Отиди на
Форум "Наука"

Декларация на чувствата


Recommended Posts

  • Потребители

Началото на движението на суфражетките

През 1848 г. е подписана "Декларация на чувствата" на Елизабет Кейди Стантън от първото събрание за правата на жените в Сенека Фолс, Ню Йорк. - в която се искат повече права за жените в образователната и професионалата сфера, както и право на глас. Под документа, оформен по модела на Декларацията за независимостта, слагат подпсие си 68 жени и 32 мъже.

"Историята на човечеството е история на непрекъснати неправди и ощетявания от страна на мъжа спрямо жената, които имат за непосредствена цел установяването на абсолютната тирания над нея."

Един от мотивите за декларацията е събитие, случило се осем години по-рано на международната среща срещу робството в Лондон. На американката Лукреция Мот е отказано право да говори, въреки че е официален делегат. Разочарованата Мот се среша с Елизабет Кейди Стантън и двете се заричат да работят за правата на жените, които по-късно организират събранието в Сенека Фолс. Въпреки, че жените имат своето място в реформистките движения през XIX в., те рядко са допускани до ръководни посотве, както и до политическо лобиране в полза на техните каузи и цели.

Документът не променя веднага вкоренената в обществото представа за жените, но очертава новото движение за права на жените и насочва усилията им през следващите 70 години, преди накрая да получат право да гласуват.

Днес местата, изиграли роля в това историческо събитие, в това число и мястото на Уеслиевата църква, където се е състояло събранието, и домът на Елизабет Кейди Стантън, са включени в Националния исторически парк на правата на жените в Сенека Фолс, Ню Йорк.

File:Elizabeth Stanton.jpg
Елизабет Кейди Стантън, 1880 г.

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...