Отиди на
Форум "Наука"

Софтуер, който разпознава лицето на всеки минувач, е готов за пазара. Руската полиция е вероятен първи клиент


Recommended Posts

  • Администратор
Paolo Tonon, via Flickr CC BY-SA 2.0

Представете си машина, която, след като веднъж запамети лице, има 75 процента вероятност да го разпознае в случай, че го види отново. 

Заслужава ли си удобството машина да разпознава лицето ви? Изпратете свое селфи и не е нужно да носите билет за концерт – това обещава московската NTechLab, която използва технология за сканиране на лица за допускане на хора до фестивал на електронната музика това лято. Разбира се, след като веднъж са изпратени, селфитата остават в NTechLab, които са свободни да продадат своята база данни от лица и инструмента за лицево разпознаване на всекиго – от организатори на концерти до полицейски управления, та чак до авторитарни правителства.

Младите съоснователи на NTechLab изглежда не са обезпокоени от схващането, че софтуер за лицево разпознаване може да застраши неприкосновеността на личния живот. The Wall Street Journal съобщава:

26-годишият г-н Кухаренко и 29-годишният г-н Кабаков [съоснователите на NTechLab] до голяма степен отхвърлиха опасенията, че тяхната технология може да попадне в грешните ръце. Г-н Кабаков казва, че дори притежаването на смартфон означава, че не може да избегнете това бъдете наблюдавани. "Няма личен живот" - казва той. "Вашето правителство може да ви контролира сега ... Взимате си iPhone или телефон с Android и той съдържа информация за вашето поведение, за вашето движение, за това какво купувате и с кого разговаряте."

Повече: http://nauka.bg/a/софтуер-който-разпознава-лицето-на-всеки-минувач-е-готов-за-пазара-руската-полиция-е-вероятен

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Край на личният живот вече....Подобна технология бачка вече при коммандване на дроновете с тази разлика, че още все пак има човек който трябва да контролира и да даде разрешение и командирът след преценка изтрелва ракета....И все пак се получават грешки....Но фактът, че говорим за това вече означава, че са почнали да ни подготвят към Орвелският свят....Например преди години съвсем случайно откриха тук/писах затова на този форум/, че информацията на уличните камери и на други публични се препращала в китай благодарение на вирушче поставено от някой в съверите...

И ето най-новото, че правителството задължава всички фирми на територията на Унгария да предадат информацията на съответните държавни власти във връзка с това колко и какъв тип камери имът извън и вътре на обектите си и съответните информации/ИП адреси, пароли..../за достъп до тях. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Като се сведе грешката на разпознаване до три процента, дроновета ще могат да изпълняват смъртни присъди
 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 26.10.2016 г. at 22:27, Joro-01 said:

Като се сведе грешката на разпознаване до три процента, дроновета ще могат да изпълняват смъртни присъди
 

Кой казва?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Филм от миналата година - Война на дронове / Eye in the Sky - показваше как дистанционно могат да се разпознават и извършват екзекуции на престъпници, с цената на невинни жертви, което беше и моралния казус във филма (доста зле представен, иначе).

ПП: На същата тема е и Good Kill (2014).

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...