Отиди на
Форум "Наука"

Проклятие над Странджа


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Страховито египетско проклятие тегне над района на Странджа, гласят преданията сред местните от десетки години. Според легендата то застига всеки, дръзнал да наруши вечния покой на погребаната там богиня Бастет.Още в края на 70-те години на миналия век по нареждане на Людмила Живкова са правени няколко експедиции и редица изследователи и учени са се опитвали да намерят тайнствения некропол на египетската жена котка край Малко Търново. Тогава дори най-известната ни пророчица Ванга предупредила дъщерята на Тодор Живков да пази свещеното място и в никакъв случай да не позволява то да бъде осквернено. Въпреки усилията и до ден днешен доказателства за това не са намерени неслучайно, защото извънземен разум пази тайните на богинята, заяви маг Ивайло, цитиран от приложението на в. "Труд" - "Зодиак".

„Самото проклятие се определя като промяна на енергийната основа на мястото, заради неща които са се случвали преди години – комуникация с извънземни същества, които по-нататък са наричали богове. Странджа е зона с много особено значение и точно заради това учените няма как да дадат точна информация. Мистерията е свързана с телепортации и пътуване във времето, които са се извършвали именно там“, обясни магът. По думите му енергийното присъствие на богинята Бастет, която е погребана там, забранява да се отварят тайните на това място.

Случайност или не, повечето от участниците в експедициите, поръчани от Людмила Живкова, както и самата тя, не са сред живите. Според някои вярвания те били застигнати от египетското проклятие,

„Гробът й и други останки няма как да бъдат намерени сега, те може да се телепортират във времето, както и съкровища, за които се знае с точност къде са заровени“, обясни просветеният в свръхестествените намеси.
Според него извънземните сили, които са създали човечеството, нарочно не дават възможност да се намерят такива мощни източници на енергия, защото хората ще ги използват за лоши неща – създаване на бомби, на оръжия и други.

„Когато бях дете, баща ми е разказвал как са били изпратени в края на 70-те години  и началото на 80-те в Малко Търново, за да наблюдават мястото, където е била погребана богинята Бастет. Трябвало е да се появи лъч светлина, който да изобрази богинята върху скалите“, разказа пред „Зодиак“ археологът проф. Николай Овчаров, чийто баща, един от най-видните археолози по онова време – проф. Димитър Овчаров, също бил част от експедицията, пратена от Людмила Живкова. „Аз лично не вярвам в тази история“, скептичен е археологът.

Според маг Ивайло обаче учените неслучайно не могат да стигнат до скритата истина.

„Това е същността на самото проклятие – да се забрани на човечеството да се докосва до тези неща. Обяснява се с така наречената промяна във времевата линия, за която говори още Айнщайн – когато едно физическо тяло се намира на едно място, то може да се премести на друго. Съществуват тези неща, но на нас, хората, не ни е дадено да се докосваме до тях, защото не се знае как ще ги използваме“, твърди магът.

Людмила Живкова нарежда да проучат мястото

Според запазените исторически данни търсенето на египетската богиня Бастет започнало още през далечната 1981 г., когато иманяр на име Мустафа занесъл на Людмила Живкова карта от животинска кожа. Върху нея имало неразбираеми знаци.

Според Мустафа енигмата сочела място в Странджанско, където се намирала древната гробница на египетската богиня Бастет.

Легендата гласи, че тя била тракийска принцеса, полубогиня-получовек с тяло на жена и глава на котка и прекарала по-голямата част от живота си в Древен Египет. Последната й воля обаче била да я погребат в родната Странджа.

Тя била висока около 1,60 м и носела фараонска корона, а на врата й имало златно колие с герб на орел и змия. Посветени в тайните на видимия и невидим свят, нейните последователи закривали лицата си с маски на котки.

Търсачът на старини посочил и точното място. То било под една огромна скала в местността Седлото, между странджанските върхове Голямо и Малко Градище, в близост до границата. Макар разказът на иманяря Мустафа да звучал абсурдно, известната с увлечението си към тайнственото, Людмила Живкова силно се заинтригувала от информацията за некропол на египетска богиня в Странджа и поръчала той да бъде проучен. В разгадаването на мистерията се включил екип от археолози и изследователи.

Ванга избрала датата на разкопките

Лунен лъч обрисувал две човешки фигури върху скалите

Както разказват участниците в проучванията, разкопките започнали на посочена от Ванга дата. И същата вечер се случило нещо необяснимо, което хвърлило в смут целия екип. През нощта срещу 5 май с появата на първия лунен лъч на скалата пред тях се появило ярко изображение на две фигури. Едната била права, а другата, приличаща на фараон, седяла на трон.
Според тогавашния шеф на отдела за културното наследство  Кръстю Мутафчиев същата вечер били намерени безценни находки с извънземен произход. В трилогията си „Хомо сапиенс“ именно той лансира и идеята за гробницата на богинята Бастет на това място, като споменава и ръкопис, наречен „Ребусът“, който бил открит тогава.

Мистичен саркофаг крие историята на света

Според историческите сведения Ванга е потвърдила, че край Малко Търново има каменен ковчег от черен гранит, скрит дълбоко под земята и изписан с непозната за нас писменост.
„Дори и да намерят този саркофаг, няма да могат да разчетат писмото. А то е много важно! Защото с него е записана историята на света – две хиляди години преди нашето време и две хиляди години след него. Този саркофаг е скрит по нашите земи от хора, които са дошли по вода от Египет. Така тайната е запечатана с потоци невинна кръв, за да дочака времето, когато ще бъде открита, показана на бял свят и разгадана от хората. „Това е едно хилядолетно послание с безценна стойност“, били думите на Ванга според свидетелствата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това не е легенда достигнала до наши дни, а съвременни бълнувания на болен мозък.Изглежда че тия глупости са заразни защото поразяват неустойчивите на иманярство индивиди.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

По скоро в Шоу. Любител съм на жълтата преса и специално на глупости за история и извънземни.

Най якото което досега съм чел е, че Александър Македонски победил защото неговите войници се хранели в алуминиеви канчета което било безвредно, а персите в забравих какви беше които отравяли организма.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Frujin Assen said:

По скоро в Шоу. Любител съм на жълтата преса и специално на глупости за история и извънземни.

Най якото което досега съм чел е, че Александър Македонски победил защото неговите войници се хранели в алуминиеви канчета което било безвредно, а персите в забравих какви беше които отравяли организма.

С тези перси нещо има, май и то от хилядолетия....Взеха че направиха цивилизация. После всичките фараони все тях гонят, евреите също, гърците денонощно, чак до Александър, който чак персиец става и умира. Да не говорим за рим. После пък с ислама пак перси, арапи пълна боза. Па и сега. Всеки срещо всеки...Горките живеещи между индия и европа народи, мир нямат от хилядолетия.....

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

пак претопляне на поредния техномит /за Странджа, Ванга, Пастет и всичко останало/. Цялата тази истерия се върти около изоставен древен рудник.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Използването на бакърени съдове е опасно. Те трябва редовно да се калайдисват, защото при допир с медта киселината на някои зеленчуци и плодове образува меден окис, който е силно отровен.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Навремето Кр.Мутафчиев издаде две или три книги по тая тема, пълни с фантасмагории и публикува там план на въпросната гробница. Твърдеше, че в гробницата имало антиматерия и затова не трябвало да копаят, ама те все пак копали.

Мисля, че Логинова прихвана от него тия идеи за извънземни гробници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Шумът около „гробницата на Бастет” е нещо тривиално за днешното време. Водеща е една от евроатлантическите ценности: парата.

Знаят се кои са почитателите ѝ в археологията. В съобщението от 2011 г. на burgasnews.com става дума за един от тях: „Легендата, че египетската богиня Бастет е погребана в Странджа може да се използва за привличане на туристи, смята българският Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров. Той си призна, че не знае точно откъде е тази легенда и дали изобщо има такова нещо, но е на мнение, че около историческите и архитектурни паметници трябва да се създават митове, които да примамват чужденците да ги видят.” (Н. Овчаров: Гробницата на Бастет може да доведе туристи в Странджа)

За да не останете учудени, от сега се пригответе. След като построят римската по картинка, всъщност византийска по произход базилика в Плиска, колко му е да издигнат и една пирамида в Странджа. В България има египетска мумия и плочки с йероглифи, значи те са отмъкнати от въпросната гробница. Затова тя днес е празна. Убедително, нали? Повечето българи ще се хванат, особено като видят и египетските артефакти. (Египетски йероглифи и единствената египетска мумия в България ...)

Следващото е цитат от една статия, на която попаднах в интернет:

Безспорно туризмът се комерсиализира до крайност, туристическите обекти се трансформират в стока и в този процес от световен мащаб България трудно може да остане настрана. Като потребител в непрестанно движение туристът няма време, което да отделя в задълбочени обиколки и проучвания. Обратно, той се нуждае от грандиозни, напълно неповторими и първи в историята културни обекти, както и от простите им, красиво звучащи обяснения, убедителни не поради приложени към тях научни доказателства, а поради приликата им с вече познатите жанрове на научната фантастика, фентъзито и приключенските романи или филми. В този план не е изненадващо, че плодородната на находки българска земя напоследък поражда всичко необходимо за един успешен културен туризъм - от мощи до вампири, от лобното място на египетската богиня Бастет в Странджа до европейския Мачу Пикчу (Перперикон) до доскоро неизвестни, но вече възстановени средновековни крепости (Цари Мали град при Белчин). Много от тези находки биват разработени от двама известни археолози, които споделят прозвището „българският Индиана Джоунс". И докато единият от тях - Георги Китов приживе се опитва да се разграничи от приключенската си слава, то Николай Овчаров упорито я поддържа в ролята й на пазарен механизъм. Той добива популярност, както с разкопките на светилището на Дионис при Перперикон, така и с твърдения за доста оспорвани от други археолози уникални открития като съкровищата на цар Шишман във Велико Търново и в крепостта Урвич, тамплиерското гробище около русенското село Нисово и уникален царски пръстен с неясен произход. Заглавията на две от неговите книги са: „Разказите на българския Индиана Джоунс" (2007) и „Откритията на българския Индиана Джоунс" (2008), а за ореола му на търсач на особено привлекателното за съвременния потребител езотерично знание допринася принадлежността и високия му пост в основания от Румен Ралчев „Орден на рицарите-тамплиери на Йерусалим". (Амнезията и реконструкциите на историческата памет)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

да, чалгаджията 'професор' най-добре използва скудоумието на медиите, за да пробутва своите 'открития'.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е ся, що па да не водим там глупавички, но богатички западни туристи да я гледат тая гробница. Ще я построим ако трябва, или па ше им кажем, че е на мястото на някой от изкорубените танкови куполи по линията Крали Марко :animatedwink:
Така ше го раздаваме бая ларж - само тука имаме гробница на богиня (а боговете всъщност откога ги погребват?)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...