалните осигуровки /само ние ги бием в това отношение, защото там чиновника плаща поне 1/5, у нас зеро/, как да не затънат в дългове и производството им /износа/ да не боксува и върви надолу.

Защото в едно мисля, че не си съвсем прав, че го отнасят само бедните, като има криза в икономиката го отнасят не само бедните /макар че те най-много/, отнася го цялата нация, в това число средната класа и богатите; което се вижда от следващата графика, държавният дълг в Германия е с тенденция да намалява, а като пропорция е около 50 процента от БВП, за Франция е нараснал рязко и като пропорция е над или около 90 процента от БВП, като една трета от това нарастване е станало за 5-те години управление на Оланд:

2017-09-24_232548.jpg.713f4af2ef8f770209612158c5de42c0.jpg

Добро управление, добри резултати, преизбират политиците и обратно. Не твърдя така, защото е ляво или дясно управление /Меркел имаше социалдемократи за партньори/, а защото е добро или не толкова добро.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, самотния вълк said:

Ипотека се учредява само и единствено в нотариална форма, което автоматично прави присъствието на нотариус задължително.

Зависи какъв вид ипотека се учредява.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 21.09.2017 г. at 17:53, Joro-01 said:

фирми доставящи услуги (за мобилни оператори на първо време се сещам)

Ето едно интересно изследване на проблема с мобилните оператори: http://conf.uni-ruse.bg/bg/docs/cp14/5.1-r1/5.1-11.pdf

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Смятам, че Киров е прав и го отнасят всички, просто бедните страдаме най-много, защото нямаме сериозни резерви, с които да покрием всички нужди.

Ето една интересна алтернатива, която ми попадна на скоро и честно казано много се замислям:

МЯРКА 6.4. ИНВЕСТИЦИОННА ПОДКРЕПА ЗА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ

Очакван прием на проекти по мярка 6.4.: Декември 2017 г.

Бюджет: 50 200 000 евро

Мярката предоставя подпомагане за инвестиции в неземеделски дейности, които са насочени към:

 

• Развитие на селски туризъм:
– Туристическо настаняване и осигуряване на храна на туристите (включително къщи за гости, къмпинги и съоръжения, и т.н.);
– Развитие на туристическите услуги, които предлагат на посетителите възможности за спорт и отдих или са насочени към хобита и други дейности за свободното време (езда, колоездене, фототуризъм) и специализиран туризъм за любители на природата – наблюдение на птици, животни, пеперуди, растения и т.н.);
– Туристически услуги, свързани с опазване и експониране на места с исторически, културен, природен или образователен интерес (стари изби, мелници, ферми, изложения на закрито и открито), и т.н.
•  Местно занаятчийство: 
–  Занаятчийски дейности (включително предоставяне на услуги, свързани с участието на посетители  в занаятчийски дейности).
• Производствени дейности;
 Предоставяне на услуги за всички икономически сектори и населението, включително:
– Грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, обучение и други;
– Създаване/обновяване или подобрение на работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения за селското и горското стопанство;
– Архитектурни и инженерни дейности, счетоводство, деловодство и одиторски услуги, технически услуги, индустриално почистване, ветеринарни дейности и т.н.
– ИТ дейности, компютърни и електронни дейности, електронна търговия и др.;

Не се предоставя финансова помощ за изграждане и обновяване на туристически обекти  и развитие на туристически услуги в курортни комплекси за развит масов туризъм.
Подпомагат се проекти за обновяване или изграждане на места за настаняване с до 20 помещения за настаняване.

Допустими разходи

Мярката финанси материални и нематериални инвестиции, за създаване и развитие на неземеделски дейности в селските райони, включващи:
а) Изграждане или подобренията на недвижимо имущество;
б) Закупуване на нови машини и оборудване, включително компютърен софтуер до пазарната стойност на активите;
в) Хонорари на архитекти, инженери и консултанти;
г) Нематериални инвестиции: придобиване и създаване на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки.

Бенефициенти

Земеделски производители или микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон,Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията, както и физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.
Бенефициентите трябва да имат седалище или съответно постоянен адрес за физическите лица на територията на селски район.

Критерии за допустимост

Проектите и кандидатите трябва да отговарят на следните условия:
• Инвестицията да се осъществява в селски район;
• Кандидатът да представи разработен бизнес план, който да показва икономическа жизнеспособност на инвестицията за срок от 5 години/ 10 години при строително-монтажни работи;
• Ако кандидатът е земеделски производители, стопанството му трябва да има стандартен производствен обем над 8 000 евро.

Критерии за подбор

Чрез критериите се цели и подпомагане на проекти с по-висока добавена стойност и създаващи нови работни места.

Интензитет и размер на помощта

Финансовата помощ не може да надвишава 75% от общите допустими разходи и е до 200 000 евро.
Минимална стойност на допустимите разходи – 10 000 евро.
Максимална стойност на допустимите разходите по проекта – 600 000 евро.

За подробна консултация и разработка на проекти по мярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности”, може да се свържете с консултантите на ЕВРО ПРОГРАМИ ЕООД на телефон 0878 21 16 500887 63 41 23 или e-mail:office@evroprogrami.com

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Дерзай!

Аз бих погледнал от всички страни, какво дадености и интереси има и  компромисите, които трябва да направя.

Упех.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Това са посредници. Моят съвет е да търсите извора. Защото никоя посредническа фирма няма да ви каже, че трябва да сте развивали активна дейност в рамките на поне две години, за да се класирате за участие. Освен това има задължение за самоучастие. Предварително трябва да знаете точния процент, за да организирате правилно разчетите си. Тези неща не виждам да са упоменати някъде. Не се споменава и какъв процент взема посредническата фирма за разработка и попълване на документацията. Ако е повече от 5% от оценката на цялостния проект, това означава, че те не се включват във финансирането. Би било справедливо, ако фирмата подели риска с вас до одобряването на проекта. В противен случай плащате за разработката от личните си средства. Но при всички случаи е замислено да заплатите такса от 60 лв. за консултация, за да изясните тези подробности.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Имам собствен бизнес и предпочитам да инвестирам в него. Също така си сътруднича с ***** и съм доволен от реакциите, които имам. Те предоставят професионални брокерски услуги за удобни цени. Мисля, че е по-изгодно от това да работиш за някого.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Последно време се чувствам точно така 1f642.png
12.jpg
 

Четене на нови наредби, на стари наредби, на 10000000 коментара и разяснения по наредбите и новите изисквания. Н-18, СУПТО, КА, ФУ, ППП, ЕЛМ и какви ли не други абривиатури вече са част от ежедневния ми език...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За доктор се учи 7 години, за съдия към 10, а ти искаш без четене на закони и правила да станеш за нула време велик предприемач, бизнесмен и милиардер. Трудно ще стане. Да владееш до съвършенство въпросните закони, наредби и изисквания е първата крачка за това да излезеш от формата "малък" бизнес и да навлезеш в истинския бизнес. И тогава си наемаш адвокат, счетоводител и управител, така че четенето ти да намалее.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Съгласен съм! :)

Но тук се оплаквам най-вече от новите наредби и правила, които дори от НАП не знаят точно как да ги тълкуват ;)

Все повече се натиска малкия бизнес и ако не си в час с всичко, което се случва всеки ден то нямаш шанс да успееш да издържиш на всички промени. Никога не е било лесно да имаш бизнес,  просто в момента се опитват да го направят невъзможно ;)

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2020/01/14/4015998_zashto_naredbata_na_danuchnite_n-18_izvadi_turgovci_na/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...

Дааа страхотно, направо страшно !😀  Аз работя върху себеси, и Боби също, всеки ден в къщи пием кафе😀

Цял живот съм работил за себе си в професионален план в двете ми професии, нищо че  други плащат и работя в нещо като колективи, такива са ми занаятите мога да бъда и в мегаполиса и да съм един от многото, мога да ида и в джунглата и да съм единствен в района, .......... винаги съм сам.     

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Администратор

Общо взето цял живот се занимавам с предприемачество и развивам различни дейности от 15 годишен. През всичките тези години съм работим на договор може би само 9 месеца когато бях на 18-19 годишен и толкова много НЕ ми хареса, че реших повече да не се повтаря. И колкото и да ми е било трудно, няколко пъти започвах от нулата и винаги ми е било много по-приятно и удобно да си развивам собствен бизнес от колкото да разчитам на заплата. 

Но това е моят личен избор и моето лично удобство, което не препоръчвам на никой. Нещата не са толкова розови колкото изглеждат и са доста трудни. Дали фриланстваш, правиш малки ремонти някъде или си самонает, всичко това аз наричам - да имаш собствен бизнес. Тук обаче нещата могат да бъдат много различни като размер, от това да работиш по малки проекти от вкъщи или да имаш служители, офиси, складове и машини. Едно обаче е валидно винаги - ако не си винаги на четири очи с бизнеса си той не може да съществува. 

Имаше една книга The E-Myth много добре описва точно това:

 

Общо взето, за да натрупаш капитал трябва да не бъдеш работник в собствената си фирма, а да я управляваш.

В блога на СуперХостинг има една интересна публикация Онлайн бизнес и летен отпуск? Мисията възможна! 

Много актуална публикация в този сезон, въпреки че когато и да искаш да почиваш трябва да предприемеш описаните стъпки:

https://blog.superhosting.bg/online-business-summer-leave.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...