Отиди на
Форум "Наука"

Президентът Росен Плевнелиев: “Животът е във вашите ръце и той ще бъде такъв, какъвто вие го направите!”


Recommended Posts

  • Администратор

4DSC_5680

“Толерантност, добротворчество и солидарност са ценностите, на които учи Международната награда на херцога на Единбург. Затова и тя е уникална – поради ценностите, които проповядва, но и заради своята демократичност.”, отбеляза президентът Росен Плевнелиев по време на церемония по връчване на отличията на младежи, постигнали бронзово ниво на Международната награда на хрцога на Единбург. Събитието се проведе на 13 януари в Централен военен клуб, София.

Международната награда на херцога на Единбург е програма за личностно развитие, която функционира в България от две години под патронажа на президента. По време на церемонията 25-те младежи, част от общо 180-те участници, включили се в Наградата, получиха почетни значки и сертификати като символ на упоритостта и отговорността към себе си и общността, в която живеят.

“Опитът, който трупате сега, ще Ви помогне да бъдете активни граждани, да бъдете добри хора, да се усъвършенствате цял живот и да бъдете хора, които да се реализират по-добре в обществото.”, каза Плевнелиев преди да връчи сертификатите на младежите. “Вашият живот е във вашите ръце и той ще бъде такъв, какъвто вие го направите!”, допълни президентът.

Международната програма е основана във Великобритания през 1956 г. от съпруга на кралица Елизабет II, Негово Кралско Височество Херцогът на Единбург. Тя e вече глобална инициатива над 8 000 000 младежи от 144 различни страни са взели участие в нея. “60 години по-късно Наградата все още работи за обогатяването на участниците си, защото развива качества като постоянство, упоритост и любопитство. Веднъж попаднал в нея ставаш част от едно глобално семейство”, каза г-жа Ема Хопкинс, Посланик на Великобритания в България и носител на Наградата.

“Това, което остава в живота ни и което ни прави щастливи, е връзката с другите хора. А участниците в Наградата получават именно това – изграждането на връзки и вазимоотношения както с лидерите и наставниците, така и с останалите участници.”, убеден е Теодор Василев, председател на Почетния тръст на Наградата в България.

Към днешна дата в България има лицензирани 27 организации, които предоставят на младежи възможност за участие в програмата, както и десетки обучени Лидери (наставници), които лично работят с участниците.

“Смятам, че посланието на Наградата е, че трябва да вземем инициативата сами да си извоюваме мечтите. Подкрепата от менторите и лидерите е прекрасна, но те не са помощни колела – могат да ни насочат, но не и да ни помогнат да караме. Могат да ни покажат, че всъщност не е толкова трудно, колкото изглежда.”, каза Станислава Георгиева, участник постигнал ниво Бронз в Наградата от Първа частна математическа гимназия, гр. София.

Посланикът на Великобритания завърши речта си с думите, че “България има нужда от младо поколение, което вярва, че промяната е в ръцете ни”. А това е главната цел на Наградата. “Тези млади хора придобиха най-важното умение – умението за успешно справяне с живота.”, каза Филип Филипов, директор на ПГЕЕ “М. В. Ломоносов”.

На събитието присъстваха учители, директори, младежи от цялата страна, съмишленици, приятели и представители на бизнеса вярващи в каузата на Наградата.
Организаторите споделиха, че вече планират следващата церемония по награждаване, на която обещават да има още повече млади хора, предизвикали себе си и постигнали Международната награда на херцога на Единбург!

2DSC_5680

3DSC_5680

5DSC_5680

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...