Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Има подбрани нерешени проблеми на науката и в статията има приблизителни :)обяснения ... къде е мъката при решаването им.;)

http://megavselena.bg/6-golemi-tayni-na-naukata-nerazgadani-i-do-dnes/

6 големи тайни на науката, неразгадани и до днес

През 1900 година британският физик лорд Келвин казва: „Във физиката няма нищо ново, подлежащо на откритие. Остава само да изпълним все по-точи и точни измервания.“

Но като се започне от 1900 година, в продължение на три десетилетия, учените са развивали квантовата механика, която се оказала несъвместима с общата теория на относителността, а това породило едно от най-дълбоките противоречия във физиката.

Днес нито един учен не смее да твърди, че нашето физическо знание за Вселената е близко до завършеното. Напротив, с всяко ново откритие изглежда, че неразрешените въпроси стават все повече. Нека видим шест от най-големите неразгадани тайни на науката

Що е тъмна енергия?

Що е тъмната материя?

Защо съществува стрела на времето?

Съществуват ли паралелни вселени?

Защо материята е значително повече от антиматерията?

Как да се измери колапсът на вълновата функция?

В странното царство на фотоните, електроните и прочие елементарни частици квантовата механика се явява закон. Частиците не се държат като малки топчета, те действат като вълни, които се разпространяват на огромни площи.

Всяка частица описва вълнова функция, която говори за нейното възможно разположение, скорост и други свойства. Всъщност частицата има диапазон от стойности за всички свойства до момента, докато не я измерят експериментално.вълнова функцияВ момента на откриването вълновата функция се „разрушава“. Но как и защо измеренията на частиците в тази реалност, която ние възприемаме, носи крах за техните вълнови функции?

Въпросът за проблема с измерването може да изглежда езотеричен, но тепърва ни престои да се приближим към разбирането на това, какво е нашата реалност и съществува ли тя въобще

..."

Последното копирам изцяло, щото май е най-неясното (другите проблеми сме ги дискутирали и има някаква яснота ... тук-там).

Частиците Не Се Държат като малки топчета - не са плътни топчета.

Показан е "вълнов пакет" в който се намира частицата, но този пакет е съставен от вълни на вероятности. И естествено - защото вероятностите за, например, форма, размер, движение (посока  и големина на скорост, начин на въртене), маса, заряд и др. "превръщания"- изменения, са много и е неизвестно по какъв начин се реализират  - вероятностите са много и Големината на този пакет съвсем не съответства на големината на частица, която се идентифицира с този "мисловен" обект - не е факт обектът, а възможности за изменения!.

Чак когато във  вълновия пакет се получи информацията от изпитващо го поле, чак тогава, реагира с някои от фотоните на изпитващото го поле и "мигновено" (за Изпитател) променя някоя от характеристиките си. Измененото се регистрира в датчици и Изследовател "казва" - Колапс на вълновата функция!?.

От многото възможности се реализира една - но всичко това е загадка за Изследователя - бързината му на питане (честотата на изпитващите фотони) е малка - в сравнение с честотата на реализация на целостта на частицата, а не е загадка (не е случайност) за Природата - в микрото, тя реагира по Принципа за минимално действие. (Няма езотеричност , няма Намеса на Съзнание (съзнанието не е фотони) - прилича на магия, за незапознатите с всички възможности за промяна - копаме кладенец и хоп - на дъното му се появява H2O.?!? Те тва е чиста магия.;))..

Най-икономично ползване на енергийни ресурси на Природата, с най-малко последствия за околността, от принудените изменения на частицата. (За принудителни изменения се ползва ВИНАГИ по-голяма енергия, от получената (от спечелената за Изследовател). Затова, каквото и да прави Човек: "Греши, додето се стреми в живота!")

...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • 4 месеца по късно...
  • Потребител
Цитирай

ИСТОРИК - темата "какво четете в момента"

В момента чета книгата на Стив Джоунс "Библията като наука. Библията, разказана с езика на съвременната наука".

Това е остроумна и сериозна равносметка за възможностите и ограниченията на науката да ни каже какви сме.Библията като наука Ерудирана и достъпна, новаторската книга на генетика Стив Джоунс

Гледам, пак има "настъпление" за припознаване на религиозни истини - демек, не сме се лъгали много, като сме 95% вярващи?..

http://megavselena.bg/pet-duhovni-vyarvaniya-koito-naukata-nakraya-pri-po-zna/

Пет духовни вярвания, които науката накрая при(по)зна

spiritual-beliefs-science

От незапомнени времена човекът си служи с духовни вярвания в опита си да разбере света. Често тези вярвания са били отхвърляни като ирационални или неверни. Науката обаче накрая призна, че в тях може да има нещо вярно.

1. ВРЕМЕТО Е ИЛЮЗИЯ

Според Будистката философия, няма разлика между минало, настояще и бъдеще. Всичко, което изживяваме е серия от настоящи моменти, което значи, че съществува единствено едно време. Години наред учените отхвърлят тази представа, докато накрая Айнщайн доказва, че тя всъщност е напълно вярна.

Физиците вярват, че разделението на минало, настояще и бъдеще е само илюзия, макар и убедителна

, казва Алберт Айнщайн.

Айнщайн доказва, че времето е относително. С подходящата технология като много бърз космически кораб например, човек може да преживее няколко дни, докато за друг това биха били само няколко часа или дори минути.

Сега можем да схванем идеята за относителното време, мислейки за космоса. Когато погледнем към звездите, виждаме светлина, която е пътувала към нас милиарди години, гледаме към звезди, които може да не съществуват от милион години… В крайна сметка разбираме, че гледаме миналото, въпреки че изглежда, сякаш се случва в момента.

2. МАТЕРИЯТА Е ИЛЮЗИЯ

Великата духовна традиция на Индия учи, че светът е Мaya. Това се превежда като „илюзия“ или „нереалност“.

Това изглежда противоречи на нашето възприятие за света, в който всичко изглежда истинско, солидно. Въпреки това, идеята, че солидността на обектите всъщност е илюзия, е подкрепена от науката.

Физик е начин да гледаме на себе си като на атоми – Нилс Бор

Всеки солиден обект, включително вие и аз, е създаден от атоми. Когато квантовата физика погледна атомите отблизо, започна да открива все по-малки градивни блокчета и все повече празно пространство. Няма нищо солидно в тези очевидно солидни обекти. Много учени твърдят, че материята се състои от малки вибриращи струни енергия.

С други думи, твърдият физичен свят, който виждаме около нас се състои от енергия или по-точно от електромагнитни вълни. Електромагнитните вълни са флуктоации на електрически и магнитни полета, които могат да пренасят енергия от едно място на друго. Това е доказателство, че всичко, което виждаме е направено от енергия. Дори собственото ни тяло не е солидно, а вибрираща енергия.

3. СМЪРТТА Е САМО ПРОМЯНА НА ФОРМАТА

Философските теории и духовните вярвания, свързани със смъртта са безбройни – от рая до възкресението. Въпреки това в модерните времена много хора вярват, че смъртта е абсолютният край, който води до тоталното унищожение на човешкото тяло.

Но и тук конвенционалното мислене е преобърнато от гения на науката.

Енергията не може да бъде създадена или унищожена, може само да бъде променена от една форма в друга.   – Алберт Айнщайн.

Ние ясно можем да видим как енергията променя формата си в света около нас. Свещта обръща восъка в топлина и светлина, тостерът обръща електрическата енергия в топлинна енергия, а телата ни обръщат химичната енергия от храната в механична и електрическа, за да можем да се движим.

Така знаем, че нищо в действителност не спира да съществува. Така че, когато умираме, ние сменяме формата си.

4. НАШИТЕ МИСЛИ СЪЗДАВАТ РЕАЛНОСТТА

От древната философия и духовните вярвания до ню ейдж теориите, много хора вярват, че именно мислите ни създават реалността. Нютоновата наука оспорва това с твърдението, че живеем в механична вселена, в която всичко може да бъде сведено до причина и следствие. Въпреки това много хора продължиха да вярват  в силата на човешкия ум да променя света. Тогава се появи квантовата физика, променяйки завинаги начина, по който науката гледа на обективната реалност.

Ако квантовата механика не те е разтърсила из основи, значи още не си я разбрал. Всичко, което смятаме за истинско е направено от неща, които не могат да бъдат смятани за истински   – Нилс Бор

В квантовите експерименти субатомните частици изглежда съществуват само като вълна на вероятност докато бъдат наблюдавани. Когато това се случи, вълната се свива на единично място във времето. Това е „ефектът на наблюдението“. Означава също, че наблюдаващият е създал реалността, възприемайки я. Така че, да, нашите мисли и възприятия наистина променят света.

5. ЛЮБОВТА МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СВЕТА

The Beatles може да са повторили древните духовни вярвания, когато са изпяли ‘All you need is love’ (Всичко, от което се нуждаеш е любов). Науката обаче също забеляза, че любовта може да променя света.

Д-р Масари Емото направи експеримент като подложи вода на различни думи, картини, молитви и музика. Емото използва позитивни и негативни послания като „любов и признателност“ и „Повръща ми се от теб. Ще те убия“.

Изненадващо, когато водата била замразена, тази изложена на позитивни послания формирала красиви симетрични ледени кристали, докато другата, изложена на негативни послания, приела шокиращи и грозни форми.

Науката постоянно открива странни нови неща във вселената, която ни заобикаля, което доказва колко прекрасно и удивително място населяваме. Може би в крайна сметка науката и духовността не са толкова отдалечени една от друга и най-добрия подход, който можем да имаме към различните идеи е да поддържаме умовете и сърцата си отворени.

 

пп Има и коментари:

2. Извинявайте!
Нито едно от тези неща не е вярно. Популярните тълкувания са „тълкувания“. Базират на усещания, а науката базира на факти – от експерименти.
Относителността е природен феномен: „наблюдател“ е всеки вещеви обект, доколкото върху му падат лъчения и той реагира посредством свойствата си. Но – наблюдател със съзнание и разум е само Човек. Само той тълкува събитията и затова „вярва“ на факти, а не на приказки от 1001 нощ.
Всяка частица е и часовник! Има собствена честота на образуване. Ние -Човек- имаме проблем с бързината, с която наблюдаваме – гледаме бавно в сравнение с бързината на измененията около нас.
Материята не е илюзия а е подложка-основа-структура, на това което си „мисли“, че е илюзия, в повечето случаи - поради неграмотност. От материя може да се изгради (непротиворечиво) Главен мозък, но от мисли – материя не може да се направи.Това е доказано.  ( psi 31 август 2016 12:01 )

 

1. Науката я няма тук!!! (Metodil 31 август 2016 11:20)

...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Модератор История

В петък посетих Дяволското гърло в Родопите.Страшно енигматична пещера с крайно интересна история / разбира се вероятно хиперболизирана/ .Но практически непозната извън България /пък и в нашата родина/ .Малко повече реклама и Дяволското гърло може да стане световен хит.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...