Отиди на
Форум "Наука"

Под прицел попадат научни работници след проваления опит за сваляне на турското правителство


Recommended Posts

  • Администратор

В резултат на проведения неуспешния опит за преврат, турското правителство подлага висшето образование на драконовски мерки. Изглежда, това е част от масова политическа чистка, която за целта арестува и уволнява хиляди хора. През изминалата седмица правителството уволни много учители и декани на университети. „Те преструктурират академичните среди”, казва Кагзан Кизли, молекулярен биолог от турски произход, от Дрезденския Университет по Технологии в Германия. Той поддържа контакт с колегите си в Турция и смята, че „хората са много уплашени и се чувстват безнадеждни”.

Опитът за преврат продължи само ден. На 15 юли, на бунт срещу правителството излязоха група военни, които блокираха входовете на сградите на известни медии в страната, затвориха достъпа до мостове и влязоха в сблъсък със сили, лоялни на турския президент Реджеп Таип Ердоган. На следващата сутрин бунтовниците се предадоха на властите. След като Ердоган възвърна силните си позиции, той направи заплашително изявление относно съдбата на дисидентите: „Те ще платят висока цена за това”. Остава да видим кои точно са „Те”.

Само за няколко дни повече от 45 000 служители на военните и съдебни сили бяха уволнени и премахнати от постовете им. Въпреки наличието на противоречиви данни, подавани от медиите, изглежда че около 15 000 служители на министерството на образованието са свалени от длъжност, 21 000 учителя са загубили разрешителното си за упражняване на преподавателска дейност и повече от 1500 декана на университети са получили нареждане да подадат оставката си.

Това, което изглежда странно е как с едно-единствено разпореждане, правителството поставя изключителен контрол върху образователните институции. Все пак, изборът на ректори в 180-те университета на Турция е воден от демократични принципи, при които всеки университет гласува за своя кандидат. Въпреки това, официалните лица в Министерството на образованието, и най-вече президентът на Турция имат последната дума. „Университетът рядко получава кандидата, който е желал най-силно” - казва Кизил. Поддръжниците на Ердоган са заели ключови позиции и това стана ясно в края на неуспешния опит за преврат. „Ректори на университети искат оставките на свои колеги декани и посланието е много ясно: Подайте си оставката или ви грози обвинение в измяна и арест.”

Последният опит за натиск върху свободната воля, дойде на 19 юли, когато правителството даде нареждане всички турски учени да се завърнат в страната от чужбина. „Те искат да наложат тотален контрол върху университетите” - споделя Синем Арслан, турски гражданин, който следва своята докторска програма по специалността Политически науки в Университета на Есекс, Великобритания. „Свободата за научните работници повече няма да съществува. Съмнявам се, че на някого ще му бъде позволено да прави научни разработки по теми, които се смятат за табу или целят да разкритикуват работата на правителството.”

Според официалните власти в Турция, опитът за преврат е бил организиран от последователи на Фетулах Гюлен - влиятелен религиозен водач, който напуска Турция и живее в Пенсилвания от 1999 насам. Тази чистка цели да изкорени подкрепата към Гюлен „от самите ѝ основи”, по думите на турския Министър председател Бинали Йълдъръм. Гюлен от своя страна отрича каквато и да било намеса в опита за преврат, а според други истината се крие на друго място. Те смятат че чистката се провежда от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която от години насам държи в хватката си дисиденти.

Истината може да дойде от неочаквано място: на 17 юли организацията Уикилийкс публикува около 300 000 имейла които са придобити, по неизвестен начин, от кореспонденцията на лица в турското правителство. Те датират от 2010 година насам. Този пакет от информация може да хвърли светлина върху последния срив и от друга страна да възпламени нови пожари за потушаване в правителството на Ердоган.

Източник: http://nauka.bg/a/под-прицел-попадат-научни-работници-след-проваления-опит-за-сваляне-на-турското-правителство

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...