Отиди на
Форум "Наука"

Учени на път да създадат алтернативен живот на базата на силиций


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Основата на живота на Земята е въглеродът. Всички организми изграждат своите клетки от молекули на въглеродна основа.

Учени и научнофантастични автори отдавна спекулират, че силициевите атоми, подобно на въглерода могат да съставят дълги вериги и сложни молекули. Според тях силицият може да бъде основа на живот с алтернативна биохимия. 

Но въпреки че силицият е широко разпространен на Земята - 28% от земната кора (в сравнение с 0.03% за въглерода), елементът рядко присъства в химията на живота.

Това скоро може да се промени. 

Тази седмица на полугодишната среща на Американското химично общество учени от Университета на Калифорния в Сан Диего съобщиха, че са обработили бактериите по такъв начин, че техните ензими започнали ефективно да включват силиций в прости въглеводороди, основни градивни елементи на живота. А после по веригата организмите могат да включат силиций в своите клетки, което да доведе до нова биохимия на живота.

Химикът Франсис Арнолд (Frances Arnold) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена и екипът ѝ изолират термофилни бактерии, обитаващи топлите минерални извори. Подобно на много други организми бактериите съдържат ензими цитохроми, чиято роля е да транспортират електрони между протеините. 

След изследване на бактериите учените открили, че в редки случаи цитохромите могат да добавят силиций в прости въглеводородни вериги. 

"В природата", както отбелязва Арнолд, "способността на цитохромите да свързват силиций е слаба, това е може би просто страничен продукт на функцията на ензима, далече от основната му роля".

За да усили ефекта, екипът обградил бактериите със силиций и въглеводородни съединения. Учените подбирали организмите, които произвеждат най-много въглеводороди, в които е включен силиций. След само три цикъла на тази изкуствен подбор ензимите "еволюирали" и започнали да произвеждат силициеви въглеводороди 2000 пъти повече от естествените.

"Силата на еволюцията наистина се проявява с възникването на нови функции, а след това става адаптацията чрез насочена еволюция", обобщава Арнолд.

А това е само междинен резултат.

Засега получените силициевовъглеводородни съединения, наречени органосилани не са полезни нито за бактериите, нито за промишлеността. Те са къси за разлика от дългите силиконови версии, които химическите компании правят за лепила и уплътнители.

В бъдеще се планира организмите, способни да включват силиций в клетките си, да станат първата стъпка към създаването на силициеви същества, но до подобни на Хорта от телевизионния сериал "Стар Трек" има много време. Въпреки това, експертите смятат, че тези изследвания отварят нови перспективи за органичната химия.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ucheni-na-pat-da-sazdadat-alternativen-zhivot-na-bazata-na-silitcij_41383.html

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, не е възможен!:)

"...

"Силата на еволюцията наистина се проявява с възникването на нови функции, а след това става адаптацията чрез насочена еволюция", обобщава Арнолд.

А това е само междинен резултат.

Засега получените силициевовъглеводородни съединения, наречени органосилани не са полезни нито за бактериите, нито за промишлеността. Те са къси за разлика от дългите силиконови версии, които химическите компании правят за лепила и уплътнители.

В бъдеще се планира организмите, способни да включват силиций в клетките си, да станат първата стъпка към създаването на силициеви същества, но до подобни на Хорта от телевизионния сериал "Стар Трек" има много време. Въпреки това, експертите смятат, че тези изследвания отварят нови перспективи за органичната химия."

 

"Насочена еволюция" - изисква НАМЕСА на вече интелигентно въглеродно, възникнало в "нормална" еволюция - до структура Главен мозък.

Все едно - специални ВЪНШНИ условия, в които да съществува и да се развива.

Но - не може да достигне "висока" организация на връзките си - не може да се саморазвива до собствен интелект - посредством собствено съзнание и разум.

Просто, при наличния естествен фон от ЕМП на Земята - силициевите вериги се разпадат при евентуално самоволно усложняване на връзките си (преди съм го казвал, като крайност - стават на пясък;)) Дългите вериги от силиций нямат бързодействието на сигналообмен, в организация на по-сложни структури, та да има устойчивост във времето за повтаряне на същите структури. Те са нужни за окрупняване в следваща, по-сложна структура, която да има нови свойства, специализация и т. н., да образува устойчиви органи и от там - нещо цяло, като жив организъм.

 

(пп Имаше навремето фантастичен разказ - грамадна "силициева" човешка скулптура - скалА. Изследовател-геолог отчупва парченце скалА от големия пръст на крака на скулптурата, за изследване... След 100 дни (не помня - може и да греша, но след много време) се "чува" ревът на скулптурата, от болка ...)

...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

 Благодаря ти за лиричното отклонение от типа: на всеки въглерод - силициев атом ;)

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител

Ето и истината за възможностите за живот, добре и подробно разказана от специалист:

https://www.youtube.com/watch?v=n79xVJur1Q8

Возможна ли жизнь без воды и жизнь без углерода? – Лекторий Политеха

(Публикуван на 6.10.2016 г.

Все многообразие жизни на Земле основано на воде и соединениях углерода. Поэтому жизнь в космосе надеются найти прежде всего там, где есть жидкая вода. Но, быть может, в других условиях возможна жизнь на другой химической основе?

Океанологи открыли углекислотные озера в толще океанского дна и обнаружили в них цветущую пышным цветом микробную жизнь. Смогут ли эти микробы помочь в поиске внеземной жизни?

Ответы на этот и другие вопросы, связанные с возможностью существования принципиально других форм жизни, даст научный сотрудник отдела эволюционной биохимии НИИ физико-химической биологии им. А.Н. Белозерского, преподаватель МГУ и летних школ Михаил Никитин.

Источник:
https://polymus.ru/ru/education/lectu...

...)

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...