Отиди на
Форум "Наука"

Американският външен дълг - световен проблем


Recommended Posts

  • Потребител

Дългът на САЩ надминал $19 трлн.долара – 110% от БВП на държавата

Реалния дълг на Съединените щати е космически и неизплатим – общо $37 трлн. долара. Според най-страшните прогнози това означава, че Щатите ще иницират нова глобална война, за да се спасят

obama-sad1

Появиха се нови данни за дълга на САЩ. Според Департамента на финансите през 2014 г. дългът на САЩ е надминал 19 трилиона долара, което е 110 процента от брутния продукт на страната.

Това обаче е само официалното признание за неизплатимия дълг, тъй като в „чистия дълг“ (т.е. реалния) на държавата не влиза онази част, която е дълг на отделните щати, както и дълговете на различните държавни организации, функциониращи автономно и непряко зависещи от централния бюджет.

Освен това дълговете на централното правителство се делят на публични и вътрешни. Ако се погледне от този критерий федералният дълг на САЩ е 18,14 трилиона, публичният дълг е 13,04 трилиона, вътрешният дълг – 5,1 трилиона, общо 37 трилиона.

Но и това не е всичко. Налице са и държавните задължения спрямо своите граждани в областта на пенсионното осигуряване, здравеопазването, помощите за безработица, нуждаещи се, многодетни семейства и т.н.

И така, какъв всъщност е съвкупният дълг на САЩ? Преди три години той беше изчислен в Бостънския университет – към 2011 г. съвкупният дълг на САЩ беше 220 трилиона долара, а с дериватите 800 трилиона, а може би и… 1 квадрилион долара.

Тези данни съвпаднаха с публикуването на друга статистика. Тя показва, че 9 най-големи държави имат отношение „дълг – брутен продукт“ над 300 процента, а 40 процента от останалите държави имат съотношение „дълг – продукт“ над 100 процента.

Това е основният проблем на съвременния капитализъм. Присъдата вече е приведена в изпълнение. Дългът е неизплатим, той е колосален, космически,

Какви са причините? Ще ги повторим отново.

И така, американската икономика от края на 70-те години на миналия век е в крайно тежко положение. Доходите на американците падаха, научно-техническият прогрес се забавяше. СССР и социалистическите страни налагаха своята идеология по света. И в този момент на американския народ беше направена безпрецедентна „оферта“. Същността й беше в следното: „Взимайте пари на кредит и купувайте нови стоки. А ние няма да искаме да връщате кредитите от своите доходи и ще ви даваме нови кредити, от които ще връщате старите и ще правите нови покупки.

  • така се завъртя въртележката на потребителския капитализъм. Нова беше именно офертата – взимай, не мисли и харчи колкото искаш. Беше направо глупаво да отказват…

Днес резултатите са налице. Дълговете на домакинствата спрямо техните годишни приходи нараснаха два пъти. Сега всеки американец дължи 150 000 долара. Дълговете на корпорациите са още по-големи, на държавата – най-големи. Стойността на кредита падна почти до нулата, фондовият пазар пък скочи до небесата.

От гледна точка на икономиката и обществото важни са два проблема. Първият се състоеше в това, че делът на финансовия сектор, обслужващ това колосално кредитиране, нарасна няколко пъти. На второ място рязко се засили и диференцирането в доходите на американците. 90 процента от най-бедните не увеличиха своите доходи, а 10-те процента от най-богатите ги увеличи няколко пъти. Външно обаче това не се проявяваше силно, тъй като през последните 30 години жизненото равнище на американците се определяше не толкова от доходите им, колкото от разходите, т.е. от кредитите.

И преди 7 години се оказа, че тази оферта, която беше приета не само от американците, но и от много държави, вече не действа. Системата изгърмя. Тя работеше само в условията на падането на стойността на кредита. Но той вече не иска да пада. Никак. Просто вече няма накъде да пада – лихвата на Федералната резервна система на САЩ от 4 години е практически нула. А капитализмът е система, която се гради върху лихвите. Значи, това което наблюдаваме, сега вече не е капитализъм. Какво е, никой не знае.

Простите изчисления показват, че жизненото равнище на американците трябва да падне два-три пъти, за да се търси някакво равновесие. Но, ако това се случи, ще започне наистина революция. Шах и мат.

Често ме обвиняват, че не обичам твърде много САЩ. Нищо подобно. При мен, като единствен анализатор в Източна Европа, има приемственост от почти 40 години. САЩ не са Уол стрийт. Това казвам на онези, които са си възложили професионалната любов към тази страна.

Но онези, които все още могат да мислят, знаят и други неща.

И така, за първи път през 2009 г. 51 милиона американци практически всеки шести, нямат медицинска осигуровка.

На второ място, още през юли 2010 г. беше установен нов рекорд при американците, получаващи талони за храна – 41 милиона, т.е. всеки осми американец получава талони за храна.

На трето място са данните за разрива между богатите и бедните (достигнал максималното равнище за цялата история на наблюдението след 1967 г.) 14,5 (през 1968 г. – 7,69).

Общо равнището на бедността в САЩ е рекордно за последните 15 години. Под чертата на бедността живеят 13,3 процента от населението, т.е. 43,6 милиона американци.

Могат да се дадат още цифри – например за рекордните индивидуални банкрути или конфискуваните заради неизплащане на ипотеки домове. Това не променя същността, че цялата система в САЩ се движи към крах.

САЩ не могат да спасят себе си, да не говорим за световната икономика. За разлика от Великата депресия 1929-1932 г., сегашната криза не е само финансова. Истина е, че финансовият сектор стана напълно виртуален и не съдържа в себе си никаква реално полезна за обществото функция, въпреки своя колосален обем. Дълговите задължения, създадени от американското виртуално финансиране, са 20 пъти по-големи от целия световен брутен продукт. Някои казват – даже 40 пъти, т.е. всички пари за следващите 20-40 години вече са похарчени и средства за развитието на реалния сектор няма и не се предвиждат. Натрупани са дългове с дериватите за 700 трилиона долара при годишен брутен продукт на целия свят от 30 трилиона. И всички опити да се стабилизира ситуацията с ново наливане на долари са обречени, тъй като не е възможно да се спасят старите дългове с нови.

С това е свързана и втората причина за кризата, т.е. колосалното количество с нищо необезпечени в реалността долари на САЩ, които даже изпълняват ролята на универсална световна валута. Заради това парите загубиха своето основно качество – да са средство за натрупване на капитал, тъй като нямат никаква реална стойност. Натрупаните купища пари в един момент могат да се обезценят, тъй като не са обезпечени с нищо.

Така стигаме до следната причина на кризата – дисбалансът между реалния сектор и сектора на услугите. В стремежа към по-големи печалби производството на стоки от САЩ започна да емигрира към развиващите се страни, където работната сила е по-евтина. Допълнително те са затрупвани с долари и ценни книжа без никакво покритие, но изнасят към САЩ напълно реални нефт, газ, храни, дрехи и т.н.

В момента става и преразпределението на политическата карта на света. То става пред нашит очи и е неизбежно. Основният признак на кризата са военните действия. В момента е започнала поредица от паралелно развиващи се локални конфликти, които ще доведат до промяна на политическата карта на света.

С войната в Украйна кризата ще влезе в нова фаза, която обхваща целия свят.

Какви са изходните позиции на участващите в нея страни? Върхушката на САЩ е взела решение за гореща фаза на започнатата от години Трета световна война в Близкия Изток и Северна Африка. Сега тя се разшири към Украйна, Русия, Китай и други основни ресурсни държави.

САЩ открито поеха курс към силово преустройство на света и демонтаж на международната система за сигурност. Стратегията на глобалната плутокрация е ясна.

Основните задачи за новата война на Запада са:

  • да се отвлече вниманието на западните общества от кризата и от срива на тяхното жизнено равнище чрез създаването на външния враг – ислямският, руският, китайският, иранският, като гневът на населението бъде канализиран срещу тях, а не срещу собствения елит;
  • да се „изчистят“ чрез войната колосалните дългове, да се осъществи „банкрут чрез кръв“, Федералният резерв на САЩ и доларовата система да останат в миналото и огромните дългове да бъдат „отписани“;
  • в процеса на войната трябва да се построи новата неоколониална цивилизация на основата на нови технологии, но със старото съдържание. Господарите на Запада са убедени, че планетата е пренаселена и „излишните хора“ използват твърде много ресурси. Заради това „под нож“ ще отидат повечето от тях;
  • на тази основа трябва да настъпи раздробяване на големите национални държави и държави-цивилизации: Русия, Китай, Индия и Иран, като основният военен инструмент на новата колониална система ще е НАТО.

Кризата се приближи до най-опасната за тях точка – не финансова или икономическа, а системна. От нея те искат да се спасят чрез поредна макрорегионална или даже глобална война. За тази цел сега става бързо консолидиране на голяма част от буржоазно-аристократичната върхушка по света в защита на нейните геостратегически цели. Това е първата част от въпроса за тях.

Втората е да се спечели. Световната олигархия отива на война, за да спечели.

Към този момент пътят беше дълъг. Още през 2001 г. (след събитията в Ню Йорк), а в някои случаи още от началото на 90-те години с още няколко коментатори по света, започнахме да анализираме и предвиждаме най-вероятния път към колапса на съвременния либерален капитализъм и на неговия бастион САЩ. Жизнено важна част от този анализ беше икономическото дестабилизиране на планетата, предизвикано от загубата на долара на статута на световна резервна валута.

Освен това винаги съм сочил, че финансовата криза няма да се случи в ситуация на политическо затишие или вакуум, и че западната финансова банкерска върхушка, която създаде сегашната криза, няма да позволи крахът на западната икономика, на долара и на глобалните пазари да стане без събитие – прикритие, което да скрие тяхната вина. На тях им беше нужно нещо наистина голямо, което да „гипсира“ обикновените хора, да ги изпълни със страх и безпомощност. На глобалния елит е необходим Апокалипсис.

Сега идеологията отпадна и грозната муцуна на Апокалипсиса изплува още по-релефно и светът стигна до реалната опасност от термоядрена война.

Военните действия на САЩ срещу Сирия и сега срещу Русия в Украйна, каквато и да е тяхната мотивация, могат да бъдат началото на Трета световна война – ядрена и глобална.

Но много бързо САЩ стигнаха до момента, в който фигурите им на дъската започнаха да падат.

Пред нашите очи завършва ерата на либералния капитализъм и на капиталистическата цивилизация, базираща на единния емисионен център и частното присвояване на печалбата от банковите лихви.

Това е същността на капитализма въобще. Едновременно се води колосална война за икономиката на бъдещия свят и за неговата идеология.

Става дума за нова социална и икономическа цивилизация. Сегашната капиталистическа теория и практика рухнаха. Това е демонтажът на капитализма и на епохата на финансовите пирамиди и западни емисионни парични центрове.

Срещу тях започна ренесансът на съпротивата срещу диктатурата на банките и глобалния банков фашизъм.

Крахът на САЩ и на Западния проект остави целия свят в дълбок идеологически вакуум. САЩ фактически се отказват от своята позиция на лидер на Западния проект и вече нямат ресурси да налагат на света неговите принципи, което ще доведе и до разпадане на технологичната зона на САЩ. Това означава, че в близка и средносрочна перспектива САЩ ще затъват в паяжината на жестоки идеологически и икономически битки. Да се удържи ситуацията в рамките на предишните правила н играта вече е невъзможно.

Така стигаме до същността на нещата – че става дума за криза на системата, тоест на системна криза на капитализма.

Капитализмът умира, по-точно вече е умрял. И на негово място идва нещо ново, което още не е известно.

САЩ от няколко десетилетия живеят на кредит благодарение на измисления от тях потребителски, тоест кредитен капитализъм. САЩ произвеждат по-малко от 20 процента от световния брутен продукт, но потребяват 40 на сто от него.

Но даже в минималния вариант дългът надминава годишния световен брутен продукт 6 пъти. Това означава, че парите за икономическия ръст на целия свят са изядени и няма откъде да се вземат. Така САЩ въвличат в пропастта и другите страни.

И така, какво ни очаква?

Очаква ни преди всичко трети фалит на американския долар, който ще постави точка на почти 70-годишното му доминиране като единствена световна резервна валута.

В момента светът преживява последния балон на държавните дотации за частните банки и масивната емисия на долари. Всичко това е обречено на глобален крах.

Това е цикълът на изчерпването на възможностите за пространствена експанзия на капитала, т.е. на глобализирането на долара. Оказва се, че „цялата земя вече е малка“, и че няма нови пространства за усвояване. Капитализмът достигна и до последните кътчета на Земята. Появи се остър дефицит от ресурси.

По този начин в момента в една точка се сливат две огромни кризи – на предишната система на световна хегемония, и на изчерпването на възможностите за експанзия на капитала.

Въпросът вече не е по какъв начин ще оцелее капиталистическата система, а какво ще дойде на нейно място.

Днес по-голямата част от американската икономика е виртуална и може просто да изчезне. Тя не съществува. Ще останат обаче огромни дългове и милиони безработни в сферата на услугите.

САЩ са фалирала държава, тъй като основният източник за покриване на този дефицит са заемите и кредитите.

Заради това сега финансовата върхушка на САЩ се опитва да скрие колкото се може по-дълго фалита на държавата и да запази статуквото, докато започне икономическо реколонизиране на света.

По-просто казано, пред американците стои задачата да нулират собствените дългове и да продължат да живеят за сметка на другите. Да постигнат това могат само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите – ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят.

Тъй като САЩ се опитват да се спасят като прехвърлят кризата си върху другите, нещата закономерно стигнаха и до Европа, където може да се появи срив на жизненото равнище с 60 процента, което ще доближи ситуацията до сегашната в Египет, тоест разходите за продоволствие в Европа, които сега възлизат на около 40 процента от доходите, ще стигнат 80 процента, толкова, колкото са в Египет.

САЩ са в ситуация, която в шахмата се нарича цугцванг. Всеки следващ ход само влошава ситуацията. Заедно с нея все по-отчетлива е неизбежността от техен банкрут.

Сегашната криза отдавна надмина Великата депресия от 30-те години на миналия век, това е последната криза на капитализма, тъй като е криза на самата система.

Това е и краят на така наречения „Златен телец“. Доларовото колонизиране на планетата от либералния капитализъм стигна до лимита. Печатането на зелени хартийки, на всякакви кредити и деривати, надмина 700 трилиона долара.

Това е краят на цялата идеология, основаваща се на вярата в банките и всемогъщество на долара, тоест на тоталното идеологизиране на лъжата. Това вече го няма. „Край“, The End.

Това е краят на така наречения „Западен проект“.

Когато се говори за катастрофа на сегашната цивилизация или за края на сегашната икономическа епоха, това е и край на епохата на долара и нефта. Досега глобализирането ставаше на основата на нефта, оценяван в долари. Когато този ресурс ставаше все по-малко САЩ започнаха да го търсят по целия свят и се опитват да го контролират чрез печатането и оценката му в долари.

Съвременната геополитика е геополитиката на нефта. За това писах още преди 20 години. А съвременният долар – това е нефтодоларът, въведен в началото на 70-те години на миналия век, когато САЩ се отказаха от златното покритие на долара. Кризата на САЩ като глобален лидер се дължи на кризата на долара като глобална валута, което пък се дължи на кризата на нефта като глобален енергоносител. Сега на мястото на традиционния нефтен и доларов свят идва нов свят. Все повече страни в двустранните си отношения преминават към национални валути, което означава, че делът на долара се съкращава. Тенденцията е все по-отчетлива.

Битката е колосална. Върху долара беше построена цялата световна финансова система. Но липсва фундаментът. Силата на долара не е в това, че икономиката на САЩ произвежда повече от другите. Силата на икономиката на САЩ е, че тази страна потребява повече от другите. По-точно, че основното потребление в света се изразява в долари, в това число на енергоресурсите.

Това означава, че главният механизъм на кризата е падането на потреблението в САЩ и на търсенето на долари. Заради това САЩ правят всичко възможно да наливат потреблението и чрез спасяването на банките искат да запазят контрола върху добива и търговията с енергоресурси.

Такава криза не е имало в историята на капитализма. Това е същността. Защото икономиката на тази планета все пак е най-важна.

В Украйна се разиграва поредната драма. Какво ще става оттук нататък едва ли може да се предвиди. Но едно е ясно – еднополюсният свят, налаган от 80-те години на ХХ век от САЩ и световната олигархия, приключва. Сега въпросът е дали ще завърши с ядрена катастрофа или светът ще намери сили да погребе без сериозни трусове западната империя.

На повърхността изплуваха всички процеси, които се трупаха и оформиха през последните 20 години – САЩ срещу Русия, възходът на Китай, залезът на долара, развитието на новите икономики в БРИКС, „нуждата от нова идеология за човечеството“ и т.н.

САЩ правят всичко възможно да останат на върха чрез пълно хаотизиране на света, и ограждането с него на Русия, след това на Китай.

През последните години неведнъж писахме, че арабската пролет и цветните революции в Югославия, Грузия, Египет, Северна Африка, сега и в Киев, имат една цел – да родят хаос и насилие.

САЩ откриха и украинския фронт и докато всички изгледи са насочени към него, подготвят нови – балтийски, молдавски, киргизки, черноморски. Утре ще дойде и полски и накрая немски фронт. Това е целта, т.е. украинската криза да даде метастази в други райони на Евразия.

След пораженията в Афганистан, Ирак, Либия и особено в Сирия, САЩ се решиха на най-голямата провокация, пренесоха фронта в Украйна, пред вратите на Русия. Заради това украинският конфликт е само епизод в цялата тази операция, чиято крайна цел е разрушение на изграждания съюз между Русия и Китай и между Русия и Европа.

Още по-добре е това да е война между Русия и Украйна. Трябва да настъпи пълен колапс в Киев и Москва и хаосът и гражданската война да преминат в Русия. Рикошетът трябва да удари и Европа. На сцената трябва да излязат нови атланто-фашисти и европейски ултрадесни групировки, които в съюз с анархизма и левичарството да станат сила, аналогична на салафитите и уахабизма в ислямския свят.

Световният ред ще бъде окончателно разрушен и ще настъпи хаос в него. САЩ ще се опитат да продължат своята хегемония, тъй като в глобалния колапс те могат да припишат на извънредните обстоятелства всички свои проблеми и противоречия. В този хаос вече никой няма да има време и желание да пита кое е истина и кое е лъжа.

За Вашингтон не е нужно мирно решение в Украйна. Той иска конфронтация. Иска да въвлече Москва в конфликт в Украйна и да пресъздаде Афганистан от 80-те години, но вече в сърцето на Европа. Целта е да бъде въвлечен Путин във военната пропаст, която ще изолира Русия от нейните съюзници, ще подкопае съвземащата се руска икономика, ще сблъска руските войски с американските наемници и ще разруши отношенията на Русия с ЕС, ще създаде оправдание за интервенции на НАТО, след което ще последва разполагане на ядрено оръжие на украинска територия. Такъв е планът.

За да създадат оправдание за своя имперски план САЩ трябва да направят Путин да изглежда като опасен агресор. Това е капанът в Украйна – че Путин няма да издържи на провокацията и ще изпрати руски войски.

С други думи, няма никаква украинска страна на конфликта, още повече че има хунта, появила се в Киев. Има руска страна и американски марионетки, завзели с преврат властта в Киев и изпълняващи инструкциите на господарите си.

Светът е на прага на нещо невиждано и нечувано. Онова, което става днес, не е само криза, но финансово-икономически апокалипсис, който ще доведе до залеза на съвременния капитализъм.

Това е краят на западната капиталистическа цивилизация и на Американския век, който трябваше да продължи 100 години, но продължи точно 1 година – до 11 септември 2001 г., след което започна агонията.

Това е и началото на истинския постамерикански ХХІ век, който е с коренно различни параметри. Това е първата глобална Велика депресия и началото на нов непознат свят, който ще се изгражда през целия текущ век.

Капиталистическата финансова система се оказа мит, опиращ се на зелени хартийки. Днес всички говорят за финансово Ватерлоо и цунами, както и за необходимостта от изграждане на многополюсен свят. И задават въпроса „какво ни очаква“.

Изходът е смяна на системата. Всички страни, в това число Русия и Китай, действат в рамките на същата система и принципни различия на проектите вече няма. САЩ не могат да останат извън войната и ще трябва да вземат в нея непосредствено участие, даже да я започнат.

Така, в момента САЩ нямат почти никакъв избор – или затъват в хаоса, или бавно се свличат в ямата, което е едно и също. От дълга може да ги избави само глобална война, която ще „отпише“ всички задължения. Но това в съвременния свят е невъзможно и е самоубийствено. В икономиката се нарича край на системата. Единственият възможен финал е още по-голям крах.

В този смисъл Третата световна война отдавна е започнала.

Значи, по-точният въпрос е дали не сме пред началото на ядрения етап на Третата световна война.

Така нареченото „казино на края на вселената“ е пред ядрена катастрофа. Какъв е поредният номер на световната война няма никакво значение, нито пък дали се определя като Армагедон или Апокалипсис.

В това казино САЩ и Западът дължат 2 квадрилиона долара на другите. Всички сме участници в трилъра „безкрайният ужас на ужасния край“. Пациентът е в кома. Смъртта е неизбежна.

Само 30 години неограничено всевластие на капитализма бяха достатъчни, за да бъде унищожен самият капитализъм.

Само за 30 години той успя да набута целия свят в дългова, производствена и демографска безизходица, да превърне милиони хора в стадо от постиндустриални аборигени, да задуши научно-техническия прогрес, да криминализира „елитите“, за да стигнем до момента, в който Западът с нова голяма война иска да нулира своите дългове и да разпространи хаоса, за да може да елиминира геополитическите си противници.

Ясно е, че кризата ще продължи докато не изчезне самата система. Това е криза на системата. Системата се нарича капитализъм.

Разбира се, капитализмът мисли с точно обратните категории…и в това е най-голямата опасност.

 

 

Автор: Красимир Иванджийски

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 198
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Недочетох докрай, но у мен напира един въпрос: Как тъй САЩ били похарчили 700 трилиона долара. В смисъл, купени са продукти за 700 трилиона долара, т.е. някой е произвел продукти и услуги за 700 трилиона долара, после тези 700 трилиона долара не са платени и изработилите продукция за 700 трилиона долара не са получили тези 700 трилиона долара.

Второто, което си мисля е, че всъщност проблем няма що се отнася до външния дълг. Това, че се дължат някакви си там милиарди няма значение щом първо те не им ги искат и второ не смеят да им ги поискат, а и даже да смееха, няма кой да им ги даде, нито пък как да бъде заставен да им ги даде. САЩ са империя основана на влияние. Тя си купува интересите. България пък е пример за страна, която си продава интересите. И кат се искаме, да се вземем и да се онодим. Ние пасивно, те активно, но въпросът е, че акта е уреден и подкрепен политически, а от там и законово, даже законите преди онождането да не са били още пригодени за целта на сношението.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още през 1950 година започнаха финансовите прогнози за краха на клатещия се долар.Ако не е Русия да го крепи като купува американски ДЦК  за десетки милиарди той отдавна да е паднал.Ето още статии от същия автор  : Красимир Иванджийски  

Отново за великата лунна измама на САЩ 

50 години договор с извънземните

Новата мисия на Путин

Тия са платени, но по надолу за щастие са свободни.

 

Световното еврейство – Красимир Иванджийски

https://alterinformation.wordpress.com/2014/10/05/823874892/

Кои са най-страшните оръжия на Русия
От какво се страхуват американците  

http://strogosekretno.com/239/1/Кои-са-най-страшните-оръжия-на-Русия.html

 

Красимир Иванджийски; Каква беше ролята на Израел в атаките на 11 септември 2001 г.

http://doktora757.blog.bg/politika/2012/03/04/krasimir-ivandjiiski-kakva-beshe-roliata-na-izrael-v-atakite.914641

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, vorfax said:

Недочетох докрай, но у мен напира един въпрос: Как тъй САЩ били похарчили 700 трилиона долара. В смисъл, купени са продукти за 700 трилиона долара, т.е. някой е произвел продукти и услуги за 700 трилиона долара, после тези 700 трилиона долара не са платени и изработилите продукция за 700 трилиона долара не са получили тези 700 трилиона долара.

Иска концентрация, тежък за четене е този стил. Въпроса е че 700-те трилиона са похарчени а няма произведени толкова стоки и услугите  /политическа икономия/ :animatedwink: на руски баблопил, на нашенски курупция, и стоките и услугите са консумирани, парите също, дълга виси реален.

 

Преди 2 часа, vorfax said:

Това, че се дължат някакви си там милиарди няма

Не бъркай милиарди с трилиони, все едно да сбъркаш пенис с показалец.:)

Ако потърсиш из нета американския дълг и видиш как се отчита ще ти увисне чейнето. Там хората правят разлика между публичен дълг и външен дълг.

Ето ти външния дълг на САЩ:

Страни-кредитори на САЩ[редактиране | редактиране на кода]

400px-Foreign_Holders_of_United_States_T
 
Основни страни държатели на ценни книжа на САЩ
по данни към м. септември 2009 г.
Външни кредитори на САЩ (май 2011)[7]
Страна Млрд. долара %
Китай 1159,8 25,69 %
Япония 912,4 20,21 %
Великобритания 346,5 7,68 %
ОПЕК 229,8 5,09 %
Бразилия 211,4 4,68 %
Тайван 153,4 3,4 %
Карибски банков център 148,3 3,29 %
Хонконг 121,9 2,7 %
Русия 115,2 2,55 %
Швейцария 108,2 2,4 %
Канада 90,7 2,01 %
Люксембург 68 1,81 %
Германия 61,2 1,36 %
Тайланд 59,8 1,32 %
Сингапур 57,4 1,27 %
Индия 41 0,91 %
Турция 39,3 0,87 %
Ирландия 33,5 0,74 %
Корея 32,5 0,72 %
Белгия 31,4 0,7 %
Полша 27,9 0,62 %
Мексико 27,7 0,61 %
Италия 25,4 0,56 %
Нидерландия 23,7 0,53 %
Франция 23,6 0,53 %
Филипини 23,6 0,53 %
Норвегия 21,1 0,47 %
Швеция 20,9 0,46 %
Колумбия 19,9 0,44 %
Израел 19,1 0,42 %
Чили 18,9 0,42 %
Египет 12,9 0,29 %
Малайзия 12,7 0,28 %
Австралия 12,3 0,27 %
Други 202,5 4,49 %
Всичко 4514  

Както  виждаш външния дълг е отделно и е само 4 трилиона  и половина но това е към 2011год. При това не го броят за дълг на държавата а за задължение на финансовото  министерство.

Преди 1 час, vvarbanov said:

Още през 1950 година започнаха финансовите прогнози за краха на клатещия се долар.Ако не е Русия да го крепи като купува американски ДЦК  за десетки милиарди той отдавна да е паднал

Ники проблема между Русия и САЩ , или по-скоро проблема на американците с Путин дойде от там че през 2014 година той отказа да купува ДЦК / държавни облигации на американското правителство/ и към 2015 година руснаците държат само 88 млрд в ДЦК на САЩ. Ако синпарвиш труда да погледнеш през 2011 е бил 115 млрд. Путин отдавна инвестира в злато но от февруари 2014година ускори темпа - погледни динамиката на руския златен запас. В момент на санкции и криза той се е увеличил. Договорките за разчет между Китай и Росия в национални валути е факт и означава даваме нещо реално и насреща искамеда получаваме нещо реално. Наскоро признаха китайския юан за резервна международна валута. 

Главния спонсор / кредитор / на САЩ си е Китай. Но то е нормално около 80 процента / не съм точно сигурен приблизителна е оценката, не ми се рови/ от Китайското производство се продава за или чрез САЩ. Китайците сега се опитват да излизат от тази ситуация.

Апропо прогнозите за нестабилния долар през 50-те ги оправда Де Гол като озлати доларовите си наличности. Потвърди ги отказа на Америка , в по-ново време - почти вчера - да върне златния запас на Германия и дори не допусна немски експерти да ги проверят. Че няма истинско злато във Федералния резерв потвърди и продажбата на менте кюлчета на Китай - но за това те пък бяха платени с менте долари.

Разбира се не напълно съм съгласен с автора. Завчера спорих с приятел / пенсионер - военен космонафт на СССР и после малко и  на РФ/ - той твърди, че ако не посмеят /американците/ да започнат 3-та световна война - защото не са убедени че ще я спечелят- непременно ще си гръмнат Елоустоун. 

Аз не съм съгласен с него /моя приятел/ и с автора на статията. 

Мисля че американския олигархат ще пожертва благосъстоянието на собствения си народ и ще девалвира долара и вече го прави от 2008 год. насам. Кога , как точно - не съм експерт. Но вече има сигнали които даже за мен са показателни за това, Олигархата на америка засилено се изнася в Южна Америка и Азия вкл. паспорти  а чрез своите мултинационални компании отдавна прехвърли по-голямата част от бизнеса си в бившите страни от третия свят -огледай се колко нови "тигри" се появиха в последните десетина години.

Тъжното е че в едно е прав автора на статията. Краха на долара бележи края на либертарианската икономическа световна система. Въпросът е накъде ще върви света. Мисля си Китайски ще да е модела. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубавите стабилни работи стават бавно и постепенно. Те са процес с години и десетилетия а не акт за 1 ден. Бързата работа срам за майстора.

Процеса е бавен и дълъг. Няма да има обява от днес 23 06 20ХУ година  13 часа на обед долара го отменяме като международна валута и въвеждаме Юана или златото. Не няма да има такова нешо. Всичко ще е бавно и постепенно.

Най напред големите независими страни ще минат към свои форми на разплашане . Зависимите и банановите поне до края на века ще финансират Америка. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Статията е пълен боклук, най-меко казано. За сайтове като строго-секретно.ком или за весник ШОК става, но напрактика е пълна с глупости, грешни сметки, някакви спекулативни мнения незнайно от кой, които се ползват като впечатляващи доказателства и т.н. Не си губете времето с подобни глупости. Щото докато подобни писачи пишат подобни глупости за това как американците си купуват нефт и го плащат с неструващи нищо долари, въпросните страни, които продават нефта със въпросните нищоструващи долари си построиха цветущи цивилизации със небостъргачи, правят си изкуствени острови с формата на палми, а петролните им шейхове и средната им класа карат най-лъскавите лимузини и спортни коли.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 часа, Capitainofmarine said:

Разбира се не напълно съм съгласен с автора. Завчера спорих с приятел / пенсионер - военен космонафт на СССР и после малко и  на РФ/ - той твърди, че ако не посмеят /американците/ да започнат 3-та световна война - защото не са убедени че ще я спечелят- непременно ще си гръмнат Елоустоун. 

Въпросният космонафт явно е чел публикациите на въпросният наш писач на строгосекретно, тъй като и той е писал за гръмването на Йелоустоун. Или пък може нашия човек да преписва от руски весници, но да не знаем това. Комбинацията от строгосекретни неща, паранаука и други подобни конспирации и нелепости едва ли е за тук. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно защо все САЩ одумват за държавния им дълг, а никой не говори до какво дередже се е докарала Япония, която е над 2 пъти по-задлъжняла от САЩ.

http://www.tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp

П.П. Иначе Красимир Иванджийски от 2006 г. чака доларът да рухне под напора на хиперинфлация, ама пусти мъде на коча, само се клатят, а не падат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Aspandiat said:

Интересно защо все САЩ одумват за държавния им дълг, а никой не говори до какво дередже се е докарала Япония, която е над 2 пъти по-задлъжняла от САЩ.

Защото , въпреки че въпроса е риторичен, не върви сравнението на пенис с показалец, та защото ако все пак допуснат да рухне долара  - ще рухне глобалната икономическа система, та тя е базирана на долара. Ще изчезнат доверието във парите - въобще , във финасова система - въобще, във банки и банково дело - конкретно, във кредитиране -конкретно. Икономиката и пазара от глобални ще се смъкнат до ниво териториално-общински, а търговията ще се сведе до предимно натурална замяна.

Иначе благодарности за данните и ето какво за Япония :

размер на държавния като процент от БВП  229.20

размер на правителствените разходи млрд. йени 105 294.80

размер на правителствените разходи като процент от БВП 42.10

излиза че грубо казано  японския БВП е около 235 млрд. йени  а японския дълг около 500 млрд при курс 103 йени /днес/ за долар смятай колко е голям .

Ако се върнем на сравнението САЩ външен дълг и Япония външен дълг - ако рухне японската икономика и йената - ще бъде като много силен удар с юмрук в лицето на световната икономика, ще летят зъби, кръв, сополи и ще има счупен нос,

и възможно избито око - но няма да има летален изход за световната икономика.

Преди 3 часа, makebulgar said:

Статията е пълен боклук

Ами не съм казвал че е бисер, но бисери във гнилотата се откриват - там има много верни цифри /данни/ и това е същественото. Другото ценно измежду налудничавото втълпяване са няколкото  ценни мисли-изводи например ;

Преди 20 часа, Capitainofmarine said:

Силата на долара не е в това, че икономиката на САЩ произвежда повече от другите. Силата на икономиката на САЩ е, че тази страна потребява повече от другите.

 

Преди 20 часа, Capitainofmarine said:

че финансовият сектор стана напълно виртуален и не съдържа в себе си никаква реално полезна за обществото функция, въпреки своя колосален обем.

 

Преди 20 часа, Capitainofmarine said:

завършва ерата на либералния капитализъм и на капиталистическата цивилизация, базираща на единния емисионен център и частното присвояване на печалбата от банковите лихви.

Това е същността на капитализма въобще. Едновременно се води колосална война за икономиката на бъдещия свят и за неговата идеология.

Става дума за нова социална и икономическа цивилизация.

 

Преди 20 часа, Capitainofmarine said:

финансова система се оказа мит, опиращ се на зелени хартийки. Днес всички говорят за финансово Ватерлоо и цунами, както и за необходимостта от изграждане на многополюсен свят. И задават въпроса „какво ни очаква“.

Изходът е смяна на системата. Всички страни, в това число Русия и Китай, действат в рамките на същата система и принципни различия на проектите вече няма.

 

Преди 3 часа, makebulgar said:

Щото докато подобни писачи пишат

Да много пишат , всички станаха грамотни - ще ни погуби всеобщата грамотност .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като цяло концепцията на автора на материала е правилна, но е представил доста опростено нещата, за да може да бъдат разбрани от повече хора. Изобщоне става въпрос за дълове, а за доста по-дъблоки процеси. Ако всичко се въртеше около дълга американците винаги могат да напечатат долари и да си ги върнат. Не е това. Доста по-сложно е. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, Stefan Iv said:

Изобщоне става въпрос за дълове, а за доста по-дъблоки процеси. Ако всичко се въртеше около дълга американците винаги могат да напечатат долари и да си ги върнат. Не е това. Доста по-сложно е. 

Стефане, приветствам те!

Прав си за по-дълбоките процеси , но тук навлизаме в политиката и ще отнесем ритниците. Колкото за дълга, Китай е най-големия кредитор на САЩ и дали той и другите кредитори ще са съгласни да получат напечатани хартийки без стоково покритие - не. не случайно преди време година или две Китай официално запита САЩ, дали могат да гарантират размера на кредита си със стоково покритие. Отговора беше да. Иначе като погледнем списъка с кредиторите става ясно че целия свят влага усилия в крепенето на долара като усилия за поддържането в действие на глобалната икономика  докато бъде предложена нова икономическа система и нов вид финансови отношения. Лично аз приветствам това защото е еволюционно развитие и преминаване към нов етап в развитието на хомо сапиенса. Не дай Боже да се стига до революционни процеси!

Ето и списъка с основните кредитори на САЩ в млрд. долари.

Преди 19 часа, Capitainofmarine said:

Страни-кредитори на САЩ[редактиране | редактиране на кода]

400px-Foreign_Holders_of_United_States_T
 
Основни страни държатели на ценни книжа на САЩ
по данни към м. септември 2009 г.
Външни кредитори на САЩ (май 2011)[7]
Страна Млрд. долара %
Китай 1159,8 25,69 %
Япония 912,4 20,21 %
Великобритания 346,5 7,68 %
ОПЕК 229,8 5,09 %
Бразилия 211,4 4,68 %
Тайван 153,4 3,4 %
Карибски банков център 148,3 3,29 %
Хонконг 121,9 2,7 %
Русия 115,2 2,55 %
Швейцария 108,2 2,4 %
Канада 90,7 2,01 %
Люксембург 68 1,81 %
Германия 61,2 1,36 %
Тайланд 59,8 1,32 %
Сингапур 57,4 1,27 %
Индия 41 0,91 %
Турция 39,3 0,87 %
Ирландия 33,5 0,74 %
Корея 32,5 0,72 %
Белгия 31,4 0,7 %
Полша 27,9 0,62 %
Мексико 27,7 0,61 %
Италия 25,4 0,56 %
Нидерландия 23,7 0,53 %
Франция 23,6 0,53 %
Филипини 23,6 0,53 %
Норвегия 21,1 0,47 %
Швеция 20,9 0,46 %
Колумбия 19,9 0,44 %
Израел 19,1 0,42 %
Чили 18,9 0,42 %
Египет 12,9 0,29 %
Малайзия 12,7 0,28 %
Австралия 12,3 0,27 %
Други 202,5 4,49 %
Всичко 4514  

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Статията е чисто пропагандна. Икономическото състояние на една държава е доста по-сложно от простото съпоставяне на БВП с размера на задълженията. Тъй като на подобна примитивна пропаганда няма начин да се върже човек с дори елементарни познания по икономика, ще дам един прост пример за да стане ясно и на останалите за каква куха шашма иде реч.

Та, купувате си апартамент за 150 000лева, а месечния ви доход е 1000лв. Плащате 30 000 при покупката, които имате спестени, а останалите взимате на заем (за по-достъпно обяснение в примера ще е безлихвен). Излиза, че имате задължения в размер на 120 000 лева, което е 10 пъти повече от годишния ви доход е в размер на 12 000лева. Първото решение на проблема е да връщате дълга 10г. за какъвто срок ви е заема, т.е. по 12 000 на година. На пръв поглед вие пак сте в пълна безизходица, защото ако връщате по 12 000 на година, колкото е целият ви доход за същия период, то вие няма да има какво да ядете. Така, ама не е съвсем така, защото имате апартамент, който можете да отдадете под наем, а вие да живеете при близки или в друго сво жилище, ако покупката е с инвестиционна цел. Така можете да живеете от наема, да изплащате заема с основния доход и накрая да имате свой имот и да ползвате целия си доход. Както се вижда, това, че задължението е надхвърлило годишния доход съвсем не е катастрофа, а перспективата дори може да е съвсем оптимистична.

И тук стигаме до въпроса, след като в горната задачка имаме скрит коз, какъвто се явява наема, то какви са скритите козове на САЩ?

Брутният продукт на град Ню Йорк е по-голям от брутния продукт на цяла Русия.

Цитирай

Согласно прогнозам муниципалитета Нью-Йорка, ВВП этого крупнейшего города США с учетом пригородов в 2015 году превысит 1 триллион долларов США. Это больше чем прогнозируемый номнальный ВВП России в 2015 году, который в связи с масштабной девальвацией рубля составит не более 965 млрд. долларов США.

Радването на Китай няма да трае дълго, тъй като както може да се види вече и в българските магазини цените на китайските стоки са станали вече твърде високи за да се конкурират с тях успешно тези от САЩ и ЕС, но качеството си остава на същото плачевно ниво. Последното е твърде лошо за Китай, тъй като лошата репутация на продуктите се променя доста по-трудно и бавно от цените им. Втори съществен проблем е засищането на пазара с евтини боклуци и ориентирането на търсенето към по-скъпи, но по-качествени стоки.

Тъй че на САЩ предстои едно доста по-добро бъдеще от това на някои от "кредиторите", втори е въпросът доколко Тръмп и Хилъри ще са хората, които ще изведат страната към него. Защото силата на САЩ е в либералното управление и свободния пазар, а точно те пострадаха през последните няколко години, което разбира се отрази негативно на страната. Затова е по-добре да оставим прогнозите за следващите президентски избори в САЩ за да видим дали ще бъде излъчен кандидат, който да върне страната към традиционните ценности, довелия до позицията на световен лидер.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Китайските стоки действително поскъпват в % , но в качество ръстът е в пъти. В съотношение Цена - Качество някога най добри бяха Японците - от Трйота до Сони от Ямаха до Саньо , после Корея от Самсунг до LG а сега Китайската Народна Република е първа в света в отношение цена към качество на стоката. От електрониката до текстила.

Икономически активни в 1.5 Милиарден Китай са едвам няколко стотин милиона души. Когато икономически активни станат поне Милиард китайци тогава ще настъпи засищане и забавяне на темпа на растежа на работилницата на Света. Но тогава БВП на КНР ще е по голям от този на САЩ + Япония + Германия взети заедно.

 

За това как китайската компютерна техника и електроника печели пазари всички знаем. От лаптопа до мобилника от планшета до компютьра. За това ще дам само 2 примера от екзотични области.  Например за техника за аквариуми с рибки или телескопи ща астрономи любители. Преди 15 или 10 години китайските филтри за аквариуми и кривите им телескопи за любители астрономи бяза обект на посмешище и майтапи . Купуваха китайско само майстори от кръжока Направи си сам . От китайското делаха долу норе нормален филтър или телескоп само хора със сръчни ръце....

Сега китайските филтри и телескопи по качество отстъпват на най - добрите немски филтри или най добрите ЕД японски и руски телескопи. Но китайската техника е напълно достойна за средната класа ! Днес не е срамно да имаш китайски телескоп или филтър. Ех можеш да изтежкарееш с немски , руски или японски ама струва ли си парите ?!?

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.09.2016 г. at 20:32, Capitainofmarine said:

Стефане, приветствам те!

Прав си за по-дълбоките процеси , но тук навлизаме в политиката и ще отнесем ритниците. Колкото за дълга, Китай е най-големия кредитор на САЩ и дали той и другите кредитори ще са съгласни да получат напечатани хартийки без стоково покритие - не. не случайно преди време година или две Китай официално запита САЩ, дали могат да гарантират размера на кредита си със стоково покритие. Отговора беше да. Иначе като погледнем списъка с кредиторите става ясно че целия свят влага усилия в крепенето на долара като усилия за поддържането в действие на глобалната икономика  докато бъде предложена нова икономическа система и нов вид финансови отношения. Лично аз приветствам това защото е еволюционно развитие и преминаване към нов етап в развитието на хомо сапиенса. Не дай Боже да се стига до революционни процеси!

Ето и списъка с основните кредитори на САЩ в млрд. долари.

 

САЩ биват кредитирани толкова щедро по една много проста причина- доларът е световна валута. Това прави кредита гарантиран, тъй като САЩ винаги могат да напечатат толкова долари, колкото трябва. За това са и с най-висок кредитен рейтинг. Проблемите обаче не са в това. Те са много и тук не може да бъдат обхванати всички. Но може би главният проблем е че САЩ се крепят единствено на долара. На практика територията на САЩ е деиндустриализирана. Останала е единствено военната индустрия. За да не бъда голословен малко статистика от 2015 г. 87,45% от работещите са в сферата на услугите, като с най-голям дял е образование и здравеопазване (22,63%). Заетите в индустрията са едва 10,31%, в селското стопанство 1,63% и добива на нефт и газ 0,62%. С други думи в производителните сфери работят 12,55%. За сравнение заетите в бизнес услугите и финансите са 18,47%. Точния размер на безработицата не е много ясен, тъй като американската статистика отчита само тези, които получават помощи . За да се подържа някакъв социален ред при тази ситуация американската държава налива пари под една или друга форма.   Само за социална разходи през миналата година са похарчени над 1 трильон долара. За да не се налага прекомерно печатане на пари правителството взема заеми. Тъй като в САЩ реалната зпалата още от началото на 80-те спря да расте с темповете на нарастване на производителността на труда, американците бяхя принудени на живеят на кредит. И така общият дълг, включващ Федерални, щатските, общинските, частните заеми стана около 4 пъти БВП на планетата. За да пордължат да живеят по този начин  доларът трябва да бъде световни пари. В противен случай те загиват като държава, като икономика като всичко. За да бъде доларът световни пари САЩ трябва да бъде световна империя. Те не могат да си позволят блестяща изолация. За да бъде САЩ ефективна световна империя тя трабва не само да всява страх в света, но и да наложи икономически монопол. Иначе не става. Последните 20 години обаче се наблюдава траен упадък на влиянието на САЩ на планетата, което заплашва тяхното съществуване. В американския естаблишмънт има две концепции за избягването на краха. Едната е т.нар. "паритя на мира", коята бе олицетворявана от Бжежински-Обама. Според тях САЩ трябва да използвата политически и икономически методи за налагане на световното си господство, но не и военни, тъй като това би могло да доведе до ядрена война, което в крайна сметка ще обезмисли всичко. Техният план бе трансатлантическата и транстихоокенаската зони за свободна търговия , чийто скрит смисъл беше налагане на американски икономически монопол. От друга страна беше конфликта в Украйна, чиято крайна цел бе свалянето на Путин избухването на димукрация и слагане но американски контрол на руските природни ресурси. Само че естествено местните елити се противопоставиха всичко това и "партията на мира" претърпя грандиозен погром. Сега на власт идва "партията на войната" (няма никакво значение как ще се казва следващия президент). Според нея САЩ трябва да участват в колкото се може повече войни, за да налагат страх у всички страни на планетата. Така никой няма да смее да им се противопостави. Макар и да са прави, те не могат да постигнат целите си по две прични, армията им е некачествена (вискотехнологична бутафория), а дипломацията още повече. Поради това те създават само хаос. Само че хаосът крие големия риск да се превърне в неконтрулириуем. Именно така САЩ се озовава в ситуцаията цунг-цванг, каквото и да направят все е грешка. Да напомня само че "партията на войната" управлява при Буш младши и  се провали, което наложи и идването "партията на мира". Та такива ми ти работи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

САЩ са Тиранозаурус Рекс, а всичко останало са тревопасни. Само космически апокалипсис може да разруши този ред.:)

Да си зададем въпроса - Някой може ли да мине без процесорите на Интел, без онова дето ИБМ слага на връхчето на главичката на харддиска? И още доста такива наглед дребни неща, които във САЩ възникват със темп по-голям от всички останали взети заедно. Само две-три такива неща са достатъчни да се държи света в технологична зависимост и тогава опитай да се откажеш от долара де?

До сега това беше достатъчно, но технологията има свойството да не седи на едно място и рано или късно ще отиде при когото не трябва:)

Това е единия коз, който Америка отиграва. Най-силния коз военния тя държи в ръка и би го сложила на масата само в краен случай. Това не и пречи да блъфира с него и да кара протшвниците си да играят казачок. Има и друг коз, който е отигран частично и е донесъл доста добри взятки. Това е тоталния технологичен шпионаж. Но той има един малък проблем - не може да си дръпне очите:) Това не дава мира на бръмбара, дето се е загнездил в мозъка на тиранозауруса и затова сме свидетели на припряни ходове. Не бих казал цуг цванг още.

Времето работи за Китай, Америка работи за Китай и още не го е осъзнала. Като потъпква белия свят, Америка губи опора в полза на Китай. Като се противопоставя на Русия губи сили, колкото неизчерпаеми да изглеждат те.

Що се отнася до нас, дребните, има значение кой от двата колоса ще стане хегемон. Аз предпочитам Америка. Въпреки че храня неприязън и предвкусвам снемане на маските и малтусианска вакханалия, която няма да ни отмине. Добре помня, обаче, репетициите на Китай в Камбоджа и на други места. Китайците са си самодостатъчни. Никой друг не им трябва, даже и за роб.

В резюме, ние тука имаме две алтернативи - "хуманно" малтусианство, или касапски геноцид.

 

Желая ви спокойни старини:)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Цитирай

въпросните страни, които продават нефта с въпросните нищоструващи долари си построиха цветущи цивилизации 

Защото провеждат количествена политика, т.е. определят количеството, което желаят да реализират, а цената се формира на пазара. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 14 часа, Stefan Iv said:

САЩ биват кредитирани толкова щедро по една много проста причина- доларът е световна валута

Стефане, много хубав и стегнат, кратък анализ!

Преди 5 часа, insighting said:

Защото провеждат количествена политика, т.е. определят количеството, което желаят да реализират, а цената се формира на пазара. 

:)Почти планова соц. икономика! Много точно казано

 

Преди 5 часа, insighting said:

въпросните страни, които продават нефта с въпросните нищоструващи долари си построиха цветущи цивилизации 

бих добавил в момента вече цъфтящите цивилизации вързаха , събират плода и май го товарят в "руската тройка на Путин" която разбира се запрегната наопъки "телега перед лошади" :animatedwink:.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Статията е силно натоварена политически и емоционално [1], Aко беше написана по-рационално и безпристрастно, мисля щеще да е по-информативна и полезна за размисъл и дискусия

 

[1] Забележка: В статията Русия се споменава десетки пъти, основно в контекста на  третия-четвъртия най-голям икономически играч. Извинявайте, дори и Душко не се изпуска толкова..  .Руският БНП изразен в номинал е 10 до14- ти по големина (съпоставим е с този на Бразилия, а за кризисната 2016 се очаква да е по-малък от тази на Австралия), По паритет на покупателната способност руският БНП е 6-ти по глемина и е например 2,2 пъти по-малък от този на ..Индия..

Цитирай

Да постигнат това могат само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите – ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят.

ПС

Вижданията на авторът за слабата икономически и силна военно САЩ са тотално погрешни. САЩ са все още най-голямата и силна икономика в света ( това е източникът на "силата" - значението и влиянието на долара!), а като военна "конвенционална" сила те не превъзхождат кой знае колко  армиите (потделно взети) на  Китай,  Русия и дори Индия..

Американската армия е най-добре тренираната в света, и може би най-силната (но не най-многочислената),  но САЩ като общество в последните 20 години са все по-загрижени за човешките жертви..Нужна е майсторка измама и пропаганда, САЩ да бъдат вкарани във война с много жертви..(пропагандата свърши работа във войната с Ирак и Афганистан, но от тук нататък става все по-комлицирано и невъзможно САЩ да се впуснат в мащабна война, освен ако не бъдат нападнати)

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 27 минути, nik1 said:

Статията е силно натоварена политически и емоционално [1], Aко беше написана по-рационално и безпристрастно, мисля щеще да е по-информативна и полезна за размисъл и дискусия

Ники нищо не е съвършено в този свят. По важни са въпросите които зачеква и данните с които борави.

Ще ми се да чуя твоето мнение не по статията а по проблема.

Редактирано от Capitainofmarine
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Capitainofmarine,  простете, но в частта с "въпросните страни, които продават нефта с въпросните нищоструващи долари..." цитирате не мои думи, а на makebulgar. Аз само поясних защо се получава така. Страните, които предлагат петрол, трудно могат да упражняват ценова политика. Затова количествената политика е правилната. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фактът е, че долърът си е долър и има стойност, а не както пише въпросният псевдо-специалист от строгосекретно.ком. Небостъргачите в Дубай, Кувейт, Казахстан и  Азарбейджан ги строят с долари, а шейховете им си карат лимузините купени също с долари. Цената на петрола в случая няма абсолютно никакво значение. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

 

1. Доколкото разбирам - идеята на авторът е чрез война да се обезцени и нулира дългът на САЩ.. Честно казано, не знам откъде на авторът му е дошла тази идея..Според мен не става дума за липса на перфекцинизъм (никой не е идеален), а за някакво обременено и объркано мислене ..Защо? Просто е (за мислещите хора): Икономиката и богатството на САЩ (на корпорациите) се крепи на стабилния долар, не на обезценяващия се (инфлационния).
(Стабилността на всяка система- финансова, икономическа и социална се крепи и на стабилната валута, а САЩ не са никакво, повтарям никакво изключение от това "златно" правило)

2. Не е драма или някакъв проблем, че в съвременния западен свят и в частност в Америка делът на услугите в БНП е 90 процента..Българите имаме определен софтуер  на ума, според "който", делът на производстввото трябва да е доминиращ, но този "софтуер" е създаден  от/в прединдустриалната и индистриална култура на 19-20 век..

Всъщност на макроиконоимическо ниво няма никакво значение дали произвеждаш, изнасяш/внасяш и потребяваш картофи,  електроника, финасови услуги или сексуални такива , важни са главно две неща: а) кой сектор/продукт/услуга ти  повече добавена стойност, и б) доколко износът/вносът ти е сравнително балансиран и не позволява натрупване на големи дефицити..(услугите също са обект на износ!)

 

3. Дефицитът, и задлъжнялостта винаги са малко или много проблемни "неща", но САЩ имат предимството да печатат своята валута. Забележете, последното не е от "днес", а продължава от десетилетия ( от отпадането на златниуя стандарт до днес), сега просто мащабите са по-големи. Аз лично не виждам катастрофа и трагедия във всико това; както каза Стефан - каквото и да се случва в бъдеще то ще е плавно.. 

Е,когато един ден в бъдещето световната икономика предпочете юана или рупията  (това ще стане когато населението на Индия нарастне до около 1,8 милиарда човека, а индийската икономика стане най-голямата) , тогава ще му мислим, Това време според мен е още далече

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 2016. 09. 05. at 19:32, Capitainofmarine said:

Дългът на САЩ надминал $19 трлн.долара – 110% от БВП на държавата

Автор: Красимир Иванджийски

Това спокойно може да се пише на всеки 8 години когато белият дом си сменя пионката....Нищо ново няма. Макс. цифрите. Всекий е на ясно, че тези задължения никоги няма да се върнат. Само не се казва официално... Единсвената страна която дължи на собствените си банки. И каквото и да реши това ние ще го платим. Тъй или иначе....

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 32 минути, makebulgar said:

Фактът е, че долърът си е долър и има стойност, а не както пише въпросният псевдо-специалист от строгосекретно.ком. Небостъргачите в Дубай, Кувейт, Казахстан и  Азарбейджан ги строят с долари, а шейховете им си карат лимузините купени също с долари. Цената на петрола в случая няма абсолютно никакво значение. 

Продавали сме имоти в Дубай. Цените са обявени в евро. Инвестиционните фондове в Палм Джумейра, например, също работят с европейската валута. Петролът пък е фиксиран в долари. И цената му има значение, защото се стараят да нагласят стоковото си количество към нея, за да достигнат най-висока печалба, т.е. приспособяват се само чрез количеството. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...