Отиди на
Форум "Наука"

Защо България успява да оцелее през напрегнатия 8 век?


radolina1345

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,трябва ми отг на въпроса до 2 страници : Защо България успява да оцелее през напрегнатия 8 век в непосредствена близост до Константинопол ,а повечето варварски кралства -не,макар че Западната римска империя вече не съществува?  или на въпроса : Защо териториалната експанзия на Бълагрия до средата на 9 век се насочва главно на юг,към земите по контрола на Византия,а не на север,където българското оръжие нямало да срещне сериозна съпротива.Класирайте причините  в три групи. Ще съм Ви много благодарна :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За съжаление на нуждаещите се, тук не пишем разработки на зададени в училище домашни работи. 

---

В историята се случва единствено възможното. А самите варварски кралства воюват помежду си или са унищожени от по-могъщи свои съседи.

- Кралството на свевите е унищожено от вестготите

- Кралството на вандалите и аланите - от Византия

- Кралството на бургундите - от франките

- Кралството на гепидите - от аварите и лангобардите

- Аварският хаганат - от франките и българите

- Остготското кралство - от Византия

- Вестготското кралство - от франките

- Кралството на лангобардите - от франките.

---

Българите се оказват жилави, а тяхната съпротива срещу съседите им (византийци, авари, хазари, франки) устоява на вражеския натиск. 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Българите са имали силна армия и строги военни закони. Имали са гранични валове и са охранявали границата най-строго, както никой друг народ. Цялата власт е била давана на един владетел и род, но ако владетеля не се е справял шестимата велики боили са го убивали и са слагали по-способен. Експанзията е била на юг, тъй като на юг земите са били по-богати на хора и пари, по-добре са били култивирани за земеделие, и на юг е било по-топло.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Копроним е бил повече от сериозен противник но Аспарух и Тервел са поставили основата на една солидна държава.Всъщност успехите на Копроним се дължат в немалка степен на някакви не много ясни вътрешни проблеми.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On ‎23‎.‎10‎.‎2016‎ г. at 20:47, resavsky said:

Копроним е бил повече от сериозен противник но Аспарух и Тервел са поставили основата на една солидна държава.Всъщност успехите на Копроним се дължат в немалка степен на някакви не много ясни вътрешни проблеми.

Тая "солидност" са я донесли от изток. Но се вижда как тя бързо деградира и за има, няма 2 века България се византизира, копирайки само отрицателните черти на империята. Това не е ново в историята. Да си спомним за Спарта.

Какво представлява "солидността"? Военен и цивилен кодекс, който си е имал своите носители. Но те или са били малко или са загубили авторитет при вида на напредналата византийска цивилизация.

Втора версия. Ако българите са били миксоварвари, всеки е носил някаква опитност от своето си племе.

И в двата случая по пътя са се загубили моделите на приемственост. Останалото е било въпрос на малко време :) 

Не такъв е случаят с Унгария. Има стабилна приемственост от Арпад до Орбан :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Хубава работа Византия да не е империя на злото.Не всичко до нея е деградантстко.Това си е високоцивилизована империя с огромен принос в световната цивилизация.Да не говорим че поне до 1018 година България запазва своята идентичност.Дори Симеон - полугръка,убеден почитател на империята когато води най важната битка на живота си при Ахелой си използва прастарата скитска тактики на престорено отстъпление.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Византия по това време е най цивилизованата част от света. Най великата империя която някога е съществувала.

Според мен причините са няколко.

1 Стара планина. Тази труднопроходима бариера пречи на ромеите да се развихрят както трябва

2 Очевидно големият брой на българите което им позволява да преживеят няколко тежки поражения

3 Заетоста на Византия на изток най вече.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Още от времето на Аспарух българите укрепват територията на север от Стара планина,самата планина и черноморското крайбрежие / споменете си за Аспаруховия вал/.Тази предвидливост изиграва своята роля по времето на Копроним.А може би и по време на кампанията от 811 година.Копроним атакува свръхукрепени райони дори със своеобразни антидесантни валове.Доста напредничава технология за времето си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Въпросът наистина е интересен, защото доста държавно-племенни формации от периода VІІ-VІІІв. изчезват, та днес май е по-лесно да изброим какво е останало, отколкото изчезналите. От някои са се запазили накакакви региони, като напр. Ломбардия и Андалусия, докато от други като авари и хазари остатъкът е никакъв. През ІХ-Хв. когато затихва Великото преселение вече започват да се появяват днешните народи, но и тук има разлика, защото пък тогава процесът на формиране на българската нация завършва, тъй че вече няма оногундури и кутригури, няма севери, всичко е българи. Доколкото се прави някакво деление, то е по-скоро продукт на архаизиране, като за пределите на България се използват названията на старите римски провинции Мизия, Тракия и Македония. Но като цяла имаме оформено единно название българи, а старите вътрешноплеменни групи са се слели в едно.

На първо място трябва да се има предвид, че 681г. е началото на Аспарухова България, а не на България. Поне от ІІ век имаме данни за българи, тъй че за изминалите 5 века те са представлявали вече някаква относително утвърдена етническа формация. пак в предходния период е правенето на градове и крепости. Когато Погонат се спречква с българите, те вече са доста по-различни от типичните варвари. Оказва се, че императорът е тръгнал срещу номади, но трябва да воюва срещу укрепления.

Оттук откриваме още 2 предпоставки. Едната е далновидният ход на Погонат, който вижда, че българите са по-различни, народ, който напада, но и прави крепости да брани определена територия, а не ските из степите. В резултат от договора България и Византия опират гърбове и успешно се борят с иначе доста противници - за едните перси и араби, за другите авари и хазари, все силни противници по това време.

Друга причина е военната тактика на българите, които използват фортификация, но също така използват и маневрения подход на степните народи, стремейки се да запазят армията и да ударят в подходящия момент, вместо да гледат да влязат в решително и кръвопролитно сражение, в което да постигнат Пирова победа.

Копроним действително постига някакви успехи, но като резултат, в смисъл на завзети територии те не са особено големи. Действията му по-скоро изтощават Византия откъм север и създават предпоставки за големи проблеми от юг, което пък на свой ред открива възможност да се провокира българско настъпление към византийските територии.

Иначе просто войните с Византия са добре известни. Но България се разширява не само натам, а доста и не север. Затова докато според днешната ни историография Омуртаг е бил хрисим владетел, който си строял дворци, то средновековните хронисти го определят като войнствен владетел. Намерените надписи от негово време показват неща, които ги няма в летописите, а именно, че освен настъпление към Тиса, а имало и към Днепър и Днестър.

Разбира се въпросът за причините България да е сред сравнително малкото оцелели от тази епоха са доста повече. Аз просто маркирах някои.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Именно това строителство е голямата разлика между България от една страна и Авария и Хазария от друга..От тях не е останало почти нищо като археологически следи.Дори България да беше изчезнала в 8 век щяхме да имаме- Никулецул,ранната Плиска,десетина вала и вероятно Мадарския конник /а и доста други по малки крепости/.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Защото повечето от посочените кралства не могат да се сравнят с България. Тя е голяма - явно иде реч за много сериозен народ от 7 век, който успява за около 50-100 години да изгради третата по големина държава в Европа, разбирай в тогавашния свят... (sic!). 

Освен това, България има държавна и дори (по Рънсиман) имперска идея. 

Те затова. И заради високата степен на пасионарност на народа. Без да изпадаме в опиянение, иде реч за едни от най-добрите воини отсам и оттатък Черно море. 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...