Отиди на
Форум "Наука"

Археолози откриха златна монета от ХІV век в Калиакра


Recommended Posts

  • Администратор

8a4afc22885d0f6dc2d80b79fcc7af4f.jpg

e69f52d4e134f0f7589ebc135ec60d50.jpg

Археолози откриха при разкопки в Калиакра златна монета на императорите Андроник ІІ и Михаил ІХ, сечена между 1305-1320 г., съобщи директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Теглото на монетата е 3 грама. Тя е орязана по т.нар. Варненски стандарт и реалното й тегло е 4.03 грама. Златни монети на Калиакра излизат много рядко и това е ново доказателство за значимостта на деспотата на Добротица в средата на XIV век, посочва Димитров.

Археологическите проучвания в резервата "Калиакра" се провеждат от Националния археологически институт с музей към БАН и Националния исторически музей за втора поредна година.

Ръководители на разкопките са Елена Василева от секция по Средновековна археология на НАИМ–БАН и Филип Петрунов, уредник в отдел "Археология" на НИМ.

Проучени са няколко жилищни помещения от периода на средновековието през ХІV в. Продължило е разкриването на антична сграда с изцяло проучено едно помещение, вероятно предназначено за склад. Сградата, респективно и помещението, се датират в VІ в.

На финален етап от проучването е и средновековният некропол, разположен до първата укрепителна линия на крепостта. Той се датира от ХІV в., а през тази година от него са регистрирани 15 гроба. По-голяма част от гробовете са на деца. В почти всички съоръжения са били открити гробни дарове - обеци, копчета, токи за колани. В един от гробовете (на възрастен) са били открити 20 медни копчета с позлата.

Интересно е да се отбележи, че в някои от ямите има останки от дърво, което е използвано за ограждане на ямите и/или за ковчези.

При проучванията са открити предмети от бита - ножове, точила, ключове, фрагменти от стъклени съдове, както и накити.

Монетният материал е предимно от ІV до VІ в. - повечето от времето на император Юстин ІІ. Има и такива от средата на ХІV в. (Баязид І), както и татарски монети и екзагии (теглилки за мерене на монети).

Източник: http://www.mediapool.bg/arheolozi-otkriha-zlatna-moneta-ot-hv-vek-v-kaliakra-news252576.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...