Отиди на
Форум "Наука"

Учени откриха гравитационни вълни!


Recommended Posts

  • Администратор

LIGO-gravitational-waves.jpg (620×349) ю

 

За пръв път учени успяха да потвърдят, че накъдрянията във времепространството, които наричаме с термина гравитационни вълни, наистина съществуват! Това е едно от най-големите открития на съвременната физика! Макар че за тяхното съществуване се предполага още през 1915 година, когато Алберт Айнщайн предсказва за тях в своята Обща теория на относителността, до този момент нямаше наблюдение, което да ги потвърди.

Гравитационните вълни съдържат информация за своя драматичен произход и за самата природа на гравитацията, която иначе не може да бъде получена по друг начин. Физиците успяха да установят, че гравитационните вълни се получават в момента на сливането на две черни дупки, при което се формира една по-голяма въртяща се черна дупка. Такава колизия на две черни дупки е била предсказвана на теория, но никога до този момент не е наблюдавана в реалността.

Гравитационните вълни са били открити на 14 септември 2015 година чрез детекторите на Лазерната интерферометрична гравитационно-вълнова обсерватория (ЛИГО), които се намират в Ливингстън, Луизиана и Ханфорд, Уошингтън, САЩ. ЛИГО се финансира от Националната научна фондация на САЩ, а инструментите са построени и се координират от Калифорнийския технологичен институт и Масачузетския технологичен институт. Откритието е публикувано в научното списание Physical  Review Letters.

Учените са на мнение, че черните дупки, довели до образуването на гравитационни вълни, са с маса 29 и 39 пъти от тази на Слънцето. Събитието се е случило преди 1.3 милиарда години. Около три пъти от масата на Слънцето се е преобразувала директно в гравитационни вълни в рамките на фракция от секундата. Детекторът в Ливингстън е установил събитието 7 милисекунди преди детектора в Ханфорд.

Съгласно общата теория на относителността на Айнщайн, двойка черни дупки, които обикалят около една друга, губят енергия посредством емисията на гравитационни вълни, което ги кара да се приближават бавно и постепенно в рамките на милиарди години. Процесът се ускорява много по-бързо в последните минути. В рамките на последната частица от секундата двете черни дупки се сблъскват със скорост от около половината от тази на светлината и това води до получаването на масивна черна дупка, при което порция от комбинираната маса се преобразува в енергия според прословутото уравнение E=mc². Тази енергия се излъчва като силно избухване под формата на гравитационни вълни. Те са наблюдавани от обсерваторията ЛИГО.

Повече: http://nauka.bg/a/

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
 

Physicists have detected a gravitational wave event that provides details about a collision between two black holes some 1.3 billion years ago.For more: http://bit.ly/1o4HBlB

Posted by

WIRED

on Thursday, February 11, 2016

Пламен Физиев:

А ето и по-сериозна информация по въпроса, съвсем прясна: http://hyperspace.uni-frankfurt.de/2016/02/09/living-reviews-in-relativity-prospects-for-observing-and-localizing-gravitational-wave-transients-with-advanced-ligo-and-advanced-virgo/

Още един линк за гледане на съобщението за вероятното откриване на гравитационните вълни (Начало на предаването 11.02.2016, 17:15 часа БГ време):

 

(Този независим линк е на NSF - Националната научна фондация на САЩ, която финансира изследванията на гравитационни вълни в САЩ )

Quote

Без съмнение, едно от най-значимите открития след Нютон! Интерпретациите и прецизността му събуждат засега повече въпроси, отколкото отговори, но изглежда наистина като ново начало, за което се мечтаеше и работеше дълги години. Честито и на откривателите и на всички останали!

Реалното откритие и част от реалните откриватели:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

 

Quote

 

Директното откриване на гравитационни вълни е в рамките на 5 сигма (по жаргона на експериментаторите) и се счита с основание за безспорно. В този смисъл идеята на Айщайн, който пръв изказва възможността да съществува променливо с времето свободно движещо се гравитационно поле, откъснало се от телата, е доказана на нормалното за физиката ниво на достоверност..

 

Прказките, че е потвърдена теорията на гравитацията на Айнщайн, известна като обща теория на относителността, (ОТО), дори и без ламда члена, са доста прибързани и сигурно неверни. От другите астрофизични данни знаем, че за да опишем наблюденията, трябва да модифицираме ОТО или като добавим "тъмни компоненти" на Вселената, или като променим уравненията на ОТО, или, накрая, като направим подходяща комбинация на тези две възможности. Съвременните данни не ни позволяват да решим този въпрос, а модификациите дават други типове гравитационни вълни, в сравнение с ОТО. Прибързано е и заключението, че става дума за сливане на две "черни дупки", защото, както пишат самите автори в цитираната по-горе първа работа, след като изключат възможността за сливане на 2 неутронни звезди и неутронна звезда и "черна дупка", те не знаят какво друго би могло да бъде,, освен "сливане на две черни дупки". .Наистина, няма други добре изучени модели на явлението, но незнанието НЕ Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ! Така че, както писах по-горе, реалните резултати са на показаните графики на резултати от наблюденията и още няколко такива графики от публикуваната първа работа. Тяхната интерпретация чрез "черни дупки" не е по-убедителна от предишните спекулации. Реалнo нещата стоят точно по обратния начин: Прякото наблюдение на гравитационни вълни за пръв път дава РЕАЛНА възможност в бъдещите много по-прецизни наблюдения да разберем дали наистина става дума за "черни дупки", или за нещо друго. Забележете, че самите автори са коректни и използват термина "КАНДИДАТИ за черни дупки". Дано не се наложи да чакаме още 100 години за решаването и на този въпрос smile emoticon

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Плюс за отговора на горния въпрос.:)

Много работа са свършили учените, пък ... стават "жертва" на славата. (засилена от журналисти ... с бомбастични заглавия)

ОТО се нуждае от преработка - това и на тях, учените, им е ясно. Особено важно е, да се въведе квантовата гравитация. Става с гравитони.

В случая, ако 100% са прави - извадили са късмет да попаднат на изменения на количества гравитони в "насипно" състояние.

Но това не са гравитационни вълни - няма периодичност на измененията, няма измерено повтаряне. Гравитоните не интерферират, че да е възможно пренос на импулс с разлики в "амплитудата им", ако правеха вълни.

Писах го в друг клуб, ама е по темата, ето:

"Имали са късмет учените (не им принизявам трудът, който са хвърлили), да "хванат" едно такова изменение в насипното състояние от гравитони, от промяната на масите в сблъскващи се галактики - добре, но това не са вълни. Не се повтарят периодично. Но пространството, като цяло е с различна плътност-наситеност с гравитони, зависеща от наличието на масови обекти. При това - трябвало и да се избегне деформацията от съществуващото ЕМП в установката и заради светлината с която "работят" - мощни лазери, мощни филтри и др.

 

(За представим модел - вятърът в пустините носи пясък със себе си и го "разпределя" на вълни - ако се движи пробно тяло по пясъка ще "усеща" периодично разпространение на "нещо".)"

...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малоум, защо спамиш навсякъде където се споменат гравитационните вълни! Ако според твоят измислица, която наричаш хипотеза, няма гравитационни вълни, проблема е твой. Но защо досаждаш с жалки оправадания във всички форуми!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Как учените са регистрирали гравитационните вълни (gif-ове)

1455444399_4_559x*.jpg

На 11 февруари за първи път учените наблюдаваха вълни в тъканта на пространство-времето, наречени гравитационни вълни, стигнали до нас от катаклизъм в далечната Вселена. Алберт Айнщайн предсказа тяхното съществуване преди 100 години и физиците ги търсеха още от тогава.

Гравитационните вълни са засечени по-рано, на 14 септември 2015 от гравитационната обсерватория LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory), но трябваше да минат месеци на прецизни проверки на резултата, преди да бъде оповестен.

Ето как учените от LIGO засякоха гравитационните вълни, идващи от далечния космос:

LIGO е голям Г-образен детектор, който търси гравитационни вълни още през 2002 г. и използва лазер за целта.

1455443130_9_559x*.jpg

Инструментът изстрелва лазерен лъч, който се разделя на две и се изпраща по две тръби с дължина 4 км всяка.

giphy.gif

И двата лъча се отразяват от огледалата и се събират обратно при разпределителя на лазерния лъч. Светлинните вълни се връщат с еднаква дължина и се подреждат по такъв начин, че взаимно се неутрализират (гасят).

giphy.gif

Тогава детекторът за светлина на устройството не "вижда" никаква светлина.

Ако обаче се появи гравитационна вълна, тя ще изкриви пространство-времето и ще направи едната тръба по-дълга, а другата по-къса. Това ритмично разтягане и свиване ще продължи, докато вълната преминава.

giphy.gif

Когато се случи такава намеса (интерференция), двете вълни няма да имат равни дължини, когато се върнат, затова няма да се подредят както обикновено и съответно вече няма да се неутрализират взаимно.

Това означава, че детекторът ще запише някакви проблясъци на светлина. Така, щом физиците са отчели тези промени в осветеността, то те всъщност са отчели и наблюдавали гравитационни вълни.

giphy.gif

http://nauka.offnews.bg/news/Въпроси_2/Как-учените-са-регистрирали-гравитационните-вълни-gif-ове_37452.html

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Телескопът Ферми откри източника на гравитационните вълни, уловени от LIGO

http://nauka.offnews.bg/news/a_0/a_37503.html?preview=ok

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много хубаво интервю и добър ход на телевизията, да поканят български учен за коментар, вместо да се опитват да превеждат циркулиращата  в медийното пространство информация.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

https://losc.ligo.org/events/GW150914/detail/

 

Quote

Крайно полезен за активно работещите в областта линк! Колаборацията LIGO е дала чрез него свободен достъп до всичките си данни за събитието GW150914 - за да може да ги анализира всеки, който разбира! Ха да видим какво ще стане сега :)

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
  • Потребител

Препрочетох вчера тази статия -- http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwidpPTt1YPLAhWGBSwKHR-HDEoQFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fphys.uni-sofia.bg%2F~cpopov%2FAlmanah-pdf%2FIII%2520chast%2F01%2520statii%2520fizika%2F27%2520Gamov%2520gravitaciya.pdf&usg=AFQjCNEC0J5YXcMhFavtgAC_5Yt6HZJrkQ&bvm=bv.114733917,d.bGg  А в частта "Гравитационни вълни" Дж. Гамов казва и следното:

"Дали гравитационните вълни са групирани в дискретни пакети енергия, или кванти, както електромагнитните вълни? Отговорът на този въпрос, който е толкова стар, колкото и квантовата теория, в края на краищата бе намерен от британския физик П. А. М. Дирак. Той успя да квантува уравнението на гравитационното поле и да покаже, че енергията на гравитационните кванти, на гравитоните”, е равна на константата на Планк, h, умножена с тяхната честота същият израз, който дава енергията на светлинните кванти, т.е. – фотоните. Спинът на гравитона обаче е два пъти по-голям от спина на фотона."

Въпросът ми е дали и сега споменатите по-горе изводи на Дирак се считат за верни? Аз съм с впечатление, че след регистрирането на грав. вълните никой от физиците не се изказва категорично относно съществуването на гравитоните. Но може и просто да не съм попадала на такива изказвания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предполагам, че когато е писано това, хората са били по-оптимистично настроени относно квантуването на гравитацията.

Ето цитат от една биография на Дирак.

Dirac began his talk by making it clear that he was not going to comment on the particle physics in fashion but about the electromagnetic and gravitational interactions, both known for centuries but still not fully understood. Everyone in the audience knew that Maxwell’s field theory of electromagnetism predicted the existence of electromagnetic waves, including visible light, and that the energy of the field comes in quanta, known as photons. By a similar token, Einstein had shown that the general theory of relativity predicts the existence of gravitational waves. Dirac announced that his study of the gravitational field’s energy indicated that it is delivered in separate quanta, which he called ‘gravitons’, a long-neglected term first introduced a quarter of a century before in the journal Under the Banner of Marxism. After Dirac reintroduced the name, it stuck. These particles will be much harder to detect than photons, he pointed out, but experimenters should lose no time in beginning the hunt for them. He gave the impression to the New York Times journalist Robert Plumb that this was an important prediction; the next day, Plumb’s report appeared on the front page: ‘[Dirac] believed that his postulation at this time was in the same category as his postulation of positive electrons a quarter of a century ago.’


Dirac did not succeed in quantising the general theory of relativity, but his Hamiltonian method turned out to be his most influential contribution to the theory. His approach, and similar techniques developed independently by other physicists, enabled Einstein’s equations to be conveniently set out in a comparatively simple form, especially in situations when gravitational fields change rapidly. This excursion by Dirac into relativity theory looked odd to most physicists. In the late 1950s, the development of the general theory of relativity was a cottage industry by comparison with the industrial scale of particle physics. Relativity was an unfashionable subject for theorists, and Dirac was one of the few who thought it important to develop it and to find a single theoretical framework to understand...
gravity and electromagnetism.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Само да припомня, че Пол Ейдриън Морис Дирак предвиди съществуването и на позитрона. Така че си правете изводите.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Нещо интересно: Събитието GW100916 през 2010 е било "blind injection" (нещо като "стрес-тест"  за LIGO и Virgo, който могат провеждат 3-ма човека); По случая има една (или повече) публикация- "Evidence for the Direct Detection of Gravitational Waves from a Black Hole Binary Coalescence"

 

 

 

signal-graphs.jpg

Quote

 

A rather strong signal was observed on September 16, 2010, within a minute or so of its apparent arrival at the detectors. The scientists on duty at the detector sites immediately recognized the tell-tale chirp signal expected from the merger of two black holes and/or neutron stars, and sprang into action. They knew that it could be a blind injection, but they also knew to act like it was the real thing. The event was beautifully consistent with the expected signal from such a merger. The figures below show the strength of the signal (redder colors indicate more signal power) in time (horizontal axis) and frequency (vertical axis). The signal sweeps upwards in frequency ("chirp") as the stars spiral into one another, approaching merger. The first plot is what was seen in the LIGO Hanford detector, and the second is what was seen at the same time in the LIGO Livingston detector. Despite apparent differences, the two signals are completely consistent with one another. The dark and light blue regions are typical of fluctuating noise in the detectors. -

Тhe loudness of the signal was consistent with it coming from a galaxy at a distance between 60 and 180 million light-years from ours.

The detector network is capable of locating the source in the sky only crudely; it seemed to be coming from the constellation Canis Major (the "Big Dog") in the southern hemisphere (the event was dubbed "the Big Dog" shortly thereafter). They sent alerts to partners operating robotic optical telescopes in the southern hemisphere (ROTSE, TAROT, Skymapper, Zadko) and the Swift X-ray space telescope, all of which took images of the sky on that and/or subsequent days in the hope of capturing an optical or X-ray "afterglow".

IS IT REAL?
In the subsequent days and weeks, numerous teams of scientists tried to get definitive answers to many questions. The event was seen strongly in the two LIGO detectors, less strongly in the Virgo detector, and nothing was seen in the less sensitive GEO detector. Could the event be explained as an accidental coincidence of noise fluctuations? The initial estimate was that the chance of the event being due to noise in the detectors was "much less than 1%", but much more work was required to say how much; after careful analysis, the teams agreed that such a noise coincidence might happen once in 7,000 years.

Could the detectors have exhibited some never-before-seen instrumental effect just then, maybe one that could somehow be correlated between sites that are separated by thousands of kilometers? Despite many investigations and much thought, no plausible scenario for this could be found (except for a blind injection).

After studying all of the evidence, the hundreds of scientists in the collaborations convinced themselves and each other that this was not an instrumental artifact.

IS THERE AN AFTERGLOW?
Was there any sign of an optical or X-ray "transient" in the telescope images? A binary black hole merger would not be expected to emit any kind of light; but if one of the objects was a neutron star rather than a black hole, it would emit a burst of gamma rays that could be seen from across the universe, and an afterglow of X-rays and optical light. Teams worked with their partner astronomers to analyze the images, which only covered a small part of the sky that the signal could have come from. They looked for transients, and eliminated imposters such as variable stars, near-earth asteroids, distant supernovae, etc. Preliminary results revealed no candidate optical or X-ray transient event on the sky that could be associated with this signal.

WHAT KIND OF MERGER?
Mergers of black holes and/or neutron stars are very rare, but they can come in many shapes and sizes. What were the masses of the two stars? If one was significantly less than 3 solar masses, it could be a neutron star, not a black hole, and this is an important distinction to astrophysicists. Whether black holes or neutron stars, they might be expected to be spinning; can this be determined from the signal? And where, precisely is the system located on the sky, and at what distance?

All told, there are fifteen parameters that can be extracted from the signals at the LIGO and Virgo detectors, and several different teams of scientists were able to measure them. The result, however, depended on the waveform models used, and the most realistic models were also the most complex.

DOCUMENTING THE "EVIDENCE":
The scientists gathered all this information together in a paper entitled "Evidence for the Direct Detection of Gravitational Waves from a Black Hole Binary Coalescence". (Coalescence refers to the inspiral of the two stars, their merger into a single perturbed black hole, and the "ringdown" into a final quiet black hole, all through the emission of gravitational waves). A second paper described the parameter estimation procedures and results. A third summarized the search for binary coalescence and the overall results (only one event was observed above the background noise).

Material was prepared for the open release of data relevant to this event, and a whole suite of resources for education and public outreach was assembled. The event was renamed "GW100916", for the year, month and date that it was recorded.

- See more at: http://www.ligo.org/news/blind-injection.php#sthash.wYLGxy5D.dpuf

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Joro-01 said:

Само да припомня, че Пол Ейдриън Морис Дирак предвиди съществуването и на позитрона. Така че си правете изводите.

Ще добавя и това, че Дирак е предсказал и съществуването на т. нар. монополи /единични полюси/ -- http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi49Iemg4TLAhUECpoKHZk1Cg8QFggaMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.nauteka.bg%2Fsciences%2Fphysics%2Fnevuzmojno-no-fakt-suzdadoha-magnit-samo-s-edin-polius%2F&usg=AFQjCNGG91aN-vlW_7IDAzL8Tyz-7WBnRg

Така че, да! Повече от вероятно е предвиждането му за гравитоните също да е вярно:117:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Quote

The detectors’ susceptibility to environmental disturbances was quantified by measuring their response to specially
generated magnetic, radio-frequency, acoustic, and vibration excitations. These tests indicated that any external disturbance large enough to have caused the observed signal would have been clearly recorded by the array of environmental sensors.

https://journals.aps.org/prl/pdf/10.1103/PhysRevLett.116.061102

Нищо лично и без заяждане,това "any" за мен лично е една мигаща, ако не червена,то жълта светлина.

(или, според мен не ви следвало учен да пише така)

Такова нещо като "any" не съществува в теорията и практиката на IEC, може да се говори за определени/избрани от даден стандарт или екип external disturbance tests 

(като инженер до сега съм участвал в стотици хиляди тестове на контролно-измервателан техника и апаратура- вклчително RF, vibration и други environment тестове, Не само съм участвал и участвам  в тестовете, а разработвам и методики,като за целта проучвам стандартите от една страна, от друга и самата апаратура -т.е всички технически, конструктивни и потребителски изисквания)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Може да са разработили собствени методики. Може да са описани в други документи. Може би е правилно да се цитират или поне да се даде  рефернция, към докумета където са описани.

Примерно какъв RF генератор къде е сложен.. 

Не знам, ти си по стандартите.

На фесбук страницата CERN задават всеки петък въпроса: "Guess what is this?" и снимка на нещото дето трябва да се познае. Спомням си преди време, че имаше вибратор - генератор на сеизмични смущения.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Още чуденки!

http://megavselena.bg/ligo-ulovil-ne-gravitatsionni-vylni-a-tymna-materiya/

"LIGO уловил не гравитационни вълни, а тъмна материя

гравитационни вълни

Нобеловият лауреат Адам Рийс и други учени твърдят, че наскоро откритите гравитационни вълни, уловени от детекторите на обсерваторията LIGO, всъщност може да са породени не от обикновени черни дупки, а от черни дупки от тъмна материя.

Статията на изследователите е публикувана в електронната библиотека на Корнуелския университет – arXiv.org

„Ако тази идея се окаже вярна или поне не противоречи на теорията и наблюденията, то тогава първото откритие на LIGO може пряко да измени нашите представи за тези въпроси, които имат пряко отношение към фундаменталната физика, а именно: какво се явява и как се държи тъмната материя. Не знам дали те са прави, или не, но тази идея е потвърждение, че сме получили нов начин да видим Вселената и да я възприемем по напълно друг начин“, коментира изследването известният физик теоретик Любош Мотл (Lubos Motl), който работи в Харвардския университет.

Гравитационните вълни, както разказаха на 11 февруари физиците, са били открити от детекторите на LIGO на 14 септември 2015 година. Те били породени от двойка сливащи се черни дупки с маси, които 29 и 36 пъти превишават слънчевата, на разстояние 1,3 млрд. светлинни години от Земята. За части от секундата около три слънчеви маси се превърнали в гравитационни вълни, чиято максимална мощност на излъчване е била 50 пъти по-голяма от цялата видима Вселена.

Американският космолог Адам Рийс (Adam Riess), лауреат на Нобелова награда за физика (2011) за откритието на ускореното разширение на Вселената, смята, че това събитие може да е било породено не от „обикновени“ черни дупки, а от техни древни „братовчеди“, които са възникнали не в резултат на гравитационен колапс на звезди, а благодарение на концентрации тъмна материя, от които се състои тяхната материя

Такива „първобитни“ черни дупки, както пишат учените, доста често би трябвало да са се срещали в далечното минало на Вселената, когато нейната материя е била доста по-плътна от днес. Масата им се вмества в стойностите, които са били характерни за събитията GW150914 – тя е съществено по-висока от 10 слънчеви маси и по-ниска от 100 слънчеви маси.

Подобни екзотични обекти според учените са разпределени не равномерно по галактиките, а са съсредоточени там, където има струпване на черна материя – в периферията на галактиките, в така нареченото галактично хало.

Честотата на сливане на подобни черни дупки, според изчисленията на Рийс и колегите му, съответства на това, колко често протичат събития, подобни на фиксираните от LIGO гравитационни вълни. Съответно е напълно възможно GW150914 да е възникнал в резултат на сливане на тези екзотични обекти, а не на „обикновените“ им събратя.

Както обясняват учените, тази теория може да се провери чак когато натрупаме достатъчно данни по други изблици на гравитационни вълни, породени от черни дупки."

...

(Именно - ако в ЧД няма "маса" (вещева форма на материята), то структурата на кухото в центъра на ротация се изменя при сблъсък (при мен е подреден етер с полеви свойства) и това води до едноактна промяна в подредбата (структурата) на тъмната енергия и материя (на етера, върху който се образува ... всичко що е видимо и невидимо):). И понеже има и сблъсък на вещеви материални тела - звезди и частици - то изменението е придружено с гама- и рентген лъчения. Но тия вещеви не са в "черното" на ЧД , а в акреционните дискове на галактиките... Затова има разлика във времето на пристигане на измененията...)

 

Тук: Американският космолог Адам Рийс (Adam Riess), лауреат на Нобелова награда за физика (2011) за откритието на ускореното разширение на Вселената, смята, че това събитие може да е било породено не от „обикновени“ черни дупки, а от техни древни „братовчеди“, които са възникнали не в резултат на гравитационен колапс на звезди, а благодарение на концентрации тъмна материя, от които се състои тяхната материя

Бих казал, че не се променя плътността на тъмната материя , а тъмната материя се структурира с полевата си характеристика във вид обекти, а ние "виждаме", като следствие, различна плътност на вещеви обекти.

...

 

Излязло е и тук:http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Fizitci-Uloviha-tamna-materiia-a-ne-gravitatcionni-valni_39793.html

Редактирано от Малоум 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Oтново регистрираха гравитационни вълни (обновена)

За втори път са наблюдавани вълни на пространство-времето, ще бъде оповестено днес на пресконференция

 


Днес, 15 юни, 12:45 българско време, холандският екип от детекторът на гравитационни вълни LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) изнесе пресконференция на 228-мата годишна среща на Американското астрономическо общество (American Astronomical Society - AAS) в Сан Диего.Регистрирането на друга гравитационна вълна е факт със сигурност от 5 сигма - необходимата изисквана степен на достоверност - вероятността за грешка е около 0.00005%.

Бе съобщено за регистриране на гравитационни вълни за втори път!


 

Актуализация на 15 юни 13:30 ч


Повторното регистриране на гравитационни вълни е станало на 26 декември 2015 г. и вече е факт! Името на вълната е GW151226.

Това е небесна карта, указваща, от къде е дошъл сигналът.

1465987951_7_559x*.jpg

Деветте концентрични криви показват области с 10% -90% сигурност.

Дами и господа, още една гравитационна вълна е открита на ниво 5-сигма, т.е. вероятността за грешка е около 0.00005%.

Освен добре познатото събитие GW150914, апаратите на LIGO също бяха регистрирали и събитието LVT151012 на 12 октомври, но не бе наблюдавано на ниво от 5 сигма. Затова сигналът е приет за "едно фалшиво събитие в 2,3 години"(или 2% вероятност за фалшиво откриване), а не едно на хиляди години, както са изискванията.

 


 

Самият екип на LIGO пази мълчание. Според вътрешна информация на холандския физик Мартен ван Колмтаут (Martijn van Calmthout), която споделя в сайта Volkskrant, наблюдавана е отново гравитационна вибрация.

 

Първото директно регистриране на гравитационни вълни от сливането на две черни дупки бе обявено на 11 февруари от учени на LIGO, а самото регистриране от датчиците, разположени в Ливингстън, Луизиана и Ханфорд, Вашингтон, става на 14 септември 2015

Регистрираният от детекторите сигнал, наречен "събитие GW150914", съвпада с прогнозите на Общата теория на относителността и в съответствие с изчисленията по модел на сливането на две черни дупки - едната - 29 пъти масата на Слънцето, а другата - 36 пъти. Общата маса на новата черна дупка (62 пъти слънчеви маси), а според Айнщайновата формула E = mc2 липсващите три слънчеви маси са директно превърнати в енергията на вълни на пространство-времето или гравитационни вълни.

1465939433_5_559x*.jpg

Няма информация кога точно е станало второто регистриране на гравитационни вълни, но вероятно отново източникът са две сливащи се черни дупки. Те са много по-леки, отколкото в първия случай - 14 и 8 слънчеви маси. По този начин, измереният сигнал е много по-слаб, отколкото при събитието GW150914.

Новото наблюдение може би ще промени представата, че сливането на черни дупки във Вселената е рядко явление. Астрономите от LIGO не изключват възможността източник на гравитационни вълни да бъдат и сблъсъци на неутронни звезди.

1465942945_5_559x*.jpg

Източник: www.volkskrant.nl

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...