Отиди на
Форум "Наука"

Няма ключ за Maгнум Oпуса на Йеронимус Бош?


Recommended Posts

  • Потребител

Но поставям заглавието като въпрос...

 

"Векове наред философи, мислители и изкуствоведи спорят за значението на „Градината на земните удоволствия“ – огромният, наситен с детайли и убедително гротесков триптих на Йеронимус Бош от края на XIV или началото на XV век, рисуван около смъртта на художника и считан за негов Maгнум Опус.

Какво той действително казва за присъствието и падението на човека на Земята? Сериозно или иронично го изобразява? Предупреждава ли ни да не встъпваме в изкушение, или е възхвала на греха? Религиозна или атеистична позиция заема? И какво значат всички тези страховити животни и странни псевдосексуални актове?

"При все мащабните, ерудирани и отчасти изключително полезни изследвания на проблема – казва изкуствоведът Ервин Пановски, цитиран от онлайн платформата Open Culture – не мога да спра усещането, че разкриването на истинската тайна на неговите гигантски кошмари и видения все още предстои.“

Пановски заявява, че през 50-те години на миналия век, период, в който според него се правят най-усилените опити за дешифриране на Бош, са отворени „няколко процепа през вратата на заключената стая на художника“, но ключът, който я отваря, все още не е намерен.

Сега обаче всеки може с „чук в собствената си ръка“ да почука на портата – с интерактивна проекция на „Градината на земните удоволствия“, която позволява на хора по целия свят, само чрез интернет, да изследват картината в дълбочина и да слушат и четат историите и митовете около нейните детайли – далеч по-отблизо, отколкото ако се намират пред оригиналната творба в музея „Прадо“. (Стига изобщо успеят да си проправят път до нея през тълпите от туристи.)

„Посетителят на сайта ще получи далеч по-добро разбиране за триптиха, отколкото ако бе живял в късното Средновековие – се посочва в описанието на проекта, – ще може също и да се върне обратно след визитата си и отново да поеме оттам, докъдето е стигнал.“

Прекарайте известно време в блуждаене през рая, разгула и проклятието на Йеронимус Бош и, без значение дали ще търсите и академична информация за триптиха, ще намерите не едно и две неща, в които да се взрете с очарование – или недоверие.

Интерактивното изображение може да бъде видяно тук: https://tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl/en#

"

Статията от тук: http://clubz.bg/FullArticleView/34281

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...