Отиди на
Форум "Наука"

Единственият шанс за хората е генно-модифициране и напускане на Земята, твърди учен от "Харвард"


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Само след 100 години хората ще трябва да имат генно-модифицирани тела, за да оцелеят, прогнозира проф. Хуан Енрикес, сътрудник в Центъра за международни проучвания на "Харвард", цитиран от "Дейли мейл" и БТА.

Според него хората могат да оцелеят от различни заплахи, ако напуснат Земята, но за да живеят на друга планета, човешките органи трябва да бъдат променени генетично, клетките им трябва да могат да се възстановяват от радиация, да се преборват лесно със смъртоносни вируси и елементи. Белите дробове и тъканите ще трябва да могат да извличат повече кислород в нискокислородна среда.

Отново с модификации може да се ускорят и реакциите им, като освен това човешкият геном трябва да бъде пречистен от наследствени болести, смята експертът. Такива промени вероятно ще доведат до създаването на суперчовека, но това е риск, който човечеството трябва да поеме, ако иска да оцелее, казва проф. Енрикес.

Опасността може да дойде внезапно и отвсякъде, напмня ученият. В историята на Земята има пет масови измирания на видове. Учени вече твърдят, че човечеството ще преживее подобна трагедия отново в бъдеще. Мощен вулкан, огромен астероид или необичайно силно слънчево изригване може да заличи хората само за един миг, предупреждава още професорът.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Eeeeee tova e. Koнeц.

Затова, живей. Преди всичко консумирай, консумирай, консумирай защото утре ще убием пукала всички....

Голям ахмак е Енрике но и медиите които му разпространяват глупостите.

Дотегнало ми е да живея под постоянното хухукане на "учените" и барабар с тях политиците. ще умрем когато ни е писано....

 

Link to comment
Share on other sites

Наистина е възможна голяма природна глобална катастрофа с милиони жертви и години страдания. Логично е  подготовка за подобни действия. С тези заплахи видно се и спекулира, използват се , но това е в мой интерес, в нащ интерес. Принципно такива промени са задължителни дори и без никаква перспектива за заплахи , който успее да разбере защо говоря така  , значи е достигнал <Нирвана> , може бодро да напусне този свят........., шегувам се с последното.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А ето и още един простотийски път по който се търси:

http://megavselena.bg/mozhem-li-da-haknem-mozyka-si-za-da-se-sdobiem-s-novi-setiva/

Можем ли да хакнем мозъка си, за да се сдобием с нови сетива?

Традиционно хората имаме пет разпознаваеми сетива: зрение, допир, вкус, миризма и звук. В този смисъл нашата реалност се дефинира от всичко, което преживяваме чрез тези пет сетива. Днешните технологии обаче може да позволяват да заживеем в свят, който се простира отвъд всичко това.

Идеята, че хората може да имаме повече сетива не е толкова шантава, колкото звучи. Например, чувството ни за равновесие и баланс, както и способностите, свързани с мониторинга на болката, също могат да са значими сензорни центрове.
Не всички преживяваме традиционните пет сетива по един и същи начин. Малка част от населението (около 4,4%) има
синестезия, форма на сетивно възприемане, която позволява смесени усещания като „виждане“ на звуци и ли „чувстване“ на вкус.

Изхождайки от разбирането, че петте ни сетива не са дефинитивни, учените започват да експериментират с проверки, как може невропластичността на мозъка ни (способността за постоянна промяна в живота на човек) да се разшири и да допълни нашите сетива. В крайна сметка ние не преживяваме реалността директно, а чрез нашите мозъци. Ние изпращаме лимитирани сигнали чрез очите си, например, към мозъка, а той обработва видяното. По тази логика бихме могли да използваме технологии, за да се вмъкнем в процеса на обработка на тези сигнали и да манипулираме обратната връзка, която получаваме от тази сетивност.

Бързото развитие на технологиите и по-дълбокото разбиране на начините, по които работят сетивата ни, ни позволяват да променим фундаментално възприемането си за света. Възможността да „хакнем“ нашите сетива като пренасочим и разширим сетивните си центрове би ни позволила да виждаме, чуваме, докосваме, вкусваме и помирисваме неща, които никога досега не сме преживявали, заради човешките си ограничения.

Някои от тези технологии позволяват на хора с увреждания да преживеят традиционните сетива по нетрадиционен начин. Универсалният екстрасензорен трансдюсер (Versatile Extra-Sensory Transducer – VEST) обръща звука във вибрации, които с малко тренировка могат да помогнат на хора с глухота да „чуват“ чрез тактилни (чувство на допир) средства. Технология, разработена от учени от Университета в Уисконсин позволява на слепите да „виждат“ чрез електрични пулсации, доставяни им посредством плочка на езика.

Друга технология залага на съществуващите сетива. Творецът Нийл Харбисън може да вижда, но не и да различава цветовете, затова имплантира антена в черепа си, която обръща цветовете в звукови вибрации. Резултатът е форма на синестезия, която, по думите му, му позволява да „чува“ цветовете. Технологията му позволява също да преживее светлина, която по принцип е невидима за човешкото око – това също е област на изследвания, която може да донесе обещаващи резултати.

Много опити да се допълнят сетивата са все още в съвсем начална фаза на развитие, но учените вече тестват границите на това, което науката и технологиите могат да направят, за да се постигне целта. Дори най-малките успехи в тази област подкрепят идеята, че още имаме много за проучване и откриване по отношение на човешките възприятия и реалността. 

 

Бърникането за/по/ надвишаване на човешките възможности ... си е почти престъпление... Тез "учени" поне не искат:  да "виждаме" радиацията и да ни става чугунени главите срещу куршуми.:animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, laplandetza said:

;;....Бърникането за/по/ надвишаване на човешките възможности ... си е почти престъпление....::::

Ами не,  това е проста тривиална еволюция.:)

 

От статията:"... Бързото развитие на технологиите и по-дълбокото разбиране на начините, по които работят сетивата ни, ни позволяват да променим фундаментално възприемането си за света. Възможността да „хакнем“ нашите сетива като пренасочим и разширим сетивните си центрове би ни позволила да виждаме, чуваме, докосваме, вкусваме и помирисваме неща, които никога досега не сме преживявали, заради човешките си ограничения. "

Тривиална еволюция е генетично изменение след като се е изменила (еволюирала) околната среда. Тава ново генетично изменение се пробва в новата среда за Устойчивост, по естествен начин - трябва да оцелява в новата среда и да дава поколение, носещо тези изменения. Само в този случай е "тривиална" еволюция.

А ние Технологично изменяме средата (тенденция е към по-лоши условия за съществуване на живот, въобще) и Изкуствено се надяваме да уцелим начин, как да пребиваваме в новата среда, посредством постиженията си - мислим се за по-мъдри от Природата! Това е опасна тенденция. Нужна е смиреност. Технологиите са за парИ!!! Животът е и за тези, които нямат пари. Те съществуват.-- и не се стремят само към съществуване, а и към духовно развитие. Баш материалистическата философия показва, че успоредно с развитие на материалните блага, се повишава стремежът, нуждата от духовни блага. (беше лозунг едно време).

Но, в последно време се забелязва - новите "учени" хал-хабер си нямат от материалистическа философия. Гледат само на материални блага да я карат.:animatedwink:.. Това ще унищожи човеците, особено, ако бърникат сетивата. Не знам някой да разбира от фина настройка на био-информацията (висока честота, но с много малки амплитуди - няма апаратура, даже, но дори и да я има - то това е винаги смесен сигнал и не сме в състояние да го разчетем еднозначно)

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

<<<..... Това ще унищожи човеците, особено, ако бърникат сетивата. .......>>>

Ами това желаем , защо се дърпаш:). Унищожи е в  по различен смисъл, все пак непотребното затриване е нежелано.

Link to comment
Share on other sites

Не му е тук мястото, но виж Малоум , формите носители на , да кажем Интелект, Мисъл  са много по ефективни когато разполагат с голямо разнообразие, пластичност и ускоряваща се динамика . Биологичната еволюция е само малка част от материалния еволюционен процес, просто идва периода в който <подминаваме гарата>, средата не е определяща, защото за целите на развитието, добиване на знание и материомоделиране, материогенерация , е крайно неефективно приспособяване само към едни среди, планетарни условия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проблемът на генно-модифициращото бърникане там дето слънце не огрява и на постчовещината е тайминга.

Целите на занятието на приказки са добри , но на практика са лъжовни и със зла умисъл.

Генното модифициране и в момента е факт , достъпен например за редовите развъдчици на аквариумни риби от Сингапур , Малайзия и Хонг Конг.

Бедна ни е фантазията докъде се стигнало в секретните държавно контролирани и финансирани лаборатории в поне 10-ина държави.

В същото време въпроса с транспорта и свързаното с него разселване куца.В най-добрия случай за някаква масовост на преселване ще може да иде реч след 50-тина години. И то в рамките на Слънчевата система - Марс , астероидния пояс , луните на Юпитер - максимум. За движение извън Слънчевата система ще са необходими много , много , много пъти по 50 години.

Накрая ще се окаже , че докато чакаме да се развие технологията за транспорт , за да не губим време и инерция ще се реализира един Елизиум.

Прочие казано е ,  че пътят към Ада е постлан с добри намерения.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абе Харвард, Харвард...... А просто уреждане на живота с повече морал, сдържаност и човечност няма да свърши работа, тъй ли?

Link to comment
Share on other sites

Преди 26 минути, КГ125 said:

..... А просто уреждане на живота с повече морал, сдържаност и човечност няма да свърши работа, тъй ли?

 Не , не може . Ти как си представяш ченге-психопат  с морал, човечност , къде се намираш ти бе !:) 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Защо му слушат глупостите на този човек е въпроса. Можело да има изригване на вулкан, астероид... дрън дрън. Дори да се случи подобно нещо, дори да умрат милиони, не милиарди... все пак ще останат живи други милиарди хора които ще продължат да се борят за живота.

Да ви задам въпроса- какво ще правят група хора на Марс? Приемаме най оптимистичния вариант, те са на Марс, живеят под куполи, изхранват се с хидропоника, дори приемаме, че имат всичко необходимо... Какво ще правят там? На земята като ходиш в непозната земя търсиш какво може там да те задържи, гора която да бъде превърната в дървен материал, слонове за слонова кост, рудници, земя за обработване, възможност за скотовъдство... На Марс няма НИЩО което да привлече хората. То и днес може да стовариш група хора в Антарктика и да ги снабдяваш с кораби и самолети, а те да се занимават с научна работа.

Да сте се замисляли защо в Сахара (примерно) населението е съвсем малобройно? Нищо не пречи да се построи град в пустинята и той да бъде снабдяван с вода, храна и всичко друго. Но защо, каква ще е причината това да се прави? Причини има много разбира се - примерно наблизо има нефт, разрешен е хазарта, бежанци от война... Но да хвърлиш пари за да построиш никому ненужен град в пустинята и след това да продължаваш да трошиш пари за да съществува просто ей така...

Можете да бъдете уверени, че ако на Марс открият нещо което си струва (например супер калорично гориво) за съвсем кратък период от време той ще бъде колонизиран. Но ако е за идеята... ще стане като с луната, ще отидат там няколко души, дори може да построят научна база и ... толкоз.

Link to comment
Share on other sites

Фружине, на Марс има нови възможности, нов Свят, , нова цивилизация с възможен нов елит. Това е огромно предизвикателсство за много потенциални кандидати за власт на тяхното <коляно> в земния каймак на властовата класа. Хората не са подходящи , нужно е да се модифицират.Създаде ли се самоподдържаща организация там, никой земен не може да ги спре. Това ще правят там първите, основа за прилагане на по смели планове.Променяйки носителите на разум , изобщо няма да са необходими ресурси  без които сега човек не би оцелял. Няма нужда от атмосфера, вода, петрол, нито разнообразие от руди , след много време дори няма да е нужна радиация, т.е. слънце, но пък ще има апетит за съществуване чрез звезди, трудно  е да предвидим толкова напред.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Докато течаха поредиците по НДж периодично хващах по някоя реплика от тях и споменаха за някакви находки в почвата, но не запомних какви, нито можах да преценя колко са ценни. Естествено марсоходчетата не казват и количества. Не следих поредицата и не зная защо повече за марсианската сага, а имаше и безплатни демонстрации в моловете и голям интерес от страна на хората. Повече подробности?

Link to comment
Share on other sites

Преди 6 часа, Frujin Assen said:

Лапландец, това за което говориш е фантастика.

 

Хах, понапани се малко де, я си помисли колко неща са били фантастика преди 100 - 150 години....................загря ли сега.:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, laplandetza said:

Хах, понапани се малко де, я си помисли колко неща са били фантастика преди 100 - 150 години....................загря ли сега.:)

Фантастика (научна) са били, но не са били фантасмагории.:)

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

Преди 4 часа, Малоум 2 said:

Фантастика (научна) са били, но не са били фантасмагории.:)

...

Хубаво , ако мнозинството така мисли , ще ни е доста по лесно да ви изработим за пореден път.:beer::)

 Ето нагледно някой може да говиди, отговор на терзанията да държим изкуственно Ч В или преминем към Окончателното Решение.:):)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 часа, laplandetza said:

Вирус даряващ Време. :)

Хон-конга го отнема, обаче, поне за 4 дни на  легло, казват, без да можеш да правиш секс.:)

Ако пък го правиш - спазвай първо правило : :animatedwink: Който му тече носа, е отдолу!:animatedwink:(Л. Дилов -син):)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересното е, че всяко човешко преселение е ползотворно и еволюционно положително само когато е в тясна връзка със стария свят. Тоест развиват се само колониите, които имат контакт и обмен със стария свят, докато онези които губят връзка със мястото от което идват губят и развитието си. Стария свят е имал причини да направи преселение, и преселниците са знаели какво търсят и защо тръгват на път, но новите поколения на новото място ако нямат връзка със стария свят губят идеята защо са там и стават по прости така да се каже и спират развитието си въвлечени в оцеляването на новото място. Пример са индианците и аборигените, които в новите си земи остават на пръвобитно ниво, докато стария свят от който идват се развива, лети, цепи атома....

Тъй че новите колонии в космоса, ако нямат връзка със стария свят, и ако той бъде унищожен, най-вероятно ще си останат примитиви на днешното ниво, и никаква генетика няма да промени това..

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...