Отиди на
Форум "Наука"

25-та антарктическа експедиция


Recommended Posts

  • Администратор

Тази година в българската база на Ледения континент ще работят 32-ма души. Първите 10 тръгнаха на 21.11.2016 с полет по маршрута София – Рим – Сантяго де Чили – Пунта Аренас, откъдето с чилийски военен самолет, а след това с чилийски кораб ще стигнат до остров Ливингстън.

Екипът трябва да разконсервира станцията след тежката полярна зима и да осигури нормални условия за обитаване и работа на следващите групи, в които преобладават учените.

 

Втората група полярници от юбилейната 25-та антарктическа експедиция заседна в Пунта Аренас

бг арктическа експедиция.jpg

Изключително лошото време в Антарктида възпрепятства полярниците Дойчин Боянов, Николай Петков, Неделчо Хасърбасанов, Деница Апостолова, Димо Николов и Геновева Колева да отлетят за там и за момента те остават в най-южния град на Чили Пунта Аренас. Силните ветрове и снеговалежи направиха невъзможно осъществяването на полетите до Ледения континент с военно-въздушните сили на Чили, Бразилия и Уругвай. Ръководителят на групата алпинистът Дойчин Боянов се свърза към полунощ с проф. Христо Пимпирев и му съобщи новината.
Българските полярници трябваше да бъдат транспортирани до о. Кинг Джордж с бразилски самолет „Херкулес” преди два дена и оттам още вчера да стигнат до българската база „Св. Климент Охридски” с испанския кораб „Сармиенто де Гамбоа”. Големият проблем възникна, когато се разбра, че поради забавянето в полетите бразилският самолет вероятно няма да може да изчака прозорец от хубаво време и планира да се върне във военната си база в Бразилия. Испанският кораб също няма да чака българите и при тяхно забавяне е възможно да е заминал, което ще направи невъзможно достигането до българската база. Това напълно обърква програмата на българската експедиция, забавянето на полетите съкращава много времето за изпълнение на задачите на алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков за траверс на планината Тангра и премиерно изкачване на върховете Левски, Ботев и Борис. 
В момента испанските полярници вече са си намерили скъпоплатени полети с единствения комерсиален превозвач DAP, докато българите очакват да бъдат превозени с минимално заплащане от чилийски и уругвайски самолети.
Ръководителят на българската експедиция проф. Христо Пимпирев е в непрекъсната връзка както с нашите полярници, така и с мениджърите по логистика на Чили, Уругвай и Бразилия, за да се намерят свободни места в техните самолети.

За повече подробности следете официалната страница на Български Антарктически Институт: https://www.facebook.com/Bulgarian-Antarctic-Institute-94601793939/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...