Отиди на
Форум "Наука"

Оръжието у българите в Османската империя


Recommended Posts

  • Потребител

Според мен въпросът за това как българите са имали право да притежават и носят оръжие в Османската империя е интересен и заслужава тема. Имало ли е въобще регулация на това нещо, какво е била, променяла ли се е през вековете и въобще.

Лично аз нямам информация по въпроса, затова ще съм доволен, ако хората, които са по-сведущи споделят... :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Аз по история съм слаб. Но все пак ми беше любопитно къде живея и попроучих малко за частта на София , която имам (не)щастието да обитавам.

Частта се нарича "Драз махала", в блога на Стара София или подобни има инфо за там. Това е квартал, който е отделен от центъра от бул. Сливница и също Владайска река. Името на махалата идва от турцизма драснал - избагал, щото е далече, доколкото помня. Хората живеещи там (българи) са имали право да носят оръжие и са били облекчени откъм данъци, срещу задължението да охраняват Шарения мост, дн. Лъвов мост. Наричали са ги още Кюпрюджии от Кюпрю - мост.  Дразмахленци са били известни като луди глави (и сега е така) и малко непокорни. Ако станел скандал в кръчма и участвал такъв, хората казвали: "Остави го бре, тоя е от кюпрюджиите"...

Та така.

Кехаите - също са носели оръжие, но там не съм сигурен.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Кюпрюджиите законнo са го имали де. Заради "службата".

 

За кехаите не знам. 

После закон.. Там в османската империя (и може би в Исляма, тук не съм сигурен) е разтегливо понятиие. Можеш всичко. Ако си платиш рушвета. Тоест - купуваш си правото.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Много дълга тема. Правили сме по-удачното - разглеждали сме отделни епизоди. Ако някой смята да се захване да направи нещо, с което да поразкаже накратко, но все пак да се каже по някоя друга дума на век ще е по-добре да публикува някой двутомник.

Първо имаме християни-спахии. Освен това имаме разни войнуци, мартолоси и пр. Освен това имаме оръжейни майстори. Имаме кърджалийското време. 

След Махдуд ІІ, т.е. началото на Танизмата християните получават повече права и оттогава са повечето по-големшки днешни черкви, но от друга страна тогава започва и модернизацията на османската армия. След подмяната на кремъклиите с модерни пушки и оръдия при армията, то въпросът за оръжието на раята вече има един малко по-друг аспект.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребители

За Фружин:

Не ми се вярва да е имало нещо като "всеобщ закон", който да е забранявал носенето на оръжие специално от християните..(нямам как - те са ходили и на война, имали са разни военни и охранни задължения,... Има региони в които една трета от християнското население са войнуци https://books.google.bg/books?id=kxKBMhz3e7AC&pg=PA168&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false ).

Първите gun-control закони в Османската империя, доколкото съм чел, са от 1911 година..

(недейте вярвайте много на пропадандата и промивките.. хората  като Волен и неговото поколение са с промити мозъци от комунистическата етно-националична историческа пропаганда)

Та по Османлъка има цели разбойнически български села в Тракия, а това че раята не прави въстания срещу падишаха е друга бира.. 

(Просто е раята ,не само българската, и не само християнската рая, ами мюсюлманската , няма никаква визия или идея да се организира и "освобождава"(???), българската - поне до априлското въстание, а и то е толкова рехаво, че 98 процента от раята е индиферентна към него,

"Рая" са всички обикновени данъкоплатци, В превод думата буквално значи "стадо", нещо което го "доят и стрижат")

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Quote

It started in 1866, that is, the beginning of gun control laws in Ottoman Turkey. Article 166 was the first, then further laws were enacted in 1911 and 1915. First permits were required, then came a government list of all gun owners, and finally, a ban on possession. It was gradual. The entire process took 49 years. Finally however, the citizens were disarmed.  The death toll? So many their number was never fully counted, 1 million to 1.5 million Armenians, mostly Christian people, who had become helpless before their enemies.

 

Май трябва да се види този член 166..

/Аз не можах да го намеря в нета засега, но който има желание и въможности, може да да се пробва/

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Значи до Кючуккайнарджския договор от 1774 година ограничения за оръжието у християните почти не е имало.Имало е обаче други интересни забрани.На християни е било забранено в крепостта Шкодра Албания / а вероятно и на Царевец в Търново/

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

В Османската империя е забранено притежаването и носенете на огнестрелно оръжие от християни...Изключения има само за някои категории военнозадължено население, като войнуците например....Но иначе е забранено!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Проучих малко въпроса и излязоха интересни работи.

Относно огнестрелното оръжие - християните са произвеждали огнестрелно оръжие, търгували са с него и естествена са го притежавали и носели. 

Въпросът е сложен и през целия османски период положението варира. Периодично султаните издават заповеди срещу притежаването на оръжие от християни, но очевидно никой не ги е спазвал. Има и значителни маси християнско население, които са длъжни да носят оръжие. 

Първо, в османската армия до края на 17 в. има големи корпуси християни, които при някои военни кампании достигат до 50-60% от състава на армията. До средата на 16 в. има значително число спахии-християни, които след това постепенно се ислямизират. Съответно и техните хора, с които трябва да се явяват на война.

  Други групи християни, които участват в бойни действия и в охраната на границата в ранния период най-вече през 15 в., но и през 16-17 век са войнуците, мартолосите, мюселемите, акънджиите-християни, топчиите и стрелците с лъкове - последните две групи, включени в охраната на някои дунавски крепости и др. Съществуват множество документи, описващи наследствата на обикновени български селяни от 17-18 в., в които е описано огнестрелно оръжие - пушки бойлии и пищови. Затова и властта организира акции за събиране на оръжието от раята преди или по време на войните, за да обезоръжи тила си. Събирани са, според документите, огромни арсенали от хладно и огнестрелно оръжие. Явно след подобна акция оръжието много бързо отново се е набавяло от населението. По-късно - последните десетилетия на 18 в. - кържалийското време власта официално позволява на християните да се въоръжавата и защитават. 

През 19 в. българите вече свободно купуват и продават оръжие, вкл. внос от чужбина. А също го произвеждат, както вече се спомена.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

оръжие бая е имало. Шипка, Ягода, Змеево / Дервент/ знам че са били дервенски села. Обслужвали са пътя Търново -Заара. Откъм Търново сигурно също е имало - някой от кварталите на Габрово сега. Батак също е бил - затова така юнашки са го сринали. Като палят Стара Загора народа се изнася на баирите зад Змеево и там не са ги гонили, явно са имали нищо на ум.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребител

Оръжие е имало и право да го носят имат "раята със специални задължения". Това са военизирани структури които имат предосмански корен. Само за пример мога да спомена доклада на Павел Джорджевич в които през 1595 година говори, че населението което е обходил Т.Балина за около две седмици /става дума за планински села- със статут на дервенжии/ "повечето има огнестрелно оръжие el arcebuzo...". Едно ново оръжие което навлиза в османската войска още в началните десетилетия на 16 век. Т.е не стига, че имат оръжие, а и както се казва, е последен писък на модата. Освен това се знае, че още преди масовото навлизане на огнестрелно оръжие, тези хора разполагат с лъкове, стрели, копия -наречи - харби/късо дебело копие/, брадви и т.н.

Евлия Челеби които преминава през 1642 година Габрово, в разкази си за битката с габровските дервенджии, споменава, че те освен огнестрелно оръжие имат и други символи. Това са тъпана и "Знамена с кръстове".

В случая въоръжени са и войнуците - друга група население със специални задължения. Които в самото начало на османското господство над българските земи са спомагателни корпуси които ходят на война, поради тази си служба имат някои данъчни привилегии, както и своя земя - бащина. В последствие са обособяват като корпус които се грижи за царските конюшни и коне. Косят трева  прочие. От османските джезие регистри ясно, се вижда, че войнуците, а и дервенжиите не са единични случай /селца тук-там/, а население което никак не е малобройно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През годините османската власт в вземала различни решения на базата на случващото се било то във вътрешен план така и поради външни проблеми.

Има изземвания на оръжия, например регистрирано през 1698 година в Арбанаси, което дава основание на Стр. Димитров да говори, че т.нар Второ Търновско въстание е по-скоро Арбанашко. По време на Руско-турските войски, един път са изземвали оръжие, друг път са давали такова да се бият.

В Габровския музей съм вижал "тескере за оръжие" което мисля,се отнасяше за около 1850 година, което е един вид документ което ти дава възможност да носиш оръжие.

Така, че да говорим, че има някаква сериозна и продължителна забрана за носене на оръжие от страна на българите е несериозно, разбира се, е имало такива заповеди в дадени региони, но до колко са се изпълнявали е друг въпрос. Същевременно можем да споменем и факта, че производството на оръжие и боеприпаси са изцяло държавна работа и току-така е било много трудно да се снабдяваш с такова, ако не чрез търговци-чужденци или от сливенските тюфекчии например. Което се осъществява скришом по различни канали и т.н

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
1 hour ago, КГ125 said:

Оръжието мисля, се забранява на българите след Велчовата завера?

Не - след договора от Кючук - Кайнарджа от 1774 година.Но доста оръжие си остава в населението особено в планинските и полупланинските райони.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Спомнете си сцената, в която беят и дали не беше Бойчо Огнянов се състезават по стрелба всеки с пушката си. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има редица градчета и райони на страната /дн. България/ където османската власт е в лицето на един мюдюр, примерно. За пример бих посочил, Ф.Каниц които в своята книга "Дунавска България и Балканът" дава следното сведение: В гр.Елена /В.Търновско/ властта е в ръцете на един мюдюр които се оказва и единствения мюсюлманин в града. Самия Каниц му прави впечатление, че този представител на османската власт не познава района си и за него са меродавни изключително много вестниците които чете и приема за абсолютната истина.

Долу-горе за мен е същата работа в такива подбалкански градчето които по един или друг начин винаги са били "рая със специални задължения"

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Тези градчета си ползват привилегии между другото.Една от причините за враждата между Банско и Разлог например е че през цялото време на турското робство в Банско са били освободени от редица данъци докато в Разлог не.В Панагюрище мюсюлманин не е имал право да преспива и т.н.Откъде идват тези привилегии /може би са някакво наследство от ВБЦ/ е друг въпрос.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Султан има, но мисля, че отдавна е доказан факта, за огромната ширеща се корупция по всички етажи на администрацията. Нещо друго, колко от заповедите са изпълнени както иска султана? НИМА днес не виждаме същото, закони има, контрол няма по изпълнението няма.

Ако след 100 години някой отвори законите в Бг, ще си каже брех, то всичко уредено, да ама не...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...