Отиди на
Форум "Наука"

Гълъбът на мира


Recommended Posts

  • Потребители

Гълъбът като божествен символ в Библията 

Гълъбът и същият, носещ маслинено клонче в човката си, са символи, които водят своето начало от разказите в Библията.

гълъб на мира 1.png

„Кръщение Господне (Богоявление)” (детайл), Андреа дел Верокио и Леонардо да Винчи, ок. 1472-1475 г. 

В християнската иконография чрез фигурата на гълъба се представя Бог дух, който е третият от образите-ипостаси на триединния християнски бог. Наричан е популярно Дух божи и Дух свети. Представата се основава на разказаното в Евангелието от Матея за Исус Христос (вторият ипостас на Бога, Бог Син) при кръщението му от Йоан Предтеча в река Йордан. Тогава над кръстения Исус небето се разтворило и във вид на гълъб се спуснал Дух божи, а от небето се чул гласът на Бог отец (първият ипостас на Бога): „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение”. Заради едновременната поява на Бог отец, Бог дух и Бог син, Кръщение Господне се нарича Богоявление. 

Бог дух се споменава още в първите редове на Библията. Началото на Първата Мойсеева книга, наречена Битие, гласи: „В начало Бог сътвори небето и земята. А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната, и Дух божий се носеше над водата.” Художниците на религиозна живопис също свързват образа на Дух свети с гълъб.

гълъб на мира 2.png

Дух свети в иконографията 

Съчетанието на гълъб с маслинено клонче в човката пак идва от Библията, конкретно от историята за всемирния потоп. Според преданието Бог отец - Йехова видял, че нароилите се по земята потомци на Адам и Ева вършели много насилия и били постоянно изпълнени със зли помисли. Затова Създателят на хората и тварите решил да ги премахне от земята. Единствен Ной имал благоволението на Бога. Посъветван свише, той построил голям ковчег, в който качил своето семейство и отбрани животни и птици.

Завалял проливен дъжд, който в продължение на четиридесет денонощия успял да покрие цялата земя, така че никъде не останала суша. Всичко живо - хора, животни и птици загинали, оцелели само тези, които богоизбраният Ной приютил в своя ковчег. 

гълъб на мира 3.png

„Ной пуска гълъб от ковчега”, мозайка от базиликата „Сан Марко” във Венеция, ХІІ-ХІІІ в. 

Когато дъждът престанал, водата се отдръпвала много бавно и месеци време не се виждала никаква суша. За да провери дали се е появила такава, в седмични интервали от време Ной пускал от ковчега гълъб. Първият път гълъбът се върнал веднага, защото не намерил място, където да кацне. Вторият път  се върнал с маслинено клонче в човката, което било знак, че вече са се появили сухи места с растителност. При третото отлитане на гълъбът, той повече не се върнал, защото земята била напълно изсъхнала. 

гълъб на мира 4.png

„Ной от ковчега посреща гълъбът с маслиненото клонче”, фреска от римска християнска катакомба от ІІ-ІІІ в. 

Библейското събитие с гълъба, донесъл маслиненото клонче в човката си, се тълкува като знак, че Бог се е помирил с хората. Няма обаче ясно формулирано становище, дали в случая гълъбът сам за себе си е символ и на Бог дух. 

Гълъбът с маслинено клонче като символ на мира 

До ХХ век гълъбът с маслиненото клонче остават само част от библейската история за всемирния потоп, Ной и неговия ковчег. Непосредствено след Втората световна война маслиненото клонче и гълъбът с маслинено клонче в човката стават символи на световното движение за мир. 

На 24 октомври 1945 г. официално е учредена Организацията на обединените нации. Тогава уставът ѝ е ратифициран от петте постоянни страни-членки на нейния Съвет за сигурност: Китай, СССР, САЩ, Обединеното кралство (Великобритания) и Франция. Основната цел на организацията е запазването на мира и сигурността в света. 

На 7 декември 1946 г. Общото събрание на организацията приема за емблема на ООН изображение, представляващо карта на света в полярна азимутна равноотдалечена проекция, оградена от две маслинови клонки. Маслиненото клонче е древния библейски символ на мира, а картата на света символизира областта, в която Организацията иска да постигне своята основна цел – мира. 

гълъб на мира 5.png

Емблемата на ООН 

„Гълъб на мира” е израз, получил популярност непосредствено след приключване на Втората световна война. Официално се свързва с Първия световен конгрес на защитниците на мира, провел се през април 1949 г. в Париж. За плакат на този конгрес е използвана литография на известният испански художник Пабло Пикасо, датирана от 9 януари 1949 г. Представлява реалистично изображение на гащат гълъб, кацнал на земята. По-късно художникът рисува графични композиции на гълъб с маслинено клонче в човката. 

гълъб на мира 6.jpg

Гълъбите на Пикасо 

От известно време насам ежегодно на 21 септември се отбелязва Международния ден на мира. За първи път Общото събрание на ООН обявява неговото честване през 1981 г. по инициатива на Коста Рика. До 2002 г. той се отбелязва в деня, в който започва работата на годишната сесия на Общото събрание на ООН - обикновено третия вторник на септември. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като Ден на мира и Ден без военни действия. 

гълъб на мира 7.jpg

Емблемата на Международния ден на мира

Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 120
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Някои неща от  написаното там  не кореспондират с написаното  в Библията.

Например :
"Съчетанието на гълъб с маслинено клонче в човката пак идва от Библията, конкретно от историята за всемирния потоп. Когато дъждът престанал, водата се отдръпвала много бавно и месеци време не се виждала никаква суша. За да провери дали се е появила такава, в седмични интервали от време Ной пускал от ковчега гълъб. Първият път гълъбът се върнал веднага, защото не намерил място, където да кацне. 

 

В десетия ден на месец тамуз Ной пуска за първи път :

7 и изпрати гарван, който, като излезе, отиваше насам натам додето пресъхнаха водите на земята. / Битие /

Никъде в тази глава от Битие няма намек ,че гълъбът ,който Ной пуска втория и третия път е символ на Св. Дух..Творците винаги са били  твърде свободни във фантазиите си ,когато трябва да опишат библейски сюжети.

 Веронезе, Рембранд, Рубенс ,Дьолакроа, Тинторето са майстори на четката на които дължим едни от най-големите недоразумения що се касае до изобразяване съвсем фриволно на сцени от живота на Исус и  Мойсей. Например Рембранд изобразява библейски случки в съвременната му холандска обстановка. Исус е един окъсан философ ,който обича всичко живо и е готов да бъде разпънат не един а безброй пъти подред.

Наскоро при пътуването ми в Германия на остров Майнау снимах  интересно / нелепо обаче/ виждане за  момента на разпятието. 

28488902316_3b92d136d5_c.jpg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

[8:8]  После пусна един гълъб, за да види, дали се е дръпнала водата от лицето на земята; 
[8:9]  но гълъбът не намери място за почивка на нозете си и се върна при него в ковчега; защото по лицето на цялата земя имаше още вода; и той протегна ръката си, хвана го и го внесе при себе си в ковчега. 
[8:10]  И почака още други седем дена, и пак пусна гълъба от ковчега. 
[8:11]  Гълъбът се върна привечер, и ето, той имаше в човката си пресен лист от маслина; и Ной позна, че водата е спаднала от земята. 
[8:12]  Той почака още други седем дена и (пак) пусна гълъба; и той вече се не върна при него. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Специално съм отбелязал: „Библейското събитие с гълъба, донесъл маслиненото клонче в човката си, се тълкува като знак, че Бог се е помирил с хората. Няма обаче ясно формулирано становище, дали в случая гълъбът сам за себе си е символ и на Бог дух.

Бог син и Бог дух се появяват едва в Новия завет. А Ной  и потопа е история от Стария завет. Най-вероятно гълъбът с клончето не е Бог дух, но това могат да го кажат богословите. Моята задача беше да посоча и другото значение на гълъба, като християнски символ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, К.ГЕРБОВ said:

Специално съм отбелязал: „Библейското събитие с гълъба, донесъл маслиненото клонче в човката си, се тълкува като знак, че Бог се е помирил с хората. Няма обаче ясно формулирано становище, дали в случая гълъбът сам за себе си е символ и на Бог дух.

 

Бог син и Бог дух се появяват едва в Новия завет. А Ной  и потопа е история от Стария завет. Най-вероятно гълъбът с клончето не е Бог дух, но това могат да го кажат богословите. Моята задача беше да посоча и другото значение на гълъба, като християнски символ.

 

Надявам се да не приемате като критика преди написаното от мен. То има за цел единствено и само да обясни несъответствията между  написаното в Библията и това ,което пишете вие / не разбрах даже това ваше писание ли е  или цитат /.

Преди 4 часа, К.ГЕРБОВ said:

Специално съм отбелязал: „Библейското събитие с гълъба, донесъл маслиненото клонче в човката си, се тълкува като знак, че Бог се е помирил с хората.

 

 Маслиненото клонче означава само едно ,че наблизо има суша. Знака ,че Бог се  помирил с хората и им прощава е цветната дъга.Написано е много ясно. Всичко друго е волни интерпретации.

Битие 9

И Бог каза: „Ето знака на завета, който давам между Мене и вас и всяко живо същество, което е при вас, за всички поколения за вечни времена. 13Аз поставям Своята дъга в облака да бъде знак на завета между Мене и земята. 14И когато докарам облак над земята, ще се появи дъга в облаците 15и ще Си спомня Моя завет, който е между Мене и вас и всяко живо същество, всяка твар; че водите няма вече да изтребят всяко живо същество. 16Щом дъгата Ми се появи в облака и я погледна, ще си спомня вечния завет между Бога и между всяко живо същество твар по земята.“ 17И Бог каза на Ной: „Това е знакът на завета, който сключих между Мене и всяка твар по земята.“

Преди 4 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

Бог син и Бог дух се появяват едва в Новия завет.

 

 Може и да не сте догледал, но това ви твърдение противоречи на написаното или цитираното от вас в първия ви пост.

Което съвпада и с моето твърдение :

Божия дух е описан още в Стария Завет. С него започва Сътворението.

 

Битие 1 

1 В начало Бог създаде небето и земята. space.gif

2 А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.

 

 

Редактирано от Rebecca
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Разбира се, че приемам всякаква критика. Статията съм я писал преди време и добре съм проучил версиите откъде идва израза „гълъб на мира”. Сочи се притчата за Ной и потопа. Разбира се, тя може да има различни тълкувания, но едно от тях е, че маслиненото клонче или листо е приемано като знак на помирение между бога и хората. 

Интересен факт в това отношение е, че папата е подарил копие от мозайката „Гълъб на мира” на ООН? Защо тази мозайка е наречена така?

Dove of Peace.jpg

File:UN art 1.JPG - Wikimedia Commons

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, К.ГЕРБОВ said:

Разбира се, че приемам всякаква критика. Статията съм я писал преди време и добре съм проучил версиите откъде идва израза „гълъб на мира”. Сочи се притчата за Ной и потопа. Разбира се, тя може да има различни тълкувания, но едно от тях е, че маслиненото клонче или листо е приемано като знак на помирение между бога и хората. 

 

Що се отнася до Ной и потопа съм дала цитат от Библията ,че гълъба е само един вид разузнавач дали има земя. Нищо друго.

Мога да ви дам още цитати:

“Гълъбът се върна привечер, и ето, той имаше в човката си пресен лист от маслина; и Ной позна, че водата е спаднала от земята.” (Бит. 8:11)

Няма нито един цитат в Библията ,който да указва ,че гълъба  или маслиновата  клонка са символи на помирение с бога или мир. Както казах това са тълкувания фриволни и нямат нищо общо с източника с който ги свързват.

1 hour ago, К.ГЕРБОВ said:

 

Интересен факт в това отношение е, че папата е подарил копие от мозайката „Гълъб на мира” на ООН? Защо тази мозайка е наречена така?

 

Ами и аз мога да ви  задам въпроса защо  Микеланджело е изобразил  Мойсей  с рога , откъдето тръгва  цяла мода на рогати Мойсеевци? Аз знам отговора и това е грешка в превода . Обаче какви инсинуации е породило това представа нямате-включително едното от тях е ,че Мойсей е жрец на Дявола . Статуята на този Мойсей  е  част от погребален комплекс на римски папа. Защо смятате ,че точно папската институция се приема като  последна инстанция произнасяща се относно  въпросите касаещи Библията ? Казандзакис доста добре се е произнесъл по въпроса.

Редактирано от Rebecca
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Гълъбът като символ на божия дух е в евангелията на Йоан и на Матей - при кръщението на Исус, където духът божи се бил спуснал като гълъб.

[1:32]  И свидетелствуваше Иоан, казвайки: видях Духа да слиза от небето като гълъб, и остана върху Него.

 

 

 

[3:16]  И като се кръсти, Иисус веднага излезе из водата, и ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Моята цел не е да обяснявам какво се има предвид в писаното в Библията, а как то се тълкува днес. В случая става дума за съвременни символи, породени от текстове в библията. „Гълъб на мира” е такъв.

Той е наречен така, защото носи маслинено клонче, за което пък се казва, че е било символ на мира в антична Гърция. Може този факт да е допринесъл гълъбът от притчата с Ной да се възприема като божа вест за примирие с хората. 

В „Речник на сюжетите и символите в изкуството” (автор Джеймс Хол), в статията „Гълъб” се отбелязва: „Гълъбът в ковчега (Ной) е станал символ на добрите вести и на мира и поради това се счита за атрибут на мира.” На практика има преплитане между гръцкия символ маслинено клонче и библейския разказ за гълъба с маслиненото клонче.

джеймс хол.jpg

Библията не е някаква свещена даденост. Хората я използват по най-различни начини. Аз не съм религиозен, но съм писал статии свързани с християнското изкуство и се опитвам да обясня какво даден автор е искал да покаже с творбата си. 

Същият Пикасо използва фигурата на гълъба, за да илюстрира и „Божият Дух се носеше над водите”.

дух свети се носеше над водите.jpg

Ето и още една картина на Пикасо, показваща трима музиканти. Някои питат къде са музикантите. Други пък считат картината за шедьовър.

Три музыканта,.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

Библията не е някаква свещена даденост. Хората я използват по най-различни начини. Аз не съм религиозен, но съм писал статии свързани с християнското изкуство и се опитвам да обясня какво даден автор е искал да покаже с творбата си. 

 

Гербов,

аз не ви  критикувам ,повтарям го още веднъж. Видно е , от километри ,че нямате познания върху Библията , а разчитате на чужди виждания по въпроса ,кое какво значи и как се тълкува и ги обединявате на едно място. Нямам представа как нерелигиозен човек се изказва за изкуство в което има религиозни сюжети.,които трябва да се тълкуват и обясняват.

Отделно ,че Библията е свещена и боговдъхновена  защото според посоченото в нея  ,тя е написана от свети мъже под влиянието на Св. Дух ,който вие непрекъснато коментирате, но явно не разбирате по никакъв друг начин освен ,че е уподобен на гълъб. 

Theopneustos преведена като  "боговдъхновен" от     theos, означаващ пък от своя страна Бог и pheo / "вдъхвам" или "вдъхвам върху". Така погледнато излиза ,че точно Бог и неговия дух са вдъхнали свещените думи на писанията в авторите на книгите на Библията. Няма смисъл да коментирам  какво е духовното ,нравствено -етичното и моралното значение на Библията. Достатъчно е красноречиво написаното в нея и тя няма нужда от  човешка защита. 

 Псалом 19

7 Законът Господен/ Тора / е съвършен, възвръща душата; Изявлението Господно е вярно, дава мъдрост на простия; 

Йоан

17 Освети ги чрез истината; Твоето/Тора / слово е истина. 

Преди 8 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

 

Ето и още една картина на Пикасо, показваща трима музиканти. Някои питат къде са музикантите. Други пък считат картината за шедьовър.

Три музыканта,.jpg

 

 Аз много добре различавам тримата музиканти нооо...какво общо има тази картина с темата ,която коментираме?

След като твърдите :

Преди 8 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

Аз не съм религиозен, но съм писал статии свързани с християнското изкуство и се опитвам да обясня какво даден автор е искал да покаже с творбата си. 

 

 


коментирайте тази картина -  сюжета е библейски.

Брак в Кане Галилейской, Паоло Веронезе

 

 пп Давам жокер разбира се :)- "Сватбата в Кана " от Паоло Веронезе

Редактирано от Rebecca
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Авторите на сборника, претендират, че лично някакъв бог им го диктувал и освен това претендират, че той включва окончателната и единствена истина. С което влизат в клуба на авторите на други подобни сборници, като Авестата, Корана, Новия завет, книгите на Мани, книгата на Ману и други такива :)

Ребека, ние разбираме и приемаме, че си вярваща еврейка, но вероятно и ти разбираш, че в това сборище на атеисти или в най-добрия случай на претендиращи да са християни, твоите претенции, че библията е б-говдъхновена и евреите имат някакъв монопол в тълкуването и, могат да предизвикат в най добрия смисъл само усмивка от наша страна. Осъзнаваш го, нали?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 1 час, Rebecca said:

 


коментирайте тази картина -  сюжета е библейски.

Брак в Кане Галилейской, Паоло Веронезе

 

 пп Давам жокер разбира се :)- "Сватбата в Кана " от Паоло Веронезе

На Веронезе му поръчват библейски сюжет - сватбата в Кана, дето  Месията правил фокуси, като превръщал вода във вино. Той направо се подиграва с поръчителя, като изобразява празник в идеализиран венециански декор, пълен със "шутове, пияни германци, джуджета и други глупости" :)

 

Между другото е илюстрация за овчата мисъл на повечето съвременни туристи. Картината е закачена на гърба на стенда с Мона Лиза. Пред портретчето бушува тълпа, през която нищо не може да видиш, а пред далеч по-добрата картина на Веронезе няма никой.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вижте какво, Ребека.  Не сте Вие, която ще ми обяснявате какво мога да пиша и какво не.  Пък и доколкото разбирам нямате и достатъчно познания по разглежданата материя.  Пишете някакви свои си виждания за текстовете в Библията.

Ето едно тълкуване на притчата за Ной, потопа и гълъба, написано от един „православен църковен писател, преводач, библеист, богослов, изследовател и тълковател на Свещеното писание”. Живял е в Царска Русия, не е комунист.

профессор Александр Павлович Лопухин

Толковая Библия
Толкование на книгу Бытия
 

Глава 8

 

Выпуск из ковчега ворона и голубя.

 

   Весь этот раздел говорит о средствах, путем которых Ной удостоверялся в прекращении потопа. Так как ковчег Ноя, как мы видели выше (Быт. 6:16), не имел боковых окон, открывавших перспективу потопа, а освещался единственным отверстием сверху, то Ной, чтобы освидетельствовать состояние земли, прибег к выпуску птиц: сначала ворона, а потом голубя.

и выпустил ворона, [чтобы видеть, убыла ли вода с земли,] который, вылетев, отлетал и прилетал, пока осушилась земля от воды.

   Или, как еще выразительнее сказано в еврейском тексте, «вышел, отлетая и прилетая». Этим дается знать, что хищный ворон, живя вне ковчега, отлетал на трупы людей и животных и снова садился на верх ковчега, не давая, таким образом, никакого указания на состояние земли.

Быт.8:8. Потом выпустил от себя голубя, чтобы видеть, сошла ли вода с лица земли,

 

   Новый выпуск Ной сделал через семь дней после первого (10 ст.); на этот раз он выпустил голубя, что больше отвечало цели, так как голубь питается зернами и боится влаги.

Быт.8:9. но голубь не нашел места покоя для ног своих и возвратился к нему в ковчег, ибо вода была еще на поверхности всей земли; и он простер руку свою, и взял его, и принял к себе в ковчег.

 

   Картинное изображение факта, из которого Ной убеждался, что земля еще непригодна для жительства на ней не только людей, но даже и птиц.

Быт.8:10. И помедлил еще семь дней других и опять выпустил голубя из ковчега.

 

   Это частое повторение семидневного периода может служить доказательством того, что недельное счисление времени было еще тогда уже хорошо известно.

Быт.8:11. Голубь возвратился к нему в вечернее время,

 

   Это было свидетельством того, что земля уже несколько пообсохла, так что открывалась возможность провести на ней целый день, до захода солнца.

и вот, свежий масличный лист во рту у него, и Ной узнал, что вода сошла с земли.

 

   Лучшее доказательство того, что на земле уже начала пробуждаться новая жизнь. Кроме того, масличное дерево, из которого добывается елей и который служит в Священном Писании символом радости и мира и давало Ною успокоительное указание на прекращение божественной кары (наказания).

Быт.8:12. Он помедлил еще семь дней других и [опять] выпустил голубя; и он уже не возвратился к нему.

 

   На этот раз голубь уж не вернулся, чем доказал, что на земле свободно можно жить и человеку.

––––––––––––––––––––––––––––

Мои бележки:

1. „Бит. 8:11: Кроме того, масличное дерево, из которого добывается елей и который служит в Священном Писании символом радости и мира и давало Ною успокоительное указание на прекращение божественной кары (наказания).” Значи и в Библията някъде е отбелязано, че маслиновото клонче е символ на мира.

2. „Так как ковчег Ноя не имел боковых окон, открывавших перспективу потопа, а освещался единственным отверстием сверху, то Ной, чтобы освидетельствовать состояние земли, прибег к выпуску птиц: сначала ворона, а потом голубя.” Авторът на мозайката от Венеция не е отчел това обстоятелство.

–––––––––––––––––––––––––––––

Тук пък, е даден отговор на въпроса Почему Моисей иногда изображается с рогами?  

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди време бях намерил античен оловен пръстен с изображение на гълъб.Сега рових из нета, оказа се, че много религии са ползвали гълъба.

"В епоса за Гилгамеш гълъбът е бил освободен, за да търсят края на потопа. "(Дали Ной е научил номера от него?)

"В гръцката митология гълъбът е свещената птица на Адонис и Бакхус, а със звезда на главата - свещената птица на Венера, олицетворяваща силните чувства и сладострастието. Емблемата на Атина, символизираща живота, е гълъб с маслинена клонка в човката."

" Според японците гълъбът е неоспоримият бог на войната, а изобразен с меч символизирал настъпването на края на войната, подчинение, мир и дълголетие. "

Богинята Танит с гълъб.  

http://www.referati.org/gylybyt/94950/ref

изтеглен файл.jpg

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, К.ГЕРБОВ said:

Вижте какво, Ребека.  Не сте Вие, която ще ми обяснявате какво мога да пиша и какво не.  Пък и доколкото разбирам нямате и достатъчно познания по разглежданата материя.

 

Argumentum ad Hominem .Нормално във вашата ситуация.:)

Преди 6 часа, К.ГЕРБОВ said:

 Пишете някакви свои си виждания за текстовете в Библията.

 

Да видим дали е така? Аз мога да ви разбера на пет езика / в бройка не включвам майчиния ми ,който  по специфичен за много хора./ . Давате ми като доказателство, нещо ,което би трябвало да ме уличи в неразбиране на материята.

Преди 6 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

Ето едно тълкуване на притчата за Ной, потопа и гълъба, написано от един „православен църковен писател, преводач, библеист, богослов, изследовател и тълковател на Свещеното писание”. Живял е в Царска Русия, не е комунист.

профессор Александр Павлович Лопухин

Според  професора Лопухин /който между другото цитира и Библията ,както и аз /
 

Преди 6 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

Выпуск из ковчега ворона и голубя.

 

   Весь этот раздел говорит о средствах, путем которых Ной удостоверялся в прекращении потопа. Так как ковчег Ноя, как мы видели выше (Быт. 6:16), не имел боковых окон, открывавших перспективу потопа, а освещался единственным отверстием сверху, то Ной, чтобы освидетельствовать состояние земли, прибег к выпуску птиц: сначала ворона, а потом голубя.

и выпустил ворона, [чтобы видеть, убыла ли вода с земли,] который, вылетев, отлетал и прилетал, пока осушилась земля от воды.

 

което твърдя и аз -при това забележете не отричам ,че втория и третия път е пускал гълъб.

On 7.01.2017 г. at 18:38, Rebecca said:

 

В десетия ден на месец тамуз Ной пуска за първи път :

7 и изпрати гарван, който, като излезе, отиваше насам натам додето пресъхнаха водите на земята. / Битие /

Никъде в тази глава от Битие няма намек ,че гълъбът ,който Ной пуска втория и третия път е символ на Св. Дух..Творците винаги са били  твърде свободни във фантазиите си ,когато трябва да опишат библейски сюжети.

 

за разлика от вас:
 

On 6.01.2017 г. at 18:17, К.ГЕРБОВ said:

 

За да провери дали се е появила такава, в седмични интервали от време Ной пускал от ковчега гълъб. Първият път гълъбът се върнал веднага, защото не намерил място, където да кацне. Вторият път  се върнал с маслинено клонче в човката, което било знак, че вече са се появили сухи места с растителност. При третото отлитане на гълъбът, той повече не се върнал, защото земята била напълно изсъхнала. 

 


до тук професора изобличава единствено вас в непознаване на темата за която пишете. Продължаваме - никъде в неговите писания не е споменато нищо относно това ,че гълъба е светия дух-по една единствена причина -професора за разлика от вас има знания върху това ,което пише.Доказателствата са във вашия пост в червено. Вместо това там е написано черно на бяло това ,което твърдя и аз: Гълъба е просто един вид "разузнавач" дали има земя. Доказателствата -абсолютно всички изречения във вашия пост болднати в червено.

Преди 6 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

Мои бележки:

1. „Бит. 8:11: Кроме того, масличное дерево, из которого добывается елей и который служит в Священном Писании символом радости и мира и давало Ною успокоительное указание на прекращение божественной кары (наказания).” Значи и в Библията някъде е отбелязано, че маслиновото клонче е символ на мира.

 


Вашите бележки сигурно са ясни само на вас. Ето го цитата в Битие, който няма нищо общо с твърдяното от вас ,че в Библията е указано ,че маслиновото клонче е символ на мира. 

Битие 8 : 11 

11 И надвечер гълъбът се върна при него, и ето, имаше в устата си пресен маслинен лист; така Ной позна, че водата е спаднала по земята. 

Преди 6 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

Тук пък, е даден отговор на въпроса Почему Моисей иногда изображается с рогами?  

 

Не разбрах -защо ми давате отговор на нещо,което ви заявих че зная :

On 8.01.2017 г. at 19:44, Rebecca said:

 

Ами и аз мога да ви  задам въпроса защо  Микеланджело е изобразил  Мойсей  с рога , откъдето тръгва  цяла мода на рогати Мойсеевци? Аз знам отговора и това е грешка в превода . Обаче какви инсинуации е породило това представа нямате-включително едното от тях е ,че Мойсей е жрец на Дявола . Статуята на този Мойсей  е  част от погребален комплекс на римски папа.


Заявихте че приемате критика. Не ,не приемате нищо . Опитах се съвсем добронамерено да ви покажа ,че сляпото предоверяване на чужди авторитети  без човек да провери нещата поне от няколко източника крие опасности от неточности и снизходителни усмивки у хората ,които познават материята. Вие не я познавате. Доказателство е написаното от професора ,който трябваше да изобличи мен в незнание, но всъщност изобличи вас. Както и да е. За мен е без значение вашето творчество.  Аз съм научена за разграничавам зърното от плявата . Не получих отговор на въпроса относно картината на Веронезе. Очаквано.

Всичко добро.:)

Редактирано от Rebecca
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 Поздрав за всички любители на гълъби. И аз ги обичам-те "благославят" по особен начин във Венеция на площад " Сан Марко"- според някои източници  определено си беше благословия за пари.

 

Редактирано от Rebecca
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няма значение колко езика знаете, тъй като явно не умеете да четете и да разсъждавате, пък и не помните какво пишете. На всичкото отгоре се правите на много хитра, като в последния си пост пишете за гълъба, че не бил Свети дух, както аз съм твърдял. Тъй като нямам намерение да се разправям със самозванци, ще посоча само основното от вашите противоречия.

Аз специално съм отбелязъл в статията: "Библейското събитие с гълъба, донесъл маслиненото клонче в човката си, се тълкува като знак, че Бог се е помирил с хората. Няма обаче ясно формулирано становище, дали в случая гълъбът сам за себе си е символ и на Бог дух".

Вие опонирате веднъж: „Маслиненото клонче означава само едно ,че наблизо има суша.”

После повтаряте: „Няма нито един цитат в Библията, който да указва ,че гълъба  или маслиновата  клонка са символи на помирение с бога или мир.”

И когато, аз специално в бележките обърнах внимание, че въпросният професор е отбелязал, че „маслиненото дърво от което се добива мирото и който в Свещеното писание е Символ на мира, е било указание за Ной, че е сложен край на божественото наказание”, вие ми заявявате: „професорът изобличава единствено вас в непознаване на темата за която пишете”.

Ами написаното от професора е същото което съм написал и аз. Не само не познавате темата, ами сте и страшно нахална.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.01.2017 г. at 18:17, К.ГЕРБОВ said:

Гълъбът и същият, носещ маслинено клонче в човката си, са символи, които водят своето начало от разказите в Библията.

Гербов, май има данни, че гълъбът като символ е използван по рано.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 41 минути, К.ГЕРБОВ said:

 

Ами написаното от професора е същото което съм написал и аз. Не само не познавате темата, ами сте и страшно нахална.

:)

Написаното стои .

 

On 6.01.2017 г. at 18:17, К.ГЕРБОВ said:

 

Когато дъждът престанал, водата се отдръпвала много бавно и месеци време не се виждала никаква суша. За да провери дали се е появила такава, в седмични интервали от време Ной пускал от ковчега гълъб. Първият път гълъбът се върнал веднага, защото не намерил място, където да кацне. Вторият път  се върнал с маслинено клонче в човката, което било знак, че вече са се появили сухи места с растителност. При третото отлитане на гълъбът, той повече не се върнал, защото земята била напълно изсъхнала. 

 

 

On 7.01.2017 г. at 18:38, Rebecca said:

 

В десетия ден на месец тамуз Ной пуска за първи път :

7 и изпрати гарван, който, като излезе, отиваше насам натам додето пресъхнаха водите на земята. / Битие /

Никъде в тази глава от Битие няма намек ,че гълъбът ,който Ной пуска втория и третия път е символ на Св. Дух..

 

Преди 11 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

профессор Александр Павлович Лопухин

 

 

   Весь этот раздел говорит о средствах, путем которых Ной удостоверялся в прекращении потопа. Так как ковчег Ноя, как мы видели выше (Быт. 6:16), не имел боковых окон, открывавших перспективу потопа, а освещался единственным отверстием сверху, то Ной, чтобы освидетельствовать состояние земли, прибег к выпуску птиц: сначала ворона, а потом голубя.

и выпустил ворона, [чтобы видеть, убыла ли вода с земли,] который, вылетев, отлетал и прилетал, пока осушилась земля от воды.

 

Когато  фактите "говорят"-просто замълчете. :)

Понеже сте упорит да ме обиждате,нека ви покажа и другото ,което ви уличава в непознаване на материята. Не търсете християнски символи в Стария Завет. Да бяхте взели поне акъл от професора ,който ми цитирате. Ето:

Преди 11 часа, К.ГЕРБОВ said:

 

профессор Александр Павлович Лопухин

Толковая Библия
 

 

   Весь этот раздел говорит о средствах, путем которых Ной удостоверялся в прекращении потопа. Так как ковчег Ноя, как мы видели выше (Быт. 6:16), не имел боковых окон, открывавших перспективу потопа, а освещался единственным отверстием сверху, то Ной, чтобы освидетельствовать состояние земли, прибег к выпуску птиц: сначала ворона, а потом голубя.

и выпустил ворона, [чтобы видеть, убыла ли вода с земли,] который, вылетев, отлетал и прилетал, пока осушилась земля от воды.

  ыпустил от себя голубя, чтобы видеть, сошла ли вода с лица земли,

 

   я для ног своих и возвратился к нему в ковчег, ибо вода была еще на поверхности всей земли; и он простер руку свою, и взял его, и принял к себе в ковчег.

 

омедлил еще семь дней других и опять выпустил голубя из ковчега.

 

  

Быт.8:11. Голубь возвратился к нему в вечернее время,

 

и вот, свежий масличный лист во рту у него, и Ной узнал, что вода сошла с земли.

 

  Быт.8:12. Он помедлил еще семь дней других и [опять] выпустил голубя; и он уже не возвратился к нему.

 


Няма и намек за това ,което твърдите вие:

Преди 55 минути, К.ГЕРБОВ said:

 

Аз специално съм отбелязъл в статията: "Библейското събитие с гълъба, донесъл маслиненото клонче в човката си, се тълкува като знак, че Бог се е помирил с хората.

Напротив точно първото изречение в статията на професора потвърждава това ,което казвам и аз- гълъба е просто разузнавач.

Може да напишете още десет обидни  поста след този . Явно Бог ви изпраща проблеми според силите и възможностите ви.

хубава вечер.


 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 19 минути, vvarbanov said:

Гербов, май има данни, че гълъбът като символ е използван по рано.

Така е. Прав сте. Въпроса е,че ако въпросния  го признае ще пострада цялата му досегашна тирада.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кога и къде? Посочете източник, моля.

За пръв път в Библията гълъбът се споменава при Ной и потопът. Гълъбът често е сравняван и с библейския образ на Савската царица. Това го пише в "Енциклопедия на символите". Религиозната интерпретация на гълъба съответства на Св. Дух. В алхимията го свързват с живака.
 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, vvarbanov said:
On 6.01.2017 г. at 18:17, К.ГЕРБОВ said:

Гълъбът и същият, носещ маслинено клонче в човката си, са символи, които водят своето начало от разказите в Библията.

 

Гербов, май има данни, че гълъбът като символ е използван по рано.

За съчетанието  "гълъб+маслинено клонче" е патардията. 

Сюжетът, повтарям "гълъб+маслинено клонче",  е взаимстван от Библията, историята за Ной. Няма разностранни мнения в източниците, вкл. в енциклопедични справки свързани с юдаизма относно масово възприетият смисъл на, повтарям "гълъб+маслинено клонче". Може би "грешката" на Гербов е във стилистиката на изречението, защото може да се разчете двусмислено (отделно гълъб и отделно клонче), но после става ясно, че има предвид историята на съчетанието, повтарям "гълъб+маслинено клонче". 

Засягайки юдейските източници в Талмуд има сравнение на Божия дух "като гълъб": And the spirit of God hovered over the face of the waters — like a dove which hovers over her young without touching [them]. "Talmud, Tractate Moed, Hagiga 15a"

Самото тълкувание в аспекта на статията е взаимствано най-вече от Августин Блажени /текстове от 397-400 г/ " perpetual peace is indicated by the olive branch (Latin: oleae ramusculo) that the dove brought with it when it returned to the ark."[ , глава XVI, стр 42-43: https://books.google.bg/books?id=51dMXa3SmlgC&pg=PA42&lpg=PA42&dq="augustine+of+hippo"+%2B"olive+branch"&source=bl&ots=bj0YbrdtY_&sig=83aD_pOaUFQMPiuJ6ZkRKBnnQJY&hl=en&ei=YwevTcPSK4a7hAeW8fzdAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y#v=onepage&q=olive branch&f=false

 

Можем да обсъдим и кога е пиджън и кога е дов (пиджън не е точно дов), но мисля, че ще стане супер досадно.

Пълно пояснение относно корените на патардията:

Christianity

Wall painting from the early Christian Catacombs of Marcellinus and Peter in Rome, showing Noah, in the Orante attitude of prayer, the dove and an olive branch

The use of a dove and olive branch as a symbol of peace originated with the early Christians, who portrayed the act of baptism accompanied by a dove holding an olive branch in its beak and also used the image on their sepulchres.[9][15] The first literary reference to its signifying "peace unto the nations" is in the writing of the Church father Tertullian (c.160 – c.220)[16]

The dove appears in many funerary inscriptions in the Roman catacombs, sometimes accompanied by the words in pace (Latin for "in peace"). For example, in the Catacomb of Callixtus, a dove and branch are drawn next to a Latin inscription NICELLA VIRCO DEI OVE VI XIT ANNOS P M XXXV DE POSITA XV KAL MAIAS BENE MERENTI IN PACE, meaning "Nicella, God’s virgin, who lived for more or less 35 years. She was placed [here] 15 days before the Kalends of May [17 April]. For the well deserving one in peace."[17] In another example, a shallow relief sculpture shows a dove with a branch flying to a figure marked in Greek as ΕΙΡΗΝΗ (Eirene, or Peace).[18] The symbol has also been found in the Christian catacombs of Sousse, Tunisia (ancient Carthage), which date from the end of the first century AD.[19][20][21]

Christians derived the symbol of the dove and olive branch from two sources: Greek thought, including its use of the symbol of the olive branch,[22] and the story of Noah and the Flood. The story of Noah in the Hebrew Bible ends with a passage describing a dove bringing a freshly plucked olive leaf (Hebrew: עלה זית alay zayit),[Gen 8:11] a sign of life after the Flood and of God's bringing Noah, his family and the animals to land. Jews never used Noah's dove and olive leaf as symbols of peace, Rabbinic literature interpreting the olive leaf as "the young shoots of the Land of Israel"[23] or the dove's preference for bitter food in God's service, rather than sweet food in the service of men.[24][25][26] But the symbol acquired that meaning among early Christians, it was confirmed by St Augustine of Hippo in his book On Christian Doctrine and became well established.[27]

220px-PEACE_BAPTISM.png
 
Diagram showing the relationship between the Flood, baptism, water, peace and the dove in early Christian thinking.

The New Testament has a comparison between a dove and the Spirit of God that descended on Jesus during his baptism.[Mt 3:16],[28] which is paralleled in the Talmudic sentence, "the spirit of God hovered over the face of the waters like a dove."[29][30][31] Early Christians drew parallels between baptism and Noah's flood, the First Epistle of Peter (composed around the end of the first century AD[32]) comparing the salvation through water in baptism to Noah's salvation through water.[1Pt 3:20–21] Tertullian compared the dove, who "announced to the world the assuagement of divine wrath, when she had been sent out of the ark and returned with the olive branch", with the Holy Spirit in the form of a dove that descends in baptism, "bringing us the peace of God, sent out from the heavens".[33] In the fourth century, St. Jerome's Latin Bible, possibly reflecting this Christian comparison between the peace brought by baptism and the ending of the Flood, rendered the Hebrew Bible's "olive leaf" in Noah as "olive branch" (Latin: ramum olivae). By the fifth century, St Augustine confirmed the Christian adoption of the olive branch, writing that, "perpetual peace is indicated by the olive branch (Latin: oleae ramusculo) that the dove brought with it when it returned to the ark."[27]

In the earliest Christian art, the dove represented the peace of the soul rather than civil peace, but from the third century it began to appear in depictions of conflict in the Old Testament, such as Noah and the Ark, and in the Apocrypha, such as Daniel and the lions, the three young men in the furnace, and Susannah and the Elders.[34][35]

Before the Peace of Constantine (313 AD), in which Rome ceased its persecution of Christians following Constantine's conversion, Noah was normally shown in an attitude of prayer, a dove with an olive branch flying toward him or alighting on his outstretched hand. According to Graydon Snyder, "The Noah story afforded the early Christian community an opportunity to express piety and peace in a vessel that withstood the threatening environment" of Roman persecution.[34] According to Ludwig Budde and Pierre Prigent, the dove referred to the descending of the Holy Spirit rather than the peace associated with Noah. After the Peace of Constantine, when persecution ceased, Noah appeared less frequently in Christian art.[34]

Medieval illuminated manuscripts, such as the Holkham Bible, showed the dove returning to Noah with a branch.[36]Wycliffe's Bible, which translated the Vulgate into English in the 14th century, uses "a braunche of olyue tre with greene leeuys" ("a branch of olive tree with green leaves") in Gen. 8:11.[37] In the Middle Ages, some Jewish manuscripts, which were often illustrated by Christians,[38] also showed Noah's dove with an olive branch, for example, the Golden Haggadah (about 1420).[39][40]

English Bibles from the 17th-century King James Bible onwards, which translated the story of Noah direct from Hebrew, render the Hebrew 'aleh zayit as "olive leaf" rather than "olive branch", but by this time the association of the dove with an olive branch as a symbol of peace in the story of Noah was firmly established.

 

 

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 59 минути, insighting said:

Кога и къде? Посочете източник, моля.

За пръв път в Библията гълъбът се споменава при Ной и потопът. Гълъбът често е сравняван и с библейския образ на Савската царица. Това го пише в "Енциклопедия на символите". Религиозната интерпретация на гълъба съответства на Св. Дух. В алхимията го свързват с живака.
 

Надявам се, че вече разнищихме мистерията, виж последния постинг и с вида на източниците, удобни и за клик.

Редактирано от *abi*
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, *abi* said:

Можем да обсъдим и кога е пиджън и кога е дов (пиджън не е точно дов), но мисля, че ще стане супер досадно.

Цитирай

Надявам се, че вече разнищихме мистерията

Аха, особено що се отнася до израза 'обобрать простака' или съответното 'to pluck a pigeon'. А "шапката' я оставям без коментар. :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 часа, vvarbanov said:

Емблемата на Атина, символизираща живота, е гълъб с маслинена клонка в човката."

В този случай се повтаря целият символ - гълъб + маслинена клонка. Ако има символично значение на живот /или може би нов живот/ , то очевидно би могло успешно да се свърже с Потопа и оцелелия Ной. Оттук може да се изведе и някакъв смисъл на "край на наказанието". Отделно гълъбът в течение на времето се тълкува като Свети Дух.

Битие:  „А земята беше безвидна и пуста; тъмнина се разстилаше над бездната и Дух Божий се носеше над водата” / тоест няма нищо създадено още, едно положение преди нов живот/

Като цяло всички религиозни книги и "божи слова" чути от избраници са натоварени с много скрита символика / изглежда идеята е тълкуването да е в ръцете на жреците/. И така въпреки, че божието слово би трябвало да е едно / за всички ? / тълкувателите са много. Да не говорим, че различните религиозни системи заимстват помежду си в интерпретацията си за историята на човечеството и отношенията му с Бог.

"При Кръщението на Иисус Христос на река Йордан (Богоявление): „И Дух Светий слезе върху Него в телесен вид, като гълъб, и чу се глас от небето, който казваше: Този е Моят възлюбен Син; върху Когото е Моето благоволение.” "

Тоест не гълъбът е Свети Дух, а Светият Дух се вселява в гълъба.

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...