Отиди на
Форум "Наука"

Светът вече е използвал ресурсите си за устойчив начин на живот


Recommended Posts

  • Администратор

За тази година светът вече е използвал ресурсите си за устойчив начин на живот

Вчерашният осми август се оказа тъжно напомняне за това как светът живее, използвайки повече ресурси от тези, които има. През този ден цялото човечеството е изразходило нивото на природните ресурси, от които се нуждае, за да живее устойчиво в продължение на година, коментира Quartz.

Всяка година Global Footprint Network – неправителствена научноизследователска организация, фокусирана върху устойчивостта, обявява деня, в който това се случва. За пръв път т.нар. Earth Overshoot Day се отбелязва през октомври 2006 г. Оттогава насам датата, на която човечеството започва да живее отвъд природните си ресурси, нужни за една година, все повече се приближава към началото на годината – през 2014 г. е на 19 август, а през миналата година – на 13 август. Колкото по-рано се пада Earth Overshoot Day, толкова по-бързо изразходваме природните ресурси на планетата.

Точната дата на Earth Overshoot Day се изчислява по специална формула. Global Footprint Network използва биокапацитета на планетата – обемът на налични природни ресурси, и го разделя на екогологичния отпечатък на човечеството, т.е. каква част от природните ресурси използваме, а накрая го умножава по дните в годината.

Z

Изчисляването на този ден за отделните страни дава много различни резултати. Някои държави, например САЩ и Австралия, използват изключително много ресурси годишно. Други, като Бразилия и Индия, използват далеч по-малко. В България, например, биологичният отпечатък надвишава само с 16% биокапацитета. Първенец в това отношение е Сингапур, чийто отпечатък е с 16 000% над биологичния капацитет. Много фактори допринасят за екологичния отпечатък на дадена страна, включително размерът на населението, стандартът на живот и хранителните навици.

Тъй като въглеродните емисии се включват в изчисленията за екологичния отпечатък, страните могат да компенсират индивидуалното си влияние, като генерират електроенергия със слънчеви панели или вятърни турбини.

Global Footprint Network насърчава хората и да използват по-малко енергия и по-малко хартия. А ако страните работят заедно по амбициозните планове за борба с климатичните промени, договорени в Париж през 2015 г., то тогава може би следващото десетилетие може да „отпразнуваме“ Earth Overshoot Day през есента вместо в средата на лятото.

6YM111jf84kARZkJQVAw8AFOBokAyZKW8gAEHQB9

Източник: http://www.investor.bg/drugi/338/a/za-tazi-godina-svetyt-veche-e-izpolzval-resursite-si-za-ustoichiv-nachin-na-jivot-222406/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, КГ125 said:

Не разбрах - ако са свършили ресурсите, как още ги имаме??? 

Доколкото аз разбрах, идеята е, че по някаква формула се изчислява колко ресурс би следвало да потребява целокупното човечество за една година. После преизчисляват кога през годината сме изразходвали това количество. Смятат ни, че за година трябва да потребяваме 1000 единици. Ама си изразходваме хилядарката на осми август и значи сме си надвишили лимита.

Според мен това изследване показва само как се харчи излишно ресурс.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Долу горе това е идеята, да покаже колко излишен ресурс се изразходва. 

Имаме определен капацитет за използвани ресурси спрямо населението и нормалното потребление, но ние използваме много повече, защото...можем. 

Проблем ще се появи в момента, в който вече не можем да си позволим да изразходваме толкова много ресурси.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За изчерпването на ресурсите си копвам малко събрана информация отпреди 5 години, да не давам излишен линк към блога:

Има си някой обективни причини разцвета на човешкият род да секне и прогреса да зацикли, да се сецне, както обичам да казвам Публикувано изображение


    Планетното пренаселване. Мда, българките не раждат много, но в Китай за 5 месеца раждат колкото население на България. За един век световната популация е нарастнала от 1,6 млрд на над 7 млрд души. В Африка примерно, може и да са зле, но всяка африканка има по 5 деца!
    Според последните проучвания две трети от хората по света – около 3,8 милиарда души населяват държави с перманентен недостиг на храни, а собственото им произведено е толкова незначително, че експортът е немислим. От близо 4,4 милиарда души, живеещи в развиващите се държави, близо една пета, страдат от калорийна и белтъчна недостатъчност, 3,6 милиарда изпитват недостиг на желязо в организма, а повече от 2 милиарда боледуват от различни форми на анемия. Именно в тези страни населението нараства с най-бързи темпове.
    По данни на ООН планетата може да издържи изхранването на 10 млрд души.


    Coming soon


    Замърсяването.
    - За 50 години Световният океан е изгубил над 70% от богатството си.
    - По оценки на Организацията по храните и земеделието (FAO) на Обединените нации, 75 % от световните запаси от риба са обект на свръх улов.
    - .....
    Колосалното потребление на природните ресурсите отдавна ги е обрекло на заличаване, но този ден наближава по-скоро отколкото можем да предположим. Да сте чували бензинът или нафтата да са поевтинели? Горивата за отопление? Електроенергията? Всичко това пряко акцентира на себестойността на стоките. Всъщност, това е належащият проблем. Единствената причина да е проблем е, че не разполагаме с милионите години нужни за възпроизвеждането на нови природни ресурси.
    Има няколко точки които да отчетем:

    - Природните ресурсите които ползваме за енергия, за буквално всичко, като се почне от перваза, се премине през вафлите на масата, самата маса, енергията захранваща компютъра, както и самия компютър и кажи речи всичко което не лае и не фотосентизира, не се произвежда, а се добива. С думи прости, извличаме енергия от природни ресурси за чието формиране са били необходими 60 милиона години.

    - Геоложките данни сочат недвусмислено, че за около век и половина от началото на добива, сме успели да изконсумираме около половината от съществуващите нефтени залежи на планетата. Простата математика показва, че в момента изчерпваме този продукт със скорост 600 000 пъти по-висока от скоростта на неговото формиране в земната кора.
    Без значение дали отчитаме това или не, природните ресурси са в основата на съвременната икономика и тяхната цена ще се качва при всяка критична точка на съотношението търсене/предлагане.

    - Вижда се краят и на торовете. Фосфорът е основен елемент за храненето на растенията (както впрочем и за всички други организми). Поддържането на високи добиви от селскостопанските култури, необходими да се изхрани нарастващото население в света, е възможно единствено благодарение на честото използване на торове.
    Фосфорните торове се получават, чрез разработване на находища в скали, които са богати на фосфати. Свързаният с растенията фосфор преминава по хранителната верига (като достига до животните, включително до хората), отделя се с продуктите на обмяната, навлиза в отпадъчните води, от реките се влива в океана, където в крайна сметка се оказва в морски води, но в много разредена форма. По този начин, наличните запаси от фосфати на Земята - действително са невъзобновяеми, изчерпаеми ресурси. За колко време ще са достатъчни за човечеството? Прогнозите на експертите не са много оптимистични: фосфорът ще бъде достатъчен за не повече от 50-125 години.


Според Организацията по прехрана и земеделие към Организацията на обединените нации (FAO — Food and Agricultural Organization), за обезпечаване с храни на растящото население в света, е необходимо селскостопанската продукция през 2050 г. да се удвои. Ако се запази ръста на годишното потребление на торове с 3% и се наблюдават само удобни за изчисления области, то запасите от фосфати ще стигнат само за 50 години.


- Краят на евтиния петрол се вижда с просто око. През месец юли в свой доклад IEA (International Energy Agency) прогнозира, че след 2010 г. можем да очакваме дефицит, а от 2012 г. и сериозна криза на световния пазар за петрол.

Ако хвърлим око на календара ще видим, че 2012 г. е след някакви си пет години. Според авторитетната организация, през следващите години потреблението на петрол в световен мащаб ще се увеличава главоломно. За да не допуснат преждевременна криза страните-членки на OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries – Организация на страните-износители на петрол), които контролират около 40% от световния добив, ще трябва да увеличат рязко производството си през периода 2007 - 2012 г. Резултатът от това е, че през вододелната 2012 г. резервният производствен капацитет на OPEC ще бъде на критично ниско ниво. Оценката на International Energy Agency се основава на прогнозирания икономически ръст от 4,5 процента на година – главно в Близкия Изток и Азия.

Само за контекст, към момента петролните продукти съставляват общо 43% от използваните горива в света, както и 95% от горивото в транспорта. 95% от петрола на планетата е вече открит, а половината от това количество (при това по-лесно достъпната) е вече изконсумирана.
Едно от най-важните геополитически събития от втората половина на 20-ти век е пиковото производство (peak oil) на петрол в САЩ през 1970 г. Пиковият добив означава, че находищата са достигнали своята връхна точка и добивът може единствено само да намалява. Една от основните последици от петролния пик в САЩ е, че страната с най-голямо потребление на петрол в света се превръща във вносител. Оттук произтича и стратегическият интерес на САЩ към контролиране на чужди нефтени залежи. Всеки е чувал за приказката в Ирак. Ирак държи трето място в света с петролни залежи от 115 милиарда барела. През 2003 г. САЩ консумират около 20 милиона барела на ден, от които малко повече от половината са внос - по-голямата част от Персийския залив. И там имаше петролни войни... историята се повтаря
В момента, от общо 65 страни производителки на петрол, 54 вече са достигнали своя peak oil и техните добиви намаляват. Не, това не е края на петрола, това е края на евтиния петрол.

- От екологична гледна точка въглищата са най-мръсното изкопаемо гориво, но това не пречи да съставляват една четвърт от използваните енергийни източници, както и 40% от световното производство на електричество. Доскоро се смяташе, че имаме залежи от въглища, достатъчни за поне още 200 години, но тази оптимистична прогноза рухна. През последните години всички страни с голям въгледобив ревизираха прогнозите си за наличните залежи, като в резултат се оказа, че светът разполага с 60% по-малко въглища отколкото сме смятали досега. Световният запас от въглища днес се оценява на 909 млрд. тона. Според актуалните оценки на IEA световният пик в производството на въглища ще настъпи около 2020 – 2025 г. Проблемът с въглищата обаче не е само в количеството, но и в качеството, което е скромно число и ще свърши бързо.

- Популярна алтернатива на петрола е природният газ, който е сред най-ефективните енергийни източници и едновременно с това е най-чистото изкопаемо гориво. Затова природният газ е и предпочитаният енергиен източник, когато става дума за намаляване на парниковите емисии в атмосферата. Употребата на природен газ нараства постоянно, като световните запаси от природен газ към момента се изчисляват на 65 г., при сегашното потребление.
Заради естеството на процеса на извличане, след достигане на пиковата точка добивът на природен газ спада много по-рязко, отколкото при петрола. Проблемът с peak gas е, че газта е основна суровина за производството на изкуствени торове и нейният недостиг ще вдигне цените на хранителните продукти.

- Според геолозите резервите на планетата от олово ще стигнат за още 15 години при сегашния темп на потребление, калаят ще свърши след 17, медта след 22, а желязната руда след "цели" 61 години. Единственото, което би забавило изчерпването на тези суровини, е рязък спад в ръста на световната икономика и съответно в нуждата от суровина. Сега разбирате ли в какво щастливо време сме се родили. След 100 години може да няма ток за крушк, камо ли за сокоистисквачки, телефони и компютри.

- Според изчисленията на учени от организацията до 21 август 2010 хората ще са изчерпали напълно количеството природни ресурси, които околната среда може да произведе и възстанови за една година. Това включва всички екосистемни услуги, предоставени от природата, като се започне от превръщането на въглероден диоксид в кислород до производството на суровини за производство на храна (итал. вестник La Repubblica позоваващ се на независимата международна организация Global Footprint Network). Какво пък, не е сефте... Преди около три десетилетия ние достигаме този праг. Именно екологичния дисбаланс между търсенето на ресурси и това, с което разполагаме в наличност, се увеличава постоянно през последните 30 години, обясняват от организацията. Сега на природата й отнема една година и половина да възстанови ресурсите, изразходвани от човечеството за година, изчисляват еколозите.

- В отсъствието на евтин петрол, газ и въглища въпросът за залежите от уран стои с пълна сила. Според редактора на авторитетното списание The Ecologist Зак Голдсмит, количеството на световните залежи от уран е под въпрос. Някои от големите търговци в бранша предричат огромно покачване на цените заради намаляващите запаси, обяснява Голдсмит. Актуалните прогнози сочат, че пикът в добива на уран ще настъпи в периода 2015 - 2030 г.
Нискокачествени уранови залежи ще продължат да съществуват дори след 2100 г., но в периода след 2040 г. недостигът на уран ще е толкова голям, че няма да има гориво дори за съществуващите до 2007 г. ядрени реактори, без изобщо да става дума за планираните и изгражданите в момента АЕЦ.

- Атомна енергия. На нашата планета в гранитните скали има големи количества радиоактивни материали. Изчисления показват, че радиоактивните материали ще стигнат за не повече от столетие.


"Ако помислим малко по глобално горивото за АЕЦ не е в изобилие на планетата земя. С темповете с които новите "велики" сили правят АЕЦ и ядрени оръжия и ги тестват често, скоро ще има само складирани ядрени отпадъци и ще е необходима енергия за съхранението им. Нефта и въглищата също ще свършат. Скоро ще се изчерпят всякъкви метални и неметални руди. След 500 год. сегашните 20 и 21 век на технически прогрес ще се наричат най-вероятно "тъмните и безумни" два века в историята на планетата."

    - Дългоочакваните алтернативни източници на енергия са все така в бъдеще време или крайно неефективни, за да бъдат приложени ефективно на практика.
    Game over!

    Края на планетата и на цялата Слънчева система. След около 5 млрд. години Слънцето ще си изчерпи запасите от водород и ще измени структурата си. Когато центърът на огненото кълбо се свие достигайки 100 млн градуса, ще започне да изгаря хелият си. Тогава ще стане огнен гигант с радиус 50 пъти по-големи от настоящите, при което Земята ще бъде изпепелена, буквално. Когато изразходи всичките си припаси на ядрено гориво, Слънцето с взрив ще изхвърли навън своята обвивка, а ядрото му ще се свие до бяло джудже (астрономически термини), а има и хипотеза, че ще се превърне в черна дупка (огромна маса концентрирана в малък обем, която засмуква всичко, вкл. светлината, откъдето произтича и името и).
    Остава ни да населим други звездни системи в други галактики, което стана ясно, не е залък за нашата уста, поне не в близкото бъдеще.

save-planet-kill-yourself.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 8 месеца по късно...
  • Потребител

Има "синя" светлина в тунела!:)

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nova-evtina-izkustvena-fotosinteza-prechistva-vazduha-i-sazdava-chist_80128.html

Нова, евтина изкуствена фотосинтеза пречиства въздуха и създава чисто гориво

1493281746_4_559x*.jpg
 

Учени създадоха изкуствена форма на фотосинтеза, която може да намали нивата на въглероден диоксид във въздуха, като в същото време предостави "слънчево" гориво - две потенциални изгоди, които могат да помогнат в борбата със стабилизирането на променящия се климат на Земята, съобщава Science alert.

Химическата реакция се задейства от синя светлина, имитираща синята дължина на вълната на слънчевата светлина, и преработва въглеродния диоксид в две редуцирани форми - формиат и формамид, които могат да бъдат използвани като енергийни източници. След приключване на реакцията, това, което остава, е по-чист въздух и допълнителна енергия - също както при истинската фотосинтеза, която преработва слънчевата енергия в химическа.

Изследователите по целия свят от години се опитват с частичен успех да пресъздадат процеса, който се извършва от растенията, но в синтетичен материал. Реакции, подобни на фотосинтезата, могат да бъдат поддържани в такива материали като титановия диоксид при високоенергийна ултравиолетова светлина.

Но след като лъвския дял от енергията от Слънцето се дължи на виолетовите до червени дължини на вълната, предизвикателството е да се намери начин фотосинтезата да се извършва при видима светлина. Досега бяха известни сравнително малко материали, които могат да го извършат, и то твърде скъпи (например платината или иридия), което ги изключваше от приложение с търговски цели. 

Изкарването на изкуствената фотосинтеза на пазара може да стане възможно благодарение на работата на Фернандо Урибе-Ромо (Fernando Uribe-Romo), професор по химия от Университета в Централна Флорида, и негови студенти. Те са открили начин да предизвикат реакцията в евтин синтетичен материал, като предлагат ефикасен начин за превръщане на атмосферния въглероден диоксид в гориво. Резултатите им са публикувани в списание Royal Society of Chemistry.

Използваният клас материал е известен като метал-органична структура (MOF). В случая тя е съставен аот титаний с малко органични молекули, които да действат като зона за събиране на светлина и захранване на реакцията. Тези молекули, наречени N-alkyl-2-aminoterephthalates, могат да бъдат насочени да поглъщат специфични дължини на вълната (цветове) на светлината когато бъдат вложени в MOF. В случая екипът избира синия цвят.

Те тестват системата чрез фотореактор - батерия от синя LED светлина, който изглежда като мини солариум. Контролирано количество въглероден диоксид бива вкарано във фотореактора, пречиства се чрез MOF и след това се разделя на формиат и формамид.

"Целта е да се продължи финото настройване на този подход, за да можем да създадем по-големи количества редуциран въглерод, за да бъде по-ефикасен", коментира Урибе-Ромо. Следващата задача пред неговия екип ще бъде по какъв начин да се подобри техния материал, за да може да издържи същия процес и при други цветове от светлината. 

Ако успеят да направят това, системата ще придобие огромна многостранност и може да се разрасне до превръщането си в значителна отпадна яма за въглерод. Възможно е разполагане на станции в близост до районите, произвеждащи въглероден диоксид, като електроцентрали, за улавяне на газа и използването му за производство на енергия. Или може да бъде превърната в покриви, които да бъдат инсталирани върху къщите за пречистване на околния въздух докато в същото време спестяват от сметките за електричество. 

"Всичко това ще изисква нова технология и инфраструктура, за да се случи. Но вероятно е възможно", отбелязва Урибе-Ромо.

...

 

Струва ми се перспективно!

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • 11 месеца по късно...
  • Потребител

Още едно откритие ще помага:):

http://megavselena.bg/da-pochakame-malko-s-klimatichniya-apokalipsis/

"Да почакаме малко с климатичния апокалипсис

image.png.7746446be9ca6880eb2e90ee0002d201.png

Учени откриха огромен, досега неизвестен източник на азот. Защо това има значение? Защото откритието би могло драматично да промени прогнозите за глобалното затопляне.

Изследователите, чиито открития са публикувани в престижното списание Science, казват, че са установили, че идеята, че единственият източник на азот за живота на растенията идва от въздуха, е погрешна. Има огромни складове на азот в скалите в основата на планетата, от които растенията също така се хранят.

Това потенциално е голяма новина, тъй като означава, че на планетата има значително по-големи количества азот, отколкото се предполагаше досега.

Бен Хълтън от Калифорнийския университет в Дейвис, учен по околна среда и съавтор на изследването казва, че „това противоречи на вековната парадигма, която стои в основите на науките за околната среда“.

Обърнете внимание на думата „парадигма“. Ако констатацията на Хълтън за тези огромни, досега неизвестни азотни „складове“ се окаже вярна, това ще има огромно влияние върху прогнозите за глобалното затопляне.

Отдавна е известно, че растенията компенсират някои от последиците от изменението на климата, като поглъщат и съхраняват CO2. Учени климатолози обаче предполагаха, че способността на растенията да изпълняват тази функция е ограничена, тъй като наличието на азот в атмосферата е ограничено.

Според проучване от 2003 г., публикувано в списание Nature, „няма да има достатъчно азот, който да поддържа сценариите за поглъщане на високи въглеродни емисии от растенията“.

Роналд Амундсон, биогеохимик по почвата в Калифорнийския университет в Бъркли, заявява пред изданието Chemical and Engineering News, че „ако има повече азот отколкото се очаква, тогава ограниченията върху растежа на растенията в свят с висок СО2 може да не е толкова голямо, колкото си мислим.“

С други думи, при наличието на повече азот, животът на растенията може да усвои повече въглероден диоксид, отколкото се предполагаше досега, което означава, че планетата няма да се затопля толкова много, въпреки че човечеството изхвърля големи количества CO2 в атмосферата.

Хълтън проучва тази възможност от години. През 2011 г. той съобщи, че дърветата в горите могат да черпят азот, който се намира в околните скали.

Тогава той обяви „зашеметяващото откритие, че горите могат да се хранят с азот от скалите, което има потенциала да промени всички прогнози, свързани с изменението на климата“, защото означава, че може да има повече натрупване на въглерод на сушата и по-малко в атмосфера, в сравнение с това показвано от климатичните модели.

Въпросът е дали някои учени в областта на климата или природозащитници, които са изцяло обвързани с идеята, че индустриализацията унищожава планетата, някога ще признаят това.

Ето защо думата „парадигма“ в израза на Хълтън е важна.

Често учените разработват теория – или парадигма – въз основа на наличните доказателства, с която да обяснят какво виждат в околния свят.

След като тази парадигма бива приета, учените често не са склонни да се откажат от нея, дори ако се натрупват доказателства, че тя може да е погрешна. В крайна сметка, обаче, грешните парадигми отстъпват, като поставят началото на нова научна парадигма. Примери за такова развитие в миналото са теорията за хелиоцентричната слънчева система, за континенталния дрейф, дори някои от теориите на Айнщайн …

Същото нещо може да се случи сега и с науката за климата.

Редица нови доказателствата продължават да показват слабости в климатичните модели, използвани за предсказване на бъдещото затопляне. Те не успяха да предскажат десетилетна пауза в нарастването на глобалните температури. Нито имаше различни бедствия, които моделите предсказваха и предполагаха, че ще се случат. И в скорошна публикация в списание „Nature“, се заключава, че планетата е по-малко чувствителна към повишаването на CO2, отколкото компютърните модели показват.

В същото време в редица публикации се твърди, че Националната океанографска и атмосферна администрация на САЩ провежда много подозрителни манипулации с данни за температурата. Промените в температурните данни постоянно правят миналото да изглежда по-хладно, което на свой ред прави настоящето да изглеждат по-топло.

Това създава илюзия за постоянно нарастващи температури, за да съответстват на увеличението на CO2 в земната атмосфера.

Марк Морано, редактор на популярния блог ClimateDepot и автор на „Политически неправилното ръководство за изменението на климата“, отбелязва, че „науката не трябва да има политически предварително определен резултат на базата на идеологията и политиката. Науката за глобалното затопляне трябва да бъде отворена за различни проучвания и несъгласувани гласове по отношение на CO2, за да отмени предполагаемия консенсус по отношение на изменението на климата.“

Но дали ще бъде възможно да стане така? Заради репутацията си и огромните суми получавани от правителствени и/или други програми, е малко вероятно много учени климатолози да признаят, че изводите им са били грешни, независимо колко очевидно става, че са били именно такива."

...

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Шоколада и виното изчезват!

dv-02prussen-1-web.jpg

Цeнитe нa шoĸoлaдa и винoтo нямa дa cпpaт дa пocĸъпвaт. Πpoгнoзитe ca, чe зapaди пo-виcoĸитe тeмпepaтypи и пo-мaлĸoтo вaлeжи oтглeждaнeтo нa ĸaĸao щe cтaнe пoчти нeвъзмoжнo. Изcлeдвaния coчaт, чe дo 2050 г. шoĸoлaдът мoжe дa изчeзнe.

Kaĸaoвитe зъpнa мoгaт дa pacтaт caмo в тpoпичecĸитe peгиoни oĸoлo 20 гpaдyca ceвepнo oт eĸвaтopa във влaжнo вpeмe и бoгaтa нa aзoт пoчвa. Близo пoлoвинaтa oт шoĸoлaдa в cвeтa идвa oт Koт д'Ивoap и Гaнa. Pacтeниятa мoгaт дa живeят нa нa нaдмopcĸo paвнищe дo 250 мeтpa, нo pacтящитe тeмпepaтypи щe пpeмecтят oптимaлнaтa зoнa двoйнo пo-виcoĸo.

Tъpceнeтo нa шoĸoлaд вeчe нaдxвъpля пpeдлaгaнeтo. Πpeз 2013 г. cвeтът e ĸoнcyмиpaл oĸoлo 70 000 мeтpични тoнa ĸaĸao пoвeчe, oтĸoлĸoтo ca били пpoизвeдeни. A в cлeдвaщитe гoдини пpeдлaгaнeтo мoжe дa нaмaлee вce пoвeчe, ĸoeтo щe пpeдизвиĸa pъcт нa цeнитe. Koмпaнии ĸaтo Маrѕ Іnс., пpoизвoдитeл нa Ѕnісkеrѕ, пpeдвиждa, чe дo 2020 г. цeнaтa нa шoĸoлaдa щe cĸoчи двoйнo.

Зa дa ce cпpaви c ĸpизaтa, eĸип oт yнивepcитeтa в Бъpĸли paбoти зaeднo c ĸoмпaниятa, ĸoятo щe инвecтиpa 1 милиapд дoлapa в битĸa c пpoмянaтa нa ĸлимaтa. Учeнитe пъĸ ce нaдявaт дa ycпeят дa paзpaбoтят гeнeтичнo pacтeния, ĸoитo щe бъдaт пo-cилни и нямa дa измpaт нa нaдмopcĸaтa виcoчинa, нa ĸoятo бивaт глeдaни в мoмeнтa.Πpeз 2018 г. щe ce нaблюдaвa и cĸoĸ в цeнaтa нa винoтo. Πpичинaтa e в лoшoтo вpeмe пpeз минaлaтa гoдинa във Фpaнция, Итaлия и Иcпaния, oтĸъдeтo идвaт гoлeми ĸoличecтвa oт нaпитĸaтa. Ужacявaщитe пoжapи в Kaлифopния cъщo щe ce oтpaзят в цeнaтa.

https://money.bg/panorama/skoro-shte-plashtame-poveche-za-shokolad-i-butilka-vino.html

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ми аз за своите нужди ще произвеждам, за останалите...

Затоплянето на земята означава, че културите може да се отглеждат и на по-големи ширини. Ако какаото расте на 20º, това значи тропика. Ще може и в субропичния пояс, а може да стигне и умерения.

С горното не казвам, глобалното затопляне е нещо хубаво!

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А какъв е дела на неенергийните и енргийните ресурси в тази статистика? Щото е много важно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 7 часа, Joro-01 said:

Ми аз за своите нужди ще произвеждам, за останалите...

Затоплянето на земята означава, че културите може да се отглеждат и на по-големи ширини. Ако какаото расте на 20º, това значи тропика. Ще може и в субропичния пояс, а може да стигне и умерения.

С горното не казвам, глобалното затопляне е нещо хубаво!

 

Специално в равнинната част на Тракия  глобалното затопляне предзвиква засушване/аридизация/ -увеличават се изпаряемостта и изпарението, валежите стават по непостоянни, без обаче да се увеличва средногодишното количество на валежите. Тези процесите са налични,не са хипотетини , случват се.

 

На други места може да е различно,  и условията да стават по-благоприятни за земеделие, По източното Средиземноморие преобладаващо (доколко съм чел и съмсе интереасувал)  - се очаква засушаване..

ПС

Приятелска закачка:

:) Спорно е дали бананите в Ивайловградско/Момчилградско, Крумовградско/ ще оцелеят и/или цъфтят и раждат  /Бананите са тревни,не са дървета/  ако не са защитени малко-малко поне, Тук има силни континетални влияния и макар климатът в области от Ивайловградско да  се води субтропичен по Кьопен (климатът се описва с усреднени данни,  екстремумите се слагат в общия кюп и всичко  се осреднява ) , то поради тези влияния- температурите (поне за няколко дни  всяка година) падат  до под -10..

https://en.climate-data.org/country/141/

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 32 минути, nik1 said:

Специално в равнинната част на Тракия  глобалното затопляне предзвиква засушване/аридизация/ -увеличават се изпаряемостта и изпарението, валежите стават по непостоянни, без обаче да се увеличва средногодишното количество на валежите. Тези процесите са налични,не са хипотетини , случват се.

 

На други места може да е различно,  и условията да стават по-благоприятни за земеделие, По източното Средиземноморие преобладаващо (доколко съм чел и съмсе интереасувал)  - се очаква засушаване..

ПС

Приятелска закачка:

:) Спорно е дали бананите в Ивайловградско/Момчилградско, Крумовградско/ ще оцелеят и/или цъфтят и раждат  /Бананите са тревни,не са дървета/  ако не са защитени малко-малко поне, Тук има силни континетални влияния и макар климатът в области от Ивайловградско да  се води субтропичен по Кьопен (климатът се описва с усреднени данни,  екстремумите се слагат в общия кюп и всичко  се осреднява ) , то поради тези влияния- температурите (поне за няколко дни  всяка година) падат  до под -10..

https://en.climate-data.org/country/141/

Повечето модели показват по-малко валежи за цяла Южна Европа и по-големи за Централна и Северна. Това успоредно с по-високите температури означава по-влошени условия при нас и по-добри за Централна и Северна Европа.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
1 hour ago, nik1 said:

ПС

Приятелска закачка:

:) Спорно е дали бананите в Ивайловградско/Момчилградско, Крумовградско/ ще оцелеят и/или цъфтят и раждат  /Бананите са тревни,не са дървета/  ако не са защитени малко-малко поне, Тук има силни континетални влияния и макар климатът в области от Ивайловградско да  се води субтропичен по Кьопен (климатът се описва с усреднени данни,  екстремумите се слагат в общия кюп и всичко  се осреднява ) , то поради тези влияния- температурите (поне за няколко дни  всяка година) падат  до под -10..

https://en.climate-data.org/country/141/

Много помниш, приятелю. Като (ако) се пенсионирам ще се върна н Крумовград да отглеждам банани. По това време ще са заменили картофите. Върху рекултивираното вече златно находище ще инсталирам фотоволтаици. В Ивайловград нарове гледат и сега.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е нали сме приятели,без майтап

Ето, уреждат ти се нещата !:) Майтап

ПС

ha-ha-ha-ha-ha-ha,  ето така ли се виждаш на 90 години? Майтап, :).жив и здрав да си!

image.png.394c788d1e0e0af304b90570388aec3d.png

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хм, японците откриха запаси от редки метали за столетия напред. Оценките са, че това може сериозно да промени общата картинка в Азия, пък и в целия свят

https://www.sciencealert.com/japan-just-found-a-semi-infinite-deposit-of-rare-earth-minerals

Което отново ме кара да се питам какъв точно го дири Мъск (пък и не само той) из космоса. При положение, че 95% от световния океан (2/3 от земната повърхност) е непроучен, далеч по-достъпен технически от космоса, а и регламентиран от правна гледна точка - нещо, което е доста мътно по отношение на космическите обекти и се очаква тепърва там да се разгарят сериозни спорове 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...