Отиди на
Форум "Наука"

Тежка математическа задача


Recommended Posts

  • Потребител

Приятели помагайте- главата ми гръмна! Не мога да се справя. 

Задачата е да се изчисли разсейването на светлината . 

от един източник на светлина , представете си автомобилен фар се излъчва сноп със светлинни лъчи . Рефлектора на фара разсейва тази светлина във посока напред . 

имам един екран отпред ! платнище поставено на 1 метър . правя измерване с относителна точност да кажем 0.003 от милиметъра това е калибровката на ролетката с която правя измерването . 

на този екран , който е поставен перпендикулярно по отношение на излъчваната светлина , светлината се отразява по хоризонтала на 10 сантиметра от центъра . което значи общо 20 сантиметра . по вертикала е на половина тоест 10 см от центъра . 

най напред трябва да намеря градусите двата ъгъла , освен тези градуси на правия ъгъл . като първо ми трябва ъгъла по хоризонтала , после отделно по вертикала . 

като задание имам ъгъла на разсейване по хоризонтала по малък от 5 градуса . ако е, колко точно е по малък , ако не е колко точно не е по малък . 

второто задание е същото , но по вертикала, само че трябва да е по-малко от 3 градуса , колко по малко е или колко по голямо е . 

трябва да се изчисли неопределеността и да се посочи метода за изчисляване на неопределеност . тоест с каква точност е резултата , който сме получили . 

след което по вертикала трябва да се изчисли общия наклон, ъгъл . този път заданието е обратно . ъгъла не може да е по малък от 3 градуса . 

от това което сме установили на екрана който е на 1 метър ние трябва да разберем какво се случва на 25 метра . 

приемаме , че вертикалния ъгъл на 1 метър е 2 сантиметра . 

максимума с който разполагаме е 50 сантиметра до края на 25 те метра . 

трябва да изчислим градуса по голям или по малък е от 3 и колко точно е . тоест пак неопределеност . 

след което .. в последното задание имаме отклонение от 1 милиметър в цифрите , които получаваме от екрана който е на 1 метър .. това е по отношение само на вертикалния ъгъл . 

критерия остава същия , пак трябва да кажем дали при тази промяна от 1 милиметър на екрана по посока един път нагоре, един път надолу, един вид ъгъла се затваря и отваря на 25 метра каква е промяната . 

всичко това трябва да го изразим с цифри . и трябва да изчислим неопределеността и метода . 

умишлено съм елементаризирал задачата има много влияния върху измерването , но аз съм вкарал само и единствено неточността от ролетката . 

трябва ми нещо , което да ме ориентира в цялата работа . 

едно време ходех на олимпиади по математика , но сега понякога като се наложи да разделя две числа се чудя как се правеше това нещо . 

та моля ако някой се наеме да ми помогне да е по обстоятелствен така да се каже . 

 

Редактирано от marsianec
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...