Отиди на
Форум "Наука"

Неблагодарни ли са българите на Русия за Освобождението през 1878 г.?


Recommended Posts

  • Модератор История

Пускам тази тема с ясното съзнание че засягам една много болна тема нелишена от съвременно измерение.Но още от 80 те години на 19 век на българския народ му се налага едни комплекс за черна неблагодарност спрямо Русия която води една кървава война за Освобождението на България която след това не проявява нужното уважение към северния съсед.Дали и така?Моите съображения:

  1.Войната от 1877/78 година не е нито първата нито последната руско-турска война.Русия си има своите интереси на Балканите и те са движещия мотив за тази война.Интересите на българите съвпадат с руските.Русия получава никак не лошо териториално разширение от войната която  уж е водена от филантропски подбуди.

2.Едва ли има друга държава по света в която да има толкова паметници на чужда армия.Всъщност няма.Николай Първи води не по малко кървава война за освобождението на Гърция но в Атина няма величествен паметник на Цар Освободител.И въпреки това гърците нямат и грам угризения че са неблагодарни.

 3.А как е в другите държави?През 1944 г. Шарл де Гол влиза на американски танк в Париж но 20 години по късно като президент на Франция си води откровена антиамериканска политика.Обвинен ли е в черна неблагодарност?Има разбира се и обратен пример- Кралство Франция оказва крайно неоценима помощ на американските колонии в тяхната Война за независимост.Бих казал решаваща помощ защото без нея колониалните опълчения никога нямаше да победят английската армия..Да сте чували за някаква особена американска благодарност..Ню Йорк и Вашингтон не са препълнени с паметници на френската армия.

 Да Освобождението на България в резултат на руско-турската война е факт който никой не трябва да отрича и забравя но нищо повече.Никой няма право да набива исторически комплекси на българите При това напълно незаслужени.

Редактирано от ISTORIK
  • Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
  • ХаХа 1
  • Upvote 8
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 303
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

Posted Images

  • Потребител

Кой на кого да е благодарен......Ако започнат най-после в 21. век да учат данните и фактите по история и най-важното децата да им се позволи критично да гледат върху всичко това, тогава и в други неща в живота няма да се поддават на манипулация....Но дотогава.....ще бъдат/бъдем водени от Звънеца на овчаря...:bg:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бяхме учени, че червената армия навлиза в земите ни за да ни освободи. Никой не ни каза, че преди това обявява война на... България. Не, че Русия иска да ни трепе, просто иска законово да уреди нашата окупация и да оправдае своите претенции. А те, претенциите, не са малко.

Когато българи умряха в Ирак популистко имаше ден на траур, превърнаха ги в мъченици. Истината е другояче, български военни не отидоха да спасяват иракчани, те са просто наемници. Нито пък са защитавали родината ни, че да ги правим герои, но това е друга тема. На тях им се плати, уредиха си живота. Имах такива съседи, върнаха се от мисии и си купиха по кола и апартамент. Та и така русите не са ни освободили, а ни окупираха срещу заплащане - 32,5 тона злато. Когато отидеш в магазина и си купиш нещо не благодариш сърдечно на продавачката и не ѝ целуваш нозете. Сметките са разчистени.

Когато си спомняме с умиление, че "приемаме русите като освободители, без нито един изстрел" да не забравяме, че там има едно "като". Ние наричаме Руско-османската война Руско-турска Освободителна, което достатъчно красноречиво показва колко изкривена представа имаме за историята. Интересно ми е в Русия известно ли е това понятие "Освободителна война" по отношение на воюването ѝ с Османската империя?

Забравяме и че Русия не е Русия, а е Руска империя. Демек същото като Османската империя - държава подчинила други народи. В границите на Руската империя попадат повече от 100 народа - Прибалтика, Украйна, Беларус, част от Полша, Бесарабия, Финландия, Кавказ, Казахстан, Централна Азия... Интересно ми е, т.к. освобождението от тиранията е най-често ползвания ден за определяне на националния празник, дали някоя от тези държави не посочва освобождението си от Русия за национален празник? Относно държавно-административното устройство можем да съдим и за политиката, която води. Не случайно България после беше готвена за 16-та република на СССР, а и до сега в управлението ни има руска партия. Тук говорим за апетити, а не за хуманизъм или алтруизъм. Ако не ни беше откраднато златото с златно покритие валутата ни нямаше да претърпи хиперинфлацията и масовото обедняване на населението. Така че плащането на освобождението ни си имаше достатъчно висока цена, че да ни се вменява, че още сме длъжници.

В крайна сметка, сред кроените планове на великите сили, се промъква шанса за нашето освобождение. Без Руско-османската война може би нямаше да сме суверенна държава днес. Руснаците обаче не са наши брата - братушки. Това беше демагогия, когато ни управляваха руснаци, а в училищата идваха руснаци, които почти не знаеха български и ни водеха руски език, за да ни обяснят колко сме нищожни, колко Руската империя е велика и как трябва да сме ѝ благодарни и вовеки длъжни. Истината е, че за руснаците сме предатели (на техните интереси), а на нас гледат надменно. Такива хора не са братушки. В Русия никой не знае, че ние, израстналите в комунизма, ги наричаме братушки, нито пък те наричат нас така. Всъщност понякога го правят, но влагат саркастичен смисъл.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Skubi said:

Кой на кого да е благодарен......Ако започнат най-после в 21. век да учат данните и фактите по история...

Те нямат трезва представа от вчерашния комунизм и казармата и искат да ги върнат, ти за история говориш... :boxed:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ПП: Аа, да, и все забравяме, че наследниците на Волжка България - Казанското ханство е изтребено след геноцида на Иван Грозни. Затова днешното население по тези земи не е кръвно свързано с Кубратова България.

Преди 6 минути, vorfax said:

Забравяме и че Русия не е Русия, а е Руска империя - държава подчинила други народи... Интересно ми е... дали някоя от тези държави не посочва освобождението си от Русия за национален празник?

Проверих - да.

  • Украйна — 24 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  • Полша — 3 май (Ден на конституцията) и 11 ноември (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия, 1918 г.)
  • Финландия — 6 декември (Ден на независимостта — от Русия, 1917 г.)
  • Казахстан — 25 октомври (Ден на републиката и на държавния суверенитет — 1990 г.; освобождение от СССР)
  • Грузия — 26 май (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)
  • Армения — 28 май (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  • ...

Русия обградена от държави, чийто национален празник е освобождението им от нея.

"Тоз, който ни освободи, той ще и да ни пороби" - не помня кой го беше казал, мисля, че не е на Левски. Радвам се, че се освободихме от Русия, с най-добри чувства към нейния имперски период :)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Забрави да споменеш и самата Русия! В Русия е национален празник отделянето на РСФР от СССР!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 За да може да се насажда вечна благодарност към Русия, е необходимо да се внушава и вечна омраза към Турция.Това става с изучаването на революционните песни и тази възрожденска литература написана с езика на омразата.Детайлното описване "как са ни клали и изнасилвали" цели да подържа тази омраза жива.Същите кланета и изнасилвания, същите закони ги има и в другите народи които са влизали в състава на османската империя,Гърция, Сърбия, Албания, Черна Гора, Хърватска, Босна, Херцеговина, Грузия даже Армения нарича този период жестоко османско владичество.Никой не нарича този период "робство или турско робство".За цяла Европа е османско владичество, даже Русия го нарича владичество, а не робство.То голямо тръбене, че сме потомци на роби.Няма друг народ да се самоунизява така.Всички искат да имат велики предци, само ние държим че имаме презрян и долен произход.Това обаче е необходимо за  да има вечна любов, трябва да се подклажда и вечна омраза.

То колко народи се биха, трепаха, сключваха съюзи, помагаха си, международното положение се променя, само ние даже, да сме врагове, и да воюваме срещу Русия пак трябва да изпитваме любов към нея.Даже и сега когато сме в НАТО и интересите ни се противопоставят с руските, много българи изпитват симпатия и поддържат интересите на Русия.

Не виждам къде е руската благодарност към нас, дето им помогнахме да гоним трепем германците през ВСВ че дадохме и 40 000 жертви.Къде е руската благодарност към САЩ , които им помогнаха с лендлиза и войски.Колко жертви дадоха и други европейски държави и вместо благодарност, сега получават руска омраза.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако става въпрос за отношения между държави, според мен най-добрата гледна точка е следната:

„Ние нямаме вечни съюзници и нямаме постоянни врагове. Нашите интереси са вечни и постоянни, и тези интереси са наши задължения, които трябва да следваме.” - Хенри Джон Темпъл, Трети Виконт Палмерстън или още лорд Палмерстън, английски държавник, дълги години ръководил отбраната и външната политика на страната, на два пъти избиран и за министър председател на Обединеното кралство - из негова реч в Палатата на общините, 1 март 1848 г.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, vorfax said:

ПП: Аа, да, и все забравяме, че наследниците на Волжка България - Казанското ханство е изтребено след геноцида на Иван Грозни. Затова днешното население по тези земи не е кръвно свързано с Кубратова България.

Проверих - да.

  • Украйна — 24 август (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  • Полша — 3 май (Ден на конституцията) и 11 ноември (Ден на независимостта от Австро-Унгария, Германия и Русия, 1918 г.)
  • Финландия — 6 декември (Ден на независимостта — от Русия, 1917 г.)
  • Казахстан — 25 октомври (Ден на републиката и на държавния суверенитет — 1990 г.; освобождение от СССР)
  • Грузия — 26 май (Ден на независимостта — от Болшевишка Русия, 1918 г.)
  • Армения — 28 май (Ден на независимостта — от СССР, 1991 г.)
  • ...

Русия обградена от държави, чийто национален празник е освобождението им от нея.

"Тоз, който ни освободи, той ще и да ни пороби" - не помня кой го беше казал, мисля, че не е на Левски. Радвам се, че се освободихме от Русия, с най-добри чувства към нейния имперски период :)

Явно не си в курса , че елцинова Русия излезна от СССР доста преди повечето републики ...

Бюджета на повечето републики е от 50 до 70 % от помощите които гастарбайтерите които живеят и работят в Русия изпращат в родината си ...

Явно не си чувал кой е Батий и слабо познвааш историята на Поволжието ... Русия беше васал на Татарските ханове после ги завладя. Нищо лично нямало е никакьв геноцид. Живеят си хорицата и до днеска ... За разлика например от индиянците ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В този епизод, точно отпреди 100 г., войските от 3-а армия показват доста нагледно своята благодарност към руснаците и румънците  в Добруджа ;)

1948041_10202528591127644_387359954_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Този който ни освободи ще ни порби - ясно защо в плановете на Европа и Сащ не влиизаше освобождаването на тьмните балкански субекти. Не са искпли да ни поробват.  Ама все пак ни присьединиха и си направиха бази. 

 

Да благодарени на нашите победи Добруджа стана сьвместно владение на Германия , Австро Унгария , Турция и Бьлгария за няколко месеца. Много умен и успешен ход в световната история ! 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Между другото Русия помага за независимостта на Влашко,Сърбия,Гърция и кой ли още не но претенции за вечна благодарност имат само към нас.Това е нещото кое не мога да проумея.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кога и кой е предявявал подобни претенции кьм нас ? Претенции и изисквания кьм нас ипредявяват комисарите на Евр. Сьюз и Негово Превьзходителство Посланника на Сащ и другите евро страни. Тия претенции са записани , фиксирани , наблюдавт ни строго и ние сме дльжни да ги изпьлняваме.

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Да речем император Александър Трети след 1885 г.генерал Каулбарс през 1886 година,външния министър Сергей Сазонов през 1913 г.,император Николй Втори през 1915 г. и още един дълъг списък.Щях да забравя руския посланик в Белград Николай Хартвиг.Плюс Радко Димитриев и компания..........

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 37 минути, Du6ko said:

Да благодарени на нашите победи Добруджа стана сьвместно владение на Германия , Австро Унгария , Турция и Бьлгария за няколко месеца. Много умен и успешен ход в световната история ! 

Кондоминиума е фиктивен и временен компромис на германците за да не се създава излишно напрежение между съюзниците в най-напрегнатия момент от войната.
Иначе през цялото време на формалния кондоминиум цялата администрация в Северна Добруджа си е българска.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Но Прибалтика , Полша , Бесарабия , Украина и Сев Кавказ не стават кондоминиум. Там на север от Брест Литовск управляват германците на юг от Брест Литовск австрийците. От Балтийско до Черно море.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 6 минути, Du6ko said:

Кога и кой е предявявал подобни претенции кьм нас ? Претенции и изисквания кьм нас ипредявяват комисарите на Евр. Сьюз и Негово Превьзходителство Посланника на Сащ и другите евро страни. Тия претенции са записани , фиксирани , наблюдавт ни строго и ние сме дльжни да ги изпьлняваме.

Душко, превключи клавиатурата на БГ, бе човек, бъркаш "ъ" с "ь" , а си седнал да ни обясняваш от къде духа вятъра...;)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
Преди 16 минути, Du6ko said:

Но Прибалтика , Полша , Бесарабия , Украина и Сев Кавказ не стават кондоминиум. Там на север от Брест Литовск управляват германците на юг от Брест Литовск австрийците. От Балтийско до Черно море.

Ако не знаеш към 3 март 1918 година /сключването на Бресткия мирен договор/ България пък е на три морета.Май за първи и послезден път в истхорията си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пиша от смартфона. В кьщи клавиатурата е друга. В телефона такава.

Мисля че Албания и даже град Ниш не са под наше управление. Макар че се разширяаваме доста. Влизаме неудачно вьв войната , но това е дьлга история в основата на която стои Фердинанд и Стамбулов и други фактори. Единственното ни удачно умно участие чтез многоходова дипломация и бойни действия е Пьрвата Балканска война .  Срьбско Бьлгарската сьщо но там сме нападнати и се защитаваме. Никакви дипломатически ходове няма, очаквали сме удар от друго място но австрийци и сьрби ни удрят в грьб.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Стамбулов????????????Точно пък Балканската война е абсолютно лаишки подготвена по дипломатически път.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ниш е под наше управление през ПСВ. Карта към август 1916:

Copy (2) of (7)нач. август. 1916.png

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Doris said:

Душко, превключи клавиатурата на БГ, бе човек, бъркаш "ъ" с "ь" , а си седнал да ни обясняваш от къде духа вятъра...;)

 

Не е от клавиатурата , ама нейсе - това да му беше кусура.И тая тема в най-скоро време я чака катинарът.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По- добре ще е ако и се щракне катанецът.

1. Заглавието според мен е леко подвеждащо" Неблагодарни ли са българите", т.е. По презумция би било нормално да сме благодарни, с което моята скромна особа не е в сестояние да се обвърже с подобно становище.

2. Няма лоша реклама. Всяко шумене около Русия, дали негативно или позитивно, на доста хора им идва в повече, включително на мен, изхождайки от това, ме изразявам мнението си.

3. БГ е суверенна държава. Националните интереси не би трябвало да се определят от " благодарност към...който и да е било".

пп: В конкретния момент да войната 1877-78, интересите на българската интелигенция съвпадат с интересите на Рус империя. Тогава и само тогава, което се оказва за пръв и последен път положително и за двете страни.

Редактирано от БатеВаньо
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...