Отиди на
Форум "Наука"

Чудовищни черни дупки се крият в близкото ни космическо обкръжение!


Recommended Posts

  • Администратор

nustar-galaxy-with-black-holes.jpg

Галактиката NGC 1448 притежава черна дупка в центъра си. Credits : Carnegie-Irvine Galaxy Survey/NASA/JPL-Caltech

Чудовищните черни дупки понякога е трудно да бъдат открити с телескоп, тъй като се случва да се крият зад газове и звезден прах. И въпреки това могат да издадат своето присъствие - когато, хранейки се с околния материал, излъчват високоенергийно рентгеново лъчение. Това лъчение лесно може да бъде засечено от космическия телескоп на НАСА NuSTAR, който бе изстрелян през 2012 г. и продължава да работи до ден днешен.

Изненадващото е, че новооткритите две черни дупки се намират доста близко до Млечния път, нашата галактика.

"Тези черни дупки са сравнително близко до Млечния път, но оставаха скрити до настоящия момент", съобщава Ади Енуър, дипломиран студент от университета Дърам във Великобритания. Именно той представи новите резултати на събранието на Американското астрономическо общество в Грейпвайн, Тексас. "Те са като чудовища, които се крият под леглото ти".

И двете черни дупки са двигателите на това, което астрономите наричат "активно галактическо ядро". В зависимост от това как тези ядра са ориентирани и какъв материал ги обкръжава, те могат да изглеждат много различно, когато бъдат изучавани с телескопи.

Активните галактически ядра са толкова ярки, понеже частичките около черните дупки стават много горещи и излъчват лъчения от целия електромагнитен спектър - от нискоенергийни радио вълни до високоенергийни рентгенови лъчи. Само че учените смятат, че повечето активни ядра са обкръжени от регион, който приблизително изглежда като поничка, съставен от дебел слой газ и прах и който скрива централните региони. И двете черни дупки, които NuSTAR наскоро изучи, са ориентирани така, че астрономите ги виждат странично. И така, вместо да виждаме ярки централни райони, телескопите засичат най-вече рентгеновото лъчение, което се отразява от материала с форма на поничка.

Черните дупки се намират в центъра на две галактики - IC 3639 и NGC 1448. Втората галактика се намира само на 38 милиона светлинни години от нас - и това наричаме "близо"! Така е в една огромна Вселена, в която галактиките се намират често пъти на милиарди светлинни години. NGC 1448 е и галактика, която има доста млади звезди - едва на възраст от 5 милиона години.

Източник : НАСА


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...