Отиди на
Форум "Наука"

Границата между РТ и РБ минава през нос Резово?


nik1

Recommended Posts

До колкото знам има в международните отношения за определяна на речни, речно морски граници, посоката на вливане на рексата. За това тази река е так изкуствена при устието си. Това лято бях там, пих там и е..х там.:).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тази граница навремето е била малко коригирана (artificial) от братята турци чрез  изместване на устието на река Резовска на север.. Поради корекциите, вероятно (*) една част от нос Резово сега попада в територията на Турция.

(*)Границата по сушата е река Резово. Морската граница като продължение на границата по сушата, минава през Резовския залив,  и после и през нос Резово, като го разделя - "захапва" малка част от него.

ПС

Снимането по границите не е разрешено (особено - да се снима съседна територия, т,е. турската територия), та оглеждайте се за полицаи, ако правите снимки (полицаите квартируват в Резово, и някои от тях си правят разходки като цивилни пичове)

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 8 часа, nik1 said:

(*)Границата по сушата е река Резово. Морската граница като продължение на границата по сушата, минава през Резовския залив,  и после и през нос Резово, като го разделя - "захапва" малка част от него

Ами под "морска граница" се има предвид само водната, т.е. тая черта там важи само за определяне на акваториите и не захапва нищо от носа, защото той е територия, а не акватория :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

Устието е променяно от турция и от бг..Имало е нещо като безмълвна малка локална война. Устието не е естествено. Имало е значение и посоката на течението точно на вливането.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мда и в спомените на Т.Живков от 1995-а се споменава за товзи момент (не че го считам за най-достоверния източник де, но поне по тоя въпрос не виждам особено смисъл да се изкривява информацията). Та там разправя, че е знаел за това и че турците започнали първи да бутат чакъл и камъни за да отбиват течението, не само по устието, ами по цялото течение. Първоначално си е затварял очите или с половин уста заповядвал отсам да правят същия номер с чакъла и камъните поне да ги спират. Поради това реката е неестествено меандрираща въпреки, че Странджа е полегата планина и на места е широка едва метър-два. Също споменаваше и че в някакъв момент му звъняли на пожар щото турците били докарали вече и фадроми. В някакъв още по-спечен момент, май баш покрай Възродителния процес се появили и военни масово. Но за щастие тези искри не можа да разпалят пожар тогава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Турция укрепваше (укрепи) бреговете на реката и променяше (промени) устието, защото реката е заливала много големи площи и ги заблатявала

Говорил съм със стари хора в Резово- онзи голям пясъчен плаж отсреща в Турско (съседното на Резово село в турско се казва Беендик), преди турците да  направят корекциите/насипите е бил заблатяван за половин година.

ПС

По турско крайбрежие има блата и езера, от Инеада, https://en.wikipedia.org/wiki/İğneada до кажи речи Истамбул се намират бая блата и езера, Има и лонгози (лонгозни гори) по крайбрежието. http://heritages.info/bg/sights/view/101

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...