Отиди на
Форум "Наука"

Грижа ни е, когато самолет се разбие. А след това не ни е


Recommended Posts

  • Администратор
airplane_crashes.jpg?itok=aMfrtpV4

Превод: Цветелина Христова

На 19 май самолет на Egyptair, изпълняващ полет 804, се разби в Средиземно море, при което загинаха всички на борда – 56 пътници и 10 членове на екипажа. В рамките само на няколко часа в Wikipedia се появи статия, документираща катастрофата, която вероятно ще съществува онлайн за вечни времена. Читателите обаче изгубиха интерес след около седмица. Две нови проучвания показват, че това се отнася както за катастрофи с 50 жертви, така и за такива с 500 - констатация, която разкрива някои изненади за това докъде се простира нашето внимание онлайн.

С обширните познания, достъпни за човечеството едва на няколко клика разстояние, е справедливо да се каже, че сайтове като Wikipedia представляват един вид безгранична разширена памет за хората. И все пак, на фона на тези почти безкрайни данни, човешкото внимание се запазва за относително кратко. Социолозите наричат тази постепенна загуба на интерес към една тема спад на вниманието. „Интернет предлага неограничени знания, но това не решава проблема с ограниченото поле, върху което се простира нашето внимание.", казва водещият автор на проучването - Таха Яшери, социолог от университета в Оксфорд, Великобритания.

Яшери първоначално е привлечен от идеята да изследва онлайн поведението във връзка със самолетни катастрофи, след като самолет на Germanwings, изпълняващ полет 9525, се разби във френските Алпи миналата година. Следователите в крайна сметка установиха, че пилотът е извършил самоубийство, отнемайки и живота на всички 150 души на борда на самолета. От любопитство Яшерирешил да провери броя преглеждания на статията за произшествието вWikipedia. Забелязал, че интересът е най-висок в дните непосредствено след катастрофата, след което бързо спада около седмица по-късно.

Той започнал да разглежда и други катастрофи, както големи, така и малки, и забелязал подобни модели в броя преглеждания на страниците при всички тях.  Яшери и неговите колеги от Оксфорд решили официално да анализират данните и да изградят алгоритъм, койтода прави разбор на данните във всички страници за самолетни катастрофи в двете най-популярни езикови версии наWikipedia - на английски и испански език. В резултат на прилагане на алгоритъма се получава доклад относно това кога всяка страница е създадена, когато е била редактирана, колко пъти е била четена и кога са се случили тези преглеждания.

Изследователите открили, че когато при катастрофата имало по-малко от 50 жертви, читателите на Wikipediaѝ обръщали сравнително малко внимание. Те наричат тези катастрофи "събития с ниско въздействие", и установяват, че те не оказват влияние върху читателските модели. От друга страна, катастрофи с повече от 50 жертви са идентифицирани като „събития със силно въздействие“. По отношение на тези катастрофи читателският интерес се повишавал в зависимост от броя на жертвите и континенталния район, в който са се случили.

Смилайки цялата информация, екипът създава таблица, която описва това колко внимание читателите от всяка езикова версия на Wikipedia отделят на различни катастрофи със „силно въздействие“. Откроила се силна регионална обвързаност: англоезичните читатели на Wikipedia много повече се интересували от статии за катастрофи в Северна Америка и Европа, а испаноговорящите читатели предпочитали да четат за катастрофи от Латинска Америка. Броят посещения на англо- и испаноговорящите читатели на Wikipedia за катастрофи съответно в Северна и Латинска Америка, надвишавал около 50 пъти този за катастрофи в Африка.

Целия текст:
http://nauka.bg/a/грижа-ни-е-когато-самолет-се-разбие-а-след-това-не-ни-е

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...