Отиди на
Форум "Наука"

Натюрморти


Recommended Posts

  • Потребители

Ако човек не се е научил да рисува, си заслужава да опита с помощта на фотоапарата да достигне внушенията, каквито постига една художествена картина. Както художниците често правят варианти на картините си, така и фотографите могат да правят варианти на снимания сюжет, особено по темата „натюрморт”. Това е отправната точка за моите снимки. 

Мисля, че като визия, те не се различават съществено от натюрмортите на художниците, изпълнени в стил „академичен реализъм”. Като например тази, рисувана от холандският художник Питер Клас през 17 в.

0. Натюрморт от Питер Клас.jpg

При снимане на натюрморт основното предварително занимание е подготвянето на предметите, които ще участват в композицията. Търсят се такива с интересна форма, после се експериментира комбинирането им и взаимното им разположение. 

На второ място идва осветлението. Най-често се използва изкуствено такова, като се цели да се подчертаят формите и цветовете на отделните елементи на композицията, така че да се получи определено излъчване, каквото фотографът счита за естетически добре съчетано. 

От важно значение е основата върху която се разполагат предметите и фонът зад тях. 

Моите натюрморти възникнаха спонтанно. Тематично те представляват три вида: цвят на дърво, гъби, вази с цветя. Основните елементи, участващи в композициите, са от Южния парк, София. Добавил съм и нещо от къщи. Някои от снимките са правени в парка, други в апартамента. 

Цвят на каталпа 

Каталпата е дърво, пренесено от Северна Америка в Европа в края на 18 в. У нас се среща в парковете. Цветовете са големи и когато паднат накуп под дървото, привличат вниманието. 

Така се случи и с мен, когато под едно дърво, край една алея в парка, видях много изпопадали бели цветове. Установих, че те имат приятни шарки в средата и затова реших да снимам от близо един от тях.

1 каталпа мин.jpg

Понеже мястото под дървото беше мрачно и мръсно, потърсих наблизо нещо по-подходящо за фон. Хареса ми една маса и столчета около нея, направени от бетон и баластра. Те бяха оцапани със спрей или флумастер, но когато поставих цвета каталпа на масата, установих, че петната по нея хармонират с украсата на цветовете, а камъчетата в бетона създават допълнителни ефекти.

2 каталпа мин.jpg

Мярнах до масата и една „крилатка” от прецъфтял цвят на клен, та реших и нея да включа в композицията, която разширих с още няколко цвята.

3 каталпа мин.jpg

След това направих няколко варианта, като в някои включих заден план, обогатяващ като цяло натюрморта с допълнителни форми и цветове.

4 каталпа мин.jpg

Снимките до тук съм ги правил през 2010 г.

5 каталпа мин.jpg

През 2013 г., при същата ситуация, на същото място направих нещо като кавър на по-ранните снимки. Този път обърнах по-вече внимание на втория план, чрез който се създава усещането за реално присъствие сред природата. На снимката се вижда къде е въпросната маса, а светлите мъгляви петна отзад вдясно, са цветовете каталпа, паднали върху алеята. Лилавите петна върху масата са измити от дъждовете. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Гъби 

Снимките с цветовете на каталпа на езика на военните могат да бъдат окачествени като „полеви”. Което не е характерно за традиционните натюрморти. С диворастящите гъби, обаче, успях да направя както „полеви”, така и традиционни натюрморти - върху кухненски маса и шкаф.

6 гъби мин.jpg

Гъбите бяха пораснали в едно незастроено място – бивш двор на къща, оставен като градинка за разходка и почивка. Те ми направиха впечатление с формата и цвета си и понеже бяха добре запазени, реших да ги снимам. Подредих ги върху тревата и растенията, които растяха там, и така те станаха естествен фон. „Обогатих” натюрморта, като хвърлих отгоре няколко стръка бяла детелина.

7 гъби мин.jpg

Продължавайки разходката си в парка, попаднах и на една бяла гъба (не ми се вижда да е печурка, защото пластините ѝ са бели). За съжаление не си спомням къде бяха плочките, но когато ги видях, реших, че мога да ги използвам за фон и заснех нова композиция.

8 гъби мин.jpg

По пътя си, откъснах няколко клончета цъфнал повет. Прибирайки се, добавих цветя и плодове и върху един кухненски шкаф до прозореца композирах нови, вече „традиционни” натюрморти, с различен състав на участващите елементи.

9 гъби мин.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Вази с цветя 

Сюжетът наглед е тривиален, но както ще се види по-нататък - не съвсем.

10 ваза мин.jpg

Първият натюрморт от вида „ваза с цветя” направих по времето, когато снимах гъбите. Реших, че повета и цветята ще изглеждат добре като букет във ваза. Понеже бях ги откъснал с къса дръжка, поставих ги в чаша. Стори ми се, че ако тя е прозрачна и се вижда водата в нея, композицията ще бъде по-приветлива.

11 ваза мин.jpg

Като вариант на натюрморта реших да включа в кадъра и пердето. После експериментирах и с дивата слива, като цвят и форма.

Следващите натюрморти не са с познатите тривиални градински цветя, а с диворастящи. Още докато снимах първите „вази с цветя”, реших, че ще взема от парка диви.

Един ден успях да набера сина метличина, бяла детелина, червена детелина, звездан, див камшик, бяла комунига, жълта комунига, винче, зайчина, лугачка, див морков и … магарешки трън. Много скоро след откъсването, цвета на синята метличина побеля и така тя присъства в снимките.

12 ваза мин.jpg

Тъй като фонът не ми се стори удачен (лайсната отзад идва в повече), на балкона направих нов, по-изчистен вариант.

13 ваза мин.jpg

Всички снимки, с изключение на тази, която посочих, са правени през 2010 година. Имам и други снимки, но епизодични, главно вази с цветя. По форумите жанрът „натюрморт” е доста популярен. Ако човек се е отдал сериозно на фотографията, а не на мимолетни увлечения, трябва да бъде по-изобретателен при търсене на сполучливия сюжет.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...