Отиди на
Форум "Наука"

Югоизточна Европа ще усети най-неблагоприятните ефекти на промените в климата на континента


mnogoznaiko

Recommended Posts

  • Потребители

zx450y250_2882894.jpg

[NASA.gov]

Южните и югоизточните райони на Европа, където е и България, ще са засегнати от най-неблагоприятните ефекти от промените в климата на континента. Прогнозите са именно в тези райони да има горещи вълни и засушавания. Според новия доклад на Европейската агенция по околна среда и води тези екстремни прояви на времето ще стават по-интензивни и чести именно в тези части на Европа. Проучването на ЕАОС беше публикувано тази сряда.

Всички европейски региони са уязвими към промените на климата, но някои региони ще усетят по-силно негативните последици в сравнение с други, се казва в доклада.

Южна и Югоизточна Европа ще бъдат горещата точка за промените в климата, тъй като се очаква да се изправят пред най-голям брой неблагоприятни екстремни проявления на времето, предупреждават учените от ЕАОС.

Промените в климата са причина за по-чести и тежки наводнения, суша, бури и горещи вълни в цяла Европа. Покачване на температурата на световно ниво стига нови и нови рекорди, морското равнище се покачва, а ледниците в Арктика се топят. И всичко това ще има влияние и последици за европейския континент.

Горещи точки

Югоизточна Европа е регионът, който вече е засегнат от сериозен ръст на топлинните крайности и спад във валежите и речните потоци, което е засилило и риска от по-тежки засушавания, по-ниски добиви, загубата на биологично разнообразие и горски пожари, обясняват в проучването от ЕАОС. По-честите горещи вълни се очаква да увеличат и рисковете за човешкото здраве и благополучие, предупреждават експертите и уточняват, че това ще повиши инфекциозните заболявания.

Крайбрежните зони и заливните зони в западните части на Европа също се възприемат като горещи точки, като те са изправени пред повишен риск от наводняване от покачването на морското равнище и възможно увеличаване на бурите. 

Има и малки изключения от негативните прогнози. Учените допускат, че за някои региони може да има и някои положителни последици, например подобряване условията за селското стопанство в някои части на Северна Европа. Но повечето региони и сектори ще бъдат негативно засегнати, напомнят учените.

Възможни политики

В доклада се оценяват най-новите тенденции и прогнози за промените в климата и неговото въздействие в цяла Европа. Проучването констатира, че по-добрите и гъвкави стратегии за адаптация, политики и мерки ще бъдат от решаващо значение за намаляване на това въздействие.

Температурите достигат рекордно високи нива за трета поредна година през 2016 г., съобщиха учени миналата седмица, с горещини в Индия без прецедент.

Свързани с климата екстремни проявления на времето струват близо 400 милиарда евро загуби за икономиката в страните - членки на ЕС, от 1980 г. до 2013 г. и са причина за 85 000 смъртни случая в същия период, се констатира в новия доклад.

"Промените в климата ще продължат много десетилетия напред. Мащабът на бъдещото изменение на климата и неговото въздействие ще зависи от ефективността от прилагането на нашите глобални споразумения за намаляване емисиите на парникови газове. Също така това ще гарантира, че имаме правилните стратегии и политики за адаптация, за да се намалят рисковете от съществуващите и предвижданите климатични крайности", коментира Ханс Брюнинкс, изпълнителният директор на агенцията. 

Източник: http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2017/01/25/2906595_jugoiztochna_evropa_shte_useti_nai-neblagopriiatnite/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Описаните неща вече се случват в България. (според данните на БАН) 

Тук не се визират някакви резки промени, става дума а за тенденции, които текат и в момента, и затова не се усещат от населението и то гледа с насмешка на всичко това

И все пак в края на века климатът тук ще е много по-различен от този в началото на века, днес.. 

Един пример (ако говорим само за средни температури): За има няма половин век години средната януарска температура в Пловдив е нарастнала с 1,5 градуса Целзий : от -0,5 гр.... +0,9 (+1.0).
Не е много, но е достатъчно днес Пловдив да се намира Cfa-климатичната зона по класификацията на Кьопен  /Cfa- humid subtropical climate/. Зоната се е изместила на север, и е включила и Пловдив.

Илюстративно казано: зоната Cfa се изместила на север с десетки или стотици километри, само за няколко десетки години

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тъкмо ще започнем да отглеждаме субтропична растителност, за да се превърнем в истинска бананова република :) Едно приятелче вече отглежда студоустойчиви палмички във Видин. 4-та година поред зимуват на двора и са си живи.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...