Отиди на
Форум "Наука"

"Кристо - рекламният търговец на голямото нищо"


Recommended Posts

  • Потребител

Появи се сред "дитирамбите" и една такава статия -- http://avtorski.pogled.info/article/74728/Kristo-reklamniyat-targovets-na-golyamoto-nishto. Според мен авторът се е изразил доста точно, което, разбира се, може и да прозвучи оскърбително според някои от поклонниците на въпросния творец.

 

"Миналата седмица по всички медии като цунами на върховния кич преминаха възторжени репортажи за новата инсталация на Кристо, наречена "Плаващите кейове", този път разположена в Италия. Телевизиите, които обикновено са толкова стиснати, че не пращат собствени кореспонденти, за да отразят нещо, станало на повече от 100 километра от София, сега бяха пратили слюноотделящи светски репортерки до Апенините, които да удавят публиката в розов възторг, приповдигнати ахкания и постмодернистко кресчендо. Отново се появиха анализите, че Кристо е гений, творец с уникален размах, развихрен модернист, който може да бъде разбран само от посветените, а всички, които не схващат концептуалността му, са просто едни селяни, провинциалисти, които трябва да отидат да се гръмнат.

Новата "инсталация" на Кристо представлява 3 километра плаваща алея във водите на езеро, състояща се от 220 хиляди полиетиленови куба и над 100 хиляди квадратни метра оранжево платно. Тази статистика ми остана в главата, защото бе цитирана многократно, отново и отново. Според познавачите, с новото си творение Кристо искал да пресъздаде ходенето на Христос по водата. Същите тези експерти говореха с наслаждение за огромната цена на проекта и за това кои холивудски звезди щели да посетят събитието. След това, разбира се, сякаш самото време реши да се изкаже по темата и ден след като бяха открити, лошото време затвори "Плаващите кейове". Метафорично. Но дори самият наратив на представяването на нещо, което трябва да е изкуство, е плашещо подозрителен. За "творбите" на Кристо винаги се използват количествени критерии - колко платно е ушито за покриването на Райхстага, колко кубове са направени, колко плат е отишъл. Не си спомням някой някога да е коментирал качеството на боите с които е нарисувана "Мона лиза" или пък за това колко материал е отишъл за изработването на "Мислителят". В културата количествените критерии не работят, а щом се налага да се прибягва до тях, за да се обясни идеята на някакво произведение, то значи не говорим за продукт на културата. А за нещо друго. За псевдокултура. За кич.

Творчеството на Кристо е апотеоз на пиара. Опаковка без съдържание. Мегаломания, в името на самата мегаломания..."

И т. н.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

има различни видове изкуство и различни почитатели. Като цяло човекът умее добре да се продава. А тази идея с кейовете е достатъчно атрактивна. Демек лично на мен ми харесва, без да си затормозявам мозъка /който е зает с доста по-важни мисли/ за това гениален творец ли е Кристо или просто ПР-ите му си вършат добре работата. Но определено направи сензация.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, Шпага said:

За псевдокултура. За кич.

Творчеството на Кристо е апотеоз на пиара. Опаковка без съдържание. Мегаломания, в името на самата мегаломания..."

И т. н.

Не съм поклонник на творчеството на Кристо, но според мен въпросният автор на цитираната статия демонстрира само крайно ограничено разбиране за изкуството и при това лекомислено и безапелационно хвърля думи:

“Творчеството на Кристо е апотеоз на пиара. Опаковка без съдържание. Мегаломания, в името на самата мегаломания..: Изкуството трябва да те кара или да мислиш, или да се бунтуваш. И заради това безкрайното утешение на света е, че кичът има срок на годност.”

Тогава, ако изкуство е само и единствено онова, което “трябва да те кара или да мислиш, или да се бунтуваш”, а всичко останало е кич, какво тогава е това например, щом не ни кара “да мислим и да се бунтуваме”?, но безспорно е Изкуство?

 

1a.jpg

 

5a.jpg

Изкуство е всичко, до което се докосне Творец, и то е винаги красиво и уникално, защото той (художник, скулптор, поет) така го е видял и сътворил отново, както бог сътворява света.

Ван Гог може да нарисува чифт скъсани стари обувки, но те са Изкуство, не кич, защото той ги вижда така, както никой друг на този свят никога преди него и след него няма да ги види, затова казваме, че той е Творец, това е неговият Свят. Тук няма мисъл и бунт, има Изкуство.

 

7a.jpg

 

Всички инсталации на Кристо според мен са изкуство, в това число и последната му инсталация, той притежава способността да вижда света по уникален начин и да го изрази, дали ни харесва или не, това е друг въпрос.

6a.jpg

Че Кристо е майстор на пиара и способен предприемач, освен че твори изкуство, няма съмнение, но за мен това е само повод да изпитвам респект към неговата личност. Той умее да презентира проектите си, да се бори за тяхната реализация, да ги финансира сам (това прави с приходите, които получава от скиците, които собственоръчно рисува!); освен всичко, за последния си проект Кристо наема българи – монтажисти, инженери, водолази и други работници, тоест той демонстрира на практика, че обича България и е истински българин.

 

“И тъй като Кристо е твърдо против комерсиализирането на проектите му, неговите инсталации могат да бъдат посетени само в кратък период от време. "Плаващите кейове" струват около 15 милиона евро и са финансирани от самия творец - с приходите от продажбата на фотографии и скици.

Кристо е разработил проекта "Плаващите кейове" заедно със съпругата си Жан-Клод, която почина през 2009 година. Идеята за инсталация, която да прави възможно ходенето по вода, занимава Кристо още от 1970-те. Той е искал да я реализира в Аржентина или в Япония, но не е получил разрешение. В крайна сметка езерото Исео в северната част на Италия се оказва идеалното място за този проект.

Гигантската инсталация на Кристо е не само впечатляващо произведение на изкуството, но и огромно логистично предизвикателство. "Плаващите кейове" са изработени от 220 000 кубове от полиетилен. Сглобени заедно, те представляват плаващ мост с големина 75 000 квадратни метра.”

информацията е оттук:

http://www.dw.com/bg/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE/g-19336031

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравей, Киров!

Разминаваме се напълно в отношението ни към творбите на Кристо, а по-горе ти си толкова красиво убедителен:), че вече с притеснение се питам доколко ли греша... поради някаква моя неосъзната естетическа слепота.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Здравей! То е като въпроса за камъните на Гагов - те си съществуват обективно, но в главите на различните хора могат да бъдат възприемани като божа благодат или наказание, въпрос на мислене:); шегувам се, разбира се, но според мен възприемането на това кое е изкуство и кое не е още по-трудно от примера с падащите камъни, много субективно е. Така че и ти си имаш пълно основание да не ти харесва това изкуство, и си права за себе си, въобще не грешиш. Което въобще не означава, че имаш естетическа слепота, нито пък че онези които го харесват, са естетически гении. Още в началото казах, че не съм му поклонник, и ако трябва да съм откровен, лично за мен тези инсталации не са кой знае колко стойностно изкуство, но все пак мисля и чувствам че са изкуство, и явно в естетическата скала на много хора са много високо. Личното ми мнение е, че ако Кристо беше останал само на нивото на художник, без инсталациите, той можеше да рисува същите абстрактни платна, на "облечени обекти", вероятно щеше да има своите почитатели и място като интересен абстрактен художник, който рисува обекти като символични обобщения, но нямаше да постигне такава световна слава и известност, каквато има с гигантските си инсталации. А сега се получава така - той финансира инсталациите си със скици и фотографии, след което цената и стойността на тези скици отива до небето, заради неговите инсталации. Но и в двата случая - инсталации и изображения - според мен, това е изкуство и творчество, в него има естетика и оригиналност, не е кич, в никакъв случай - можем да го приемем или отхвърлим, но не можем да го пратим в кошчето с боклук. Специално в последната му инсталация в Италия, открих за себе си, интересно изразена идея за свързване на изолирани острови, дори и да го беше нарисувал върху плоско платно, с тези цветове и линии, щеше да му се получи красива абстрактна картина.

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...