Отиди на
Форум "Наука"

Планетата Земя (Era, Terra) без хора.


Recommended Posts

  • Потребител

Когато гледам нещо и не мога да го разпозная, аз правя крачка назад. Хм, така е по-добре. Правя още една крачка назад...Още една.. Още една..
Отдалечил съм се достатъчно, вече се вижда всичко или голяма част от това, което наблюдавам и ми се изясняват нещата. При този метод, флуктуациите, които може да има в резултата идват, от притежавания жизнен опит и информация затова, често се казва, че "моя" извод е интерпретативен...

.

В смисъла на горното, когато вървя някъде, в гората, планината, поля... и видя нещо привличащо вниманието ми, се сещам за една моя стара "тема" - Какво би станало с планетата Земя, ако въобще нямаше висши хуманоиди на нея? Практически, днес всичко около нас носи следи от намесата на хората.

А какъв би бил живота на планетата ни, без хора?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Сещам се за подобни НП поредици, в които се опитваха да моделират какво би се случило при подобни обстоятелства.
Едната беше на Енимъл планет мисля - "The future is wild" там се приемаше, че хората изчезват, без да са успяли да направят някаква екологична катастрофа преди това и нататък се проследява как съществуващите днес животни биха еволюирали за в бъдеще. Пак на базата на познати досега сходни случаи съобразени с движението на континенталните плочи, климатичните изменения и тн. Доста смели фантасмагории, но пък доста любопитни. По торентите, а може би дори и в тубата трябва да го има.
Имаше и една друга, не помня вече как точно се казваше, където разглеждаха какво ще се случи с планетата, ако хората изчезнат внезапно - животните и растенията бавно, но сигурно ще окупират градските зони за няколко десетилетия, след няколко столетия сградите, язовирните стени и тн. ще започнат да падат от самосебе си и да кажем след 1 милион г. (не помня колко точно бяха казали) по нищо няма да личи, че някога на планетата е имало хора, градове и цивилизации.

 

Едит: Хех, супер - май даже всичките са ги качили, ето го първия еп.:

 

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, гледал съм тези неща, но разликата е, че те предполагат, какво би станало ако хората изчезнат след като вече са били. Темата е , ако въобще не е имало, ако въобще такъв клон не се е бил появявал..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Предполагам, че пак по подобен начин, с тази разлика, че щяха да съществуват и някои от видовете изчезнали заради хората. Например мегафауната от края на ледниковия период можеше още да съществува, ако приемем че човека е бил решаващия фактор за изчезването й. Но и тя щеше да еволюира разбира се. Мамутите вероятно щяха да се разклонят на няколко вида, тези които останат в ареала около полярната окръжност вероятно щяха да запазят дългата си козина, но живеещите по-на юг вероятно щяха да я загубят и да изглеждат като днешните слонове, само че с по-големи глави, по-широки рамене и по-къси задни крака, по-големи бивни на тези, живеещи в степта спрямо тези живеещи в лесовете, където ще им пречат и тн. Варянтите са безкрайно много.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Без хора (човеци), предполагаме, е щяло да има само растения и животни (и твърдина, и вода - някаква):)

Това е НИЩО! (никаква информация), ако няма  еволюция до СЪЗНАНИЕ И РАЗУМ!

Защото само разумът е способен за осъзнаване и задаване на въпрос - Кво съм Аз?! - търсене на граници, на ограничения, при съществуване за оцеляване (предполагаме - има еволюция). Осъзнаването - само по себе си, не може да "зададе" въпрос, ако няма възможност за оценка и надскачане на граници - инстинкти, например. Разумът осъзнава граници и сравнява от само себе си.:)

В допълнение - интересен материал:

http://megavselena.bg/izvynzemnite-si-mylchat-zashtoto-sa-izmreli/

Извънземните си мълчат, защото са измрели!

който показва, приблизително - отгоре, отгоре - защо и как не е възможно да има разумен живот на места, извън Земята.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

малоум, включването ти няма особена връзка с темата. А спекулативната статия, дето си я дал - пък хептен.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Може да насочим развитието на темата към въпроса - кой от съвременните видове би бил най-добър кандидат да еволюира в нещо достатъчно разумно, който да вземе надмощие над останалите видове и може би един ден да завладее планетата, както ние сме го направили?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, предложението е логично и в този смисъл, без да търсим крайности може да разгледаме клоновете на бозайници, които са доказали наличие на сложна комуникация, организираност за осъзнати, общи действия и трансформиране на околната среда в посока преправяне за собствена угода на вида.

Изключвам въобще приматите. Предлагам делфини, косатки и др. морски бозайници със сложни социални отношения. Вероятно пропускам нещо, затова ще следя вашите предложения.

(Интересна ми е темата и за skyfish,... оказва се, че има същества никога не кацащи на земята и вечно живеещи във въздуха над нас)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 24 минъти, Warlord said:

Може да насочим развитието на темата към въпроса - кой от съвременните видове би бил най-добър кандидат да еволюира в нещо достатъчно разумно, който да вземе надмощие над останалите видове и може би един ден да завладее планетата, както ние сме го направили?

Може да е всеки

- Следващите примати;

- Делфините;

- Октоподите;

- Мравките...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Всеки" е много голямо множество. Дори да допуснем, че е имало равен старт, през времето едни видове са изпреварили други и са се доближили повече до финалната линия на разума. Тук достигаме до по-ограничено множество на видове с наличност или наченки на разум..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То за мравките може и сега да се каже, че владеят планетата заедно с нас, но не го осъзнават ;) там интересното е дали някога еволюцията им ще потече в русло, при което да започне да се развива индивидуален, а не колективен инстенктивен разум. Тогава вече ще имат всички шансове за решителен скок напред :)

Морските/океанските кандидати ми се струва, че няма как да се реализират. Делфините и китовете са достатъчно интелигентни същества, но явно това което са сега е максимума, който еволюцията може да им предложи в тяхната среда. Изглежда такъв е най-успешния модел, което и примера с конвергентната еволюция доказва (делфин/акула/ихтиозавър).

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Що се отнася до видимото, делфините и други морски бозайници вероятно изпадат от класацията, но ако еволюцията е в посока духовното, възможно е те да не са спряли своето развитие. Ако някои от тях имат мисловна или друга, нам непозната способност за връзка, критериите за оценка трябва да бъдат преразгледани.

Една от деформациите при приматите е развитието им в среда на конкуренция, прераснала в битка за собственост. Това деформира устоите на, или поне вариантите за, специфициране на норми за оценка, на поведение и интелект. В момента, човечеството водено от несравнима алчност за "имане", трансформира планетата, което може да се окаже опасно за самото него. Ако допуснем, че ценностната система на косатките и делфините не включва "имане" тогава, много от понятията, с които сме свикнали да боравим ще ни вържат ръцете, защото те стават неизползваеми в един друг ценностен свят.
Ако само за миг, допуснем че косатките знаят какво представлява планетата Земя, и по неизвестна за нас причина я смятат за тяхна планета, и липсва желанието за "имане", тогава вида на тези животни придобива различна светлина и може да бъде поставен в контингента, за който говорим.
====

P.S.

Длъжен съм да информирам събеседниците си, че не съм привърженик на Дарвинизма и Еволюционизма. Това за някои би имало значение в бъдеще.

Редактирано от Очички
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То желанието за имане вероятно се е зародило, чак след като човека е станал сръчен и е можел да държи в ръце предмети и да ги носи със себе си. При останалите примати изглежда липсва - могат да осъзнаят, че една пръчка би им помогнала да достигнат банан на високо дърво, но след като го достигнат просто захвърлят пръчката, докато на човекоподобните им е хрумнало че може и пак да им потрябва и я взимат със себе си. Вероятно от тая съвсем тънка първоначално разлика е започнало разклонението по съвсем друго еволюционно русло.
Та в тая връзка - трудно ще се появи желание за имане у морските обитатели. Трудно биха се появили хватателни органи, както и трудно би се складирало нещо в тяхната среда ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето моята теза..
В миналото, има няколко епохи от по десетки и стотици милиони години, когато водни, земноводни, гущери и динозаври са владяли Земята. Те също са били подвластни за правилото за изменчивост и еволюция... но убедителни следи за разум при тях не са открити. Защо?

И ето, преди 100 хил. до 30 хил. години преди Хр. изведнъж някакъв вид започва да се развива с огромни темпове, започва да доминира над всички останали, накрая се появяваме ние в днес.

Това е много странно! Дори от ТОТО-то вероятността е по-голяма да се спечели, отколкото нашия вид така случайно изведнъж да е еволюирал .. спонтанно.

Ето че идва темата за външна намеса. Аз съм неин привърженик. Цялата ни действителност, добре би се обяснила, ако направим допускането:
Идва Анук, неговите хора му казват "работи си сам, ние се скапахме на тази дива планета". Той хваща любопитните маймуняци обикалящи около базата му и лекинко им "подбутва" гените, за да станат тия непотребни примати в удобна работна сила. За какво им е била тази работна сила, може да се спори или дискутира дълго, но остава това, че в същност стремежите и "вредните навици" на човек са моделирани от Създателя. Както се казва, човек е създаден по подобие на Господ. Какво е Господ, също е сложна тема, но връщайки се върху човеците, теорията за направения "дар" към тях е актуална. Но разговора не е за човеците. Разговора е, ако тях ги нямаше въобще, как ли щеше да се развие живота на планетата?

(отделно, също пропускаме теорията, че водни, птици, насекоми и всякакви други гадини са донесени отвън, за да захранят с видове проекта Тера)

Редактирано от Очички
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Извънземната намеса е достатъчно разпространена теория, но и достатъчно куцаща ;) Ако сме имали толкова развити посетители в миналото, че да могат да стигнат до тук и дори да разбъзикат гените на приматите, то те нямаше начин да нямат и достатъчно развита технология, която да извършва физическата работа, вместо да се залага на примитивни методи като робски труд на примати с всичките им биологически недостатъци.
Донасянето на видове (че и на цели класове и типове) от вън също е несъстоятелна теория. Всички видове/класове/типове/царства си се наместват чудесно в еволюционното родословно дърво назад във времето и са безспорно земни ;) 

И накрая не е чак толкова внезапна еволюцията на хората - преди около 100 000 г. се обособяват съвременните хора - хомо сапиенс, но еволюционното разклонение, което започва да разделя човекоподобните от останалите примати започва поне отпреди 2 милиона г. назад. Макар че еволюцията е процес, който може и значително да се ускори при динамична среда.

Quote

В миналото, има няколко епохи от по десетки и стотици милиони години, когато водни, земноводни, гущери и динозаври са владяли Земята. Те също са били подвластни за правилото за изменчивост и еволюция... но убедителни следи за разум при тях не са открити. Защо?

На последък се говори доста за следи от интелигентност у някои динозаври. Като Велосираптора например, когото описват като изключително интелигентен и ефективен хищник.
А и кой знае - ако преди 65 млн. не се беше случил онзи катаклизъм (метеорит най-вероятно) който довежда до измирането на динозаврите, можеше и някой техен вид да успее да еволюира дотолкова, че да установи контрол над планетата - рептилоиден, но местен ;) и да не се даде възможност на бозайниците да еволюират дотолкова, че да излъчат свой кандидат за планетарен хегемон и така хората никога да не се пръкнат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, Warlord said:

 

На последък се говори доста за следи от интелигентност у някои динозаври. Като Велосираптора например, когото описват като изключително интелигентен и ефективен хищник.
А и кой знае - ако преди 65 млн. не се беше случил онзи катаклизъм (метеорит най-вероятно) който довежда до измирането на динозаврите, можеше и някой техен вид да успее да еволюира дотолкова, че да установи контрол над планетата - рептилоиден, но местен ;) и да не се даде възможност на бозайниците да еволюират дотолкова, че да излъчат свой кандидат за планетарен хегемон и така хората никога да не се пръкнат.

Наистина интересен е въпросът, поне за мен, с това защо само хората са еволюирали до разумен вид. Винаги съм се чудел дали през историята на Земята не е имало и други животински видове, които да са били на косъм от интелекта от типа на Хомо сапиенс, да кажем, да са били на нивото на делфините или някои примати. А още по-интересно е как бихме могли да разберем това, например чрез палеонтологичните находки. И понеже някои съвременни примати и птици ползват инструменти в някаква степен, то е интересно дали е имало такова нещо и сред праисторическите видове и в каква степен. И как бихме могли да го разберем.  

Редактирано от kall
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С оглед на случващото се в Бразилия, не е изключено да има "пръст" в еволюцията на човекa и някой, случайно пръкнал се вирус.

В момента мненията са, че вирусът Зика, нанася поражения върху плода на бременните жени и по-конкретно, върху подтискане или увреждане растежа на главния мозък. На пръв поглед се забелязва у новородените, деформация и почти липса на теменна част. Гротеска от където и да погледнеш.

За момента няма обяснение за появата на непознатия вирус и как точно поразява мозъка.

Като съпоставим ситуацията към евентуално подобна, с обратен ефект, може да се добави към хипотезите за появата на свръх интелигентна форма на живот, стимулиране растеж на мозъка и катализиране причинено от случаен, непознат на модерната медицина вирус.

Редактирано от БатеВаньо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 часа, kall said:

Винаги съм се чудел дали през историята на Земята не е имало и други животински видове, които да са били на косъм от интелекта от типа на Хомо сапиенс, да кажем, да са били на нивото на делфините или някои примати.

Епа, на нивото на делфините и някой примати са... делфините и някой примати :biggrin: Еволюцията не е спряла, от тях може да се очаква, евентуално, че ще достигнат настоящия човешки интелект след нужното време.

ПП: Сега прочетох, че делфините и косатките са ударили тавана. Но защо пък еволюцията да засяга само интелекта. Развиването на нови крайници би дало възможност за развитие на делфините, например.

ППП: The Future is wild го има в колибка.

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами точно за крайниците имах предвид, че са ударили тавана делфините и косатките и дадох пример с делфините, акулите и ихтиозаврите. 3 същества коренно различни и попаднали по различен начин в морето но развили паралелни белези в хода на еволюцията си. Най-вече по отношение на външния "дизайн" - плавниците им са общо взето еднакви на брой, форма и разположение, профила на тялото, муцуната... общо взето всичко външно необходимо за бързина, маневреност, сцепление и тн. в подводни условия.
Затова имам предвид, че повече в тази среда няма накъде да се еволюира откъм нови крайници. А по-скоро има мегдан за развиване на интелект (пример делфините и китовете) но той е недостатъчен, ако физически нямаш възможностите да го приложиш в нещо - т.е. делфините са умни - имат дори език, собствени имена и редица други присъщи на нас неща, но физически няма как да ги приложат и използват в тяхната среда за надграждане и развиване на нещо.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...