Отиди на
Форум "Наука"

СЕТА и влиянието и върху българската икономика в числа


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

Тъй като другата тема е по-обща и неопределена, бих желал да оценим конктретните ефекти (преки, косвени и странични и всякви други) от влиянието на СЕТА върху българската икономика, но в числа (не с лозунги и заклинания) и за близките, да кажем 5 -10 години.

Един умен мъж беше казал във форума че демагозите бяхат от числа и дефиниции (този мъж се самобанира от форума защото му дойде много демагогията и популизма), та смятам в темата да се минимализира демагогията и популизмът. Който иска да се изявява като политик, писател, хуманитарист ,футирист или защитник на някакви ценности - моля да пише в общата тема!

Темата мисля ще се развива "фактологично" в процеса на дискусия, надявам се на подкрепата на Киров и на другите съфорумци с някакви познания по тематиката (познания върху българската и канадската икономика, структурите на вноса и износа, количествените им показатели, познания по закононите и нормативите, и други)

За начало ще преставя официaлното виждане на Съвета на ЕС относно влиянието на СЕТА,

http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ceta/

Цитирай

 

и цитат от съобщение на Киров:

Прегледах отначало до край всички постинги в тази тема и видях, че всъщност през цялото време се пише за нещо, което не се познава.

Ето защо ще резюмирам тук написаното в "Капитал" (знам че на някои колеги не им харесва медията, но не мога да угодя на всички, пък и там най-систематично е разказано в неутрален тон какво е СЕТА). И така, какво на кратко е СЕТА, какви са предимствата и рисковете от това споразумение за Европа, и в частност пред България, според публикациите в "Капитал":

 Българските граждани заслужават да знаят в какво се състои изборът по споразумението с Канада

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/10/21/2848351_turgovskiiat_princ_i_spiashtata_krasavica/?sp=1#storystart

Търговията на стоки и услуги между Канада и ЕС надвишава 90 млрд. евро годишно, а преговорите за споразумението приключиха през август 2014 г. Привържениците на СЕТА твърдят, че търговията между двете страни от сделката ще се увеличи с 20%, като годишно икономиката на ЕС ще се разшири допълнително с 12 млрд. евро (13 млрд. щатски долара), а на Канада - с 12 млрд. канадски долара (9 млрд. щатски долара).

Това ще стане плавно - първо с ратификация от Европейския парламент, а после и от депутатите от близо 40 национални и регионални парламента в ЕС, което се очаква да приключи за 2 години. В най-добрия случай премахването на мита може да започне в началото на 2017 г., а за някои мерки са предвидени преходни периоди между 3 и 5 години.

Какви са ползите за Европа:

- Премахване на почти 99% от канадските мита; още в началото това може за освободи 400 - 500 млн. евро на европейските вносители годишно (за внос на текстил например митата сега стигат до 18%)

- Участие в обществени поръчки в Канада не само на федерално, но и на ниво провинция и общини; никога досега фирми извън Канада не са допускани до подобни конкурси, а там обемът на средствата е два пъти по-голям от този на федерално ниво; канадските поръчки ще се съберат на един сайт, за да бъдат улеснени средните и дребните компании от ЕС

- Производителите на мляко и млечни продукти, вино, алкохол, плодове и зеленчуци и преработени храни могат да изнесат повече според това доколко ЕС ще отвори тези сектори за канадците. Повече от два пъти може да са висококачествените сирена например

- Защита на храни от ЕС с "географски индикатор" като сирене рокфор или оцет балсамико от Модена - общо 143 конкретни продукта; Канада се ангажира да няма канадски генерични версии на тези храни

- Премахва се двойното тестване и сертифициране, особено за дребни и средни предприятия. Това засяга основно електроуреди, електроника, радиооборудване, играчки, измерителни уреди и машиностроителна техника; подробностите ще се изясняват - дали това няма да прави определен орган на ЕС за предназначените за износ за Канада стоки

- Запазване стандартите на ЕС за безопасност - на здравето, на потребителските права и околната среда; канадският внос трябва да отговаря и на регулациите в ЕС за ГМО продукти или третирано с хормони говеждо например

- Взаимно признаване на професионални квалификации като архитекти, счетоводители и инженери; съответните организации от двете страни на Атлантика ще трябва да се договорят как да стане това, а правителствата да му придадат законова форма

- Улеснено прехвърляне на персонал от двете страни по СЕТА за временна работа в ЕС и Канада, т.е. европейските компании ще могат да използват свои служители за дейността си в Канада, включително за поддръжка

- Разширен достъп до канадския сектор на услуги и инвестиции; фирмите от ЕС ще ползват предимства и осигурен пазарен достъп до сектори като екологични услуги, телекомуникации, финанси - както на национално, така и на провинциално ниво; ЕС защитава от канадците всички свои публични услуги

- Канада се ангажира да защити по-добре авторските права и интелектуалната собственост, включително като приравни своите регулации и закони към европейските, включително за защита на патентите на фармацевтични стоки от ЕС и подсилване на граничния контрол срещу внос на имитации и фалшификати.

Критики и опасения:

1. Скептиците в Европа считат, че Европа не е готова за такова състезание, защото европейската стокова себестойност е обременена с величини, каквито липсват в Северна Америка. Тук не става въпрос за американски предимства в технологии, ГМО или финансов ресурс. Пример - как ще се състезават една европейска и една американска стока, щом енергийният компонент в американската е 50% от цената на енергията, вложена в европейската? Погледнете цената на литър гориво на американска и европейска бензиностанция. Европейските правителства ще се откажат ли от ДДС и акцизи върху бензина/дизела, за да направят своите стоки енергийно конкурентни? Или американските продукти ще залеят Европа и ще предизвикат масова безработица? Без атлантическо синхронизиране на най-важните данъци това състезание няма да е между равни. Да не забравяме, че българската продукция се оскъпява и от друг фактор - държавен и олигархичен рекет, какъвто САЩ и Канада не познават.

2. Системата за защита на инвестициите и уреждане на спорове между компании и правителства е една от най-критикуваните клаузи в споразумението. Според критиците му с идеята за арбитражни комисии може да се злоупотребява от международни корпорации, способни да влияят на определянето на екостандарти или трудови права например. В СЕТА се казва, че се гарантира правото на правителствата да регулират, обещава се използване на независими съдии и повече прозрачност. За целта се създава не само нова съдебна система за инвестициите (Investment Court System или ICS), но и съвместен механизъм (Joint Interpretative Instrument), който допълнително ще изяснява спорните моменти. ICS ще е публична система, а не основана на ad hoc трибунали, с независими съдии, назначени от ЕС и Канада. Тя ще работи само за компании с явни собственици, но не и т.нар. shell или mailbox компании, представени само от адвокатска кантора или пощенски адрес. "В никакъв случай публична институция няма да може да бъде принуждава да променя закони или да плаща глоби", се казва в обяснението, разпространено от Европейската комисия. От Брюксел изрично подчертават, че тази система все още се обсъжда от различните правителства в ЕС и няма да влезе в сила в началото на прилагането на СЕТА. Именно тази система бе едно от несъгласията на белгийската провинция Валония да даде одобрението си. Компромисът, който тя прие, е да има призив в крайна сметка по споровете между компаниите и правителствата да се изказва и Съдът на ЕС в Люксембург, но това е само пожелателно.

За България:

1. Канада има реципрочен безвизов режим с всички страни в ЕС освен с България и Румъния. Европейска регулация, която влезе в сила на 20 декември 2015 г., изисква страните от ЕС "да действат заедно" по въпроси, свързани с визите, особено когато чужди страни "третират гражданите на ЕС по различни начини".

2. За България СЕТА означава шанс за повече износ и привличане на инвестиции. Двустранната търговия сега е символична, инвестициите - почти отсъстващи, така че в бъдеще това може да се промени. Другата ключова промяна е, че канадските компании ще могат да съдят българската държава в специално създаден арбитраж. При сегашната пробита съдебна система в страната опасността от разходи по такива дела може да се окаже стимул за нейната промяна.

3. Друг деликатес на международния инвестиционен арбитраж е, че ответната държава може да отговаря и за несъвършени актове на своите съдилища, защото съдебната система е част от самата държава, нейно творение и отговорност. Навън държавата отговаря като цяло, включително и за вътрешно независимите си органи.

Любопитно е да се припомни за какви прегрешения според чл.8.10.2. на СЕТА ще отговаря държавата-домакин спрямо чуждия инвеститор:

а) отказ от правосъдие по наказателни, граждански или административни дела. /Сигурно помните сентенцията, че забавеното правосъдие е отказано правосъдие/

б) съществени нарушения на процедурните правила, вкл. съществено нарушение на прозрачността в съдебни и административни процедури.

в) открит произвол

г) целенасочена дискриминация на явно погрешни основания

д) извратено третиране на инвеститори чрез принуда, натиск или тормоз

е) всякакво друго нарушение на задължението за справедливо и равно третиране на инвеститорите.

Защо този списък от грехове звучи толкова познато? Разбирате ли за какво става въпрос? Международна юрисдикция ще се произнася като последна инстанция за действията или бездействията на българското правосъдие и администрация.

Това всъщност може да не е толкова лошо, защото ако такъв инвеститор загуби пари в банка като КТБ и вече трета година някой чака раждането на нов Шерлок Холмс, за да открие кой изяде баницата, този инвеститор ще остави в птицефермата само перушина и ще препарира главата на петела. В КТБ потънаха като в черна дупка около 8% от БВП на България, което в процентно отношение е безпрецедентен грабеж. И няма виновни! В САЩ тези 8% биха били около 1350 млрд. долара и ще са повод за гражданска война.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Имам бегло възражение. Числата няма да помогнат, знаеш го . Нека говорим за числа десетилетие след като СЕТА е в сила, след  като всички важни договорености от него са реалност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не мисля, че теб те интересува какво ще ми помогне, а и дори и да греша,моля те уважи желанието ми - "хуманистистичните" ти постове и откровения да не са в тази тема.

СЕТА в сила от 30 октомври във всичките си договорености, та не знам какво и защо казваш, А и не ме интересува честно казано - не смятам  да ти бъда душеприказчик.

 

Link to comment
Share on other sites

Аааа , не така , провеждаш  недобре обмисленб опит за разводняване на Проблема със СЕТА. Това е проблем заради за сега една единствена причина, Неяснотата, никой от ЕК и ЕС не желае да разпространи подробен независим анализ.

Лъжеш, не е в сила, не още . Много от важните договорки ще се прилагат постепенно  по график., Защо заблуждаваш !

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 14 минути, laplandetza said:

Лъжеш, не е в сила, не още . Много от важните договорки ще се прилагат постепенно  по график.,

2017-та се очаква да отпаднат митата, после какво...Ако има нещо планирано за след 10 години, какво е то?И какво ако има нещо планирано за след десет години?  Виж добре моля, какво съм написал в заглавния пост вместо да се говнариш: "в числа (не с лозунги и заклинания) и за близките, да кажем 5 -10 години".

 

Цитирай

Аааа , не така , провеждаш  недобре обмисленб опит за разводняване на Проблема със СЕТА. Това е проблем заради за сега една единствена причина, Неяснотата, никой от ЕК и ЕС не желае да разпространи подробен независим анализ.

"Крадецът вика дръжте крадеца", смешен си...

Цитирай

Това е проблем заради за сега една единствена причина, Неяснотата, никой от ЕК и ЕС не желае да разпространи подробен независим анализ.

Ти си уникално задръстен, пич. Обяснвам ти: Аз също не очаквам в темата да се достигне до "подробен и пълен анализ и синтез", а приблизителен, с някаква степен на неопределеност. (Както ЕС дава такъв общи приблизителен за европейската икономика).Наясно ли си със значението на думата неопределеност?

И една "лека" забележка от мен към теб: Ти май  не разбираш и не виждаш че с теб никой не може да води коструктивен диалог, (дали проблемът не е в теб)?  Проверих ти дискусиите (провери си ги и ти)- единствените, които дискутират с теб в тази тема смее (бяхме!) Киров и аз .. Е ти се осра "бая", Осра се като малък, глезен и невъзпитан говнар, с добричкият и етичен  Киров, оставам ти аз. Аз не съм търпелив като Киров, и във всеки момент съм склонен да ти кажа В.М. или нещо по-лошо...Малко ми остава.. Особено ако продължаваш да се изживяваш като мой ментор, и модератор за това какво не било добре в темата ми (за мен, казвам за мен, възпитаните хора не пишат в теми, в които не намират за добри, обратното за мен значи че човекът не проявява възпитание, защо аз тогава да се държа възпитано към него?)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Здравей Ник. Реших , че си пристрастен и умишлено заблуждаваш хората. По тази причина създаде и нова тема за този проблем. Санкционирам те. Няма смисъл да обяснявам каквото и да е . Хората , ако помислят ще си вземат решение за себе си. Официалната информация от ЕС бюрокрацията е меко казано съмнителна, ти на тяхната официална позиция наблягаш, вадиши аргументи.Несериозно е.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...