Отиди на
Форум "Наука"

Клим Жуков за крепостното право


Recommended Posts

  • Потребител

Фружине, много ти е дълъг клипа, не може да загуби човек толкова време.Това са 1час и 40 минути. Зная, че руснаците преди бяха крепостни селяни и още не им е минало.То и ние бяхме крепостни на рашките.Не можехме да отидем  на друго място да живеем и работим щото ,нямахме жителство.Трябваше бележка от помешчика на партията.Или да подпишеш заробващ договор, че ще те тровят в някое гадно производство докато пукнеш.И в чужбина не ни пускаха за да не избягаме.Помня че другите държави в които също имаше крепостничество, връщаха избягалите.С тях страната ни имаше людоедски договори за сътрудничество.България даваше по една крава или теле за всеки върнат роб, избягал в Македония.Казват ли нещо ново или само такива неща дето ги знаем? 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Върбанов, като те слушам какви ги говориш, точно всичко за теб ще е ново. Отговорът за теб е не, не засягат нищо след 1917.

Вече е късно, но утре ще се заема с превода. В най сбито първо разказва за крепостничество в Европа и в Русия. В Европа феодализма възниква, защото на франкския крал му е нужна конна добре обучена и постоянно готова армия. Това което успяват да измислят е да закрепостят селяните към земята и те да изхранват рицарите. В Русия феодализма се появява към 9-11 век и е крайно неразвит. Земята в Русия през 11 век е много по непродуктивна от тази в Европа и задържането на селяните на едно място е безсмислено, тъй като много скоро ще изтощят почвата. В Русия е имало съвсем друга зависимост, построена на старата племенна аристокрация. Князът младеел всички селяни които били зависими. Той отдавал тези селяни на свой дружинници земя със селяните и го превръщал в болярин. Болярина вече се оправял с княза ходейки на война и плащайки му данък. Земята и селяните били в негова пълна власт и той разполагал с тях както си иска. Освен това в Русия имало и не малко роби. Тази ситуация се задържала чак до 15 век. Едва когато през 15 век Русия се превърнала в мощна и централизирана империя потрябвала високомобилна и добре въоръжена постоянна армия. Едва тогава се появяват руските рицари наричани помешчици, които трябвало да служат в тази армия. При това помешчка нямал власт над селяните, тя си оставала в ръцете на царя. Набляга, че руските рицари (помешчици) били доволно бедни и едвам успявали да съберат пари за кон и сабя. Селянина не бил закрепостен, можел да ходи където си иска, но първо да плати данъците. Разбира се селяните живеели в общини и се искало голяма смелост да напуснеш.  Разбира се, тази ситуация много скоро започнала да не устройва помешиците. В 1592 селяните били закрепостени към земята. Ако някой селянин избяга го търсели 5 години, след което ставал свободен. В 1647 вече селяните се търсят и връщат безсрочно. През 1649 било забранено да се продават хора (селяни), за да се избегне отслабването на боеготовноста на даден помешик. Петър І разрешава обаче продажбата на селяни. Той формира нова аристокрация на която да се опре на която трябва да даде средства-разбирай селяни. Той като най голям феодал започва да дарява, продава, отдава в дълг селяни на новата аристокрация, с което дава пример и на другите аристократи. Тогава крепостничество придобива най уродливи форми.

Утре повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Да продължа.

Цар Петър бил суров и жесток човек и давал власт, земя и селяни само за реални заслуги пред държавата, като наказвал най жестоко всички наред, включително и най богатите и могъщи помешчици. Когато обаче той умрял станало ясно, че царя е преди всичко продукт на управляващата класа (по Маркс). Започнала поредица от преврати в която основна роля играели дворянството и гвардията от които царя зависел напълно. И ако царя не ги устройвал те го отстранявали. Затова Петър ІІІ издал указ за свободите на дворянството, потвърдени и от императрица Екатерина. Дворянина вече не бил длъжен да служи на държавата. Така помешчиците имали пълен имунитет, те имали земя със закрепостени на нея селяни, можели да ги изпращат на заточение в сибир, можели да ги бият и ако умрели от побоя това не било проблем. Да продава крепостни, като даже разделя семейства мъжа там, жената другаде, децата съвсем на трето място. Само една крачка оставало крепостните да бъдат превърнати в роби. Крачката била тази, че крепостните не били "говорещи вещи" както в древен Рим. Например можели да имат семейства, лично имущество и даже недвижимо имущество. Тоест дворяните се превърнали просто в паразити. Френската революция показала, че крепостничеството е изиграло своята роля отдавна и вече само пречи на развитието на страната. В началото на 19 век цар Александър І издава указ с който разрешава на дворяните да освобождават своите крепостни. Почти никой обаче това не направил. Крепостното право било отменено само в полша и прибалтика.

Кримската война показала изоставането на Русия в технологиите. Станало ясно, че повече не може да се отлага отмяната на крепостното право, и даже е закъсняло, защото няма кой да работи в градовете в промишленоста. Крепосничеството било отменено много късно, едва през 1861. При това в продължение на 50 години селянина трябвало да изплаща земята която помешчика му е дал. На селяните се давали 2/3 от земята, а помешчика задържал 1/3 при това най плодородната. Селяните живели в общини и обработвали земята заедно, всяка година сменяйки нивите. Плащанията се извършвали от общината, а не лично от всеки селянин. Сумите плащани от общината били наистина големи, а някъде и непоносими, това съчетано с ротацията на земята довела до там, че през 1914 всички селяни били еднакво бедни и с технологии от 15 век за обработване на земята, а в някой райони съвсем примитивно земеделие даже от 13 век. Земята която останала у помешиците се обработвала от селяните било под аренда, било като заплащане на част от дълга. След като сумата била разбита на 50 години селяните трябвало да плащат толкова много, че довели общините почти до пълно разорение, хората се принуждавали да ходят в градовете на работа и прочее за да съберат парите. Лихвите също никой не отменял и те били огромни. Мизерията била пълна. Към 1906 когато това било отменено вместо 500 милиона селяните заплатили общо 1,5 милиарда рубли. Революцията от 1905 била в резултат на това ограбване което довело селяните до пълно разорение.

Когато комунистите по време на революцията издигнали лозунга, че земята на помешчиците веднага и без условия се отдава на общините те незабавно подкрепили революцията.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, Frujin Assen said:

Само една крачка оставало крепостните да бъдат превърнати в роби. Крачката била тази, че крепостните не били "говорещи вещи" както в древен Рим. Например можели да имат семейства, лично имущество и даже недвижимо имущество.

Last roman,  вярно ли е, че римските роби не са можели да имат семейство и имущество?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Юридически - да. Робът е част от имуществото на господаря си, следователно няма нищо свое. Фактическото му съжителство не се счита за семейство по смисъла на закона и родените от него деца се раждат роби. Роби са и децата на робиня, родила от господаря си.

Фактическото положение е малко по-различно, но то изцяло зависи от господарската воля.

Към трети-четвърти век нещата леко се изменят, макар че в юридическо отношение промените са незначителни и просто ограничават донякъде господарския произвол по отношение на живота на робите (примерно: безпричинното убийство на роб от господаря му вече се счита за престъпление). Появява се и нещо като робска собственост, но в рамките на господарската (т.е. робът получава право на владение, ако такава е волята на господаря, но не и пълни собственически права - dominium). Обаче законът официално продължава да не ги счита за хора и така е и през Средновековието.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Това което мен лично ме шокира е, че в Русия земята не е била частна както у нас. Оказва се, там земята е била обща собственост на общината. Тоест, когато са правели колхозите просто са назначавали някого за шеф, но на никого не са вземали земята, частен е бил само добитъка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Какво мислиш, че Клим Жуков казва, което не се знае от популярните източници?

Всичко това го пише в популярните източници и публикации, та не разбирам защо просто не представиш един такъв, ами слагаш разни клипове?

Четете тук

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%89%D0%B8%D0%BA

http://his95.narod.ru/doc00/kluch_pomsis.htm

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0

Тук за наследствените владения:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Защото е по лесно и приятно за усвояване в такъв вид. Зер хора като Върбанов не искат да слушат, ти ги караш да четат).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Frujin Assen said:

Защото е по лесно и приятно за усвояване в такъв вид. Зер хора като Върбанов не искат да слушат, ти ги караш да четат).

Фружине, отдавна съм чел за крепостничеството в Русия.Скоро отново опреснявах познанията си.Като четеш става по бързо, поемаш повече информация.Един и същ текст ако ми го четеш на глас, а аз на ум, то ще го прочета много по бързо.Да не говорим, че тук на руски интерпретират историята.В тази беседа има паузи, глупости, неща които зная и мога да прескоча като чета.Това са 1час и 40 мин. трябва ли да слушам нещо което мога да прочета за 10 минути?

Тия клипчета са направени за руските дебили, които не четат , ами гледат телевизия и пият водка през това време.Тук целта не е информацията, а аналогията със запада.Тоест, защо руското крепостничество е по добро от западната демокрация?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Върбанов, като те чета как се държиш като форумен трол който има за цел във всяка една тема да оплюе мръсните гадни комунуиди, независимо за какво става въпрос в нея, започвам да си мисля, че или ни лъжеш, че четеш, или ти плащат да псуваш в форума престъпната комунистическа банда или си горещ почитал на Георги Жеков.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 8 часа, Frujin Assen said:

 

 

 

Преди 3 часа, Frujin Assen said:

Върбанов, като те чета как се държиш като форумен трол който има за цел във всяка една тема да оплюе мръсните гадни комунуиди, независимо за какво става въпрос в нея, започвам да си мисля, че или ни лъжеш, че четеш, или ти плащат да псуваш в форума престъпната комунистическа банда или си горещ почитал на Георги Жеков.

Чакай сега, аз не оплювам мръсните и гадни комуноиди.В България комунистическия режим е обявен за престъпен.

"На 5 май тази година се навършват 15 години от официалното осъждане на комунистическия режим в България, започнал на 9 септември 1944 г. и приключил на 10 ноември 1989 г. На тази дата преди 15 години е обнародван в Държавен вестник действащият в момента Закон за обявяване комунистическия режим в България за престъпен, приет на 26 април 2000 г. от 38-то Народно събрание. "

"с резолюция на ПАСЕ от 2006г., с резолюция на Европейския парламент от 2008г. и още редица международни правни актове. От парламентарната трибуна депутатът Борис Станимирав прочете декларация по повод 1 февруари - деня за почит към жертвите на комунизма. "

Приет е и закон без давност за престъпленията на комунизма.Държавата която доведе на власт комунизма в България е Русия.Тя извърши престъпление с налагането на този престъпен режим.

 Честните хора ненавиждат престъпниците и извършваните от тях престъпления. Защо мислиш че някой трябва да ми плаща за да казвам истината.То за истина не се плаща, плаща се да лъжеш!Фружине, как се наричат хората които възхваляват престъпленията и почитат престъпниците?
Read more: https://www.actualno.com/columnist/article/745/author_id/29#ixzz45phthM3Y

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ми не казваш истината върбанов. истината не се произвежда със закон. а престъпленията на този режим са в пъти по-тежки. виж макро показателите на БГ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 часа, sirius said:

ми не казваш истината върбанов. истината не се произвежда със закон. а престъпленията на този режим са в пъти по-тежки. виж макро показателите на БГ.

Виж сега, на някои може закона да не е удобен, други да не го познават, трети може да са тъпи и да не разбират каква е истината, това не ги освобождава от отговорност.Всички трябва да спазват закона даже и тия на които не им харесва.Аз не мога да разбера тая твоя логика, "комшията щом краде и аз имам право да крада"," щом политиците сега крадат, значи и комунистите не са виновни дето крадоха и убиваха"  Тебе ако те съдят за кражба или убийство, не може да се оправдаваш, че Люцкан от град N също е откраднал..... Ако сега някои извършват престъпления, това не оневинява престъпленията направени от комунистите!

Сириусе, забелязвам пълна липса на логика в твоите и на Фружина разсъждения.Отдавна ви разправям тия неща, но това вашето не се оправя с приказки или четене.Взех да губя надежда, че някога ще постигнете напредък.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз забелязвам че се говори за логика, като се игнорират факти - най-важните показатели - макро показателите. А те вече са незаобиколими. И са обективни. Докато личните оценки за напредък и упадък са друга бира. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сьгласен сьм. Престьпленията на комунистите срещу своите народи не оправдават зверствата на колониалистите европейи от португалци до холандци но най - вече англо саксонци срещу цялото човечество. Цели континенти са обезоюдени при невиждан в историята на човечеството геноцид. Неоколониализма не изостава от класическия колониализьм. И днеска страни като Демократична Либия , Демократично Косово , Демократичен Афганистан и Ирак се гьрчат в крьв . По сравнение с новите демокрации  диктаторите Кадафи , Садам , Милошевич , Мубарак са бели гьльбчета на мира.

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Душко,виждам, че още съвсем малко и ще схванеш същината.Нашите комуняги са престъпници и всички престъпления на цялото човечество не оправдават престъпленията им.Защото едни престъпления не елиминират, не омаловажават и не извиняват други.Значи ти ако извършиш убийство, колкото и да разправяш на съда, че Хитлер е избил много повече хора от тебе, съдията пак ще те осъди.Душко, не бива да се съгласяваш в никакъв случай, да ти отрежат главата, само защото Каин е убил Авел, а комунистите и други терористи са продължили да убиват и режат глави до наши дни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Върбанов, като говориш за съд... не ти ли се вижда леко несериозно от парламентарната трибуна да се обявява нещо за режим, че и за престъпен. Аз не съм съдия за да отсъждам и затова сравнявам. едното с другото. 

хората си казаха думата 90-те. сега и тяхното поколение си казва думата. и някак ком.режима нещо не е актуална тема.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Част от украинските депутати в Радата искаха да съдят Монголия да заплати пари за татаро монголското разрушение на великокняжеския престолен град Кiев. Монголия каза че е съгласна и ще компенсира пострадалите. Пострадалите трябва да опишат как са пострадали и каква компенсация искат от Великия Хурал ( монголската рада) на Монголдия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 23 часа, vvarbanov said:

Приет е и закон без давност за престъпленията на комунизма.Държавата която доведе на власт комунизма в България е Русия.Тя извърши престъпление с налагането на този престъпен режим.

Комунизма дойде в Русия от запад. Основаха го немеца Карл Маркс и англичана Фридрих Енгелс. Трябва ли Германия и Великобритания да компенсират русия за това учение ? Мисля че трябва. Предполагам Върбанов ще ме подкрепи също .

pamyatnik-dimitru-blagoevu-sankt-peterbu

Основател на комунизма в Русия е един човек който се казва Димитър Благоев. Той основава първата комунистическа ячейка в Царска Русия ....... Тука тихичко ще се снишим , както казваше Бай Тошо - да се снишим и да сме тихички.... Уж че не сме ние и уж че не знаем :)))

Плеханов , Ленин, Каменев, Троцкий, Зиновьев живееха в ..... Лондон, Брюксел, Швейцария, Виена....  Трябва ли Англия, Белгия, Швейцария, Австрия да компенсират Русия за комунистическата зараза ? На основата на осъждането ?

Писанките и гъзетите на Ленин - "ИСКРА" с комунистическите идеи биваха докарвани в Русия чрез куриера Иван Загубански...... Тука тихичко ще се снишим , както казваше Бай Тошо - да се снишим и да сме тихички.... Уж че не сме ние и уж че не знаем :)))

През П.С.В. Кайзерова Германия заедно със съюзниците си - Австрия , турция и България встъпи в престъпно съглашение с комунистите на Ленин. Ама хайде тука няма да развиваме темата и да искаме компенсации... 

Личната гвардия на Ленин и Троцкий бяха ЛАТИШКИТЕ СТРЕЛЦИ - фанатични комунисти. Би било редно Латвия да компенсира .

Шеф на комунистическите служби беше поляка Феликс Эдмундович Дзерджинский... Ало Полша....

Начело на СССР в най кървавите времена бяха грузинеца Джугашвили , украинецът Микита Хрющов и молдлованският украинец Л И Брежнев.

Генерален секретар на коминтерна беше Георги Димитров, ама за това няма да говорим, а тихичко  ще се снишим .... Уж че не сме ние и уж че не знаем :)))

 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 51 минути, Du6ko said:

Комунизма дойде в Русия от запад. Основаха го немеца Карл Маркс и англичана Фридрих Енгелс. Трябва ли Германия и Великобритания да компенсират русия за това учение ? Мисля че трябва. Предполагам Върбанов ще ме подкрепи също .

Не че съм очаквал кой знае какво, но такава липса на логика е прекалено вече.

Виж сега Душко, ако ти извършиш убийство, няма да съдят фирмата или майстора който е направил ножа, а тебе. Не е престъпник този който е измислил комунизма, а тези който го наложиха в България.Това е толкова просто, ако наистина не можеш да разбереш това, значи имаш сериозен проблем и трябва да потърсиш помощ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз като инженер а не бивш пропагандист от Висшата Партийно Профсъюзна Школа за Пропаганда и Агитация (ВППШПА) разчитам на сметките , числата, мозъка  а не на езика и пропагандата.

Малко сметки. Изчисляваме комунизацията по отношение на количеството население. С други думи - кой е по - комунист ?

 СССР при население 270 милиона население имаше 17 милиона члена на КПСС. От тях комунистите сред републиките бяха в % отношение много повече отколкото руските комунисти.

В България при население над 8 милиона почти 9 милиона имахме над 800 000 комунисти членска маса.

Какво излиза ? Че ако изчислим излиза, че в България например почти всеки 10 е комунист. От пеленачетата до столетниците.

В СССР в % отношение комунистите са по - малко отколкото в България.

И така , ако изчислим комунизъм на калпак от населението излиза че ние сме едни гърди преди СССР като верни на партията и комунизма , и още повече преди Руските комунисти.

За другите страни нямам данни, ама според мене трябва да добавим специални БОНУСИ за КОМУНИЗЪМ на страните дали ни Маркс, Енгелс, Благоев, И. Загубански, Г. Димитров, Дзерджински, Орджоникидзе, Джугашвили, Берия, Урицкий , Хрющов, Брежнев, латишките стрелци садисти.

Имам една утеха. Вярно е че бяхме по - комунисти от руснаците , ама сега сме по - демократи от американците. Това ме радва, че ръководството ни успява да отгадае какво искат от нас и да го изпълняват.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...