Отиди на
Форум "Наука"

Какво точно се е случило в деня, в който динозаврите загинали


Recommended Posts

  • Потребители
b032e2ffba38c9718d41b51981978aa7_680x_01
Преди шейсет и шест милиона години астероид ударил източната част на Мексико и предизвикал изчезването на динозаврите. Сега учените имат по-ясна представа какво точно се е случило.
Снимка: Tим Пийк, ESA,NASA

Нови находки и специални изчисления помагат на учените да обрисуват достоверно удара със смъртоносния астероид.

Представете си изгрев слънце в последния ден от мезозойската ера преди 66 милиона години. Слънцето хвърля снопове светлина върху блатата и иглолистните гори по крайбрежието на днешния полуостров Юкатан в Мексико. Топлите морета на Мексиканския залив гъмжат от живот.

Докато този изгубен свят на динозаври и огромни насекоми грачи и бръмчи, астероид с размера на планина фучи към Земята със скорост около 64 000 километра в час. За няколко кратки мига в небето се появява огнена топка, далеч по-голяма и по-ярка от Слънцето. Миг по-късно астероидът се сблъсква със Земята със сила, равна на над 100 трилиона тона тротил.

Ударът прониква в земната кора на дълбочина от няколко километра и издълбава кратер с диаметър от над 185 километра, като изпепелява хиляди кубични километри скали. Събитието предизвиква верига от глобални катастрофи, които унищожават 80 процента от живота на Земята – в това число и повечето динозаври.

Тази апокалиптична история е описана в безброй книги и списания откакто през 1980 г. се появява теорията за удара. През 1990 г. идентифицирането на кратера Чиксулуб  в Мексиканския залив дава на учените точна представа „кога“ и „къде“ се е случил той.
Но как точно вулканичният прах е унищожил толкова голяма част от живота на Земята остава тайна.

Миналия месец екип от учени, работещи на офшорна платформа в Мексиканския залив, се сдобиха с първите мостри от „пръстена“ на кратера Чиксулуб. Този пръстен се е образувал на мястото, където астероидът е ударил Земята. Специалистите се надяват, че геологията на района ще им помогне да разкрият какво точно се е случило в онзи ден. 

С помощта на „калкулатор на удара", разработен от екип геофизици от Университета Пердю и Имперски колеж, Лондон, учените вече могат да разберат важни подробности, свързани с размера и скоростта на астероида.

Източник: http://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=4391

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...