Отиди на
Форум "Наука"

Хранителните добавки не са това, което са...


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Или как този пазар за милиарди, който не подлежи на качествен контрол дори в САЩ печели продавайки опаковки, без заявеното върху тях съдържание на Биологично активни вещества. Някои от тези компании са разпространени и на българския пазар и приемайки техните продукти, вие всъщност хапвате соя и нишесте:

FDA Finds Majority of Herbal Supplements at GNC, Walmart, Walgreens, And Target Don’t Contain What They Claim – Instead Cheap Fillers Like Wheat And Soy Powder

http://greenfoodmagazine.com/fda-finds-majority-herbal-supplements-gnc-walmart-walgreens-target-dont-contain-claim-instead-cheap-fillers-like-wheat-soy-powder/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Бизнесът с чудодействата

 

Продажбите на хранителни добавки за шеста година бележат двуцифрен ръст

 

 

Те изглеждат като лекарства, имат имена като на лекарства и се продават в аптеките. Само че се рекламират като природни и подпомагащи организма, печелят доверие у клиентите (пациентите), достъпни са, защото всички регламенти ги третират като храна и, разбира се, са по-скъпи.

Става въпрос за хранителните добавки – най-бързорастящият сегмент във фармацевтичния сектор. Вече шеста поредна година той има ръст, като за всяка от шестте увеличението на продажбите не само е факт, а обикновено е над 10%. В групата влизат около 3 хил. продукта, които се продават само в аптеките. Отделно, още много се предлагат в хранителните магазини, хипермаркетите, дрогериите, през интернет и чрез различни форми на мрежовия маркетинг. Витамини, минерали, билки, които подпомагат имунитета, пробиотици, сиропи за кашлица, продукти за стави и проблеми с простатата - списъкът с "показанията" е безкраен, а както клиените, така и регистрираните продукти се увеличават всяка година. Конкуренцията между добавките е толкова жестока, че в една и съща група (например за подпомагането на ставите), за вниманието на клиента се състезават 90 добавки, и почти всеки месец на пазара излизат нови продукти.

Световната маркетингова компания IMS Health отчита, че само в аптеките през миналата година са продадени по цени на дребно добавки за 227 млн. лв. През първото полугодие на 2015 г. купените добавки са на стойност 128 млн. лева, което е ръст от 20.4% спрямо същия период на 2014 г. и се очаква тенденцията да се запази.

Бързо, лесно, печелившо

За разлика от лекарствата, където са необходими от една страна специални разрешения за производство, от друга - инвестиции в мощности, одобрени по стандартите на добрата производствена практика (GMP), а има и строг контрол по цялата верига до пациента, добавките се смятат от законодателя за храна. При тях няма конкретни изисквания за производство, за съдържание, за сертифицирани суровини, няма и клинични изпитвания. Добавките не преминават и през никаква проверка за съдържанието от страна на държавата. За да стигнат до пациента, е достатъчно да бъдат регистрирани в Агенцията по храните, като се обяви съдържанието на етикета им и евентуалната листовка за пациента. В резултат производителят носи цялата отговорност ако се докаже, че съответния продукт съдържа необявени вещества или такива в по-ниска или висока концентрация.

Режимът е либерален и в друга посока - цените на добавките не се регулират от държавата по никакъв начин, за разлика от тези на лекарствата с рецепта или без. Тук решението колко да струва стоката е на производителя или вносителя. В момента цените на медикаментите по лекарско предписание в България са най-ниски на ниво производител в ЕС, а тези на лекарствата без рецепта са замразени от две години, а и преди това можеха да се качват само с процента на официалната инфлация.

Ефектът е, че средната цена на една опаковка хранителни добавки е по-висока от тази на лекарствата без рецепта, при които се изискват много по-големи инвестиции в производство и плащания за поддържане на регистрацията за продажба.

Именно този либерален режим, впрочем, е и причината толкова много витамини, минерали и хомеопатични лекарства, произведени от фармацевтични компании, да бъдат регистрирани като добавки.

Границата между добавката и лекарството като съдържание е в дозата. И на практика голяма част от производителите предпочитат да намалят активното вещество до допустимата дневна доза за добавка, за да могат да продават по-свободно продукта и да определят сами цената му, без да се съобразяват с държавата. Лидерите на пазара като производители – чешката Walmark, Actavis (наскоро, закупен от най-голямата в света генерична компания Teva), и българската Ecopharm произвеждат добавките в сертифицирани фармацевтични заводи, отдето излизат и лекарствата им. Което обяснява и защо доверие в тях имат не само крайните потребители, но и фармацевтите и лекарите, които често препоръчват и изписват на рецепта добавки.

Всичко това превръща довчерашни лекарства в хранителни добавки, а в резултат в този пазарен сегмент има много продукти срещу болка, грип и настинка, сиропи и бонбони за кашлица, добавки, подпомагащи детското, мъжкото и женкото здраве.

Маркетинг на билкова основа

За разлика от лекарствата, за които се иска предписание от лекар, пациентите възприемат добавките като здравословни продукти, които могат само да ги накарат да се чувстват по-добре. За това помагат маркетинговите стратегии на производителите, изградени обичайно около вълшебните думи "природен произход", "био", "еко", "традиционен от векове", "естествен", "безвредно".

"В България традицията на народната медицина и вярванията в безвредността на билките са фактор, който подпомага значително продажбите на хранителни добавки", смята д-р Кунчо Трифонов, регионален мениджър на IMS Health. Според него, ежегодно растящото търсене е огледало на проблемите в здравната система – дългото чакане пред лекарския кабинет, забавените диагнози и недоверието изпращат пациента в аптеката, където той търси панацея за проблемите си или пък профилактика навреме.

"Много често младите хора не знаят името на личния си лекар и са обезсърчени да го чакат. За сметка на това точно те са най-четящите и активни потребители на добавки, които могат да им помогнат да предотвратят бъдещи здравни проблеми", казва д-р Трифонов. По думите му най-платежоспобните потребители на добавки са жители на големите градове, млади, активни хора, които водят здравословен начин на живот, интересуват се от съдържанието на продукта и предпочитат сами да си го изберат.

"Клиентите, които проявяват интерес към хранителни добавки, са от всички възрастови групи. Част от тях са с остри или хронични здравословни проблеми, но значителна част са здрави хора с отношение към запазване на здравето си. Отдавна отмина времето, когато просто човек отива в аптеката и купува първия му предложен продукт. Клиентите са информирани и търсят качествени добавки", допълва Нели Цолова, маркетинг директор на "Екофарм".

 

Рецепта за растеж

Универсалната рецепта за по-силни продажби при масовия сегмент добавки е рекламата. Става въпрос за най-бързооборотните стоки в аптеките, които по правило имат живот от максимум няколко години и след това трябва да се ребрандират, а съставът им да бъде променен, за да може "животът им" да продължи.

"Пазарът на добавки има много двигатели, но най-важният е рекламата – клиентът масово купува това, за което чете в медиите и интернет, и гледа по телевизията", смята Жечко Калчев, генерален директор на "Натурпродукт България".

Разбира се, има и добавки, шумно претендиращи да лекуват рак например, на които с години нито един контролен орган не обръща внимание. Като цяло обаче рекламата е съобразена с изискванията на закона за храните, а повечето производители и вносители са подписали специален Етичен кодекс и не обещават чудеса, нито невъзможни целения или моментален ефект.

От "Неофарм" припомнят, че въвеждането на категориите "био", "натурален", "органичен", "без ГМО" се е случило на световните пазари в търсене на отлика на дадени продукти и в началото е било по-скоро мода и маркетингов трик, докато институциите не са се намесили, за да въведат дефиниции на част от тези понятия и процедури за контрол. "Въпреки това и до ден днешен няма строго определение, нито пък процедура за верификация на понятието "натурален", твърдят от "Неофарм". Категорията на натуралните и био-продукти обаче се превръща в доминираща на глобалните пазари.

В България повечето компании насочват стратегията си не толкова директно към клиентите, а по-скоро разчитат за налагането на продуктите си на препоръките от фармацевт или директно на рецептите от лекар, особено когато става дума за конкретен здравен проблем.

Двуцифреният ръст на добавките се обяснява не само с масовата реклама по медиите, но и с това, че те се възприемат като допълнение към стандартното лечение на много болести и част от профилактичната програма срещу тях.

От "Неофарм" прогнозират, че пазарът на добавки, който в глобален план е около 110 млрд. щатски долара и всяка година бележи ръст от 6-7%, ще продължи да расте и в България, и то с двуцифрени стойности. "Конкуренцията ще се увеличи и ще се търсят нови подходи за достъп до потребителите, ще навлязат най-големите световни компании-производители. Очакваме на пазара иновативни добавки и създаване на допълнителни продуктови категории", казват от компанията.

Бестселъри и еднодневки

За разлика от лекарствата, за които се иска предписание от лекар, пациентите възприемат добавките като продукти, които могат само да ги накарат да се чувстват по-добре. Факт е, че от началото на 90-те години на миналия век до момента за голяма част от добавките вече има клинични проучвания, свидетелства за действието им, наблюдения над пациенти. Част от компаниите-производители имат дългогодишна история и са проучвали задълбочено действието на продуктите си.

Либералният режим за продажба и масовите реклами обаче водят до проблема, че потребителите често изобщо не съобщават на лекарите дали и какви хранителни добавки използват, а всъщност голяма част от тях имат взаимодействия с лекарствата, които могат сериозно да въздействат на организма.

"В началото на 90-те години лекарите и фармацевтите трудно възприемаха растителните продукти и добавки, тъй като традиционно бяха свикнали, че на рецепта се изписват и в аптеките се продават само лекарства. Клиентите обаче много бързо се ориентираха и специалистите бяха принудени да започнат да им обръщат внимание", казва Жечко Калчев.

Резултатът е, че има "ветерани" с милионни продажби, бестселъри с изключително дълъг пазарен живот - например лидерът сред продуктите за стави "АртроСтоп" (с ново име "Проензи") е на върха в категорията си повече от 10 години.

Не липсват, разбира се, и новоизгряващи продукти, които регистрират пикове на продажбите си за няколко месеца и след това просто престават да се продават.

За пазарния ръст на добавките способства и друго. Според лекарствения закон е забранено да се излагат пред пациентите лекарства с рецепта, а само такива без рецепта и добавки. Така в големите аптеки, където има повече пространство за свободен достъп на клиентите, регалите са пълни с широк набор добавки. Самите аптеки пък имат голям търговски интерес от продажбата им, тъй като при тях нормата на печалба е висока, а надценките не са ограничени, както в случая с лекарствата.

Малки пазарни проблеми

Нелоялната конкуренция е един от най-честите проблеми в сектора. Обикновено най-успешните продукти бързо се сдобиват с по няколко копия, като често имената са близки до това на бестселъра или опаковката е копирана едно към едно. Лидерът на пазара Walmark има спечелени три дела за имитация на свои марки. Част от компаниите редовно отнасят в съда споровете си кой кого копира.

Така липсата на регулация е нож с две остриета. Рамката не дава възможност на компаниите с наистина качествени продукти да се състезават на равна основа с онези, които предлагат не дотам добри съчетания. Причината е, че цената по никакъв начин не е фактор за разпознаване на качествената стока. Производителите разчитат на вярването у клиентите, че колкото по-скъпа е добавката, толкова е по-ефективна. На пазара има парадокси, при които продукт, произведен от сертифицирана фармацевтична компания струва по-малко от най-новата "звезда" в същата категория, чийто производител или вносител е абсолютно неизвестен.

При предишното правителство на ГЕРБ контролът върху добавките беше преместен от Агенцията по лекарствата в тази по храните. В момента обаче се обмисля контролът върху тази категория да бъде поверен едновременно на здравното и на земеделското ведомства, което определено ще създаде проблем при упражняването му. В останалите европейски държави контролът е или в едното, или в другото министерство, но не и в двете.
http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/08/28/2599062_biznesut_s_chudodeistvata/?sp=1#storystart

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Хрущялната тъкан не се възстановява, откриха учени

 

1468844022_3_559x*.jpg

Напук на безбройнитереклами на лечебни медикаменти и гелове, които виждаме по телевизията, хрущялната тъкан не може да се възстанови, откриха учени.

Катя Хайнмайер (Katja M. Heinemeier) от Центъра за остаряване в добро здраве в Дания и колегите ѝ провели изследване на човешкия опорно-двигателен апарат с радиовъглеродно датиране, при който стигнали до извода, че с възрастта нашите стави не могат да се обновяват. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в сп. Science Translational Medicine.

В новото изследване, учените прилагат радиовъглеродно датиране - метод, който често се използва в археологията и криминалистиката, за да изучат промените в опорно-двигателния апарат на човека. Проектът събрал петнадесет доброволци, родени между 1935 и 1997 г.

Методическата основа на работата е фактът, че по време на Студената война са провеждани активно ядрени опити. Поради това нивото на въглерод-14, което се абсорбира от всички живи същества от атмосферата, рязко нараства в световен мащаб. По този начин следи от това явление, все още е възможно да се намерят при хора, които са живели в периода между 1950 и 1960 г.

Методът на радиовъглеродно датиране е бил прилаган, за да се определи възрастта на мастните натрупвания, лещата на окото и други тъкани на организма. Учените са го изизползт и за оценка на състоянието на хрущялната тъкан. Те открили, че по време на живота на един човек почти не се образува нов колаген в хрущялите - дори при хора, подложени на големи физически натоварвания.

Резултатите обясняват защо е толкова трудно да се лекува хрущяла след травми. Те поставят нови предизвикателства пред лечението на остеоартрит и други ставни заболявания.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Hrushtialnata-takan-ne-se-vazstanoviava-otkriha-ucheni_52254.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Хрущялната тъкан не може да се възстанови"...

А при това положение май се оказва, че спортът наистина носи повече вреди, отколкото ползи!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

това вече си е до човек и гени. Или както добре са казали древните - всичко с мярка.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Щом като могат в плъх да произведът хрущял на ухо.  Смятам, че само време и парички и ще са способни и хрущял на колена и други стави да произведът, "принтират".

Предсавете си какъв бизнис ще бъде онези хрущялчете да могат да поправят които са в гръбначният стълб....Колко млади хорабиха получили наново работоспособноста си....

Засега само титанени пръчки, плоскости и болтове за да фиксират гръбнакя там където хрущялат вече се е изтъркал.....

Но това е също огромен бизнис. Производство на разни стави....Но болката и тогава остава, само подвижноста се подобрява....

За нов метод съм чел, че непосредствено над и под коляното режат кокалът на донорът и цялата работа със сухожилията и всичко трасплантират. 

 

Link to comment
Share on other sites

Преди 5 часа, Skubi said:

Щом като могат в плъх да произведът хрущял на ухо.  Смятам, че само време и парички и ще са способни и хрущял на колена и други стави да произведът, "принтират".

Предсавете си какъв бизнис ще бъде онези хрущялчете да могат да поправят които са в гръбначният стълб....Колко млади хорабиха получили наново работоспособноста си....

Засега само титанени пръчки, плоскости и болтове за да фиксират гръбнакя там където хрущялат вече се е изтъркал.....

Но това е също огромен бизнис. Производство на разни стави....Но болката и тогава остава, само подвижноста се подобрява....

За нов метод съм чел, че непосредствено над и под коляното режат кокалът на донорът и цялата работа със сухожилията и всичко трасплантират. 

 

В момента има и хрущялни импланти , цялостни операции гръб.стълб.Не е лесна работа, нерви са деликатни, скъпи са и подходящи за коцкари/милионери😀

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 13 минути, laplandetza said:

В момента има и хрущялни импланти , цялостни операции гръб.стълб.Не е лесна работа, нерви са деликатни, скъпи са и подходящи за коцкари/милионери😀

За плебса пък траене, бастон или количка.....Всички сме равни но има по-равни....

Знаеш ли, че за осигуровката е по-икономично ампутацията от рехабилитацията? Или теглене на зъб от пломбиране?

Поне тук в маджарско.....😕

Link to comment
Share on other sites

Преди 10 минути, Skubi said:

За плебса пък траене, бастон или количка.....Всички сме равни но има по-равни....

Знаеш ли, че за осигуровката е по-икономично ампутацията от рехабилитацията? Или теглене на зъб от пломбиране?

Поне тук в маджарско.....😕

Моят принцип, където има пари , няма истинско лечение. Добре че все още има и такива като нас лечители с <атавистични идеологизирани съзнанич> младежи над 45, 50 , та някопи пациенти  получават безкомпромисно според обстоятелст. лечение. 😜

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 20.07.2016 г. at 18:44, Last roman said:

това вече си е до човек и гени. Или както добре са казали древните - всичко с мярка.

Само че за човешкото око мярка(насита) няма. Имаш ли пари за харчене , искаш ли да се чувстваш добре, няма да разбереш как ще се напълни шкафчето.😉

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Конан вулгарина said:

Само че за човешкото око мярка(насита) няма. Имаш ли пари за харчене , искаш ли да се чувстваш добре, няма да разбереш как ще се напълни шкафчето.😉

Стига да отвориш фейса....Според мен има връзка (колерира го казват по научному май?:)), между възходът на фейса и продажбата на подобни боклуци. Така от бабешки и комшийски рецепти и лечебни подправки става дебел бизнис...

Другото пък е самата хранителна индустрия, която за по-, най- найнай- произвежда разни добавки /за подобряване на изродените плодове и зеленчуци/, подправки които после почват самостоятелна кариера....

На английски незнам как се казва, практически е сито гладуване. Тоест макар и да си се наял, да си сит, организмът ти гладува защото липсват жижненоважните вещества от продуктите с които се тъпчим....Защото първостепената цел на производството е да може да се транспортира/ако ще десетки хиляди километри/и да изглежда добре.

Например безсмисленно е да пиеш лимонада от лимон ала супера, защоно само в минимални количества има това което е нужно. Но проблемо купуваш лимонтозо и с него кисилиш, или капсули в които 1000 пъти повече витамин Ц има и тнт глупостите от рекламите....а да и всичко е изкуственно произведено....СМСМ

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...