Отиди на
Форум "Наука"

Какво крие физиката на бъдещето според Мичио Каку?


Recommended Posts

  • Администратор

6.%20%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%20%D
Робот готвач

Автор: Магделия Шугова

Мичио Каку е физик-теоритик, един от създателите на теорията на струнните полета, автор на множество научни книги и учебници, водещ на научни радио и телевизионни предавания. В книгата си „Физика на бъдещето“, той си поставя задачата да направи предположения докъде ще се развият технологиите и как ще повлияят на човешкия живот до 2100 г.

За да бъде максимално точен в предположенията си, Каку прави интервюта с учени от целия свят. Той вижда на живо прототипите на иновативни устройства в процес на разработка и посещава лично лабораториите на изследователи. На основата на всички открития Каку условно разделя прогнозите си на три периода: в близкото бъдеще до 2030 г., средата на века (2030 – 2070 г.) и далечното бъдеще до 2100 г.

Книгата излиза през март 2011г. Малко повече от 4 години по-късно, много от предположенията на Каку вече са в действие, или имат свои аналогии.

Пример за това са лещите, в които ще вкараме интернет. Макар днес да няма такива лещи, имаме техен еквивалент – очилата на Гугъл. Нямаме гъвкава електронна хартия, но пък на пазара се появи телефон с огъваем екран. – LG G FLEX.

Навлизането на виртуалната реалност е в своя пик. В днешно време сме свидетели как много компании разработват свои системи за виртуална реалност. Нека вземем за пример “Project Morpheus” -  виртуалната система за PlayStation4. С нея играчът се чувства сякаш е част от играта, като вместо с мишка, контролира какво вижда чрез движенията на главата си.

И ако допреди няколко години предположението за коли без шофьори изглеждаше дръзко, то Гугъл вече имат такива коли, които не изискват от водача на превозното средство да шофира. Тези автомобили имат сензори, които разпознават всички обекти на голямо разстояние - пешеходци, велосипедисти, птици и дори летящи пластмасови торбички. След това софтуерът на автомобила предвижда какво ще направят обектите и избира подходяща скорост и траектория за каране.

Сред другите прогнози, но този път за по-далечното бъдеще от 2070-2100 г., се включват четенето на мисли, както и фотографиране на сънищата ни благодарение на функционален ядрено-магнитен резонанс (фЯМР).

...

Прочетете цялата статия в оригинал в брой 81 на списание Българска наука:https://issuu.com/bgnauka/docs/bgnauka81/18

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

http://megavselena.bg/zashto-strunnata-teoriya-mozhe-da-e-klyuch-kym-razkrivane-teoriyata-na-vsichko/

Защо Струнната теория може да е ключ към разкриване „Теорията на всичко“

ЖИВОТЪТ, ВСЕЛЕНАТА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО

Основна цел на модерните физици е да открият една теория, която е в състояние да обясни цялата вселена и да обедини силите на природата в себе си. Стандартният модел например оставя тъмната материя, тъмната енергия и дори гравитацията извън картината, което означава, че касае много малка част от това, което съставлява вселената.

Струнната теория свързва концепцията на Айншайн за Общата теория на относителността с квантовата механика и резултатът е квантова теория приложена към гравитацията. Това приложение ни позволява да разбием вселената отвъд нивото на субатомните частици до вибриращи струни, чиито вибрации и взаимодействие съставляват вселената.

С други думи, цялата материя е съставена от атоми, всички атоми са съставени от електрони, неутрони и протони, а те от своят страна могат да се разбият до кварки. Кварките са съставени от тези динамични струни, чиито движения в пространството са ключ към разбирането на вселената. Такова обяснение дава Мичио Каку, физик в Сити Колисж Ню Йорк. Каку е съавтор на теорията за струнното поле (клон в Струнната теория).

Каку: Субатомните частици не са нищо друго освен музикални ноти на малка вибрираща струна. Какво е физиката? Физиката не е нищо друго, а законите на хармонията, с които можеш да пишеш по вибриращите струни. Какво е химията? Химията не е нищо друго, а мелодията, която можеш да създадеш чрез взаимодействието на вибриращите струни. Какво е вселената? Вселената е симфонията на вибриращите струни. Какъв е Божият промисъл, за който Алберт Айнщайн пише през последните 30 години от живота си? За първи път в историята имаме кандидат за Божия промисъл. Това е космическа музика, която резонира в 11 измерения в хиперпространството.

ДОБРИ ВИБРАЦИИ

В интервю за Big Think Каку обяснява Струнната теория така: Стандартният модел за физика, в това число Хигс Бозон, представлява най-ниската октава на вибрираща струна. Тъмната материя, която съставлява около 23% от вселената, е следващата вибрация нагоре. Тъмната енергия „се случва“, когато симетриите на суперструната се счупят и тя съставлява 68% от вселената.

Така, според Струнната теория, всяка вибрираща струна кореспондира с различна частица и почти сигурно има и повече измерения във вселената от онези 4, за които някога се мислеше, че представляват всичко. Струнната теория е уникална в момента, подчертава Каку, защото е единствената, която наистина има потенциала да бъде „теория на всичко.“

 

Обикновено, ползването на думичката "вибрации" в научни теории, изпраща мисленето на широката публика в окултното на източните философии. Това прави  Каку допълнително  популярен.:animatedwink:

Засега, струнната теория си е, все още, хипотеза. Но, да - тя е най-добрият кандидат за теория на всичко, макар че - това е излишно величаене, защото ... не са известни ВСИЧКИ въпроси, които ще възникнат и ... дали ще имат отговори в самата теория (по Гьодел - не!, няма да имат всички отговори, но това е спекулативно).

Ако "резонираме в музиката" на Вселената, то учените, ще трябва да "играят" и ... тангото на знанията: Две напред, една назад!.. И после пак!:)

В по-днешно време" Назад към субстанцията на етера и ... пак напред, но с нови параметри "две напред". Полевата форма - от струните с планковска дължина, в организация по "момент на импулса" (вектор), до взаимодействия на това поле - за проява на "очичките" на тежките частици, наречени кварки. От там нагоре - могат да се правят експерименти, т. е., нещата могат да се доказват с Факти!.. По-надолу (по размер) от кварки - не са възможни експерименти! Затова и струнната теория ще си остане завинаги хипотеза...

Но пък ще е единствената хипотеза, която ще може да обяснява всичко известно в/от експериментите!:aggressive::117::564da112d749c_wink(1)::)

...

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...