Отиди на
Форум "Наука"

Конфликта в Карабах


Recommended Posts

  • Модератор История

Пускам тази тема защото според мене дългоочакваната и решаваща война за Нагорни Карабах вече избухна.Един конфликт който води своето начало от средата на 89 те години на миналия век /но има сови корени много отпреди това/ и който ца всички е ясно че няма как да бъде разрешен по друг начин освен чрез оръжие.Една война за която и Армения и Азербейджан се готвят от десетилетия и за която се изляха милиарди за подготовка о/особено от Баку/.Разбира се в момента този конфликт е част от много по глобален сблъсък и неговото ескалиране в момента не е случайно - но това е пункт по който не ми се коментира.Конкретно ми се струва че арменците проявяват една идея повече самоувереност отколкото би трябвало явно спомняйки се сравнително лесните успехи в началото на 90те години.Освен това в Ереван са дълбоко убедени че никога не могат да бъдат победени от азерите /или татарите както те предпочитат да ги наричат/.Но все пак ми се струва че азербейджанската армия от 2016 г.. е нещо доста па различно от тази отпреди 20 години.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

мдам, най-малкото ползват беспилотници за нанасянето на удари.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 3 минути, Last roman said:

мдам, най-малкото ползват беспилотници за нанасянето на удари.

По мое скромно мнение тепърва ще се използва далеч по сериозна техника.Конфликта си ескалира.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Така е, а и неслучайно беше започнат. Между Армения и Азербайджан ще има сериозна война с доста жертви. В азерската армия ще има доста специални части с неизвестен личен състав, ще има дискретна техническа помощ и пр. и изобщо там ще има втора Сирия .... Русия ще трябва да се намеси, защото иначе ако остави Армения да я изядат край с престижа й на велика сила. 

Впечатлението е, че от турска страна се търси конфронтация с русия и ако е така това не говори нищо добро... 

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Преди няколко години бях на една международна среща с млади хора, на която присъстваха и арменци и азери. И едните и другите не искаха да говорят помежду си и с разговор с тях, те бяха убедени, че в най-скоро време ще има отворена война между двете държави.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според руснаците, днес в Москва е било договорено примирие:

https://www.rt.com/news/338591-armenia-azerbaijan-ceasefire-moscow/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Войната май се разминава .Засега.Но продължавам да държа на становището си че рано или късно ще има пълномащабна война между Армения и Азербейджан за това парче земя.Всъщност запазването на статуквото повече като че ли устройва Ереван.Така че инициативата за войната вероятно ще дойде от другата страна.Прогвозка.......

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

При подходяща международна обстановка - със сигурност. Примирие е договорено защото в Армения се е получило голямо сплотяване на населението около правителството и сериозен военен отпор въпреки по-малките сили на арменската армия. Вероятно и задкулисная руска помощ. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...