Отиди на
Форум "Наука"

Най-големия вулкан


Recommended Posts

  • Потребители

Вулканът Мауна Лоа на Хаваите е рекордьорът на Земята. Той се издига на повече от 50 000 фута (9.5 мили или 15.2  километра) над основата си, която е под морската повърхност. Но всичко това е сред второкласните вулкани. Планината и вулкан Олимп на Марс се издига на 16 мили (26 километра) в марсианското небе. Основата й би покрила почти целия щат Аризона.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Администратор

Кои са петте най-опасни вулкана на Земята?

Географът Матю Блекет от университета в Ковънтри, Англия, определи 5-те най-опасни вулкана на Земята, съобщи Лента. Изригването им може да доведе до гибелта на хиляди хора.
 
Кой е най-опасният вулкан в света?

640-420-koj-e-najopasniiat-vulkan-v-svet

Вулканолози определиха кой е най-опасният вулкан на света - този, разположен на японския остров Иво Джима, пише в. "Дейли мирър".

При изригването си той може да предизвика смъртоносно цунами с височина на вълната 25 метра. Тя може да залее крайбрежните райони на Южна Япония и на Китай, включително пристанищата на Шанхай и Хонконг.

Списъкът на десетте най-опасни вулкани в света беше изготвен от учени от университета в Манчестър. Димящите планини имат реален шанс да изригнат в следващите 100 години и да причинят смъртта на над 1 милион души.

Откриха най-дългата верига от вулкани в света

А какво е положението в Европа. Преди 2000 години вулканът Везувий край Неапол погреба под пепелта си град Помпей. Сега, отново край Неапол, дебне супервулканът Флегрейските полета.Той е по-близо от Везувий до града с население от 4,4 милиона души.

Учените от Манчестър отбелязват, че през последните 200 години не е имало особено катастрофално изригване, като изключим това на вулкана Тамбора в Индонезия през 1815 година, когато бе регистрирана и "годината без лято".

В Япония ще следят активността на вулканите с дронове

Сега съществува 30-процентов риск подобна катастрофа да се състои още през този век. И главен виновник за това може да стане димящата планина на остров Иво Джима. Сега вулканът е с 20 метра по-висок, отколкото е бил през 1945 година. Неговата камера с магма непрекъснато расте. Изригването на Кувае, вулкан с подобни размери на остров Вануату, предизвика цунами с височина 30 метра в Нова Зеландия през 1458 година и доведе до залязване на много култури в Полинезия.

Какво отприщва супервулкани

Вторият най-опасен вулкан света Апойеке се намира в Никарагуа и е разположен в близост до столицата Манагуа с два милиона жители. Той изригва катастрофално на всеки 2000 години, а последната му проява е била точно преди 2 хилядолетия. Други опасни кратери има също в Индонезия, Филипините, Мексико и Камерун.

Източник: БТА


1280-840-kilauea-vulkan-lava.jpg

По мнението на учения, най-голяма опасност за живота на хората представляват действащите вулкани Везувий (Италия), Нирагонго (ДР Конго), Попокатепетъл (Мексико), Кракатау (Индонезия) и Пектусан (Северна Корея).
 
Блекет отбелязва, че от 1600 г. в резултат на вулканична дейност са загинали около 280 000 души.
 
Заради глад, настъпил след изригването на вулкана Тамбора през 1815 г., са умрели 92 000 души, а изригването на Кракатау през 1883 г. е предизвикало цунами, което е отнело живота на 36 000 души.
 
От 80-те години на миналия век смъртността заради вулканична дейност намалява, но според Блекет, в значителна степен това е обусловено от случайни причини и не е свързано с повишена готовност към настъпване на природни бедствия.

 

Лавата от хавайски вулкан се спуска зрелищно в океана (ВИДЕО)

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...