Отиди на
Форум "Наука"

Питане за лигроин


Mechoka

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,
Какво съдържа въпросното вещество? Доколкото разбирам-C6-C8 алкани в основни линии или греша? Работя в момента с един специфичен препарат в работата ми, който лаконично е писано че съдържа лигроин и минерални и силиконови масла. Като маслата по-точно не са уточнени. Представлява бледожълтеникава течност, доста рядка(като гъстота е горе-долу като коресилин).
Проблема е че нещо не ми влияе добре. Малко след като я ползвам получавам силно горчене в устата и главоболие. През кожата ли попива тая гнус или проблема идва от летливост-съответно ръкавици ли да ползвам при нанасянето и или трябва да диря някаква маска(и каква)? Досега го нанасях с голи ръце и една гъба щото много бързо ебава мамата на ръкавиците.
Благодаря предварително за отговорите!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако е за уикипедия и гугъл-знам ги къде са и съм чел в тях преди да пусна темата.Това което даваш линк към него се нарича на английски Naphtha(да не се бърка с дизеловото гориво). https://en.wikipedia.org/wiki/Naphtha

Отделно в английската версия на уикипедия има 2 други за Ligroin и Ligroine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_ether

https://en.wikipedia.org/wiki/Ligroin

В никоя от трите статии няма отговор на моите въпроси от поста по-горе.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здрасти и много благодаря за отговора!Маша,като поживее малко повечко един Мечок и разбира че без никакви Маши в живота му е далеч по-спокойно,ама квото е.Имам една из дома за зор-заман,траем се вече 15години...

Някакви маслоустойчиви ръкавици намерих,изнесох и дейността на открито,че досега работех в затворено помещение без вентилация.Можеш ли да препоръчаш някаква конкретна маска за целта която би вършила работа(нещо евентуално линк към магазин за работно облекло където се предлага)? Щото хал хабер си нямам от такива маски. Предполагам проста противогрипна от аптеката няма да свърши никва работа. Кат се замисля навремето като бях в казармата бяхме последния набор в него и закриваха поделението-имаше склад пълен с химически чорапи,плащ-наметала,противогази,ръкавици и квот се сетиш.Тогава фатмака викаше-"взимай за у вас-никой ги не брои",ама аз-проста мечешка глава-"да не ощетим държавата".Явно с тая гнусотия с такива облекла трябва да се работи.А по-лошото е че на шишето пише че е и канцерогенно.Дано не ме хване рак,че да почнем да ходим назад,щот с тия новите правила за пресичане на пешеходна пътека-направо отидох зян под колите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И аз бях идеалист споко. По-страшното е, че и сега усещам такива наклонности.

Противогазът е идеален, но е малко прекалено. И ограниава зрителното поле, освен ако не е като за спецчасти (на ганицата бяхме с такива).

Виж из търсачките маски с активен въглен. Като бояджийските, има ги. Не знам обаче колко пъти могат да се използват, дали не за и еднократни. Та - виж магазини и сайтове за лични предпазни средства (или майсторски такива) и там.. Трябва да има нещо вътре, което да адсорбира, това е. Пращам те на бояджийски, щото там има летливи разтворители, а и това е масовото. Виж, намери си каквото ти е на сърце и ако искаш пак ни питай дали става. Противопраховите и да вършат работа няма да са ефективни за това.

За рака споко. MSDS-a (Информационен Лист за Безопаснот на БГ) трябва да ги упомене тези вероятни опсности. Що не отвориш такъв лист за бензин или дизел например?

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Никаква маска няма да помогне. Освен противогаз, но и той бързо ще си изчерпи капацитета на филтрите. 

При работа с органични разтворители основното правило е да се работи на проветриво място в условия при които вентилацията изсмуква изпаренията на вън. В идеалния случай под камина, но ние нямаме, за това просто гледаме много да не влизаме в стаята където се намира апаратурата, докато се работи. А самата стая има силен вентилатор. Ако конкретното вещество притежава способност да прониква през кожата и да е токсично в тези условия, би трябвало това да е описано на кутията. Обикновени нитрилни ръкавици ( нестерилни от близката аптека) осигуряват достатъчно високо ниво на защита срещу проникване през кожата. За ралика от маската, тук имаш практически 100% защита. 

Неуточнените масла няма как да пророкуваме какви ефекти ще имат. :) Средноверижните алкани (лигроина) са относително слабо токсични. Нещо като екстракционния бензин са и са по-слабо токсични от бензина използван като гориво. 


Според мен трябва да си оправиш работното място така, че евентуалните изпарения да бъдат отнасяни далеч от теб посредством мощна вентилационна система. Или на открито с вентилатор духащ от теб към работното място. :) Това в комбинация с нитрилни ръкавици, ще ти осигури адекватна защита срещу всички видове органични разтворители с които би могъл да се сблъскаш. Маска не е нужна.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Е айде сега, на ИЛБ пише за маска, предполага се, че ще проверява или на открито ще бачка, взел е мерки както разбирам, това за прецастраховка. 

Средновелижни имаш предвид тези дето са течни - отдеветия до шестнадесети представител, предполагам. Само алкални ли има? Някой алкохол или ароматно ядро :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Принципно зависи от маската. Има и такива съдържащи сорбенти. Но това малко количество сорбент има малък капацитет, та не бих разчитал на него. :) Пък и точно въглеводороди, трудно ще спре масовия тип сорбенти от типа на активния въглен. Маската я приемам основно като защита от прах и аерозоли. Освен ако няма някакъв специализиран модел специално за работа с органични разтворители, съдържаща специален селективен сорбент за неполярни молекули и органика. Не съм търсил признавам. 

По втория въпрос, лигроина е петролна фракция. Не съм се занимавал с петрохимия, но предполагам че състава му зависи от състава на перола използван като суровина. До колкото знам са основно алкани, като някои марки съдържат и немалък процент циклични въглеводороди. Но те са по-летливи, та не съм съвсем сигурен, не съм се занимавал с въпроса. Може да има и друго, по-специално разни хетероциклени съединения, но в по-малки количества. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.10.2016 г. at 12:04, angelmr said:

Ако конкретното вещество притежава способност да прониква през кожата и да е токсично в тези условия, би трябвало това да е описано на кутията.

Препарата по принцип е за консервация на автомобилни гуми-ако това донякъде може да е меродавно за това какви са точно двете масла.Светложълта течност,като гъстота подобна на коресилина който се продава по магазините."Прах и аерозоли" би трябвало да няма много-много при процедурата.Нанасям с обикновен парцап и после със сух лъскам до блясък,като с него същевременно и трия излишното количество-както се ваксират обуща..Лошото е че количеството гуми които трябва да се минат е доста сериозно.Етикет има но е много работническо-селска изработка на принтер и каквото пише на него-всичко съм го дал-лигроин,минерално масло,силиконово масло.В момента се оглеждам за маска по онлайн-магазините-от тия с навиваемите филтри.За 20-30лв. има разни по онлайн магазините.Никога не съм работил с такива атрибути-по принцип по какво се разбира че филтъра е превършил ресурса си на работа?Какъв филтър трябва да избера ако такова,гледам разни с активен кюмюр,партидни номера имат и прочие...И ако въобще има смисъл от маска в крайна сметка де.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да ти кажа точно този въпрос не съм проверявал. По-вероятно е да няма как да разбереш дали не си е отишъл филтъра. Вероятно са на часове работа. Виж в упътването. Но активния въглен едва ли ще свърши голяма работа точно за това, макар че ще е по-добре от нищо. Наблегни на проветряването. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...