Отиди на
Форум "Наука"

10 бележити жени, които си отидоха през 2016 г.


Recommended Posts

  • Администратор

Тези учени направиха важни открития във физиката, биологията, астрономията и други научни области.

Изминалата 2016 година беше белязана от смъртта на някои от най-обичаните културни икони – от Дейвид Бауи, Принс и Джордж Майкъл до Харпър Лий, Гуен Ифил и Заха Хадид. Но ние загубихме и  откривателката на първото ефективно лечение за сърповидно-клетъчна анемия, съоткривателката на тъмната материя и създателката на 3D принтера, който печата живи клетки като “био мастило”.

В четвъртото си издание това ежегодно почитане на бележити жени от областта на науката, които са починали през последните 12 месеца, извежда на преден план образите на 10 жени, които са оставили незаличима следа в съответната област, в която са работили. Във време, когато учените като цяло твърде често биват пренебрегвани за ключовия им принос към обществото, не е чудно, че жени с високи постижения в STEM областта (бел. прев. – наука, технологии, инженерство и математика) често остават недооценени. С оглед на това, ето един поглед към някои от звездите на науката и технологиите, които ни напуснаха през 2016 г.

Ann Caracristi

Ann-e1483448259663.jpg
Credit: NASA Wikipedia

Ann Caracristi, водещ американски криптоаналитик или „разбивач на кодове“, която е служила като заместник-директор на американската Агенция за национална сигурност, почина през януари на 94-годишна възраст. Caracristi става криптоаналитик през 1942 г. в разгара на Втората световна война, и бързо развива умения за разпознаване на модели и разшифроване на вражеските кодове. В допълнение към техническите ѝ способности, Caracristi е известна и с работата си по гарантиране на това усилията на колегите ѝ в разбиване на кодовете да достигат благополучно до правилната дестинация. Като агент на Агенцията за национална сигурност, Caracristi е лидер в ранното прилагане на компютрите в криптоанализа, като тя разработва лаборатория за изучаване на тайната комуникация. През 1975 г. Caracristi става първата жена, повишена в старши ранг GS-18 на Агенцията на национална сигурност, а през 1980 г. – първата жена, заела поста на заместник-директор на агенцията. През същата година тя е отличена от Департамента на отбраната на САЩ с награда за граждански заслуги. Тя се оттегля от Агенцията за национална сигурност през 1982 г.

Suzanne Corkin

Suzanne.jpg
Credit: Louis Bachrach

Suzanne Corkin, пионер в областта на когнитивната невронаука, която е позната най-вече с проучванията си на известния пациент, страдащ от амнезия, Н.М. (Henry Molaison), почина от рак на 24-ти май на 79-годишна възраст. Контактите на Corkin с Molaison, който загубва способността си да създава нови спомени след мозъчна операция за контрол на епилептични припадъци, започват по време на нейната докторантура, която тя провежда в McGill University под ръководството на невропсихолога Бренда Милнър. Нейната работа с Н.М., когото тя изучава до, а дори и след смъртта му през 2008 г., води до откритието, че хипокампусът на мозъка е ключово място за консолидация на дългосрочната памет. Corkin  е дългогодишен преподавател по мозъчни и когнитивни науки в Масачузетския технологичен институт и директор на Лабораторията по поведенческа невронаука, където изследва и дългосрочните последици от наранявания по главата при ветерани от войните и биологичните аспекти на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. По време на кариерата си тя става автор или съавтор на близо 150 научни статии и 10 книги.

http://nauka.bg/10-бележити-жени-които-си-отидоха-през-2016/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...