Отиди на
Форум "Наука"

Медийната култура в най-новата руска история


Recommended Posts

  • Потребители

http://www.dw.com/bg/халюциногенна-русия/a-19356244

Днешна Русия е конструкция, крепена от контролираните от Кремъл телевизионни канали. Влиянието им върху общественото мнение може да се сравни с въздействието на психоактивни халюциногени, пише журналистът А. Островски.

0,,16462241_303,00.jpg

Манипулациите на овладените от режима на Путин основни телевизионни канали са изкривили в много руснаци представата им за света. Вместо реалността те представят на потребителите си картини, характерни за компютърните видеоигри: „героични“ сцени на застрашително ниско прелитащи над американски бойни кораби руски изтребители или изстрелвани от подводници в Каспийско море ракети към Сирия. На зрителя обаче му се спестява информацията, че във всеки следващ момент наглите изтребители могат да бъдат свалени и светът да се окаже на прага на ядрена война. Това пише британският журналист Аркадий Островски в бестселъра си „Изобретяването на Русия“, отличен с Оруеловата премия за 2016 година.

Така Островски описва въздействието на зависимите от Кремъл медии върху формирането на общественото мнение в Русия. Те играят централна роля за укрепването на режима на Путин - изключение правят само базираните в интернет медии. Значението им е същото като по времето на перестройката, когато те трябваше да разпространяват идеите на Горбачов за съживяване на социализма с инструменти като гласност и привличането на интелигенцията. В книгата „Изобретяването на Русия“ обяснението за разпада на "Империята на злото" се свързва с рухването на двата стълба, върху които тя се е държала – колоната на репресиите и колоната на идеологията, пропагандата и лъжата. Според Островски, парадоксът в случая се състои в обстоятелството, че медийното пропагандиране на перестройката е било възложено именно на тясно свързани с КГБ съветски журналисти, работещи в контролираните от Лубянка и предназначени за експорт чуждоезични вестници и радио-телевизионни предавания. Такъв е бил например изключително популярният във времената на Горбачов телевизионен водещ Александър Любимов. Същите хора по-късно извайват и медийния имидж на Елцин и допринасят за „севернокорейския“ рейтинг на доверие от над 80% за приемника му Путин. Телевизиите изграждат убеждението, че само въздържателят Путин, често филмиран полугол да язди, лети и плува, може да поправи “най-голямата геостратегическа грешка на 20-ти век”, както нарича той разпада на СССР.

Диктатът на телевизията

Аркадий Островски смята, че едва ли има друга държава в света като Русия, където ролята на телевизията да оказва толкова силно влияние върху обществения живот и където с нейна помощ „различни хора и поколения се опитват да конструират страната си“. По този повод авторът припомня наблюденията на руския физиолог Иван Павлов, че руснаците не се интересуват много от реалностите и фактите, а от сигналите – интерпретациите на реалностите и фактите и начина, по който те им се поднасят. „В много случаи директните включвания на телевизионните канали вървят преди случването на събитията. Така стана при нахлуването в Донбас, когато първата задача на руските „доброволци“ е била да изключат украинските канали, разказва Островски. По същото време текат и репортажите за режисираното „всенародното“ посрещане на „вежливите“ хора при анексията на Крим.

Преди това - на Олимпиадата в Сочи през февруари 2014 - се разиграва специално подготвеното за телевизионната аудитория гигантско пропагандно шоу за мощта и мъдростта на путиновото управление с надслов „Изобретяването на Русия“. Приликите с участието на киното и телевизията при изграждането на образа на нацистка Германия през 1936 г. и насетне дават основание на руския публицист Виктор Шендерович да сравни „путиновата“ Олимпиада в Сочи с "хитлеровата" Берлинска олимпиада. Логиката на съвременната руска върхушка добре се вмества в сентенцията на покойния олигарх Березовски: “Богат ли си, значи си умен, а щом си богат и умен, значи трябва да управляваш“.

Комплексите на Путин

Путин с улов риба

Путин позира с уловена (от него?) щука

Според Аркадий Островски, в Русия няма елит, защото елитът означава наличието на група от хора, които поемат отговорност за съдбините на страната си и действат за общото благо и просперитет. За разлика от сегашната върхушка в Кремъл, чиято воля се диктува от един-единствен управник и има комплекси заради изгубената Студена война, някогашното съветско ръководство е било в някаква степен колективно управление и не е имало комплекси след победата във Втората световна война.

"Ето защо, за разлика от сега, съветското правителство не си е позволявало да плаши Запада, че ще го превърне в шепа радиоактивна пепел. Режимът на Путин се отнася безотговорно към възможността да избухне война, за него тя е просто видеоигра“, твърди Островски и добавя: “Самият Путин не участва в телевизионни дебати, защото той е цар с божествена мисия. Но това съвсем не пречи при неговото управление да избухват огромни корупционни скандали. Логиката на сегашната администрация е, че всичко, което се случва в разрез с интересите на империята, е „платено“ отвън. Как така, например, на киевския Майдан месеци наред могат да се събират стотици хиляди хора и да протестират за независима Украйна, ако не им е било платено?“, обяснява авторът тази логика.

В книгата си британският журналист разказва и една история, говореща за параноични изблици в поведението на Путин: на вечеря у близкия му Игор Малашенко - генерален директор на контролираните от Кремъл и излъчвани от кулата в Останкино телепрограми, а по-късно и на овладяната от режима телевизия НТВ - Путин се възмутил, че домакините му оставили дъщеря си да вземе случайно такси в Лондон, където учат децата на кремълската върхушка. На летището момичето се разминало с колата, изпратена ѝ от колежа, звъннало у дома, за да пита какво да прави, и майка ѝ я посъветвала да си хване такси. „Сбъркали сте. Ами ако таксито не е било истинско?“, казал им Путин. Впрочем, за неговите дъщери не се знае почти нищо.

 
  • Дата 25.06.2016
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

http://www.dw.com/bg/лъжите-които-разказват-руските-телевизии/a-19034749

Руските телевизии си набавят "правилните" истории, купувайки си за няколкостотин евро подходящ партньор за интервю. Един независим журналист разказва пред нашия кореспондент Юрий Решето как функционира цялата схема.

0,,18331235_303,00.jpg

Всъщност трябваше да се срещнем навън, в парка. Но валеше сняг и затова проведохме разговора си в едно мрачно заведение. Срещу мен седи Роман Доброхотов. Първоначално не смее да ме погледне в очите. Недоверие? В хода на разговора поведението му се променя, а аз съм силно впечатлен от факта, че Роман Доброхотов не се страхува да каже името си - въпреки че нещата, за които говори, могат да му костват свободата. И дори живота.

0,,19022030_404,00.jpg

Роман Доброхотов

Роман се описва така: "Журналист и активист. Трябва да си и двете, ако искаш да бъдеш добър журналист". А ако не искаш? "Тогава си купуваш мнения и "правилните" партньори за интервю". Както направи руската държавна телевизия "Първи канал" във връзка със случая "Лиза" - историята с руското момиче в Берлин, което уж било "изнасилено" от мигранти. При това сюжетът "Лиза" не е единичен случай, казва Роман и обяснява, че руските телевизии произвеждат на конвейер репортажи за мигрантите в Европа. "Това си е направо новинарска артилерия", казва руският журналист.

Госпожа Шмид от Германия

Само един пример: на 14 януари телевизионният канал "Звезда" предупреди за опасността от морален апокалипсис в Европа. Предаването е озаглавено "Европа. Парадокси на толерантността". Една от основните фигури в предаването е някоя си Виктория Шмид от Германия, която с треперещ глас разказва за злодейства, извършени от мигранти. Трябвало непрекъсното да носи в чантата си лютив спрей, обяснява жената и добавя, че вече планирала да се върне в Русия, защото животът в Германия станал непоносим.

"Номерът е там, че Виктория Шмид не съществува. Тази жена се казва Наталия Вайс и живее в Хановер. Тя е един вид агент, който осигурява на руските телевизии "правилните" партньори за интервю. А понякога самата тя дава интервюта", обяснява Роман Доброхотов. Журналистът е открил въпросната жена и е разговарял с нея по телефона. Представил се за продуцент на руски телевизионен канал, който търси подходящи партньори за интервю. От телефонния разговор, който Роман поства по-късно на сайта на своя портал "The Insider", се чува как Наталия Вайс се съгласява да посредничи. Цената варирала в зависимост от услугата и бюджета на телевизионния канал. "Други биха платили до 1 000 евро, но може и по-евтино. Дайте толкова, колкото можете. Ние разполагаме с много теми. Имаме и готови сценарии. Кажете само какво искате", обяснява жената в телефонния разговор.

"Крайната цел е Германия да бъде дестабилизирана"

По този начин тя и други като нея си докарват допълнителни средства. А публиката бива облъчвана с лъжливи информации за Германия. Каква е целта? "Това прилича на добре обмислена стратегия на направляваните от Кремъл руски държавни медии. И тази стратегия е насочена срещу Германия. Президентът Путин срещу канцлерката Меркел. Путин бомбардира Сирия и принуждава още повече сирийци да бягат в Германия. А в самата Германия подклажда омраза срещу сирийците. Крайната цел е страната да бъде дестабилизирана. И Меркел да си отиде", казва Роман Доброхотов. Според него обаче този план няма да проработи. Макар да не е тайна, че Кремъл участва във финансирането на ултранационалистически групи, които организират демонстрации срещу Меркел в Германия, накрая германците ще изберат канцлера, когото те желаят, а не този, който иска Кремъл. И този канцлер ще бъде всичко друго, но не и националист, смята руският активист. "Много руски преселници в Германия са шокирани от демонстрациите на руснаци срещу Меркел. По-рано те се гордееха, че идват от страна, която е освободила Германия от фашизма. А днес се опасяват, че ги мислят за неонацисти", казва Роман Доброхотов.

0,,18840262_404,00.jpg

Юрий Решето

Не се ли бои за живота си?

"The Insider" е малка група от разследващи журналисти на свободна практика, която се финансира от реклами и от "няколко приятели", които Роман не иска да назове. Групата публикува журналистически разследвания по особено щекотливи теми - като например положението на политическите затворници, убийството на Литвиненко, машинациите на руската православна църква или както в случая - подкупните руснаци в Германия, обяснява Роман. Не се ли страхува за живота си? "Все още властите не ни обръщат особено внимание. Имаме най-много 1 милион клика на месец. А за Кремъл ставаш интересен, когато имаш по половин милион клика на ден", казва журналистът. Но накрая все пак ме съветва да не споменавам мястото на нашата среща.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Голяма червена точка от НПО отговорника. Путинин проми мозьците на руснаци , германци , араби и на 52 % от британците ! Само най1 умните , образовани , способни 48 % от брианците останаха с непрмити мозъци. (главно лондончани кто например Мохамед бен Али, Фатима Неджиб, Перверз Мушкараф и почее)Чувал сьм че когато напишеш думата ПУТИН с малка буква п то буквата и името то после буквите сами стават ГОЛЕМИ ! 

Сега Путин промива мозьците на американците . Американците - републиканци вече ги пиши комунисти, агенти на Кремьл и Путиновото протеже олигарха Трамп ! 

Хубаво е че нашето момче агент журналист Роман рискувайки живота си и печелейки по 30 $  на ден ни предупреди за опасността. Скромните милиони кликове на сайта на Роман носят само 30 долара на смелия борец за правда. Ще се опитам да кликна няколко хиляди пьти тази вечер на Роман.

"The Insider" е малка група от разследващи журналисти на свободна практика, която се финансира от реклами и от "няколко приятели", които Роман не иска да назове.   :)

Няма нужда Роман да ги назовава , ние не сме вчерашни, знаем от къде идват паричките .... :))))))))

Особенно ме радва че е подчертана опастността от агресивното православие. Абе Европа се напълни със смугли , брадати , православни мъже. Казват че ужким били от Сирия, но аз знам че са агенти на православието. Помнете заветите на атлантика Соломон Паси не ги забравяйте !

 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Du6ko said:

Путинин проми мозьците на руснаци , германци , араби и на 52 % от британците ! Само най1 умните , образовани , способни 48 % от брианците останаха с непрмити мозъци. (главно лондончани кто например Мохамед бен Али, Фатима Неджиб, Перверз Мушкараф и почее)Чувал сьм че когато напишеш думата ПУТИН с малка буква п то буквата и името то после буквите сами стават ГОЛЕМИ ! 

Сега Путин промива мозьците на американците . Американците - републиканци вече ги пиши комунисти, агенти на Кремьл и Путиновото протеже олигарха Трамп ! 

Тъпа логическа заблуда.Понеже не съм извършил всички убийства в България, Румъния, Китай и САЩ, аз не съм убил и човека за който ме обвинявате.Понеже Путин няма как да промива мозъците на всички, значи той въобще не води никаква пропаганда и не промива на никой мозъка.Русия води военна пропаганда в много европейски държави.Нашите русофили са живо доказателство.

Бедата е там, че руските ватници и нашите русофили наистина мислят заради руската пропаганда, че Обама и САЩ са виновни за всичките им нещастия.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 51 минути, Du6ko said:

Някои неправилно смятат, че британците и другите европейци са в ужас от гостите на канцлерина Ангела , отличничката по руски език и активистка комсомолка. Тя покани 2 милиона жадн за деморация младежи.

Меркел прие прогонените от руските бомбардировки.Нито афганците, нито сирийците се насочиха към освободителката си Русия хем да живеят там добър и щастлив живот, хем да и благодарят коленопреклонно за освобождението си от арабския фашизъм.

 

Преди 57 минути, Du6ko said:

Когато ние извършихме прогресивните , народно - демократични революции н арабската пролет смятахме, че вситчки арабски стрни - Либия, Ирак, Египет и разбира се окупиран и освободен от нас Афганистан ще процъфтяват и богатеят. Но Путин развал всичко. Вместо да БАГОДАРЯТ на колене на Европа и САЩ за революциите и благодатта , либийците убиха и обезчестиха посланника организирал революцията. Абе истрията с комунизма се повтаря по друг начин....

 Тия държави се освободиха от диктаторите си, никой не е поемал отговорност да им прави икономиките нито да им се меси в политиката.Те правят каквото си знаят и искат, а то е да се трепят и си режат главите.И ние се освободихме от комунизма , но не и от крадливите комунисти които ни строят капитализма и за това сме на това дередже.

И всички ще знаеш ходят да целуват статуята на свободата.Който от където открадне пари там ги носи, на сигурно, през пералнята Панама.На всички диктатори, Кадафито,Садам, Путин барабар с олигарсите доларите са там в изгнилия капитализъм, за останалите има инфлационни рубли.

 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, vvarbanov said:

Меркел прие прогонените от руските бомбардировки.  Нито афганците, нито сирийците се насочиха към освободителката си Русия хем да живеят там добър и щастлив живот, хем да и благодарят коленопреклонно за освобождението си от арабския фашизъм.

Когато ФАКТИТЕ противоречат на ПРОПАГАНДАТА , толковапо - зле за ФАКТИТЕ :)

Поговорка на активиста комунист , НПО  демократ , либерал и прочее актив.

Ех, къса памет, но за това пък прогресивна, демократична, правилна :)

Някои факти за пролетариата рволюционен, боен. След Великата Прогресивна Арабска Пролетна Революция - тълпи от млади, братати, пекани, революционери демократи се насочиха към Европа.... Ляото на миналата 2015 година тези тълпи станаха бурен поток.... Аз имах щастието лятото на 2015 година да си прекарам отпуската в Родината в България в родния областен град и после на любимото на сърцето ми Черно Море свързано със спомените от ваканциите морето, плажовете, пясъка, вълните и девойките. Пътувам аз от Виена  на юго изток и срещам тълпите от млади, братати, пекани, революционери - демократи. Купих си вгентка през Унгария за цял месец. След като прекарах почти 4 седци България - София, Самоков, Перперикон, Търново, родния град, Поморие, Дебелт, тракийски могили и прочее приятни на сърцето и очите ми места се насочвам обратно към централна Европа.....  Какво става междувременно ?  Мъка. Бесни опашки по  границите. Огромни тълпи. Добрах се криво ляво до Белград. Беше немислимо за 1 ден да стигна до Виена. По границите се чакаше по 12 - 20 - 30 часа .....

Ход с коня. Преспах в Белград и с пресни сили надух азиатката (колата ми е азиатска) към Хърватия, обикаям Загреб и през Словения и Грац към Виена. Това удоволствие ми коства - изгоряла вигентка за Унгария, купуавне на скъпи вгнетки за Хърватия и Словения + няколко стотици килметри път. Ласкаваи мили думи за матушка Меркел.

Забележете - това става лятото на 2015 година - никакви бомбандровки на Сиия няма ! А емигранти имаше тълпи и тълпи. Мисля унгарците вече почнаха стената си, но не съм сигурен. Точни дати и числа не мога да кажа, но лятото емигрнтте нахуваха на талази.

И сега внимание. Винаги си оставям по 1 - 2 седмци отпуск за есенно - зимния сезон. Тука има отлични безумно евтни и готини предложения за средиземноморските курорти и круизи с кораби за зимъска когато не е сезна. 3 пъти съм бил в Турция и турски Кипър, 2 пъти на круизи и също и на Малта и така нататък на ужаснои изгодни цени. Бях някъде октомври или ноември в Турция 2 седмици - по исторческите места на чудно красивата Кападокия. Все едно бях в средновековната Византия ! Втората седмица отдих в хотел на морският бряг. И тогава почнха бмбанировките над неумерение терористи от ИГИЛ и според някои - русаците са бомбандирали даже и умерените терористи от Ал Нусра и Мюсулмански Джихад ! Тогава в хотела стана и историята с руският самолет. В самото начало на бомбандировите над умерените и неумерените теористи.

Так че, само за проткола и фактите ! Меркел прие прогонените от руските бомбардировки мноо педи да започнат руските бомбандирвки ! Това съм сигурен 100 % , понеже съм косвен свидетел.

Европа - 500 милион население прие около 1,5 - 2 милиона емигранти. Русия прие от 800 000 до 1,5 милиона бежанци само от Донбас + над 0,5 до под 1 милиона бежанци от другите украински обасти. Населениео на Русия е около145 милона . За домашно задание може да е изчислят в  % кой колко бежанци е приел.

Бежанците почнаха да идват при нас не лед руките бомбандировки над умерените  неумерените терористи, а след ПОБЕАТА на Арабските ПРЛЕТНИ РЕОЛЮЦИИ.  

 

DSC08225.JPG

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Цитирай

Бившият правосъден министър Христо Иванов, иконата за професионалните протестъри, изригна във фейсбук: "Най-важният и непосредствен урок за нас от Брекзита: референдумите по наистина основоположни въпроси са кретения".

Колко демократично, колко либерално!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Du6ko said:

Бежанците почнаха да идват при нас не лед руките бомбандировки над умерените  неумерените терористи, а след ПОБЕАТА на Арабските ПРЛЕТНИ РЕОЛЮЦИИ.

Бежанци имаше и преди, но след като руснаците подкараха с бомби наред и мирното население, потокът се засили неимоверно.Сирийците посрещнаха с хляб и сол мирните руски бомби, след това тия които останаха живи нямаха вече домове, училища и болници за това Европа ги прие.Умните ракети на освободителите трудно уцелват държавата в която се водят бойните действия, за това където паднат сей файда.Важното е че трепят, пък той господ ще ги отдели на правилно убити и невинно загинали.

От Украйна се връщат в Русия руснаци, а не украинци.След изтребването на голяма част от населението на Украйна с голодовка, Сталин колонизира опустелите територии с рашки.Сега колонистите се връщат в родината си.Само че там вече няма място за тях и ги пращат в Сибир.

Преди 4 часа, Du6ko said:

Ех, къса памет, но за това пък прогресивна, демократична, правилна

Ех промитая памет, но за това пък хорошая, послушная, путинская.

Редактирано от vvarbanov
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, vvarbanov said:

Бежанци имаше и преди, но след като руснаците подкараха с бомби наред и мирното население, потокът се засили неимоверно.

Точно обратното - птока рязко намаля. Вярно е, че потока нямаше нищо общо с бомбандировките, а с захлажането , зимта и унгарската стена ! Потока се пренасочи към Демократична Либия и средиземноморският път на емирация. Реално само 30 - 40 % от бежанците казват че имат някакъв документ че са от Сирия .... Реално не повече от половината до 1/3 от тия които казват че ужким са сирийци реално са сирийци.

Американсите бомбандировки с бонбони и пържоли също усили потока от Демокатичен Ирак и ообенно от Демократичен Афганистан и ............. Демкратично Косово .  Пържолите които хвърляха американците се оказаха свински и хората масово почнаха да бягат от младите демокртични страни.

Има паралелни вселени в които следствието е преди причинта. Следствието - Бягството през пролетта и лятото 2015 е следствие от бомбандировките (които са причина преди следствието)  които започват по късно - есента.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, vvarbanov said:

От Украйна се връщат в Русия руснаци, а не украинци.След изтребването на голяма част от населението на Украйна с голодовка, Сталин колонизира опустелите територии с рашки.Сега колонистите се връщат в родината си.Само че там вече няма място за тях и ги пращат в Сибир.

4c098b0e575f.jpg

Интересно , защо грузинеца Джугашвили и украинеца Микита Хрющоф така са обичали руснаците ? Ми защо като я е колонизирал не я е ликвидирал ? Защо не е сменил името на Украийна след като я е колонизрал ? И не я е присъединил към Русия ? Турците например като колонизират Мала Азия си създават турска държава а не гръцка, хетска , Кападокска, или Византийска. В Мала Азия си живетя турци а не византийци или хети или троянци или понтийи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Du6ko said:

Ми защо като я е колонизирал не я е ликвидирал ? Защо не е сменил името на Украийна след като я е колонизрал ? И не я е присъединил към Русия ? Турците например като колонизират Мала Азия си създават турска държава а не гръцка, хетска , Кападокска, или Византийска. В Мала Азия си живетя турци а не византийци или хети или троянци или понтийи.

Ами защо Англия не смени имената на 55 свои колонии?Германия що ли не ликвидира своите седем.Ами Дания, Испания, Франция....... що ли праят тъй? https://bg.wikipedia.org/wiki/Категория:Бивши_колонии

Преди 2 часа, Du6ko said:

Интересно , защо грузинеца Джугашвили и украинеца Микита Хрющоф така са обичали руснаците ?

Мафията която управлява си избира шефа.Капо ди тути капо не е задължително да е руснак или сицилианец, длъжноста не се предава по наследство. 

Преди 3 часа, Du6ko said:

Вярно е, че потока нямаше нищо общо с бомбандировките, а с захлажането , зимта и унгарската стена !

Потока си беше нормален и нямаше нито едно русофилско гласче което да му обърне внимание.След като рашките почнаха да освобождават угнетените от арабския фашизъм, тогава широките народни маси заведнъж се осъзнаха класово и трътнаха да бягат у гейропа.Погрешно мислейки, че освободителя им красная армия е там за да и благодарят .Чак тогава съзнателните политически правилно ориентирани здрави проруски кадри получиха команда да хленчат в хор и да оплакват Европата.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Геноцид - това е което стана с индиянците в САЩ или с аборигените в Австралия и Тасмания или с гьрци и арменци в Мала Азия.  Отишли са в небесните вечно зелени полета на рая или са избягали или са изтикани в диви полупостини и голи скали кьдето растат кактуси и треви. Това е истински , западен , правилен ГЕНОЦИД а не като сталинския - да строи пьтища , заводи , пристанища , театри , музеи , фабрики и прочее глупости  .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Потока си беше нормален хората бягаха от Комунистическата Червена Армия която ги преследваше и бомбандираше в Косово , Афганистан , Ирак , Алжир , Албания , Пакистан , Сомалия , Тунис , Сенегал ...

Нормален поток без русофилски гласчета . Чакахме нормално 5 - 10 - 20 часа на границата ние тьпаците с ПАСПОРТИТЕ за да могат умните красиви гости от потока да минат . Ние нагло си позволихме пьтувайки с колите си да им пречим за което моля за прошка. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 

Преди 18 минути, Du6ko said:

а не като сталинския - да строи пьтища , заводи , пристанища , театри , музеи , фабрики и прочее глупости  .

Пътища, които се разнебитват на втората година, заводи, които произвеждат остарели, неугледни и често некачествени неща, театри, в които се играят "правилните" пиеси, строго контролирани от цензурата и т.н. и т.н. Страхотни неща се строяха, няма що. Въобще до къде стигна строителството на комунизма видяхме и преживяхме. :annoyed:

Прочее, че руснаците са тотално зомбирани, че поне на 90% от тях мозъка е напълно издухан се убедих от абсолютно собствен опит през последните 2 години. Хора, с някои от които имах доста близък контакт от 25-30 год. и които смятах за интелигентни, начетени и мислещи, ми показаха, че са напълно "одурманени" от държавната пропаганда и имат изключително смешни представи какво става. А какво остава за обикновените "ватници"?

Всичко, което идва от "зомбоящика" (така по-нормалните руснаци викат на телевизора) огромната маса го гълта като водка, "залпом" и свято вярва, особено ако го е казал "бащицата"... 

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Немците се опитаха да построят една магистрала в Русия ... Пьлен БОКЛУК се оказа хвалената немска магистрала в условията на руският климат. Което и трябваше да се очаква. Какво може да направи европейската тезника на Урал и в Сибир ако при Москва и Волга се скапва ? 

Да строиш транссиб Петербург - Владивосток не ти е да строиш Мюнхен - Хамбург ... Детска работа и ТРАНСКОНТИНЕНТАЛЕН проект.

По стила на писане си личи кой е одурманен ватник от пропаганда ....

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Най лошото е че 15 милиона чужденци много от които едвам едвам шпрехат руски са одурманени и гласуват с КРАКАТА СИ отивайки да работят в Русия... 

Тьпите одурманени бели хора славяни руснаци не желаят да сьбират реколтата от фермите в Англия и Сащ , да работят водопроводчици , келерки , беби систер или да подмиват стари хора в Европа. Или поне да работят на строителните площадки или да асфалтират пьтищата ... Прости хора. У тях молдованите и таджките строят , украинкците са беби систер или шофьери , продавачи са кавказци и средно азиатци. Глупаците продьлжават да учат ща инженери лекари учители което за Източна Европа е ненужно и вредно  

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 29 минути, Du6ko said:

Немците се опитаха да построят една магистрала в Русия ... Пьлен БОКЛУК се оказа хвалената немска магистрала в условията на руският климат. Което и трябваше да се очаква. Какво може да направи европейската тезника на Урал и в Сибир ако при Москва и Волга се скапва ? 

Да строиш транссиб Петербург - Владивосток не ти е да строиш Мюнхен - Хамбург ... Детска работа и ТРАНСКОНТИНЕНТАЛЕН проект.

По стила на писане си личи кой е одурманен ватник от пропаганда ....

И коя е тая митична и никому неизвестна немска магистрала?

Транссибирската магистрала пък е строена с помощта на чужди инженери, факт.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, Du6ko said:

Най лошото е че 15 милиона чужденци много от които едвам едвам шпрехат руски са одурманени и гласуват с КРАКАТА СИ отивайки да работят в Русия... 

Тьпите одурманени бели хора славяни руснаци не желаят да сьбират реколтата от фермите в Англия и Сащ , да работят водопроводчици , келерки , беби систер или да подмиват стари хора в Европа. Или поне да работят на строителните площадки или да асфалтират пьтищата ... Прости хора. У тях молдованите и таджките строят , украинкците са беби систер или шофьери , продавачи са кавказци и средно азиатци. Глупаците продьлжават да учат ща инженери лекари учители което за Източна Европа е ненужно и вредно  

Чужденци на работа в Русия... това за пръв път го чувам. Иначе обратния процес го има и определено е в много по-големи мащаби.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

пълно е с гастарбайтери от бившите средноазиатски и кавказки съветски републики. А също и бая украинци бачкат там.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 56 минути, Du6ko said:

Чакахме нормално 5 - 10 - 20 часа на границата ние тьпаците с ПАСПОРТИТЕ за да могат умните красиви гости от потока да минат . Ние нагло си позволихме пьтувайки с колите си да им пречим за което моля за прошка. 

Предимство имат не по умните и красивите.Ти си мислиш че великата славянска в частност руска православна раса има предимство пред грозните, крастави и прости араби?Виж ти какви чувства за превъзходство на рашистката раса имало.И какво като сте с паспорти.Хората си имат ред по границите, на който не му харесва да върви в Сибир, там приемат с предимство.Дават петкомнатая квартира , на всеки мъж по две жени и един москвич.А на жените осигуряват мъж и безплатна водка към него.Тия презрени мигранти пътуват отдалеч и често пеша.Ами иди в Алепо да ти пуснат няколко руски бомби на главата и ти ще добиеш предимството за което завиждаш на тия мигранти.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 56 минути, Du6ko said:

Чакахме нормално 5 - 10 - 20 часа на границата ние тьпаците с ПАСПОРТИТЕ за да могат умните красиви гости от потока да минат . Ние нагло си позволихме пьтувайки с колите си да им пречим за което моля за прошка. 

Предимство имат не по умните и красивите.Ти си мислиш че великата славянска в частност руска православна раса има предимство пред грозните, крастави и прости араби?Виж ти какви чувства за превъзходство на рашистката раса имало.И какво като сте с паспорти.Хората си имат ред по границите, на който не му харесва да върви в Сибир, там приемат с предимство.Дават петкомнатая квартира , на всеки мъж по две жени и един москвич.А на жените осигуряват мъж и безплатна водка към него.Тия презрени мигранти пътуват отдалеч и често пеша.Ами иди в Алепо да ти пуснат няколко руски бомби на главата и ти ще добиеш предимството за което завиждаш на тия мигранти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, kall said:

Чужденци на работа в Русия... това за пръв път го чувам. Иначе обратния процес го има и определено е в много по-големи мащаби.

15 милиона . Строителство , такси , шофьори , продавачи , детегледачки , работници на дачите според квалификацията и знанието на руски език. Много сьрби са бригадири - прораб  - те добре знаят езика .  Напиши в Гугл или Яндекс думичката " гастарбайтер " и гледай. 

Не сьм виждал сьвременен  руснак да работи в чужбина. Освен професор , компютьрен специалист или нещо такова тежко. Емигрантите от времето на ВОСР и СССР ги изключвам. Работил сьм в три фирми с по около 800 - 1000 души общо от чистачките до директорите . Стотина националности нито един руснак.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Руснаците са нямали вземане даване с араби, само са им помагали. За разлика от Англия и Франция не са ги колонизирали и грабили от Магриб до Ирак и Оман от Судан до Ливан. Англичани и французи са гисчитали за роби а не руснаците !

Барак Хюсеинович Обама получи Нобелова Награда за мир понеже Бомбандира Либия в каменния век. Либийците убиха и обезчестиха посланика на САЩ. Хилари замаза историята.... Сега шефа на Либия е в Кремьл и моли Влади Мир за помощ .

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ежала, пак осрахте темата с русофобски и русофилски опорни точки.

Предупреждение за ник да не пуска подобни провокации във форума.

Предупреждение за върбанов и душко да си избиват комплексите на друго място.

Не се чудете, че сте се отървали само с формално мъмрене, просто съм благосклонно настроен към троловете от известно време.

Лек ден от мен. Следващия път ще си изядете бановете както си му е редът.

Редактирано от Last roman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...