Отиди на
Форум "Наука"

Планетата Земя навлезе в нова ера - Антропоцен


Recommended Posts

  • Администратор

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

Добре дошли в епохата на Антропоцен - нова епоха в 4.5 милиардната история на нашата планета. Благодарение на колосалните промени, които човечеството нанесло от средата на XX век, планетата Земя навлезе в нова, отделна от ерата на Холоцена. Тя на свой ред е  поставила своето начало преди 11 700 години след края на Ледената епоха. Това е твърдението представено от група учени от Работна Група Антропоцен. Учените обясняват, че края на една епоха настъпва след определено събитие. Така например астероида, който е причинил пълното изчезване на динозаврите и е сложил края на късната Епоха Креда преди 66 милиона години. Това явление е променило състава на почвените скали и седимент до такава степен, че останки от сблъсъка са откриваеми по цялото земно кълбо. В статия публикувана от SCIENCE в четвъртък, изследователи предлагат обяснение защо според тях човечеството бележи настъпването на нов геологически период през изминалите 65 години. Ето и няколко примера за това:

Модерно селско стопанство
Алуминий
Бетон
Пластмаса
Радиационни частици, които попадат в атмосферата след ядрен взрив
Сметища
Градски структури и постройки
Язовирни стени

През последните 60 години, огромни язовирни стени са били построени в световен мащаб с темп на растеж от една на ден. Всяка от тях ще просъществува между 50 и 200 години, което на свой ред ще доведе до прекъсване на естествения поток от седиментни частици към океана, предизвиквайки разврив в естествения процес по образуване на слоеве от скали.

8.jpg

Цялата статия: http://nauka.bg/a/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...